Review: Soundcore Motion 300 – Niet zo goed als de Motion+

09 juni 2024 7 Minuten 0 Reacties
Soundcore Motion 300

De tweede bluetoothspeaker waar we mee aan de slag gaan voor ons zomerdossier is de Soundcore Motion 300. De speaker zit bomvol moderne technologie en je kan per positie een eigen equalizer instellen.

Lekker een muziekje aan deze zomer terwijl je geniet van een welverdiende vakantie? Maar welke bluetoothspeaker moet je dan hebben? FWD gaat dit voorjaar zeven bluetoothspeakers tot 100 euro met elkaar vergelijken. We kijken hierbij naar de verkoopprijs en niet naar de adviesprijs. We willen tenslotte zoveel mogelijk speaker voor zo weinig mogelijk geld. Deze review van de Soundcore Motion 300 is onderdeel van ons zomerdossier. Nadat we zeven verschillende bluetoothspeakers hebben getest in een review komen we met ons zomerdossier waarin we antwoord geven op de vraag welke bluetoothspeaker het beste bij je past deze zomer. We gaan aan de slag met de volgende bluetoothspeakers in de komende weken:

Dit is de Soundcore Motion 300

De Soundcore Motion 300 is de nieuwste bluetoothspeaker van Soundcore, dat onderdeel is van Anker. Ook de smarthomeproducten van Eufy zijn onderdeel van Anker. De nieuwe Soundcore Motion 300 ondersteunt Hi-Res Audio middels LDAC, naast de standaard SBC- en AAC-codecs. Het geluid van de speaker past zich daarnaast automatisch aan de houding aan. Rechtop, plat op de rug of hangend. Je kunt voor iedere positie een eigen geluidsbeeld middels de bijbehorende Soundcore-app instellen. Soundcore noemt dit SmartTune Technology met een dynamische mode (hangend aan de strap) waar het volume opgevoerd wordt, een Immersive Mode (rechtop) en een 360 Mode wanneer de speaker plat op de rug ligt.

De Soundcore Motion 300 biedt 30W stereogeluid, is waterbestendig (IPX7) en gaat 13 uur mee op een enkele lading. Wil je echt stereogeluid? Dan kan je twee Motion 300’s verbinden tot een echt stereopaar. De speaker heeft fysieke knoppen bovenop de behuizing. Ook vind je hier een BassUp Technology-knop waarmee je de lage tonen een boost kan geven. Je kunt kiezen uit de kleuren Mirage Black, Frost Blue en Fern Green. De speaker heeft een adviesprijs van 89,99 euro.

Design en bediening

Komt het design je bekend voor? Dat kan. De Soundcore Motion 300 lijkt zeer sterk op de drie keer duurdere Bose Soundlink Flex. De speaker straalt waterdichtheid uit en dat is dit model met IPX7 natuurlijk ook. Let wel dat er voor stof (en dus ook zand) geen certificatie aanwezig is. De speaker is een compacte rechthoek met afgeronde hoeken. Afgezien van het rooster voorop is de speaker volledig van rubber, wat zeer fraai in de hand voelt. Onze Mirage Black-versie is voorzien van kleine blauwe vlekjes, wat de speaker een speels uiterlijk geeft. Het lijken net waterdruppels. Het gewicht is met 774 gram redelijk zwaar, maar dankzij het compacte formaat neem je dit model toch gemakkelijk mee in je rugzak. Rechts vind je een rubberen klepje waar je de usb-c-aansluiting vindt om de speaker op te laden. Verdere aansluitingen zijn er niet. Aan de linkerzijde vind je de strap om de Motion 300 ergens aan te hangen. Zowel aan de onderkant als aan de achterkant vind je kleine voetjes, waar je deze bluetoothspeaker stevig op kunt neerleggen.

De bediening van deze speaker kan door de fysieke knoppen bovenop. Deze zijn iets ingezonken in de behuizing, waardoor je vinger er makkelijk bij kan. Van links naar rechts vind je de aan/uit-knop, bluetoothverbindingsknop, BassUp Technology-knop, volume omlaag, play/pauze en tenslotte volume omhoog. Zeer fraai is de Soundcore-app, een voorbeeld van hoe een app voor je bluetoothspeaker, koptelefoon of draadloze oortjes hoort te zijn. De app is beschikbaar voor Android en iOS en stelt je in staat om het geluid naar wens aan te passen met de 9-bands equalizer. Je kunt per positie (liggend, staand of hangend) een eigen equalizer instellen, maar ook kiezen voor presets, oftewel de al voorgeprogammeerde stijlen met namen als Soundcore Signature, Xtra Bass, Voice of Balanced. Via de app kies je verder voor Hi-Res Audio middels LDAC (dan moet je wel eerst de update downloaden en let op: het batterijverbruik neemt met LDAC toe) en kun je nog enkele kleine instellingen wijzigen.

