CES 2021 round-up: grote techbeurs voelt kleiner dan ooit

16 januari 2021 + 10 minuten 0 Reacties
ces-wikimedia-rechtenvrij

Net als alle andere beurzen van de afgelopen maanden speelde ook CES 2021 zich voornamelijk digitaal en op internet af. Dat heeft effect op meerdere plekken, waaronder de hoeveelheid aankondigingen en het soort producten dat we gezien hebben.

Elke januari trapt de CES-beurs in Las Vegas het nieuwe techjaar af met veel producten en visies — CES 2021 is daar niet anders is. Vaak gaat het om producten die in de Verenigde Staten blijven, in een enkel geval blijft het product alleen bestaan als idee of concept en in alle andere gevallen komen de aangekondigde apparaten ook naar Nederland. Het is een spetterende beurs waar nieuwe technologieën en apparaten ook zomaar op de gang van een willekeurig hotel aandacht kunnen genereren. Kortom: een leuke drukte waar we jaarlijks naar uitkijken.

Je ziet de bui waarschijnlijk al hangen. Want zoals we ook al concludeerden in ons verslag van de IFA-beurs in Berlijn, was het aanbod producten en persberichten dit jaar heel mager. We hebben wederom dagenlang achter onze laptops en computers gezeten, hebben flink zitten scrollen door de rss-feeds en hebben heel wat Twitter-berichten gevolgd, maar echt vierkante ogen kregen we er niet van. Dit jaar viel er simpelweg gewoon minder te beleven. Ook het aantal echt te gekke producten viel dit jaar tegen; en dat is toch wat CES de CES maakt.

Is het dan allemaal kommer en kwel? Zeker niet. En laten we bovendien niet vergeten dat het first world problems zijn. Vandaag de dag is het belangrijk dat je in goede gezondheid bent. Maar als techliefhebbers zien we toch liever dat we overdonderd worden door toffe ideeën en apparaten die ons leven – ook na een pandemie – gemakkelijker of leuker kunnen maken. Dit jaar was er aandacht voor kunstmatige intelligentie en heel wat audio- en videoproducten. Dát onderdeel van de Consumer Electronics Show is gelukkig wel behouden gebleven.

In dit verslag nemen we je mee langs de hoogtepunten van CES 2021. We doen dat aan de hand van onze verschillende verticals, namelijk Beeld, Smarthome, Audio en Mobile. Traditiegetrouw komt er vaak veel nieuws naar buiten binnen de eerste categorie, maar ook audio en smarthome mogen op veel persberichten rekenen. Voor de categorie mobile geldt dat we nog een paar maanden langer moeten wachten op de volgende beurs, maar ook dit betekent niet dat er geen spannende dingen gebeurd zijn. Hopelijk schrijven we in 2022 een compleet andere introductie…

Beeld

Als we kijken naar de categorie televisies dan is CES altijd dé plek waar de nieuwste technieken en nieuwste modellen voor aankomend jaar aangekondigd worden. Toch zien we de laatste jaren de trend dat specifieke televisies pas op een later moment getoond worden en dat er nu vooral gefocust wordt op de topmodellen die gebruikmaken van de nieuwste technieken.

Het toverwoord van CES 2021 op het gebied van beeld is miniled, of mini-led, of QNED of NEO QLED. Elke fabrikant geeft er weer zijn eigen marketingdraai aan maar het is duidelijk dat miniled nu bij nagenoeg alle tv-fabrikanten aanwezig is. Deze techniek maakt gebruik van minuscule leds in de achtergrondverlichting van een lcd-televisie. Gecombineerd met een groot aantal dimbare zones kan een hoog contrast bereikt worden en wordt de helderheid verhoogd. Miniled zien we dan ook terug bij de topmodellen lcd-televisies.

Samsung focust zich met NEO QLED volledig op miniled, al wordt het natuurlijk gecombineerd met de bekende QLED-techniek waarbij quantum dots voor een dynamische kleurweergave zorgen. Samsung heeft nog niet alle details over de 2021 tv line-up vrijgegeven en focuste zich tijdens de presentatie vooral op de belangrijkste vernieuwingen. Naast miniled zijn dat onder meer een afstandsbediening op zonne-energie, HDMI 2.1 met alles dat gamers nodig hebben én een nieuwe en nog slankere The Frame.

