Samsung tv’s in 2022: dit zijn de vernieuwingen voor Neo QLED, microled en lifestyle

03 januari 2022 8 Minuten 2 Reacties
Samsung microled 2022

Met de introductie van Neo QLED zette Samsung in 2021 sterk in op miniLED. Welke vernieuwingen mogen we in 2022 verwachten? Gaat het over updates van de bestaande technologie of zijn er ook echte nieuwe zaken? 

Schermen zijn sinds de pandemie wel erg belangrijk geworden. Samsung is zeker niet de enige fabrikant die al enkele jaren de tv als centrum van de woonkamer ziet, maar toegegeven, de laatste jaren is het belang wel sterk toegenomen. Samsung ziet de tv niet enkel als onze bron van entertainment, maar ook als hulpmiddel om op te werken, om te fitnessen en om in contact te blijven met vrienden en familie. Op die weg wil Samsung verder gaan, de tagline is dan ook ‘power the next normal’. Niet helemaal verrassend zijn de belangrijkste eisen die een consument aan de tv stelt: beeldkwaliteit, schermformaat, en geluidskwaliteit.

Nieuwe schermtechnologie?

Het gonsde in december van de geruchten: Samsung zou ook QD-OLED beeldtechnologie beginnen gebruiken. Helaas, in deze briefing, die we kregen mid december 2021, werd daarover met geen woord gerept. Houdt Samsung nog een grote onthulling achter, of is er toch besloten om de technologie niet te gebruiken? De komende dagen/weken zullen dat uitwijzen.

Neo QLED beeldverbeteringen

De miniLED achtergrondverlichting die Samsung vorig jaar introduceerde onder de naam Neo QLED kreeg een aantal verbeteringen.

Om te beginnen is het nu mogelijk om de helderheid van de LEDs aan te sturen met 14 bits nauwkeurigheid, tegenover 12 bits vorig jaar. Meer nuances en fijnere controle dus over de lichtopbrengst. Maar dat is niet alles, Samsung introduceert nu ook ‘Shape Adaptive Light Technology’. Concreet kan het nu de vorm van de lichtstraal van de LED aanpassen. Een bredere straal in heldere voorwerpen of een minder brede in donkere. Dat doet het op basis van AI analyse van het beeld, en in real-time. Zo zou er minder ‘blooming’ zichtbaar moeten zijn.

De Neo Quantum processor kreeg ook wat nieuwe features. Omdat mensen bijna altijd op een bepaald onderdeel van het beeld focussen en de scherpte net daar van belang is, heeft Samsung nu de processor uitgebreid met ‘AI Object Depth Enhancer’. Die imiteert het effect van het menselijk oog, en herkent voorwerpen en personen in beeld. Het kan voorgrond van achtergrond onderscheiden en die kennis gebruiken om beelden extra diepte te geven. Dat klinkt opvallend gelijkaardig aan wat Sony in 2021 introduceerde met hun Cognitive Processor.

Omdat er ondertussen genoeg studies zijn die aantonen dat helder (en vooral koel) licht vlak voor het slapengaan je slaap verstoort, heeft Samsung nu ook ‘Intelligent Comfort mode’ ingevoerd. Die lijkt ons exact te doen wat je smartphone of Windows computer ook kan. Hij past de helderheid én de kleurtemperatuur aan op basis van het tijdstip (hij houdt bijvoorbeeld rekening met zonsopgang en -ondergang) en het omgevingslicht. ’s Avonds wordt de kleurtemperatuur wat warmer en donkerder om je slaap niet te verstoren.

Kalibratie zou ook voor meer mensen binnen bereik komen. Vanaf de Q60B-reeks en hoger wordt het mogelijk om de tv te kalibreren met behulp van een app in 30 seconden (basis kalibratie) of 10 minuten (voor een volledige professionele kalibratie), tenminste als je een iPhone of Samsung Galaxy smartphone hebt.

Voor gamers hebben we een detail gespot, de nieuwe Neo QLED modellen zouden 4K aan 144Hz ondersteunen voor een nog scherpere game-ervaring. En de Game Bar kreeg een redesign met nieuwe features.

Neo QLED geluid

Het vlaggenschip, de QN900B, krijgt nog een paar extra luidsprekers, die specifiek naar boven gericht zijn. Daarmee kan die tv al uitpakken met een 90 Watt 6.2.4-kanaal audiosysteem.

OTS (Object Tracking Sound) krijgt een heel slimme uitbreiding: ‘Human Tracking Sound’. De processor doet aan gezichtsherkenning om te bepalen waar de acteurs in het beeld staan. Samen met de informatie van de soundtrack en het uitgebreide luidsprekersysteem maakt het mogelijk dat de tv de stem accuraat in het beeld plaatst. Deze feature zal beschikbaar zijn vanaf de Q70B.

