Samsung Q-Symphony: wat is het en hoe werkt het?

22 augustus 2022 2 Minuten 3 Reacties
Q-Symphony 2022 1

Samsung brengt sinds 2020 soundbars en televisies uit met de functie Q-Symphony. Maar, wat betekent dit precies en wat kun je ermee?

Samsung Q-Symphony voor soundbars en tv’s

Een soundbar op zich is natuurlijk al een flinke verbetering ten opzichte van de geluidskwaliteit van een televisie zelf. Maar, het geluid dat televisies zelf produceren wordt steeds beter. Waarom zou je dan niet het geluid van een tv kunnen combineren met het geluid van een soundbar voor een nog indrukwekkendere audio-ervaring? Dat is het idee achter Samsung Q-Symphony.

Samsung’s revolutionary Q-Symphony feature harnesses the power of Samsung tv’s en soundbars – combining the former’s built-in speakers with the latter’s impressive audio capabilities – to deliver a truly immersive and powerful sound experience.

De soundbars van Samsung (sinds 2020) beschikken over Q-Symphony, wat simpelweg betekent dat de soundbar samen kan werken met de televisie voor een optimale audioweergave. De speakers van de soundbar én de speakers van de televisie worden gebruikt om het geluid in de ruimte te verspreiden en met name hoogte aan het geluid toe te voegen. Dit moet volgens Samsung zorgen voor een breder en voller geluidsveld, zonder vertraging of een hoorbaar verschil in audiokwaliteit.

In 2022 lanceerde Samsung de tweede generatie van Q-Symphony. Hiermee worden alle speakers van je tv meegenomen (bovenzijde, zijkant en onderzijde). Bij de eerste generatie waren dit enkel de boven- en onderspeakers. Daarnaast wordt bij de tweede generatie het geluid automatisch geoptimaliseerd aan de hand van de tv en het totale aantal beschikbare speakers van de opstelling, en is er sprake van automatische detectie van Q-symphony bij aansluiting van de soundbar en de TV.

De soundbar en televisie worden middels een HDMI-kabel met elkaar verbonden, waarna Q-Symphony de rest doet. Sinds 2022 is het echter ook mogelijk om de soundbar en televisie draadloos met elkaar te verbinden. Dit werkt middels bluetooth. Daarnaast heb je maar één afstandsbediening nodig om zowel de televisie als de soundbar te bedienen.

Q-Symphony werkt helaas niet met alle soundbars en televisies. Je hebt een Samsung-televisie en een Samsung-soundbar die het ondersteunt nodig. Sinds 2020 brengt Samsung zijn middenklasse en topmodellen televisies en soundbars uit met deze feature. Voor het meest recente overzicht van televisies en soundbars die Q-Symphony ondersteunen kun je terecht in onze 2022 av line-up.

Dit artikel is bijgewerkt in augustus 2022.

Samsung The Frame 2022
Lees ook

Samsung 2022 soundbar line-up, met HW-Q990B topmodel

Reacties (3)