IFA 2022 round-up: techbeurs nog niet helemaal de oude

03 september 2022 + 10 minuten 0 Reacties
LG OLED Evo 1

FWD was er weer bij tijdens de IFA 2022. Wat voor nieuwe producten en ontwikkelingen hebben we gezien? Lees het in onze round-up IFA 2022.

Na enkele magere jaren en een zeer uitgeklede beurs in 2020 door de Corona-tijd was het eindelijk weer zover. De IFA 2022 in Berlijn ging weer in de oude vorm door. Wie dacht dat het weer ouderwets groots was, met een enorm volle beursvloer en tot de nok toe gevulde hallen, kwam van een koude kermis thuis. De IFA 2022 is nog niet weer de oude. Hallen waren soms halfleeg en ook de bezoekersaantallen vielen, in ieder geval op de persdagen, toch wat tegen. FWD was echter weer aanwezig en we hebben de afgelopen dagen zowel vanuit Berlijn als thuis verslag gedaan van alle nieuwe producten en ontwikkelingen.

Opvallend was dat veel fabrikanten productaankondigingen deden ten tijde van de IFA 2022, maar eigenlijk fysiek niet aanwezig waren. Zo waren er diverse fabrikanten aanwezig in Berlijn, maar hielden presentaties en demonstraties op andere plekken. Ook waren er fabrikanten die gewoon vanuit een heel ander deel op de wereld mee wilde liften op de vele nieuwsaankondigingen van deze periode met digitale persconferenties. En dat kunnen we ons natuurlijk goed voorstellen. De hele techwereld kijkt mee gedurende deze dagen, dus iedere vorm van exposure is mooi meegenomen.

We hebben het nieuws dat buiten de IFA om is gekomen, maar er eigenlijk wel een beetje bij hoort, ook meegenomen als IFA-nieuws bij de vele nieuwsberichten die de afgelopen dagen op de website zijn geplaatst. Want ondanks dat het dit jaar allemaal wat mager was in vergelijking met de gloriejaren voor de pandemie, hebben we toch voldoende leuke nieuwe producten en ontwikkelingen gezien.

In deze round-up van de IFA 2022 brengen we je in een groot artikel op de hoogte van alle nieuwtjes. We verdelen het in verschillende categorieën als Beeld, Smarthome, Audio en Mobile, zodat je direct alle nieuwtjes van je favoriete categorie kunt bekijken.

Beeld

We beginnen met de (vaak) meest belichte categorie tijdens IFA; de beeldcategorie, en dan met name de televisies. Toch moet al meteen gezegd worden dat we al jaren de trend zien dat IFA niet meer dé plek is om nieuwe televisies aan te kondigen. De meeste grote fabrikanten tonen hun reeds in januari gepresenteerde televisies en voegen er misschien een paar nieuwe schermformaten aan toe. Dit jaar was het niet veel anders, met nog altijd TP Vision als uitzondering op de regel.

Onze perstrip naar IFA begon dit jaar dan ook met het evenement van TP Vision, dat in Europa Philips-televisies op de markt brengt. Zoals elk jaar grijpt TP Vision IFA aan om zijn topmodellen voor de komende 12 maanden te presenteren. Dit jaar waren dat de OLED907 en OLED937 oled-televisies, vergezeld door de PML9507-serie lcd-televisie. De OLED907 en OLED937 komen met een Bowers & Wilkins audiosysteem, een vernieuwde versie van Ambilight en de nieuwste generatie P5-processor met artificial intelligence.

Het absolute topmodel is de OLED937, die komt in een 65-inch en 77-inch variant. Alleen het 65-inch model is uitgerust met een OLED.EX-paneel van LG, waarmee een iets hogere helderheid gerealiseerd wordt in vergelijking met eerdere generaties panelen. De PML9507-serie komt ook met de nieuwste generatie Ambilight, de zesde generatie P5-processor en een strak design. Op onze ervaringen met de nieuwe oled-tv’s van Philips hoef je gelukkig niet te wachten want direct na de presentatie hebben we onze review van de OLED937 al gepubliceerd.

Het grote nieuws op het gebied van beeld is hiermee meteen ook al genoemd. De andere grote fabrikanten focusten zich vooral op de bestaande line-up, al moet gezegd worden dat LG wel haar best deed om reeds gepresenteerde modellen op een fraaie manier weer onder de aandacht te brengen. Zo toonde LG de ART oled-televisies, die als het goed is binnenkort ook naar de Benelux komen. Deze modellen staan vooral in het teken van design en moeten in de hedendaagse interieurs niet misstaan.

