CES 2023 round-up: de strijd om de helderste tv en het toverwoord Matter

07 januari 2023 + 10 minuten 2 Reacties
ces-wikimedia-rechtenvrij

CES 2023 is weer voorbij. Wat kunnen we dit jaar verwachten op het gebied van consumentenelektronica? We kijken naar de aankondigingen voor televisies, audio, mobile en smarthome.

Elke januari trapt de CES-beurs in Las Vegas het nieuwe techjaar af met veel producten en visies — CES 2023 is daar niet anders in. Vaak gaat het om producten die in de Verenigde Staten blijven, in een enkel geval blijft het product alleen bestaan als idee of concept en in alle andere gevallen komen de aangekondigde apparaten ook naar Nederland en België. Het is een spetterende beurs waar nieuwe technologieën en apparaten ook zomaar op de gang van een willekeurig hotel aandacht kunnen genereren. Kortom: een leuke drukte waar we jaarlijks naar uitkijken.

De lezer met een goed geheugen ziet dat bovenstaande alinea vorig jaar ook al voorbij kwam, met meteen daar achteraan de constatering dat dit ooit zo was. CES is niet meer wat het geweest is, met name omdat steeds meer fabrikanten producten achter de hand houden of zelfs hele productcategorieën niet meer meenemen naar Las Vegas. Niet omdat ze deze producten niet meer maken, maar omdat ze de aandacht liever voor zichzelf hebben en gaan voor een eigen evenement gedurende het jaar. Philips doet dit al jaren op het gebied van tv en Sony kwam dit jaar tot dezelfde conclusie.

Vrijwel alle grote merken zijn op de CES aanwezig, maar de focus ligt toch vooral op die paar nieuwe features of dat ene unieke product. Van complete line-ups moeten details later in het jaar verschijnen en sowieso is het maar de vraag wat er precies in welke vorm naar Europa komt. Voor kleinere bedrijven geldt vaak dat ze niet de middelen hebben om verschillende varianten uit te brengen, wat we met name terugzien op het gebied van smarthome. Op dat vlak is Matter het toverwoord van 2023 en daar kunnen we heel wat moois van verwachten.

Er is dus zeker wat gepresenteerd om enthousiast van te worden. In dit verslag nemen we je mee langs de hoogtepunten van CES 2023. We doen dat aan de hand van onze verschillende channels, namelijk Beeld, Audio, Smarthome, Create en Mobile. Traditiegetrouw komt er vooral nieuws naar buiten binnen de eerste categorie, maar de smarthomecategorie blijft elk jaar groeien, zeker ook omdat al die producten uit de av-wereld steeds slimmer en dus onderdeel van het smarthome worden. Voor de categorie mobile geldt dat we nog een paar maanden langer moeten wachten op de volgende beurs, maar ook in deze categorie zijn een aantal leuke aankondigingen voorbij gekomen.

 

Beeld

We beginnen met de – traditioneel gezien – belangrijkste categorie van de Consumer Electronics Show: de televisies en andere beeld-producten. Zoals hierboven al verklapt was het ook dit jaar weer minder dan voorgaande jaren en focusten fabrikanten zich vooral op een of een paar premium modellen en nieuwe technieken. Op het gebied van beeld stonden twee kernwoorden centraal; Helderheid en 8K. Het eerstgenoemde woord in positieve zin, het tweede in negatieve zin.

Helderheid is dit jaar dé factor waarmee fabrikanten hun televisies van elkaar willen onderscheiden. Ze geven er allerlei termen en namen aan maar alles draait om een zo hoog mogelijke helderheid voor de beste kijkervaring. LG doet het met nieuwe oled-panelen die over minuscule lenzen beschikken en Samsung heeft de QD-OLED-techniek verder verbeterd voor een hogere helderheid. De andere fabrikanten nemen panelen bij deze bedrijven af, dus bijvoorbeeld Panasonic maakt gebruik van de nieuwe techniek van LG. De Japanse fabrikant introduceerde de MZW2004 oled-tv, met die minuscule lenzen, een ingebouwd Dolby Atmos-audiosysteem en My Home Screen als smart tv-platform.