TCL is een andere fabrikant die vol inzet op miniled, maar dat doet het bedrijf eigenlijk al twee jaar. TCL is nu toe aan de derde generatie van de techniek, genaamd ‘OD Zero’. Deze techniek maakt nog meer dimbare zones mogelijk en zorgt voor zeer slanke televisies. Inmiddels heeft TCL een groot deel van de 2021 tv line-up bekendgemaakt, waaronder de X925 Pro-serie met OD Zero.

LG is en blijft de grootste speler op het gebied van oled, en dat betekent dat we dit jaar ook weer een complete oled tv line-up van de Zuid-Koreaanse fabrikant kunnen verwachten. Eén van de belangrijkste vernieuwingen is OLED Evo. Dit staat voor een paneel met een hogere helderheid en is terug te vinden in de G1-serie. Ook komt LG met twee goedkopere oled-televisies. Daarnaast brengt LG een nieuwe lcd tv line-up op de markt, waarvan de topmodellen gebruikmaken van de miniled-techiek en door het leven gaan als QNED.

Sony heeft de miniled-techniek nog niet in zijn televisies geïntegreerd. De Japanse fabrikant heeft zijn volledige tv line-up voor 2021 inmiddels gepresenteerd, met onder meer een 8K-lcd-televisie, twee nieuwe oled-modellen en diverse lagere lcd led tv-series. In ons achtergrondstuk dat we naar aanleiding van de presentatie schreven lees je alles over de vernieuwingen bij Sony. Overigens introduceerde Sony ook een nieuwe dienst, genaamd Bravia Core. Deze dienst is (vooralsnog) alleen beschikbaar voor kopers van een Sony XR Bravia-televisie en biedt toegang tot films en series in hoge kwaliteit.

Panasonic deed het rustig aan tijdens CES 2021. De Japanse fabrikant kondigde alleen zijn topmodel voor 2021 aan: de JZ2000-serie. Deze oled-televisie maakt gebruik van hetzelfde paneel met hoge helderheid als de HZ2000-serie van vorig jaar, maar er zijn ook verschillende vernieuwingen. Zo beschikt de televisie nu naast speakers aan de bovenzijde over speakers aan de zijkanten. Panasonic focust zich met de nieuwe tv ook op de intensieve gamer. De JZ2000 komt namelijk met de Game Mode Extreme die moet zorgen voor een lagere input lag (14 ms) en ondersteuning biedt voor ALLM, VRR, en HFR.

Een aantal algemene nieuwtjes die het benoemen waard zijn: LG Display heeft de komst van oled-televisies van 42-inch en kleiner aangekondigd, maar het is nog niet duidelijk wanneer we deze in de winkel kunnen verwachten. De kans is groot dat dit pas in 2022 is. Daarnaast heeft het bedrijf een transparante oled-tv voor in de slaapkamer getoond. Samsung en Sony toonden beiden de microled-techniek als techniek van de toekomst, al gaat het bij Sony vooralsnog alleen over commerciële toepassingen en zijn de microled-tv’s van Samsung vooralsnog onbetaalbaar.

Smarthome

Tijdens CES 2021 was er ook veel ruimte voor smarthome. Niet alleen door producenten die zich alleen op smarthome-artikelen zoals beveiligingscamera’s storten, maar ook fabrikanten als Google en Samsung die ook groot zijn in andere takken van sport. Philips maakt inmiddels al jaren huizen slimmer qua verlichting met zijn Hue-assortiment en daarin zijn vier nieuwe producten gepresenteerd. Eén van de meest opvallende producten is een nieuwe wandschakelaarmodule waarmee je bestaande lichtschakelaars slim maakt. Sowieso zien we veel schakelaars op CES 2021: Fibaro lanceerde Walli-schakelaars en stopcontacten in antraciet. 

Er is ook veel aandacht voor hubs en slimme assistenten. Google voegde een gastmodus toe aan zijn slimme speakers en displays, zodat je persoonlijke agenda veilig blijft en er toch een ander persoon van de vernuften van Google’s slimme assistent kan genieten. Daarnaast kan de Video Doorbell van Arlo nu ook Apple HomeKit ondersteunen, waardoor Apple-fans hun huis nu ook slimmer kunnen maken met de slimme deurbel.