LG had overigens wel iets nieuws bij, maar een pure televisie is het niet. De Zuid-Koreaanse fabrikant presenteerde namelijk de OLED Flex LX3. Dit is een 42-inch monitor die middels een druk op de knop gebogen kan worden. Speel je een game, dan zet je hem in een gebogen stand, kijk je een film, dan activeer je de stand voor het platte scherm. Een innovatief en zeer fraai ontwerp waar wij in ieder geval naar uitkijken om mee aan de slag te gaan.

Samsung pakte groots uit op de beurs, met een grote persconferentie en een gelikte stand, maar echt nieuwe producten op het gebied van tv waren er niet. Natuurlijk was microled weer van de partij, zagen we de S95B qd-oled-televisie staan en lag de focus natuurlijk ook op 8K en Neo QLED.

Panasonic kondigde aan dat de in januari gelanceerde oled-televisies eindelijk te koop zijn, waaronder het topmodel; de LZW2004. Deze serie komt naast een 55-inch en 65-inch variant nu ook in een 77-inch variant. Daarnaast brengt Panasonic zonder veel bombarie een aantal Android-tv’s op de markt. Deze modellen bevinden zich in het instapsegment en zijn vooral ontwikkeld voor de trouwe Panasonic-klanten die de voorkeur geven aan Android TV in plaats van My Home Screen.

TCL toonde tijdens IFA zijn reeds eerder aangekondigde tv line-up, waaronder de C735- en C935-series. Wat dat betreft niets nieuws, al voegt het merk nu wel een 98-inch lcd-televisie met een relatief betaalbare prijs aan het assortiment toe. De 98-inch C735-serie moet namelijk 6.500 euro kosten en dat is gezien de gemiddelde prijs van televisies met deze grootte een schijntje.

Een aantal kleinere fabrikanten liet wel van zich horen tijdens IFA. Zo werden er nieuwe televisies onder de merken van Toshiba en Sharp aangekondigd voor de Benelux. Maar, veel hoeven we hier nog niet van te verwachten. Het gaat met name om modellen die concurreren op prijs en in de basis komen ze allemaal bij het Turkse Vestel vandaan. Dit bedrijf heeft de rechten om de merken Sharp en Toshiba te mogen voeren.

Tot slot kwam Epson nog met nieuws want het bedrijf introduceert maar liefst zes nieuwe projectoren, bedoeld voor filmliefhebbers, sportliefhebbers en gamers die op zoek zijn naar een groot scherm. De nieuwe projectoren bieden opties in iedere prijsklasse. Variërend van instapprojectoren met WXGA-technologie, betaalbare 4K PRO-UHD-projectoren met ingebouwde Android TV tot de Epson EpiqVision Ultra-projector met 4K-PRO UHD en een laserlichtbron.

Smarthome

Smarthome stond tijdens de IFA 2022 veel in het teken van huishoudelijke apparaten. Van witgoed tot keukenapparatuur. Veel fabrikanten toonden nieuwe slimme huishoudelijke apparaten, terwijl er ook nieuwkomers de markt betreden. Hieronder Daewoo, dat met de Daewoo Smart Range onder andere wasmachines, drogers, ovens, koelkasten en een vaatwasser lanceren. Ook Sharp, onderdeel van hetzelfde concern, toonde met Sharp Home Appliances een wasmachine, droger en verschillende ovens die allemaal smart te bedienen zijn met een app. En wat te denken van de LG MoodUp? Een koelkast met LED-deurpanelen en een bluetoothspeaker aan boord die je met de LG ThinQ-app kunt bedienen en zelf kunt synchroniseren met muziek.

Samsung is natuurlijk al wat langer actief in de markt voor slimme huishoudelijke apparaten en de Zuid-Koreaanse fabrikant toonde ons de nieuwe Bespoke AI wasmachines, drogers en ovens. Verkrijgbaar in hippe kleuren en met kunstmatige intelligentie staan deze apparaten in het teken van duurzaamheid, efficiëntie en intelligentie.

LG gooide het over een andere boeg door met twee apparaten voor schoenverzorging te komen. De LG Styler ShoeCase toont je schoenen in een hippe vitrine, terwijl de LG Styler ShoeCare door middel van stoomtechnologie je schoenen weer helemaal fris maakt. Apart en een tikkeltje vreemd, maar wel geinig.

Ook opvallend was Multo van het Franse bedrijf Prêt à Pousser. Hiermee creëer je je eigen binnentuin. Zeg maar een moestuin voor binnen met ruimte voor maar liefst vijftig planten. Handig voor als je geen tuin hebt en toch je eigen groenten en fruit wil laten groeien. Ook LG gaat met de tuintjes aan de slag met de LG Tiiun. Het woord lijkt zelfs op tuin.