Maar, wat is er dan gepresenteerd? LG heeft het meeste van zich laten horen. De Zuid-Koreaanse fabrikant komt met een compleet nieuwe oled tv line-up, met de G3-serie als topmodel. De tv’s in deze serie komen met dat vernieuwde paneel en zijn ook dit jaar ideaal voor aan de muur. Alle nieuwe oled tv’s van LG komen met webOS 23, hdmi 2.1-poorten, diverse nieuwe features voor gamers en (met uitzondering van de B-serie) de Alpha 9 Gen 6 processor. Daarnaast introduceerde LG een klein aantal lcd led-televisies, en daarmee werd ook de toon gezet voor 8K, want dat zien we niet meer terug in de line-up. Tot slot presenteerde LG de draadloze Signature M3 oled-tv met Zero Connect box.

LG was niet de enige fabrikant die 8K links liet liggen. Ook TCL liet weten dit jaar geen nieuwe televisies uit te brengen die over de hoge 8K-resolutie beschikken. Het bedrijf komt wel met een aantal nieuwe lcd led-tv’s en mogelijk later dit jaar met zijn eerste QD-OLED-televisie. Eigenlijk was er maar één fabrikant die echt nog gaat voor 8K en dat is Samsung.

Samsung heeft nog niet alle details over zijn tv line-up vrijgegeven, maar we weten al dat de fabrikant gewoon weer Neo QLED-modellen met de 8K-resolutie op de markt brengt. Natuurlijk naast zijn QD-OLED-modellen, die we dit jaar terugvinden in de S90C- en S95C-series. Voor het eerst komt Samsung ook met een 77-inch variant, in beide series. En ook voor het eerst komt Samsung met kleine microled-televisies, al is het nog de vraag of ze echt in de winkel komen te staan en of ze überhaupt te betalen zijn. Feit is dat Samsung nu echt – zou het? – een serie microled-televisies op de markt brengt.

En hoe zit het dan met Sony? Want de Japanse fabrikant gebruikt de QD-OLED-panelen van Samsung voor zijn topmodellen. Sony had dit jaar geen televisies meegenomen naar de CES. Sterker nog; het bedrijf heeft het helemaal niet over televisies gehad. Daarvoor moeten we geduld hebben tot ergens in het voorjaar, maar de kans is natuurlijk erg groot dat ook Sony met verschillende nieuwe QD-OLED-panelen komt.

Smarthome

Het sleutelwoord op het gebied van smarthome deze beurs was makkelijk te raden en eigenlijk vooraf al in te vullen: Matter. De nieuwe smarthomestandaard Matter moet het helemaal gaan worden in 2023 en kun je het beste omschrijven als de eerste echte universele standaard op smarthomegebied. Ongeacht product of platform, zodra ze Matter ondersteunen kunnen ze met elkaar samenwerken. Geen wonder dan ook dat we tijdens de CES 2023 heel vaak het woord Matter tegenkwamen.

Zo begonnen we bij SwitchBot. De bekende producent van allerlei sensoren, camera’s en natuurlijk de slimme gordijnoplossing Curtains komt met een nieuwe Hub. De SwitchBot Hub 2 krijgt natuurlijk ondersteuning voor Matter. Samsung pakt ook flink uit. De Zuid-Koreaanse fabrikant maakte bekend dat zijn televisies namelijk een volwaardige smarthomehub gaan worden, inclusief ondersteuning voor Matter. Ook de nieuwe SmartThings Station, de nieuwe hub van Samsung die verstopt zit onder een draadloze oplader, gaat Matter ondersteunen. Bosch duikt in 2023 ook vol op Matter. De Smart Home Controller II is het eerste product dat een update naar Matter gaat krijgen en tevens gaat Bosch Matter-enabled producten lanceren in het nieuwe jaar.