Geluid

Vooraf hadden we de Soundcore Motion 300 redelijk hoog ingeschat. Dit gebaseerd op de Soundcore Motion+, een bluetoothspeaker die enkele jaren oud is en daarom nemen we deze niet mee in ons zomerdossier (ook al is de speaker ook voor minder dan 100 euro verkrijgbaar), maar deze presteert qua geluidskwaliteit echt fantastisch met veel detail en een ongekend brede soundstage voor een dergelijke speaker. Ook de onlangs door ons geteste Soundcore Space One koptelefoon beviel ontzettend goed. Weet de Soundcore Motion 300 dan de verwachtingen waar te maken? Ten dele.

Deze bluetoothspeaker van Soundcore zal met name mensen bekoren die niet zozeer een zeer stevige bas willen horen, maar waarbij het geluid meer in balans is. Daar mikt Soundcore ook op met ondersteuning van Hi-Res Audio. Iets minder gedreun, maar wel meer detail en balans in de muziek. Vooral de helderheid valt op bij de Soundcore Motion 300. Je kunt het volume daarnaast flink opschroeven dankzij de aanwezige 30W, maar het geluid begint op echt hoog volume toch wat te vertekenen. Standaard klinkt deze speaker een beetje te klinisch met vooral aandacht voor de middentonen, dus spelen met de equalizer in de Soundcore-app wordt zeker aangeraden om een iets warmer geluid te creëren en ook de hoge tonen wat meer naar voren te halen. De BassUp Technology, die je in kunt schakelen middels de knop bovenop de behuizing, stelt echter weinig voor. De lage tonen vervormen vrijwel direct, waardoor je beter van deze knop af kunt blijven. Het is nu een volledig overbodige knop helaas.

De speaker presteert dus best aardig, maar heeft echter één groot nadeel en dat is dat de Soundcore Motion+ van enkele jaren geleden gewoon de betere speaker is. Niet alleen biedt dat model net wat meer detail en helderheid, de ruimtelijkheid van die speaker is onovertroffen. Het wordt echt de ruimte in geslingerd. Of het komt door de waterdichte behuizing van de Soundcore Motion 300, waardoor het geluid moeilijk de ruimte in te sturen is, weten we niet, maar het klinkt soms net wat te bedrukt en het geluid centreert zich echt rond de speaker in plaats van in de ruimte. Het is fijn dat er LDAC-ondersteuning aanwezig is, maar het verschil met SBC of AAC zal je niet of nauwelijks horen op een dergelijke bluetoothspeaker.

Conclusie

De Soundcore Motion 300 is een goede speaker boordevol technische snufjes. Uniek is de SmartTune Technology waarbij het geluid automatisch wordt aangepast aan de positie van de speaker. Dankzij de equalizer kun je voor elk van de drie posities een eigen geluidsbeeld creëren. Dit is geen speaker voor de bassheads, maar juist voor de mensen die het geluid meer in balans willen hebben met voldoende aandacht voor zowel het hoog, midden als laag. Het is dan ook een fijne speaker, maar de Soundcore Motion 300 heeft alleen het probleem dat de Soundcore Motion+, in nota bene hetzelfde prijssegment, de betere speaker van de twee is.

8.0
Soundcore Motion 300 product

Beoordeling
Soundcore Motion 300

Pluspunten
  • Fraai en stevig design
  • Soundcore-app met equalizer
  • Geluid fijn in balans (na aanpassing equalizer)
  • LDAC-ondersteuning
  • SmartTune Technology
Minpunten
  • Mist ruimtelijkheid
  • BassUp Technology-knop ondermaats
  • Soundcore Motion+ is de betere speaker

Beoordeling Soundcore Motion 300

De Soundcore Motion 300 is een goede speaker boordevol technische snufjes. Uniek is de SmartTune Technology waarbij het geluid automatisch wordt aangepast aan de positie van de speaker. Dankzij de equalizer kun je voor elk van de drie posities een eigen geluidsbeeld creëren. Dit is geen speaker voor de bassheads, maar juist voor de mensen die het geluid meer in balans willen hebben met voldoende aandacht voor zowel het hoog, midden als laag. Het is dan ook een fijne speaker, maar de Soundcore Motion 300 heeft alleen het probleem dat de Soundcore Motion+, in nota bene hetzelfde prijssegment, de betere speaker van de twee is.

Reacties (0)