We hebben het eigenlijk veel te weinig gezien tijdens deze editie van de techbeurs: de nieuwe smarthomestandaard Matter. Gelukkig was daar fabrikant Eve met verschillende demonstraties en nieuwe producten. Alhoewel de producten van Eve voornamelijk voor Apple Home ontworpen zijn, zorgt Matter er straks voor dat je ze ook kunt gebruiken met andere smarthome-platformen als Google Home of Samsung SmartThings.

Tado Slimme Thermostaat Black Edition

Grote verrassingen waren er niet echt. Tado toonde een zwarte variant van de Slimme Thermostaat en Philips Hue toonde de nieuwe Lightguide-lampen. Dit zijn een soort slimme filamentlampen met een kleurenbuisje in het midden. Ze kunnen zowel wittinten als kleuren weergeven. Philips Hue komt daarnaast met de Play Gradient Lightstrip voor je pc-monitor. EZVIZ toonde een compleet nieuw assortiment met een baby-monitor, beveiligingscamera’s en huishoudelijke apparaten.

 

Audio

Op audiovlak valt er op IFA valt er dit jaar niet zoveel te rapen. Als er iets wordt getoond, dan zijn het soundbars of (draadloze) koptelefoons. Niet toevallig zijn dat de populairste producten in dit segment. Iets anders kom je dit jaar maar zelden tegen.

De relatieve afwezigheid van audio op IFA is niet nieuw. Al is het wel heel relatief, want de meeste mainstream elektronicamerken bieden wel draadloze in-ears aan. Maar vaak zijn dat bestaande toestellen. Bovendien hebben sommige grote merken net voor de beurs hun nieuwe producten gelanceerd. Dat was het geval voor JBL, Philips en TCL. Ook Sony presenteerde net voor de CE-hoogmis in Berlijn een nieuwe soundbar, de HT-A3000 die als goedkoper Dolby Atmos-model via 3.1 naast de HT-A5000 en HT-A7000 komt te staan. Philips won in augustus een EISA Award voor hun gloednieuwe Fidelio FB1 soundbar, en daar komen nu rear-speakers bij die via Play-Fi de soundbar uitbreiden met echt surround. Daarnaast verschenen nog vier nieuwe soundbars.

TCL van zijn kant pakte groot uit op IFA, onder meer met hun nieuwe topmodel. Nu ja, twee topmodellen. Er is de X935U met subwoofer, die de Ray-Danz-technologie van het Chinese merk toepast om geluid heel breed uit te sturen. En er is de X937U: dezelfde soundbar plus draadloze rear-speakers. Zoals gebruikelijk bij TCL zijn deze modellen scherp geprijsd.

Wellicht het meest intrigerende product op audiovlak is de nieuwe Ambeo Soundbar Plus. Sennheiser kreeg enkele jaren geleden veel lof voor zijn eerste soundbar. Dat was een product dat dankzij een geavanceerde algoritme en speakerarray surroundgeluid doorheen de kamer kon projecteren. Het toestel zelf was echter vrij groot en duur (2.500 euro). De nieuwe Ambeo Plus is even groot als een typische high-end soundbar en biedt grotendeels dezelfde prestaties. Enkel qua laagprestaties is er een duidelijk verschil met de Ambeo Soundbar Max. Deels kan dat opgevangen worden met de Ambeo Subwoofer, een optionele uitbreiding.

De Ambeo Soundbar (nu met Max-suffix) was zowat de duurste soundbar die je kon kopen. Die titel is Sennheiser nu wel kwijt, dankzij de lancering van de Bang & Olufsen Theatre met een vanaf-prijs van 6.500 euro. Ook dit is een bijzonder grote soundbar, onder meer dankzij de aanwezigheid van woofers die veel groter zijn dan normaal bij deze type toestellen.

Teufel ontmoet je niet op de beursvloer. Berlijn is nu eenmaal de thuisbasis van het audiobedrijf, met hoofdzetel in het bekende Bikini-gebouw, en dus doet Teufel daar jaarlijks gewoon z’n ding. In de kelder van hun flagshipstore, het vroeger Linientreu waar onder meer David Bowie en Iggy Pop thuis waren, was er een briefing over hun huidige line-up. Hoofdtelefoons kregen een hoofdrol, met de lancering van de Real Blue TWS 2 met 25 uur autonomie (case plus oortjes). Het bedrijf verstevigt daarnaast z’n aanbod aan gaming-headsets, waarbij je de mogelijkheid krijgt om de nieuwe Zola-headset zelf qua kleuren samen te stellen. Deze over-ears van 130 euro kan draadloos of via USB worden aangesloten, in welk geval je 7.1-geluid via DTS Headphone-X 2.0 kunt beleven. Achter de schermen viel ook een preview te zien van een nieuwe generatie producten, waaronder een high-end draadloze hoofdtelefoon en een opvolger voor Teufels populaire partyboxes.

