Wat is 144Hz en wat heb je er aan op je tv?

06 januari 2022 3 Minuten 0 Reacties
Samsung gaming 4

Tijdens CES 2022 hebben we de term '144 Hz' diverse keren voorbij zien komen, maar wat betekent het precies en wat heb je er aan als tv-kijker? In dit artikel leggen we het uit.

Diverse tv-fabrikanten hebben tijdens CES 2022 televisies aangekondigd die 144 Hz ondersteunen. Samsung rust zelfs zijn Neo QLED-televisies uit met deze feature, terwijl TCL later in 2022 zijn eerste 144 Hz televisies zal lanceren. Voor pc-gamers zijn 144 Hz monitoren al lang geen nieuwigheid meer, maar wat hebben we nu precies aan een 144 Hz tv?

144 Hz – Wat is dat?

Allereerst de korte uitleg over wat 144 Hz precies betekent. Deze term verwijst naar de refresh rate van het scherm, en betekent dat het scherm 144 keer per seconde het beeld kan verversen. Het hoeft dat niet altijd te doen, deze tv’s kunnen vrijwel zeker ook aan 50, 60, 100 en 120 Hz refresh rate werken. Anders zou alle bestaande content moeten omgezet worden, en dat is niet wenselijk. Voor content spreken we overigens bij voorkeur over de framerate, het aantal beelden per seconde, bijna altijd aangeduid als FPS (frames per seconde). Normale tv-uitzendingen gebruiken 50 FPS, films 24 FPS en bij de nieuwste generatie games/consoles kan dat tot 120 FPS gaan.

Voor wie is het nuttig?

Zoals hierboven vermeld, film en tv gebruiken 24, 50 en 60 FPS. Maar ook de meest recente gameconsoles gaan slechts tot 120 FPS, en dan nog niet in alle games. Enkel PC-gamers kunnen framerates van 144 FPS halen, uiteraard enkel met een krachtige grafische kaart. Zij hebben er dus daadwerkelijk baat bij. Een hogere framerate is van belang, vooral tijdens competitieve multiplayer games waar reacties in een fractie van een seconde cruciaal zijn voor de overwinning. Ook games waarbij snelheid centraal staat zullen vloeiender, soepeler én scherper – en dus realistischer – ogen.

En voor consolegamers en gewone tv-kijkers?

De nieuwste spelconsoles bieden een groeiend aantal videospellen die met 120 FPS spelen en veel populaire oudere games zijn geoptimaliseerd om ook op 120 FPS te spelen. Maar de PS5 en Xbox Series X ondersteunen maximum 120 FPS. Aan die 144 Hz refresh rate van de nieuwe tv’s heb je dus eigenlijk niets. De huidige televisies met 120 Hz refresh rate, en de nodige HDMI 2.1-aansluiting volstaan daarvoor. Het is natuurlijk niet uit te sluiten dat consoles een upgrade krijgen die 144 FPS output mogelijk maakt.  Mogelijk dan wel met DSC (Display Stream Compression), of 4:2:0 chroma subsampling (vooral voor de PS5 die geen DSC ondersteunt).

Als eenvoudige tv-kijker die geen games speelt heb je niets 144Hz-functie van de nieuwste televisies. Of toch…

Een mogelijk klein voordeel is dat deze nieuwe panelen misschien een snellere pixel respons tijd hebben. Dat is de tijd die een pixel nodig heeft om van waarde te veranderen. Bij monitoren vind je dat vaak terug in de specificaties (GtG – Grey To Grey en MPRT – Moving Picture Repsonse Time). Omdat het paneel sneller moet kunnen refreshen is er een kans dat de pixel respons ook sneller is. Dat zou betekenen dat ze iets minder uitgeveegde randen tonen aan snel bewegende voorwerpen. Of dat verschil, als het er al is, zichtbaar is, kunnen we niet zeggen.

Bedenkingen en beperkingen

Het nut van die 144 Hz refresh rates lijkt dus relatief beperkt. Daarnaast moeten PC-gamers die hier gebruik van willen maken ook nagaan of hun grafische kaart dit wel ondersteunt. TV’s hebben geen DisplayPort aansluiting, dus kijk expliciet na wat mogelijk is via HDMI. Je kaart moet minstens over een HDMI 2.1-uitgang beschikken en liefst ook DSC (Display Stream Compression) bieden.

Wil je meer weten over de nieuwste functies en features van televisies? Neem dan onze tips en advies-sectie door.

Reacties (0)