SwitchBot Hub 2

Naast Matter waren er gelukkig ook nog volop andere nieuwe producten te zien tijdens de CES 2023 in Las Vegas. Niet voor niets zagen we eind 2022 al dat de categorie Huishouden een enorme toevlucht neemt onder Nederlandse huishoudens op smarthomegebied. Als het aan Samsung ligt gaan we daarmee verder, want de nieuwe Bespoke Infinite Line komt met een slimme koelkast, vriezer en wijnkoelkast. Ook Roborock is actief in de categorie huishouden, want het bedrijf komt met drie nieuwe robostofzuigers. De Roborock S8-serie neemt je alles uit handen. Vooral de S8 Pro Ultra is uniek met de nieuwe RockDock Ultra. Deze leegt niet alleen de robotstofzuiger, maar wast ook de dweil, vult de watertank bij en gooit het vieze water weer weg. Dit komt wel met een prijskaartje, want 1.600 dollar is wel heel duur voor een robotstofzuiger.

Als het aan Withings ligt wordt onze badkamer ook steeds slimmer, want het bedrijf lanceert de Withings U-Scan. Dit veredelde toiletblokje meet namelijk je urine en kan zo precies vertellen hoe je gezondheid ervoor staat. Ook in de categorie huishouden, de Upgrade Kit van fabrikant Eve. Hiermee maak je je oude rolgordijnen slim. De Upgrade Kit komt met een motortje, nieuwe montagebeugels en covers en moet in principe ieder traditioneel rolgordijn met een touwtje slim maken.

Nanoleaf 4D TV Smarter Kit

Wil je zelf ook Ambilight bij je televisie, maar heb je geen Philips TV? Als het aan Nanoleaf ligt hoeft dat ook niet. De nieuwe Nanoleaf 4D TV Smarter Kit maakt van iedere televisie een Ambilight-tv. De camera in combinatie met de lightstrip kleuren precies mee met de actie op het scherm. In 2023 komt Nanoleaf ook met unieke schakelaars, die moeten reageren op het ritme van jouw huishouden. IKEA tenslotte komt met een nieuwe luchtkwaliteitsensor. Deze kun je verbinden met de nieuwe Dirigera-hub en de Starkvind-luchtreinigers en kun je onderdeel maken van de Home Smart-app inclusief scenes en automatiseringsregels. Aqara lanceert vier nieuwe producten in 2023, waaronder een slim slot, videodeurbel, ledstrip en een hele slimme bewegingssensor die mensen zelfs kan zien wanneer ze volledig stilzitten.

Echt unieke nieuwe producten hebben we niet gezien deze CES als we kijken naar smarthome, op wellicht de U-Scan van Withings na. Het was vooral Matter wat de klok sloeg. Laten we hopen dat Matter het in 2023 waar kan maken en het echt de smarthomemarkt weet op te schudden. Als ‘alles met alles’ kan werken is de smarthomemarkt echt op weg om volwassen te worden.

 

Audio

Als echt audiofan is CES niet dé beurs waar je naar uitkijkt. Het gaat tijdens deze show voornamelijk om de echt consumentenelektronica en geen hifi-apparatuur. We zien dus vooral soundbars, hoofdtelefoons en aanverwante apparatuur voorbij komen. Dat betekent echter niet dat het niet interessant is, maar helaas is er over veel producten die dit jaar uitkomen nog maar weinig bekend.

Zo kondigden Samsung en LG hun soundbar line-ups voor 2023 aan, maar veel meer dan een paar nieuwe features komen we niet te weten. De exacte modellen, de specificaties en de prijzen worden in het voorjaar pas bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat beide fabrikanten vol inzetten op technieken waarmee soundbar en tv naadloos kunnen samenwerken voor de beste surroundervaring. LG voegde daar overigens nog aantoe dat de 2022-soundbars van het bedrijf veel van de nieuwe 2023-technieken ook krijgen middels een firmware-update.

