Samsung kondigt nieuwe S95C en S90C QD-OLED-televisies aan

04 januari 2023 2 Minuten 1 Reacties
Samsung S95C 2023 QD-OLED 2

Samsung heeft tijdens CES 2023 in Las Vegas zijn tv line-up voor 2023 aangekondigd. De Zuid-Koreaanse fabrikant zet ook dit jaar in op de QD-OLED-techniek en lanceert zelfs modellen met een formaat van 77-inch.

Samsung brengt in 2023 twee series met QD-OLED-televisies naar Nederland en België; de S90C-serie en de S95C-serie. Beide series komen in formaten van 55-inch tot 77-inch en beschikken over een QD-OLED-paneel met een 4K-resolutie.

De S95C is de officiële opvolger van de S95B van vorig jaar en komt dan ook met een rijk aanbod van features en functies. Zo beschikken de modellen in deze serie over AMD FreeSync Premium Pro-ondersteuning, wat volgens Samsung geen andere oled-televisie heeft. Ook zijn de tv’s uitgerust met Dolby Atmos-ondesteuning, inclusief een geavanceerde Dolby Atmos-luidspreker die 4.2.2-kanaals audio met een vermogen van 70 watt biedt. De S95C is voorzien van een 0.1ms reactietijd en een 144Hz refresh rate. Natuurlijk is de Samsung Tizen Smart Hub ook aanwezig en nieuw is dat de televisies van Samsung dit jaar over Zigbee en Thread beschikken waardoor ze als hub kunnen dienen voor je smarthome. Randapparaten kunnen worden aangesloten op de externe One Connect Box, voorzien van hdmi 2.1-poorten.

De S90C is grotendeels hetzelfde maar met twee belangrijke verschillen. Zo is het audiosysteem minder geavanceerd en ontbreekt de One Connect Box. Dit laatste houdt in dat de tv iets dikker is en je randapparatuur dus direct op de televisie aansluit. Volgens Samsung bieden alle 2023 QD-OLED-televisies een hogere helderheid dan vorig jaar, met maximaal 2000 nits) en moeten ze 25 procent minder energie verbruiken. Beide series worden aangestuurd door de Samsung ‘Neural Quantum Processor 4K’ videoprocessor die een nieuwe SDR-to-HDR upscaling feature genaamd ‘Auto HDR Remastering’ meegekregen heeft.

In 2023 zorgen upgrades van GameBar 3.0 met MiniMap Sharing en Virtual Aim Point voor een verbeterde ervaring voor elk type gamer, aldus Samsung. MiniMap Sharing stelt spelers in staat om de minimap van hun game in één oogopslag op elk scherm te zien. Virtual Aim Point, ontworpen voor first-person shooters (FPS), laat je in elk spel meerdere vizieren zien voor het perfecte schot.

Zowel de S90C- als de S95C-serie komt in een 55-inch, 65-inch en 77-inch formaat op de markt. Later worden de volledige specificaties en prijzen bekendgemaakt.

Meer informatie

Een overzicht van de complete Samsung tv line-up vind je in ons 2023 av overzicht. Hier vind je per fabrikant alle televisies die in Nederland en België op de markt verschijnen.

Reacties (1)