Panasonic kondigt LZ2000 (LZW2004) oled tv aan, ook in 77-inch formaat

04 januari 2022 5 Minuten 0 Reacties
Panasonic LZW2004 oled tv 5

Panasonic heeft vandaag zijn nieuwe topmodel oled tv voor 2022 aangekondigd: de LZ2000, die verkrijgbaar is in 65- en 55-inch en voor het eerst ook in-77 inch. In Nederland zal dit model waarschijnlijk onder de naam LZW2004 uitgebracht worden.

De LZW2004 is net als zijn voorganger, de JZW2004, afgesteld door Hollywood professionals om een zo natuurgetrouw mogelijk beeld te creëren. Nieuwe gaming verbeteringen, zoals het Game Control Board, automatische NVIDIA GPU-detectie, verbeterde 60Hz- latency en ondersteuning van HDMI 2.1 maken van de LZW2004 volgens Panasonic ook een krachtige gaming televisie.

Panasonic LZW2004 oled tv

Het beeld van de LZW2004 oled tv wordt geoptimaliseerd op basis van de kleurtemperatuur van het omgevingslicht. Om de beeldkwaliteit te optimaliseren voor het tijdstip van de dag waarop wordt gekeken, gebruikt de LZ2000 een sensor die de kleurtemperatuur van het omgevingslicht detecteert. De nieuwe sensor werkt samen met de HCX Pro AI-processor om elke kleurtoon zo realistisch mogelijk aan te passen op basis van het omgevingslicht, zodat ’s avonds een aangenamere kijkbeleving wordt gerealiseerd. Kleuren waarmee het menselijk oog vertrouwd is, zoals huidtinten, blijven volgens Panasonic behouden, zodat een natuurlijk beeld ontstaat.

De Auto AI-modus detecteert volgens Panasonic nu nog beter automatisch naar welk type content er wordt gekeken en past de beeld- en geluidskwaliteit daar automatisch op aan. Mocht je zelf het beste weten welke instellingen voor jou geschikt zijn, dan kunnen deze functies ook worden uitgeschakeld.

De LZ2000 is verkrijgbaar in 65- en 55-inch, en in 77-inch – een formaat dat Panasonic ‘Master OLED Pro – Cinema Size’ noemt. Op alle drie de formaten is de nieuwste 2022 generatie Master OLED Pro-configuratie toegepast. Deze produceert volgens Panasonic een nog helderder beeld door een verbeterde beeldkwaliteitsverwerking. Door de nog grotere helderheid van de middentonen moet HDR beter tot zijn recht komen en worden details in lichtere delen van het beeld nauwkeuriger weergegeven. De LZ2000 ondersteunt alle belangrijke HDR-formaten, zoals Dolby Vision IQ, Dolby Vision, Filmmaker Mode, HDR10+ Adaptive en HLG Photo.

Dolby Atmos en directioneel geluid

De oled tv beschikt net als zijn voorganger over ingebouwde omhoog-, zijwaarts- en naar voren gerichte luidsprekerunits die een ruimtelijk geluid bij Dolby Atmos-content moeten produceren, iets dat door Panasonic 360° Soundscape genoemd wordt. Dit jaar heeft Panasonic de naar voren gerichte speakers echter volledig vernieuwd. Ze zijn vervangen door een rij speakers (array-speakers) die over de hele breedte van de tv naast elkaar achter de voorste speakergrille zijn geplaatst.

Deze speakers bieden een aantal voordelen, aldus de Japanse fabrikant. Ze creëren een breder geluidsveld en een nauwkeuriger en helderder geluid. Bovendien maken ze directioneel geluid mogelijk. Met behulp van een GUI kan met de LZ2000 de relatieve hardheid van het geluid in verschillende delen van de kamer worden aangepast. Daarvoor biedt de tv drie modi: de Pinpoint modus waarmee het geluid op één specifiek punt kan worden gericht; de Area modus, waarmee het geluid kan worden verplaatst naar een groep mensen in een specifiek deel van de kamer; en de Spot modus die het volume versterkt op één bepaald punt terwijl anderen het geluid nog steeds kunnen horen.

Gaming

Panasonic zet met de LZW2004 ook in op gaming. Een nieuwe functie die Game Control Board heet, brengt alle relevante instellingen en informatie samen op één plek en geeft ze weer als een overlay over de game. Gamers hebben hier toegang toe zonder de game af te hoeven sluiten.

De Game Control Board-overlay geeft real time toegang tot de volgende functies en informatie:

  • Informatie – Deze optie toont alle informatie afkomstig uit de gespeelde game, zoals framesnelheid, HDR-metagegevens en chroma sub- samplinggegevens.
  • Dark Visibility Enhancer – Stelt de gamer in staat het vrijwel zwarte deel van donkere scènes heel nauwkeurig aan te passen, waardoor het gemakkelijker wordt om de juiste route te volgen of vijanden te spotten die zich verschuilen in de schaduwen.
  • HDR Tonemap – Dit geeft de huidige HDR tone-mappinginstellingen weer. De mogelijke instellingen zijn: Off (de gameconsole regelt de tone- mapping); On (de tv regelt de tone-mapping); of Dynamic (de tv analyseert de binnenkomende frames real time en produceert dynamische tone-mapping voor elke scène, zelfs als de bron statische HDR-content is).
  • Input Lag en VRR – Voor het weergeven en aanpassen van Input Lag- en VRR-instellingen.
  • Viewing Mode – Hiermee kunnen gamers in real time de schermmodus aanpassen en het effect live zien om de weergave te kunnen selecteren waaraan ze de voorkeur geven.

Andere nieuwe functies zijn de SPD Auto Game Mode, de automatische detectie van compatibele HDMI 2.1 4K HFR/VRR ondersteunende NVIDIA GPU’s, zodat de LZ2000 automatisch zowel de input lag- als de VRR-instellingen kan optimaliseren. Daarnaast heeft Panasonic de input lag beperkt voor 60Hz-games. Standaard ondersteunt de LZ2000 HDMI 2.1-functies zoals High Frame Rate (HFR) en Variable Refresh Rate (VRR) bij 120Hz in volledige 4K-resolutie.

Prijs en beschikbaarheid

De Panasonic LZ2000 (LZW2004) oled tv moet rond de zomer in Nederland en België te koop zijn. De prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Panasonic LZW2004 oled tv 4
Lees ook

Review: Panasonic TX-55LZW2004 (LZW2004-serie) oled-televisie

Reacties (0)