IFA 2023 round-up: techbeurs lijkt zijn glans verloren te hebben

02 september 2023 + 10 minuten 1 Reacties
IFA

IFA 2023 zit er weer op. Wat voor nieuwe producten en ontwikkelingen hebben we gezien? Lees het in onze round-up IFA 2023.

Vorig jaar hadden we nog goede hoop dat IFA zijn glans weer terug zou vinden na enkele magere jaren, mede dankzij Corona. Helaas lijkt het doek voor de beurs toch langzaamaan te vallen, want ook de 2023-versie was niet om over naar huis te schrijven. Het aantal fabrikanten dat acte de présence geeft neemt elk jaar af, er worden geen hele grote aankondigingen meer gedaan en er gebeurt ook steeds meer buiten de beursvloer, zelfs om de dagen van IFA heen.

Zal IFA definitief van het toneel verdwijnen? Dat waarschijnlijk niet, want wij techjournalisten zijn natuurlijk niet de enige doelgroep van de beurs. Dat er voor ons relatief weinig te bekijken en beschrijven is betekent niet dat consumenten zich niet kunnen vergapen aan al het moois en fabrikanten, importeurs en distributeurs niet kunnen netwerken. IFA zal dus nog wel even blijven bestaan, maar wordt voor de pers elk jaar iets minder interessant.

Is er dan helemaal niets interessants gebeurd? Natuurlijk wel. Er zijn altijd wel een paar leuke aankondigingen of bijzondere producten te vinden, maar we moeten er dit jaar nog langer naar zoeken dan voorheen. In deze helaas wat korte round-up van de IFA 2023 brengen we je op de hoogte van alle belangrijke nieuwtjes. We verdelen het in verschillende categorieën als Beeld, Smarthome, Audio en Mobile, zodat je direct alle nieuwtjes van je favoriete categorie kunt bekijken.

Beeld

In de categorie beeld kijken we onder meer naar televisies, projectoren en mediaspelers, maar we kunnen al verklappen: er was op dit vlak vrij weinig te beleven. Eigenlijk waren er maar twee fabrikanten die hun nieuwe tv line-up (of een deel daarvan) aankondigden. TCL was hiervan de grootste. Het bedrijf komt met een aantal nieuwe miniled-televisies die beschikken over een quantum dot-filter. TCL introduceert als nieuw topmodel de QD-Mini LED TV X955. Deze televisie is voorzien van miniled-achtergrondverlichting met meer dan 5.000 Full Array Local Dimming (FALD) zones en meer dan 5.000 nits piekhelderheid.

Toshiba TV, een merk dat tegenwoordig onder Vestel valt, kondigde ook een nieuwe tv line-up aan. Het bedrijf komt met betaalbare QLED- en OLED-televisies, waarbij je als consument ruime keuze hebt qua smart tv; Google TV, Fire TV, Android TV en het VIDAA smart tv-platform. Hisense bracht één nieuw model mee naar de IFA in Berlijn. Hisense kondigde de 100U7KQ aan. Deze 100-inch televisie maakt gebruik van miniled-achtergrondverlichting met 1620 zones en een 120Hz refresh rate.

Grotere fabrikanten als LG en Panasonic brachten geen nieuwe televisies mee, terwijl Sony helemaal niet van de partij was. Ook Philips (TP Vision) was niet aanwezig op de IFA, maar het bedrijf houdt over twee weken wel een eigen evenement waar we nieuwe televisies mogen verwachten. Samsung bracht wel wat nieuws mee maar besteedde er maar weinig aandacht aan. De Zuid-Koreaanse fabrikant kondigde een 85-inch televisie voor buiten aan en komt later dit jaar met 77-inch en 83-inch oled-televisies waarvan het oled-paneel door LG Display gemaakt is.

Audio

Ook in de audiocategorie was niet heel veel bijzonders te melden, maar gelukkig wel meer dan in de tv-categorie. Zo kwamen zowel DTS als Dolby met interessant nieuws. Dolby kondigde Dolby Atmos FlexConnect aan waarmee de televisie onderdeel wordt van een (draadloos) luidsprekersysteem waarmee Dolby Atmos weergegeven kan worden. In 2024 kunnen we de eerste televisies en draadloze luidsprekers verwachten die over FlexConnect beschikken. Het bedrijf achter DTS liet weten dat DTS Play-Fi binnenkort ondersteuning voor DTS:X en Dolby Atmos zal beschikken waardoor je ook middels Play-Fi een draadloze luidsprekeropstelling voor indrukwekkend surroundsound kunt maken.

