Wat is bluetooth Auracast en heb je daar wel iets aan?

04 februari 2024 4 Minuten 0 Reacties
bluetooth auracast

Bluetooth Auracast is een nieuwe bluetoothfunctie die voorheen Bluetooth Sharing Audio genoemd werd. Maar wat is het en wat heb je eraan?

Een artikel over bluetooth Auracast is een stuk dat al snel de diepte in gaat over achterliggende technologieën. Maar we gaan ons best doen om de uitzendtechnologie zo duidelijk als mogelijk uit te leggen, zodat je precies weet wat je eraan hebt. Auracast is namelijk een audio-uitzendfunctie die onderdeel is van de bluetooth LE Audio-standaard. Met bluetooth Auracast is het mogelijk om vanuit één audiobron een onbeperkt aantal luisteraars te bereiken. Dat is voornamelijk handig voor grote plekken (zoals stadiums en winkelcentra), maar ook voor normale gebruikers is dit interessant.

Dit kun je met bluetooth Auracast

Zo beschikt bluetooth Auracast over een optie waarmee je audio deelt. Je kunt dan een audiobestand delen vanaf een smartphone, pc of tablet (of een ander apparaat) met meerdere gebruikers tegelijkertijd. Iedereen die een eigen koptelefoon of setje oordoppen heeft, kan verbinding maken met het bronapparaat en zodoende meeluisteren. Dan hoef je dus nooit meer te rommelen met losse oortjes. Daarnaast kun je verbinding maken met een zender die op een centrale plek staat (zoals een tv-scherm op een vliegveld of gym) en horen wat er gezegd wordt op het scherm.

In het verlengde van die laatste mogelijkheid kunnen bepaalde gehoortoestellen, uiteraard met ondersteuning voor bluetooth Auracast, ook verbinding maken met Auracast-bronnen. Zo kunnen ze goed horen wat er gezegd wordt in een drukke omgeving of een beeld- of audio-opname beluisteren in hun eigen taal. Dat kan handig zijn in de bioscoop, of tijdens een conferentie. Verder is het goed om te weten dat er een onbepaald aantal luisteraars kan zijn. In tegenstelling tot het reguliere bluetooth, dat het veelal op communicatie tussen maximaal twee (of drie) apparaten houdt.

Ook is het zo dat je met bluetooth Auracast toegang krijgt tot audio in cd-kwaliteit. De verbinding kan daarnaast beveiligd worden met een encryptiesleutel, zodat de connectie tussen bron en luisteraar veilig is. Dan kun je alleen luisteren wanneer je het wachtwoord hebt. Maar je kunt audiostreams dus ook gewoon openbaar en beschikbaar maken voor iedereen. Tot slot is het zo dat bluetooth Auracast geniet van de voordelen van bluetooth LE Audio. Dat betekent dat het energieverbruik tot het minimum blijft en dat er heel weinig vertraging op de lijn zit (handig voor de vertalingen).

Zo werkt bluetooth Auracast

Bluetooth Auracast is dus onderdeel van de bluetooth LE Audio-standaard. Die is op zijn beurt onderdeel van de bluetooth 5.2-specificatie. Mocht je dus Auracast willen uitproberen, dan heb je dus ontvangers nodig die minimaal bluetooth 5.2 ondersteunen. Wanneer je dan binnen de bubbel van een uitzending komt, dan kun je besluiten verbinding te maken met een uitzending die op dat moment plaatsvindt. Het aantal luisteraars mag dan wel onbeperkt zijn, het bereik is dat natuurlijk niet. Dus je moet wel in de buurt van een zender zijn. Het bereik is tien tot 275 meter.

Het koppelen an sich moet eigenlijk helemaal naadloos verlopen. Zodra je in het bereik van de zender bent, kun je de bron selecteren en direct beginnen met luisteren. Mits dit een openbare stream is, anders heb je een wachtwoord nodig. De bron en ontvanger hoeven in elk geval niet handmatig en per stuk gekoppeld worden. Mochten er meerdere bronnen beschikbaar zijn, dan hoef je alleen maar de juiste te selecteren. Je koptelefoon of setje oordoppen doet dan de rest. Het mooie aan Auracast is dat het geen eenrichtingsverkeer is. Dat betekent dat je zelf het volume van de stream bepaalt.

Welke apparaten hebben bluetooth Auracast?

We presenteren hieronder enkele apparaten die momenteel ondersteuning aanbieden voor bluetooth Auracast. Let op: dit is géén omvangrijke lijst, maar een opsomming van reeds bevestigde apparaten. In de toekomst verwachten we meerdere apparaten die support aanbieden. Je hebt – zoals bekend – twee groepen. Dat zijn de bronnen (de zenders) en de ontvangers. De bronnen kunnen allerlei soorten apparaten zijn, zoals televisies en smartphones. Maar ook pc’s en laptops, zowel in huis als op plekken waar duizenden mensen samenkomen voor een evenement.

Zenders:

  • Sommige tv’s van Samsung: Neo QLED 8K, 2023 micro-led-tv’s (daar is een software-update voor nodig)
  • Tablets: Samsung Galaxy Tab S8
  • Smartphones: Samsung Galaxy S23, Google Pixel 7, Samsung Galaxy Z Fold 4, OnePlus 10T
  • Laptops: Dell XPS 13 Plus

Ontvangers:

  • OnePlus Buds Pro 2
  • Sennheiser Moment True Wireless 4
  • Technics EAH-AZ60
  • JBL Extreme 4
  • Samsung Galaxy Buds 2 Pro
  • 1More ComfoBuds Mini
  • Sommige hoortoestellen (vraag daarnaar)

Mocht je overigens dieper in de wereld van audioproducten willen duiken bekijk dan onze pagina’s met recensies en tips en adviezen door.

Reacties (0)