CES 2022 round-up: televisies stelen de show, smarthome niet weg te denken

08 januari 2022 + 10 minuten 2 Reacties
ces-wikimedia-rechtenvrij

Hoewel CES 2022 dit jaar weer een grotendeels fysieke beurs was trokken verschillende partijen zich terug van de beursvloer. Gelukkig was er nog genoeg te beleven en dit artikel geven we je een overzicht van de hoogtepunten van CES 2022.

Elke januari trapt de CES-beurs in Las Vegas het nieuwe techjaar af met veel producten en visies — CES 2022 is daar niet anders in. Vaak gaat het om producten die in de Verenigde Staten blijven, in een enkel geval blijft het product alleen bestaan als idee of concept en in alle andere gevallen komen de aangekondigde apparaten ook naar Nederland en Belgie. Het is een spetterende beurs waar nieuwe technologieën en apparaten ook zomaar op de gang van een willekeurig hotel aandacht kunnen genereren. Kortom: een leuke drukte waar we jaarlijks naar uitkijken.

Toch is dit jaar, net als vorig jaar, helaas anders gelopen. De beurs werd vlak voor de start al teruggebracht in het aantal dagen, met name door het alsmaar groeiende aantal besmettingen in de Verenigde Staten. Ook trokken diverse grote partijen zich terug van de beursvloer, waaronder Microsoft, Google, Intel en Lenovo. De beurs zelf was dus al mager gevuld en ook het aanbod van nieuws bleef steken op het niveau van vorig jaar.

Toch is er zeker genoeg gepresenteerd om enthousiast van te worden. In dit verslag nemen we je mee langs de hoogtepunten van CES 2022. We doen dat aan de hand van onze verschillende channels, namelijk Beeld, Audio, Smarthome, Entertainment en Mobile. Traditiegetrouw komt er vooral nieuws naar buiten binnen de eerste categorie, maar ook smarthomeproducten zijn veelvuldig in onze mailbox terecht gekomen. Nagenoeg alle grote tv-fabrikanten hebben hun topmodellen of complete line-ups voor 2022 aangekondigd, we hebben nieuwe beeldtechnieken voorbij zien komen én er wordt veel aandacht besteed aan de alsmaar slimmer wordende huizen. Voor de categorie mobile geldt dat we nog een paar maanden langer moeten wachten op de volgende beurs, maar ook in deze categorie zijn een aantal leuke aankondigingen voorbij gekomen.

 

Beeld

Als we kijken naar de categorie televisies dan is CES altijd dé plek waar de nieuwste technieken en nieuwste modellen voor aankomend jaar aangekondigd worden. Toch zien we de laatste jaren de trend dat specifieke televisies pas op een later moment getoond worden en dat er nu vooral gefocust wordt op de topmodellen die gebruikmaken van de nieuwste technieken.

Dat is dit jaar niet anders, al weten we nu wel iets meer over de line-ups van de grote fabrikanten. En waar vorig jaar het toverwoord miniled was is dat dit jaar QD-OLED. Wat dat precies is lees je in ons achtergrondartikel over QD-OLED, maar goed nieuws is dat de displaytechniek eindelijk beschikbaar is voor jou, de consument. De keuze is echter nog niet reuze, want vooralsnog is het alleen Sony die zijn topmodel oled-televisie met deze techniek uitrust. Samsung heeft ook een QD-OLED-televisie meegenomen naar CES maar heeft vooralsnog geen verdere details gedeeld over de specificaties of beschikbaarheid.

Miniled kan ook niet meer weggedacht worden in de wereld van televisies. De techniek voor achtergrondverlichting waarbij meer controle over de weergave en een hogere helderheid behaald kan worden is te vinden op zowel middenklasse als topmodellen in 2022. Samsung heeft de techniek de naam Neo QLED meegegeven, LG noemt het QNED en Sony houdt het simpel met het label ‘miniled’.

Sony is de enige fabrikant die zijn complete tv line-up voor 2022 al prijsgegeven heeft, inclusief alle modelnummers en specificaties. Alleen de prijzen ontbreken nog. In ons achtergrondartikel over Sony’s vernieuwingen voor 2022 lees je alle details van de nieuwe functies, technieken en verbeteringen. Samsung heeft zich tijdens CES 2022 vooral gefocust op algemene ontwikkelingen en de topmodellen voor 2022. Zo liet de Zuid-Koreaanse fabrikant weten dat de Neo QLED-modellen dit jaar een betere beeldkwaliteit bieden, dat de smart hub vernieuwd is, dat er een nieuw (en ook onbetaalbaar) microled-model uitgebracht wordt en dat de lifestyle-televisies van het merk een mat scherm krijgen. Alle vernieuwingen en verbeteringen lees je terug in ons achtergrondartikel over de Samsung tv’s voor 2022. Samsung brengt ook een nieuwe afstandsbediening uit die middels radiogolven in huis zijn batterij kan opladen.

