Review: JBL Quantum Stream Studio – microfoon voor streaming, calls en podcasts

07 april 2024 4 Minuten 1 Reacties
JBL Quantum Stream Studio

Zo nu en dan testen we producten die een beetje buiten de boot vallen op ons platform maar die toch voor velen interessant kunnen zijn. In deze review kijken we naar zo'n product; de JBL Quantum Stream Studio. Dit is een microfoon die geschikt is voor streaming, videocalls, podcasts en gaming. 

Aangezien wij op de redactie regelmatig videocalls hebben, deelnemen aan podcasts of wat in moeten spreken kan een goede microfoon niet ontbreken. De afgelopen weken hebben we de nieuwe JBL Quantum Stream Studio aan de tand gevoeld. Dit model beschikt over tal van handige functies voor een optimale geluidskwaliteit. De adviesprijs van deze microfoon bedraagt 149,99 euro.

Design JBL Quantum Stream Studio

De JBL Quantum Stream Studio komt met een aardig prijskaartje maar gelukkig is die prijs ook terug te zien in het design. De microfoon is van stevig metaal en plastic gemaakt, komt met hippe en duidelijke led-indicatoren en kan eenvoudig afgesteld worden voor de perfecte positie. De microfoon staat stevig op zijn voet, maar je hebt ook de mogelijkheid om de microfoon te monteren op een standaard of C-klemsysteem.

De microfoon is voorzien van een demp-knop aan de bovenzijde, waarna de ledring rondom de bovenzijde groen of rood kleurt. Een grote draaiknop op de voorzijde laat je het volume of de balans tussen microfoon en headset aanpassen. De ledring rondom deze knop toont het volume, de balans en een realtime RGB VU-meter tijdens het spreken.

Op de onderzijde is een knop geplaatst waarmee je een van de vier spraakopnamepatronen kunt selecteren. Achterop de microfoon zien we een usb-c-poort terug voor connectie met de pc, plus een 3,5mm-poort voor een headset.

Functies

De JBL Quantum Stream Studio is zeer rijkelijk uitgerust, met nagenoeg alles dat je nodig hebt voor opnamen, gesprekken of streams in hoge kwaliteit. Zoals gezegd is het dempen van de microfoon eenvoudig, met een simpele aanraking op de bovenzijde, waarna de ledring op de bovenzijde zal oplichten.

Op de onderzijde kun je de spraakopnamepatronen selecteren. Hiermee wissel je snel tussen: cardioïde voor wanneer je zelf opneemt of streamt, bidirectioneel als je iemand interviewt aan de andere kant van de microfoon, stereo als jij en je co-host aan dezelfde kant van de microfoon zitten of je een muziekinstrument opneemt, en omnidirectioneel voor elke stream of podcast waarbij meer dan twee mensen praten.

Je hebt de keuze om een headset direct op de microfoon aan te sluiten via de 3,5mm-poort, maar wanneer de microfoon met usb-c op je computer is aangesloten kun je elke op de computer aangesloten headset of speakerset gebruiken. De balans tussen input en output kan op de microfoon zelf met de draaiknop aangepast worden. De dynamische bereikcompressor in de microfoon voorkomt dat je stem gaat clippen als je te luid praat, of geeft je een boost als je te zacht praat, maar dat kun je dus zelf nog aanpassen indien nodig. De ledring rondom de draaiknop toont dit volume en laat het dus ook zien wanneer je stem begint te clippen.

Overigens kan de microfoon nog geheel naar eigen wens aangepast worden middels de QuantumENGINE-software van JBL. Hiermee is onder meer de gain en EQ aan te passen via het scherm van je computer. Ook kun je dan snel jezelf dempen, de ruisonderdrukking aanpassen en de RGB-verlichting aanpassen.

Prestaties

De JBL Quantum Stream Studio beschikt over drie lichte en gevoelige (-37 dB) 14 mm cardioïde condensatormicrofoons, allemaal met een breed, vlak frequentiebereik (50Hz – 16kHz). Hiermee kun je tot drie stemmen opnemen en opnamen in 192 kHz/24 bit maken.

Het draait met een microfoon natuurlijk vooral om die audiokwaliteit en simpel gezegd; daar laat de JBL Quantum Stream Studio geen steken vallen. Zowel voor podcasts als voor een videogesprek biedt de microfoon een uitstekende geluidskwaliteit; kraakhelder, met voldoende nuance, nauwelijks omgevingsgeluiden en een warme klank. Ook de vier spraakopnamepatronen werken vrijwel perfect. Ga tegenover iemand zitten en selecteer de juiste modus, waarna een gesprek haarfijn opgenomen wordt en beide personen perfect verstaanbaar zijn. Ook de omnidirectionele modus waarbij alle stemmen in de omgeving meegenomen worden werkt goed en kan dus prima dienst doen tijdens een vergadering op afstand.

De microfoon biedt middels de draaiknop een snelle manier om de balans tussen audio-opname en audioweergave aan te passen en middels de led-indicatoren zie je continu of de kwaliteit (het volume vooral) van de stem nog voldoet. Vooral tijdens streamen is dit handig zodat je de juiste balans tussen bijvoorbeeld game-geluid en spraak kunt kiezen.

Conclusie JBL Quantum Stream Studio

Als je op zoek bent naar een premium microfoon voor podcasts, streaming en videogesprekken dan is de JBL Quantum Stream Studio zeker een aanrader. Voor zo’n. 150 euro krijg je een rijkelijk uitgeruste microfoon die in vrijwel elke situatie een hoogwaardige opnamekwaliteit biedt.

8.5
JBL Quantum Stream Studio

Beoordeling
JBL Quantum Stream Studio

Pluspunten
  • Vier spraakopnamepatronen
  • Premium design
  • Led-indicatoren
  • Goede opnamekwaliteit
  • Eenvoudig in gebruik
Minpunten
  • Niet goedkoop

Beoordeling JBL Quantum Stream Studio

Als je op zoek bent naar een premium microfoon voor podcasts, streaming en videogesprekken dan is de JBL Quantum Stream Studio zeker een aanrader. Voor zo'n 150 euro krijg je een rijkelijk uitgeruste microfoon die in vrijwel elke situatie een hoogwaardige opnamekwaliteit biedt.

Prijsvergelijker JBL Quantum Stream Studio

Reacties (1)