Slimme deurbellen zijn voorzien van een camera, maar die camera’s zien we in meer producten terugkomen. Samsung komt met een robotstofzuiger waarmee je dankzij een camera meteen je kamer in de gaten kunt houden. Daarnaast heeft het Koreaanse bedrijf een soort robotarm geïntroduceerd die je huis voor je kan opruimen en je vaatwasser kan inruimen. Er zijn echter meer robots aangekondigd: Roomba i3+ kan dankzij intelligente navigatie voorzichtiger te werk gaan en zijn vuilbakje zelf legen. Hetzelfde als de net aangekondigde Roborock S7.

Andere opvallende aankondigingen voor een slim huis zijn Coldsnap, waarmee je thuis froyo, softijs en ijskoffie kunt maken. De Belgische smarthomeleverancier Nobi heeft een slimme lamp voor ouderen ontwikkeld, waarmee ouderen langer zelfstandig moeten kunnen wonen. Via kunstmatige intelligentie kan de lamp waarnemen of iemand is gevallen. Een belangrijke uitvinding, want één op de drie 65-plussers valt minstens een keer per jaar. Gelukkig kan de lamp ook meteen hulp inschakelen.

Ook een mooie verbetering komt van Ikea. Dat heeft geen nieuwe producten aangekondigd, maar wist wel te vertellen dat de timers binnen zijn app nu ingesteld kunnen worden op zonsondergang en zonsopgang. De nieuwe Mi Smart Clock van Xiaomi kan dat niet, maar wel is deze slimme wekker voorzien van Google Assistant zodat je hem makkelijk kunt instellen. TP-Link stal de show met de nieuwe Kasa-lijn, bestaande uit zes smarthomeproducten: van een dimmer tot een slimme deurbel.

Je huisdieren kunnen binnenkort binnen en buiten komen wanneer jij dat toelaat, zonder dat je thuis bent: MyQ Pet Portal is een kattenluikje dat je ook voor je hond kunt gebruiken, waarbij je met een camera kunt zien welk dier er in of uit gaat. Tot slot is er nog een opvallende aankondiging: Kohler heeft een Stillness-bad aangekondigd. Dat is een slimme badkuip die je met je stem via Amazon Alexa bedient. Zo bepaal je op basis van je stem hoe diep en hoe warm het water is, zodat je alleen of met zijn tweeën niet de boel laat overstromen. Er is zelfs een upgrade met ingebouwde lampen en een mistmachine voor een nog romantischere atmosfeer.

Audio

Audio is elk jaar belangrijk op CES. En dat zien we ook tijdens CES 2021, aangezien een aantal bedrijven complete line-ups voor de komende maanden gepresenteerd hebben. Zo hebben Onkyo en Pioneer bijvoorbeeld een complete lijst met nieuwe receivers gepresenteerd, die klaargestoomd voor de toekomst met ondersteuning voor 8k. De verschillende hebben onder meer hdmi 2.1 en support voor belangrijke zaken als Dolby Atmos en DTS:X.

Heb je meer iets met soundbars? Dat kan natuurlijk — niet iedereen heeft de ruimte en het geld voor receivers en meerdere speakers in huis. Zo zien we onder meer Samsung veel soundbars uit de doeken doen. Qua prijzen kun je het zo gek maken als je wil; de HW-Q950A is in elk geval het topmodel. Panasonic heeft eveneens iets te melden en presenteert een speciale gamingluidspreker. Het is in de basis een redelijk simpele soundbar, met 2.1-kanaals geluid, een ingebouwde subwoofer en drie geluidsmodi, bedoeld voor gamers. LG komt dit jaar met een zeer compacte soundbar, evenals een aantal topmodellen, terwijl Denon het simpel houdt met de Denon Home Soundbar 550. We sluiten de soundbarlijst af met de nieuwe Multibeam van JBL.