Er werden tijdens IFA 2023 ook diverse nieuwe luidsprekers gepresenteerd. Zo kondigde JBL de nieuwe Authentics-serie aan, bestaande uit drie luidsprekers die over zowel WiFi als bluetooth beschikken en een klassiek uiterlijk hebben. Het Amerikaanse Urbanista toonde de eerste bluetooth-speaker die zichzelf middels licht (zowel binnen als buiten) kan opladen voor een extreem lange accuduur. Sennheiser liet van zich horen met de nieuwe AMBEO Soundbar Mini, een kleinere en goedkopere versie van de zeer goed beoordeelde AMBEO soundbar.

Natuurlijk mochten ook de hoofdtelefoons niet ontbreken op de beurs en met name de in-ears kregen veel aandacht. Zo lanceerde Jabra diverse nieuwe modellen met Dolby-technologie en presenteerde JBL de eerste in-ears die voorzien zijn van luchtgeleiding. Panasonic bracht een nieuwe versie van zijn draagbare gamingspeaker mee, voorzien van alle gemakken voor een indrukwekkende gaming-ervaring. Anker heeft de betaalbare Soundcore Space One laten zien met een nieuw ruisonderdrukkingssysteem.

Smarthome

De nieuwe smarthomestandaard Matter nam opnieuw een belangrijke plek in deze IFA. Hopelijk gaan we dat de rest van 2023 en in 2024 dan ook eindelijk goed in de praktijk zien, want het is allemaal nog vrij karig wat betreft Matter in de praktijk. Gelukkig belooft Signify voor Philips Hue deze maand eindelijk de Matter-update uit te rollen. Dan krijg de Philips Hue Bridge ondersteuning voor de nieuwe smarthomestandaard Matter. Ook Aqara komt met nieuwe Matter-producten, waaronder een unieke plafondlamp met notificatie-indicator. Deze indicator is zelf te programmeren en kan je op de hoogte brengen van calamiteiten in het slimme huis.

Aqara Ceiling Light T1M

Over een gezamenlijke standaard gesproken. Voor huishoudelijke apparaten lijkt iets soortgelijks als Matter te komen. Huishoudelijke apparaten van grote merken als Samsung, LG, Haier en nog twaalf andere merken gaan een samenwerkingsverband aan. Je kunt wasmachines, vaatwassers, koelkasten, verwarming, airconditioners en meer straks vanuit één app bedienen. Ongeacht van welk merk het is. Google gaat ook aan de slag en geeft Google Home een flinke boost door nieuwe automatiseringsopties uit te rollen naar de Google Home-app.

Een ander belangrijk thema was energie en energiebesparing. Tado heeft twee nieuwtjes tijdens de IFA aangekondigd. Zo komt er een nieuw product op de markt dat speciaal is ontwikkeld voor gebruikers van een warmtepomp. De Warmtepomp Connector maakt het mogelijk om jouw warmtepomp te verbinden aan het Tado-systeem, zodat je deze gewoon via de Tado-app kunt bedienen. Een speciaal abonnement helpt vervolgens om energie te besparen. Heb je een elektrische auto? De nieuwe, en tevens gratis, app Tado Smart Charging speelt in op de volatiele prijzen op de elektriciteitsbeurs en helpt jouw elektrische auto op te laden op de momenten dat de energieprijzen laag zijn. Ook de nieuwe Eve Thermo Control is een nieuw product en werkt samen met de Eve Thermo. Deze thermostaat kan in elke ruimte geplaatst worden waar ook een Thermo geplaatst is, waarna beiden op elkaar afgestemd worden. De Thermo Control stuurt de Thermo aan op basis van de temperatuur in de ruimte en de ingestelde temperatuur.

eufyCam E330

De grootste lanceringen tijdens deze IFA? Philips Hue bijvoorbeeld. Signify komt met Secure, een serie beveiligingscamera’s en contactsensoren. Hiermee voegt Philips Hue een nieuwe productcategorie aan het assortiment toe. Je kunt licht en beveiliging combineren om jouw huis overal in de gaten te houden. Over beveiliging gesproken, Anker komt met een nieuwe high-end beveiligingsset onder de vlag van Eufy Security. De EufyCam E330 kan gebeurtenissen van meerdere camera’s, van dezelfde situatie, automatisch samenvoegen voor een compleet beeld. Fabrikant Yale heeft ook een nieuwe serie beveiligingsproducten laten zien, waaronder een alarm, videodeurbel en slimme camera’s.