LG zet in 2022 vanzelfsprekend weer vol in op oled-televisies. De Zuid-Koreaanse fabrikant komt met een compleet nieuwe oled tv line-up, waarin verschillende verbeteringen doorgevoerd zijn. Zo komt de C-serie dit jaar in een 42-inch model, komt de G-serie in een 97-inch model en maken beide series gebruik van een verbeterde OLED Evo-techniek die de helderheid moet verhogen. Ook kondigde LG aan in 2022 diverse modellen te voorzien van OLED EX. Hiermee wordt volgens de fabrikant de helderheid naar een hoger niveau gebracht en worden de kleuren accurater weergegeven. De QNED-modellen met miniled zijn dit jaar ook weer van de partij, zowel met de 8K-resolutie als met de 4K-resolutie.

Panasonic focust zich tijdens CES traditiegetrouw puur op het topmodel voor komend jaar. Voor 2022 is dat de LZ2000 oled tv-serie (LZW2004 in Nederland). Dit model beschikt over een nog hogere helderheid dan vorig jaar, komt met een nieuw speakersysteem voor directioneel geluid én beschikt over diverse vernieuwingen voor gamers. Ook komt deze nieuwe oled tv in een 77-inch formaat op de markt.

Naast QD-OLED zien we nog meer nieuwe termen terug in 2022. Zo wordt de term 144Hz vaak gebruikt. Onder meer Samsung en TCL brengen dit jaar televisies uit die 144Hz ondersteunen. Simpel gezegd betekent dit dat de televisies 144 beelden per seconde kunnen weergeven, wat met name interessant is voor de pc-gamers onder ons.

Andere interessante nieuwtjes en aankondigingen die we voorbij zagen komen zijn de oled-concepten van LG, de introductie van de HDMI 2.1a-standaard die source-based tone-mapping (SBTM) toevoegt en twee nieuwe, draagbare projectoren die dit jaar verschijnen: The Freestyle van Samsung en de Nebula Cosmos van Anker.

Audio

Op het gebied van audio was het dit jaar iets stiller op CES. De meeste av-fabrikanten focusten zich op televisies, maar die televisies bevatten in veel gevallen wel verbeteringen op het gebied van audio. Zo heeft Panasonic zijn LZ2000 oled tv voorzien van een speaker array dat voorziet in hoge kwaliteit directioneel geluid en brengt Samsung een verbeterde versie van Q-Symphony uit waarmee ook Dolby Atmos-content draadloos naar een soundbar gestuurd kan worden.

Nieuwe soundbars gaan we in 2022 natuurlijk ook zien, maar wat we precies kunnen verwachten is grotendeels nog onduidelijk. Alleen Samsung heeft een tipje van de sluier gelicht. De Zuid-Koreaanse fabrikant komt in 2022 met twee nieuwe topmodellen. De HW-Q950B is een 11.1.4-kanaals soundbar is die 3D-geluid kan weergeven en geleverd wordt met twee draadloze speakers voor de achterzijde van de kamer. Sony kondigde overigens wel een update voor zijn HT-A7000 soundbar aan waarmee 360 Spatial Sound toegevoegd wordt. Ook brengt het bedrijf nieuwe, draadloze speakers voor achterin de kamer op de markt.

JBL liet van zich horen met verschillende nieuwe producten. Zo komt het bedrijf in 2022 met de PartyBox Encore speaker die een heuse lichtshow biedt, wordt de Pulse-serie uitgebreid met de Pulse 5-speaker en komen de JBL Live Pro 2 in-ears op de markt. Technics kondigde onder meer een hoofdtelefoon met lange accuduur en een compacte cd-receiver aan.

Smarthome

Smarthome blijft sterk in populariteit toenemen en dat blijkt ook uit het grote aantal nieuwe producten dat tijdens de CES 2022 in Las Vegas zijn aangekondigd. Beveiligingsproducten zijn er volop aangekondigd. Naast nieuwe iteraties van bestaande producten zagen we ook nieuwe producten in de categorie Beveiliging die we nog niet eerder hebben gezien. We beginnen dan ook met een slimme deur van fabrikant Masonite. De Masonite M-Pwrs Smart Door beschikt over een slimme videodeurbel, slim slot, stroomvoorziening, sensoren en veel meer. Andere nieuwe beveiligingsproducten zijn de nieuwe ‘All-in-One’-sensoren van Arlo, die beweging detecteren, het openen van ramen en deuren, waterlekkage, licht- en temperatuurschommelingen en kunnen luisteren naar het alarm van rook- en co2-melders.

Eve lanceert een nieuwe buitencamera die werkt met HomeKit Secure Video en komt tevens, niet beveiligings-gerelateerd, met nieuwe slimme jaloezieën.  Eufy lanceert een nieuwe Dual Video Doorbell. Deze videodeurbel heeft twee camera’s en kan niet alleen je bezoeker zien, maar ook eventuele pakketten voor de deur. Ring komt met een speciale sensor voor ramen en glazen deuren en kan brekend glas herkennen. Deze sensor werkt als uitbreiding van je Ring Alarm-systeem. Schlage komt met de Encode Plus Smart Wifi-penslot dat werkt met Apple Home Key. Aqara tenslotte komt met nieuwe bewegingssensoren en deur- en raamsensoren die werken middels het Thread-protocol.