Heb je een Samsung Soundbar en 2021 tv dan werken de speakers van de soundbar dankzij Q-Sympony samen met een deel van de tv-luidsprekers, namelijk enkel de bovenste. Q-Symphony wordt op de 2022 modellen uitgebreid zodat de soundbar samenwerkt met alle tv-luidsprekers.

En kijk, de 2022 Samsung Neo QLED-tv’s zullen ook Dolby Atmos ondersteunen. Dat is een belangrijke stap voor Samsung. Dolby Vision blijft helaas wel afwezig.

Een nieuwe Smart Hub

De 2022-modellen krijgen een nieuwe Smart Hub interface. Gedaan met die balk onderaan het scherm, de nieuwe interface is schermvullend. Niet onze favoriete keuze, maar het is duidelijk dat de trend die richting uit gaat, LG sloeg vorig jaar ook al dat pad in. Wanneer je wegzapt van live tv naar het Home scherm, kan je in een kleiner venster verder kijken terwijl je iets nieuws zoekt, of terug zappen naar wat je keek.

De nieuwe Smart Hub moet het vooral gemakkelijker maken om ons steeds uitgebreider aanbod streaming diensten te navigeren. Nieuwe content ontdekken moet veel eenvoudiger worden. Dat betekent natuurlijk dat Samsung je kijkgeschiedenis gebruikt, zowel van live tv als van streamingdiensten om betere aanbevelingen te kunnen doen. Content kiezen zou dan rechtstreeks vanuit het Home scherm mogelijk zijn. De praktijk zal moeten uitwijzen hoe goed dit werkt. We vroegen aan Samsung in welke mate die feature ook voor België en Nederland zal werken. Zij bevestigden dat diensten zoals Netflix, Disney+ en Prime Video aan bood zijn. Voor lokale partners en live tv zal het nog even wachten zijn: “We gaan ook in gesprek met lokale content partners en Korea om deze functies te kunnen toepassen op relevante lokale spelers. Live TV valt hier (nog) niet onder voor de Benelux omdat Universal Guide als feature nog niet wordt ondersteund.”

Links op het Home Scherm is er een Side Bar met drie categorieën: media, ambient en games. In de media-omgeving zie je content van streamingdiensten en live tv om verder te kijken wat je al aan het zien bent, plus aanbevelingen voor nieuw kijkvoer. De game-omgeving brengt je naar games van je console of streaming dienst (het Google Stadia icoon was zichtbaar in de presentatie). Ook hier krijg je aanbevelingen op basis van wat je gespeeld hebt. De Ambient-omgeving is er voor wanneer je geen tv kijkt.

Tot slot komt er ook een nieuwe feature, ‘Watch together’. Je kan wat je kijkt synchroniseren met andere kijkers, en tegelijk videochatten op het scherm. Samen een film beleven of voetbal kijken, het kan dan ook vanop afstand. Met welke bronnen dit mogelijk zal zijn is voorlopig nog niet bekend.

Nog een keer: microLED

Samsung introduceerde vorig jaar Micro LED tv’s voor de consument. Nu ja, niet voor de doorsnee consument. Er is een 99” en 110” beschikbaar voor respectievelijk 129.999 euro en 149.999 euro.

Ze leveren 2.000 nits, perfect contrast, 100% DCI-P3 kleurbereik, en 20 bit processing. De tv’s zijn modulair, zodat je ook custom schermverhoudingen kunt creëren en andere schermformaten. Dankzij het Monolith design van de tv’s hebben een nauwelijks zichtbare rand. Features zijn onder andere Art Mode, Dolby Atmos, en Multi View met vier bronnen (zelfs vier HDMI-ingangen tegelijk).

In 2022 komt er ook een 89 inch-model, de prijs is nog niet bekend.

De Lifestyle modellen

Zowel The Frame, The Serif als The Sero krijgen een nieuw scherm met anti-reflectiefilm en een matte display film. Zo een matte film heeft een lichte oppervlaktetextuur die invallend licht diffuus verspreidt. Zo heb je nog minder last van reflecties en ook vingerafdrukken blijven er nagenoeg onzichtbaar op. Het scherm heeft dan meer het uitzicht van papier, en dat is voor deze lifestyle modellen die toch erg inzetten op de Ambient functie een mooi pluspunt. Ook deze schermen zullen de Intelligent Comfort Mode krijgen.

Zodra Samsung de volledige line-up voor 2022 bekendmaakt publiceren we een overzicht van alle modellen, inclusief modelnummers, specificaties en prijzen.

Reacties (2)