Op het gebied van audio vallen ook de luidsprekers die je via bluetooth of wifi bedient. Zo heeft JBL de JBL Charge 5 aangekondigd: de vijfde iteratie van de compacte bluetoothspeaker die tevens dient als externe accu voor je smartphone. Sony komt dit jaar met de SRS-RA5000 en SRS-RA3000 op de proppen. Dit zijn draadloze speakers die een driedimensionaal geluid moeten produceren. Zo is er onder meer ondersteuning voor Sony’s eigen 360 Reality Audio-technologie. Daarnaast heeft Sony nog iets belangrijks aangekondigd over die geluidstechnologie: het platform wordt verder uitgebreid.

Zeg je audio, dan zeg je ook oordoppen en hoofdtelefoons. Dit jaar hebben meerdere fabrikanten verschillende oordoppen en koptelefoons aangekondigd, waaronder bijvoorbeeld Sennheiser. De IE 300-oordoppen beschikken over een speciale transducer die het geluid – hoe kan het ook anders – naar een hoger niveau moet tillen. JBL is ook actief op deze markt en kondigt koptelefoons voor professionals aan, maar liefhebbers van JBL Live worden niet overgeslagen. Er komen namelijk drie nieuwe modellen aan. Samsung is hier hekkensluiter, met de Samsung Galaxy Buds Pro. Dit zijn oortjes die prima passen binnen het ecosysteem van het Zuid-Koreaanse bedrijf, die beschikken over actieve ruisonderdrukking.

Mobile

Ook op het gebied van mobiele apparaten was het een erg rustige beursgang. Er zijn een aantal nieuwe smartphones, tablets en convertibles gepresenteerd, maar voor de echte topper moesten we wachten tot 14 januari. En dan kun je er eigenlijk nog over discussiëren of de aankondiging van de Samsung Galaxy S21-serie wel bij (de digitale) CES 2021 hoort. Samsung komt in ieder geval met drie nieuwe smartphones, waarbij met name het Ultra-model enkele unieke dingen gaat doen met de dubbele telelens en de camera van 108 megapixel. Je zult er echter wel flink de portemonnee voor moeten trekken.

Iets betaalbaarder zijn de nieuwe smartphones van TCL onder de vlag van Alcatel. De Alcatel 3L en Alcatel 1S zijn zeer betaalbare toestellen die toch met een zeer complete cameramodule gelanceerd worden. Tevens is de nieuwe Alcatel 1T 7 Wifi-tablet gepresenteerd. Over tablets gesproken, ook Lenovo komt met een nieuwe tablet. De Lenovo Tab P11 heeft een lcd-scherm van 11-inch in een 2k-resolutie. Het lijkt een echte gezinstablet te worden met een speciale kindermodus en de mogelijkheid om Netflix in HD te streamen. TCL komt in april met een speciale tablet, die je eigenlijk het beste kunt vergelijken als een mix tussen een traditionele tablet en een e-reader. De TCL NXTPAPER is daarmee een product om in de gaten te houden.

TCL NXTPAPER

Ook op het gebied van convertibles en hybride tablets/laptops hebben we nieuwe producten gezien. Microsoft heeft tijdens de CES de nieuwe Surface Pro 7+ gepresenteerd. Deze ultralichte hybride is speciaal voor het onderwijs en de zakelijke markt. HP heeft nieuwe hybride modellen gepresenteerd, waaronder de Elite Dragonfly G2. Dit is een compacte en lichte laptop, met een standaardgewicht van minder dan een kilo. Ook de Elite Folio en Envy 14 werden gepresenteerd. Lenovo heeft tevens nieuwe convertibles en een hybride gepresenteerd in de ThinkPad-serie. De Lenovo ThinkPad X1 Titanium is met een dichtgeklapte behuizing van 11,5 mm de dunste convertible in de ThinkPad-serie.

We hebben ook weer enkele nieuwe concepten gezien, alhoewel het nog geen definitieve producten zijn. Zo is de oprolbare smartphone van LG interessant om in de gaten te houden, net als de oprolbare tablet van TCL. Qualcomm komt met een nieuwe generatie in-display vingerafdrukscanners die sneller en beter moeten werken. Deze gaan we hopelijk binnenkort in nieuwe smartphones zien.

Meer lezen over CES 2021

Wil je al het CES 2021-nieuws nog even op je gemak doornemen? Lees dan onze uitgebreide nieuwsdatabase.

Dit artikel is geschreven door Martijn Chel, Tom Dijkema, Laura Jenny en Wesley Akkerman.

Reacties (0)