Teufel Zola

Een meer technische aankondiging die wel een grote impact op draadloze hoofdtelefoons gaat hebben is de presentatie van de Qualcomm S5 Sound Platform. Dit is een totale chipoplossing die koptelefoonbouwers gebruiken om hun headsets draadloos te maken. Het bijzondere is dat deze chip meteen aptX Lossless ondersteunt – de allereerste keer dat een codec lossless audio (dus zonder audiodata weg te gooien) over Bluetooth kan sturen. Daarmee valt een van de grote tekortkomingen van Bluetooth-streaming weg. Onder meer Bose is van plan de chipset te gebruiken – ze zullen niet de enigen zijn.

True wireless in-ears (TWS) blijven een zeer populaire categorie. Op IFA zijn ze overal, al zijn er niet zoveel nieuwe modellen aangekondigd. Samsung had al eerder zijn nieuwe Buds Pro 2 gepresenteerd, in Berlijn zagen we onder meer Jabra de Elite 5 voorstellen. Ze komen tussen de Elite 7 en Elite 3, en bieden noise-cancelling, een autonomie van 7 uur (28 uur met de case) en een case die je draadloos kunt opladen. Een mooie featureset voor 149 euro. De JBL Tour Pro 2 – ook vooraf aangekondigd – valt dan weer op dankzij een touchscreen op de laadcase. Het achterliggende idee is dat TWS’en ook met laptops en televisies worden gebruikt, maar dat je bij die toestellen geen app hebt om de functies aan te passen. Dat doe je dan via het schermpje op de case. Daarnaast zagen we nog bij andere merken TWS’en die qua specs niet bijzonder uit de band sprongen, zoals bij Nokia of Honor.

Mobile

Op het gebied van Mobile zagen we een verrassende trend. Niet zozeer smartphones, maar juist veel nieuwe tablets die getoond werden. Nu wisten we dat tablets weer populairder zijn sinds de pandemie, maar het is opvallend dat ook fabrikanten die nog nooit eerder een tablet hebben uitgebracht daar nu ook mee komen. Hieronder Oppo, dat met de nieuwe Oppo Pad Air de eerste tablet op de markt brengt. Dit model heeft een 2K HD-scherm van 10,36-inch, vier luidsprekers voor een Dolby Atmos-ervaring en een Snapdragon 680 aan boord.

Ook Lenovo toonde nieuwe tablets. Alhoewel nieuw, het is wederom de Lenovo Tab P11-serie. Dit keer alleen de tweede generatie met enkele vernieuwingen aan boord. En over Lenovo gesproken, de Lenovo ThinkPad X1 Fold was één van de opvallendste producten van de beursvloer. Het ziet eruit als een tablet, maar is een opvouwbare pc met Windows. Uniek! Ook kwam Lenovo met een nieuwe Chromebook.

Samsung komt met een speciale robuuste tablet op de markt. Deze kun je thuis gebruiken, en is misschien wel handig voor drukke kinderen, maar is eigenlijk ontworpen voor op de werkvloer. De Samsung Galaxy Tab Active 4 Pro kan tegen een stootje.

Sony Xperia 5 IV

Smartphones waren uiteraard ook aanwezig in de vorm van Sony, Oppo en Huawei. Sony en Oppo kozen ervoor om de presentatie niet direct vanaf de beursvloer te doen. Huawei deed dat wel met de Nova 10 Series, die ook naar Nederland komen. Helaas wel zonder Google-apps. De Reno 8 Series van Oppo heeft dat wel en is een nieuwe midrange-serie smartphones, terwijl Sony met de Xperia 5 IV op het hogere segment mikt en echt een toestel voor content creators is.

Huawei toonde ons ook een nieuwe high-end smartwatch met de Huawei Watch D. Dit model moet geavanceerde gezondheidsmonitoring bieden, waaronder bloeddruk en realtime ECG. Tot slot een nieuwe e-reader van Kobo. Niet gepresenteerd op de IFA 2022, maar wel tijdens de IFA 2022. De timing zal bewust zo gekozen zijn. De Kobo Clara 2E is gemaakt van gerecycled plastic en is een e-reader van 6-inch.

Meer lezen?

Wil je alles nog eens rustig teruglezen? Bekijk hier alle nieuwsberichten die tijdens de IFA 2022 in Berlijn zijn geschreven.

Reacties (0)