Schlage

Wellicht niet helemaal nieuw, maar wel uniek zijn de producten voor je badkamer of voor je huisdier. Dergelijke slimme producten verschijnen vaak niet in Europa, maar zijn in de Verenigde Staten al sterk in opkomst. Zo is daar het slimme bad van Kohler dat met PerfectFill en je stemcommando het bad met de juiste hoeveelheid water en op de juiste temperatuur kan vullen. Heb je een hond en wil je je trouwe viervoeter wat beter in de gaten houden? Dat kan met de Smart Dog Collar van Invoxia die de gezondheid, locatie en de beweging van het dier in de gaten kan houden. Withings komt met een nieuwe Body Scan-weegschaal, Oral-B met een nieuwe slimme tandenborstel en Lenovo tenslotte met een nieuwe versie van de Smart Clock Essential met stemassistent Alexa.

Kohler Stillness

Samsung zet ook volop in op het slimme huis. De Zuid-Koreaanse fabrikant komt met een eigen slim display. Een soort Google Nest Hub, maar dan in de vorm van een tablet en een dock met de naam Samsung Home Hub. Het werkt met het platform SmartThings en stemassistent Bixby. Samsung gaat een SmartThings-hub daarnaast in veel meer producten inbouwen. Denk daarbij aan tv’s, monitoren en koelkasten. Ook moeten dergelijke producten veel vaker onderling kunnen samenwerken. Samsung is daarom samen met Haier en Electrolux de Home Connectivity Alliance gestart. Deze samenwerking moet ervoor zorgen dat de slimme apparaten van deze merken in de toekomst samen kunnen werken. Over samenwerkingen gesproken. Fabrikant Razer komt met een eigen Smart Home App waar slimme lampen van diverse fabrikanten in moeten kunnen samenwerken. Wellicht geldt dat dan ook voor de nieuwe slimme lamp van Sengled. Deze unieke slimme lamp houdt namelijk tevens je gezondheid in de gaten. De Chinese gigant Tuya heeft daarnaast bekendgemaakt dat het de nieuwe smarthomestandaard Matter zal ondersteunen. Calex is erbij betrokken, het bedrijf achter LSC Smart Connect van winkelketen Action, dus wie weet liggen de eerste Matter-producten daar later dit jaar in de winkel. Tot slot zagen we ook een nieuwe robotstofzuiger. De Roborock S7 MaxV Ultra kan niet alleen zichzelf schoonmaken en zijn stofcompartiment legen, maar ook de dweil zelf schoonmaken.

Mobile en Entertainment

Op het gebied van Mobile was het een rustige beurs. Er zijn wel aankondigingen geweest, maar deze hadden niet zozeer iets met de CES te maken. Qua timing van de fabrikanten natuurlijk wel, want zo krijgen ze toch volop aandacht op een beurs die niet bol stond van nieuwe producten omtrent mobiele apparaten.

Zo kondigde Samsung de Galaxy S21 FE 5G aan. Een speciale ‘Fan Edition’ van de reguliere Galaxy S21. Het toestel moet voor een groot deel dezelfde high-end functies bieden, maar tegen een lagere prijs. Ook OnePlus maakte volop gebruik van de mogelijkheden door alvast het ontwerp en een deel van de specificaties van de OnePlus 10 Pro bekend te maken. Opvallend is het razendsnelle opladen van 80W. Echt beursnieuws was er van de Chinese fabrikant TCL die drie nieuwe tablets lanceerde, waaronder de NXTPAPER 10S. Deze tablet moet naast het bieden van entertainment ook de ervaring van een e-reader bieden met een scherm dat rustig is voor de ogen. En wil je helemaal bij de tijd zijn? Opvouwbare smartphones zijn in opkomst, maar fabrikant Asus komt met één van de eerste opvouwbare tablets. De Asus ZenBook 17 Fold OLED zal ongetwijfeld flink aan de prijs zijn.

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Ook qua entertainment was het ook redelijk rustig. Gamesnieuws was er wel. Zo heeft Sony de nieuwe VR Headset voor de PlayStation 5 eindelijk officieel bevestigd, ook al wisten we wel dat die zou komen. Verdere specificaties zijn wel bekendgemaakt en de nieuwe virtualrealitybril heeft de naam PlayStation VR2 gekregen. Tevens is de exclusieve vr-titel Horizon Call of the Mountain aangekondigd. Anders gamesnieuws omtrent de streamingdiensten GeForce Now en Google Stadia. Deze komen naar de nieuwe Gaming Hub voor Samsung-tv’s in 2022. Zo kun je direct games streamen via deze diensten zonder dat je een Chromecast of Nvidia Shield nodig hebt.

Meer lezen over CES 2022

Wil je al het CES 2022-nieuws nog even op je gemak doornemen? Lees dan onze uitgebreide nieuwsdatabase.

Reacties (2)