Robotstofzuigers waren opnieuw goed vertegenwoordigd. De R1 Always Clean RoboVac is een nieuwe robotstofzuiger van Anker en komt met zelfreinigende roltechnologie. iRobot brengt opnieuw robotstofzuigers uit in een 2-in-1-variant waarmee je kunt stofzuigen en dweilen dankzij een nieuwe Combo-opvangbak. De meest unieke robotstofzuiger was echter een prototype, maar wel een model dat daadwerkelijk moet gaan verschijnen. De SwitchBot S10 heeft namelijk een thuisstation en een Water Station. Deze sluit je gewoon op de waterleiding en afvoer aan en kan automatisch het waterreservoir voor de dweilfunctie bijvullen en weer legen.

SwitchBot S10

AVM tot slot heeft nieuwe FRITZ!-producten laten zien voor glasvezelverbindingen, WiFi 7 en DSL. De basis van het slimme huis begint natuurlijk altijd met een snel, stabiel en optimaal netwerk in huis.

Mobile

Op vlak van Mobile is het erg karig wat we gezien hebben deze IFA. Sterker nog, de belangrijkste aankondigingen waren buiten de IFA om. De fabrikanten maken echter wel gebruik van het momentum van de IFA door dezelfde periode te kiezen. Daarom beschrijven we de producten hieronder. Ze horen er toch een beetje bij.

Iedere twee jaar een nieuwe smartphone. Is dat nu echt nodig? Helaas toch nog wel, zo blijkt. Bij veel fabrikanten stoppen de updates na drie jaar. Dan is je smartphone nog helemaal in orde, maar door het gebrek aan beveiligingsupdates niet veilig genoeg meer voor je bankzaken en andere persoonlijke informatie. Het is goed om te zien dat een fabrikant als Fairphone hier heel anders naar kijkt. De nieuwe Fairphone 5 is modulair, duurzaam en eerlijk gemaakt en krijgt maar liefst acht tot tien jaar updates. Is de batterij of het scherm stuk? Je kunt deze zo vervangen door losse onderdelen te bestellen en dan is de vijf jaar garantie ook erg fijn te noemen.

Ook Sony kondigde een nieuwe smartphone aan. De Sony Xperia 5 V is het kleine broertje van de high-end Xperia 1 V. Ook hier heb je een oled-scherm met de langgerekte beeldverhouding waar Sony bekend om staat. De nieuwe Exmore T for mobile-beeldsensor is ook bij dit toestel aanwezig, zodat je ook in het donker betere foto’s kunt maken. Het updatebeleid is helaas wat minder goed met twee grote Android-updates en drie jaar beveiligingsupdates, daar mag Sony oprecht bij Fairphone gaan opkijken.

Ook leuk: Samsung Food. Dit is een gepersonaliseerd, AI-gestuurd voedings- en receptenplatform. De alles-in-één app biedt uitgebreide voedselervaringen via meer dan 160.000 recepten en helpt gebruikers bij het ontdekken van nieuwe recepten, het maken van een persoonlijke maaltijdplanning en het online bestellen van de ingrediënten.

Overig

Voor de overige categorieën kijken we naar fabrikant Lenovo. Het bedrijf komt met de unieke ThinkVision 27 3D Monitor. Nu is een 3d-monitor misschien niet zo bijzonder, maar wel het feit dat je geen 3d-bril nodig hebt om van het 3d-effect te kunnen genieten. Dit komt door een speciale laag over het scherm waardoor jij als gebruiker twee onafhankelijke beelden te zien krijgt in verschillende hoeken. Zo ontstaat het 3d-effect en dat is ideaal voor content creators als grafische designers. Wie dat wil kan ook gewoon 2d-beeld gebruiken, dan heb je een 4k-monitor voor je.

Gamen bij Lenovo kan ook met de nieuwe Lenovo Legion Go. Deze gaming handheld combineert de Steamdeck en de Nintendo Switch in een apparaat dat Windows-games kan afspelen. Ook hier zijn de controllers namelijk afneembaar. Wie dat wil kan zelfs met de games van Xbox Game Pass Ultimate aan de slag.

Meer lezen?

Wil je alles nog eens rustig teruglezen? Bekijk hier alle nieuwsberichten die tijdens de IFA 2023 in Berlijn zijn geschreven.

Reacties (1)