JBL was zoals elk jaar ook van de partij en kondigde diverse nieuwe audioproducten aan. Zo komt het bedrijf met Stage XD-speakers voor zowel binnen als buiten, wordt dit jaar de nieuwe, premium Bar 1300 soundbar met Dolby Atmos verwacht en kunnen gamers hun hart ophalen met de nieuwe Quantum headphones.

Dat was het? Ja, veel audionieuws was er niet te melden. Overigens wel een paar nieuwtjes buiten de CES om, zoals de nieuwe Classic Reeks van Naim.

Mobile

Op het gebied van Mobile was het een rustige week. Ja, er werden nieuwe producten aangekondigd en zelfs innovatieve producten getoond die waarschijnlijk nooit echt uitgebracht zullen worden. Over het algemeen was het echter zeer rustig en maakten fabrikanten juist in de week voor de feestdagen al de nieuwe line-up voor 2023 bekend.

Zo was daar op 15 december de Oppo Find N2 Flip, een nieuw opvouwbaar toestel van Oppo die we dit jaar ook in Europa mogen verwachten. Het is een moderne kijk op de fliptelefoon, maar dan met een opvouwbaar scherm. Oppo maakte ook het verbeterde updatebeleid bekend. Ook Lenovo maakt al voor de feestdagen gebruik van de mogelijkheid om de line-up van 2023 bekend te maken, waaronder een nieuwe Chromebook en een betaalbare tablet met de naam Tab M9. Het lijkt erop alsof fabrikanten de grote massa aan persberichten voor willen zien om zo meer aandacht op te eisen. Dat is zowel Oppo als Lenovo in ieder geval gelukt.

Echter bleef het bij Lenovo niet alleen bij een pre-CES-presentatie, want ze gingen ook tijdens de CES vrolijk verder. Zo is daar de nieuwe ThinkPhone, een smartphone die perfect moet integreren met de ThinkPads van Lenovo en boordevol slimme beveiligingsfuncties zit. Ook lanceerde het bedrijf zijn grootste en meest krachtige tablet tot nu toe, de 14,5-inch Lenovo Tab Extreme met Android 13. De nieuwe Yoga Book 9i, de eerste OLED-laptop met twee schermen moet vooral de creatievelingen aanspreken.

Xiaomi Redmi 12C

Tijdens de CES waren er ook een aantal aankondigingen. Zo komt Xiaomi met een nieuw budgettoestel met een 50-megapixelcamera. De Redmi 12C komt daarnaast met een grote batterij waar je zeker twee dagen mee kunt doen zonder opladen. Niet aanwezig tijdens de CES, maar wel gebruikmakend van het momentum: OnePlus met de nieuwe OnePlus 11. Hiermee is OnePlus de eerste fabrikant die het nieuwe vlaggenschip van 2023 bekendmaakt. We zagen ook een uniek product van Hisense. De Hi Reader Pro is een volledig werkende Android-telefoon, maar dan met een E Ink display, zoals je dat kent van een e-reader. De Hi Reader Pro is dus een smartphone én e-reader in één product.

Tot slot de nieuwe laptops van Acer. Het bedrijf komt met de Swift Go laptop met een oled-scherm, de Swift 14 en de Swift X14. Ben je meer op zoek naar een zakelijke laptop? Dan kun je bij de Acer Aspire 5 of de Acer Aspire 3 terecht.

Verder waren er wat kleinere fabrikanten op het gebied van Mobile die nieuwe smartphones of tablets lanceerden, vaak komen die niet eens op de Europese markt terecht. Het is echt wachten op de grote presentaties van Samsung, Sony, Xiaomi, Oppo en OnePlus zelf. Tegenwoordig lanceren de grote bedrijven de nieuwe vlaggenschepen echt op eigen events en zien we helaas dat de CES steeds minder interessant is voor mobiele apparaten.

Meer lezen over CES 2023

Wil je al het CES 2022-nieuws nog even op je gemak doornemen? Lees dan onze uitgebreide nieuwsdatabase.

Reacties (2)