Samsung toont robots die helpen met het huishouden en meer (update)

11 januari 2021 3 Minuten 0 Reacties
samsung-robotstofzuiger-ces-2021

Tijdens de CES-beurs in Las Vegas, of in de digitale wereld, worden er vaak robots gepresenteerd. Samsung doet vrolijk mee aan die trend.

In tegenstelling tot voorgaande jaren, concentreerde Samsung zich tijdens zijn CES-presentatie meer op technologie in het algemeen – voor de komende jaren – dan op specifieke producten. Zo wordt er veel nadruk gelegd op kunstmatige intelligentie, een variant die dan vooral op de achtergrond actief is en niet in het zicht van de gebruiker werkt. Dit is dan ook een groot focuspunt van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Met dergelijke technologie aan boord, kunnen apparaten in huis, in je smarthom dus, zelf ‘nadenken’ en daardoor meer taken uit handen nemen.

Internet of Things

Dit wordt de volgende grote stap in de wereld van het Internet of Things. Nu geven we nog veelal commando’s via onze mobiele telefoons of via een stemassistent, die aanwezig is via een slimme speaker. Maar in de toekomst moeten die apparaten kunnen werken zonder onze tussenkomst en eigenlijk ook zonder zoiets archaïsch als een ingestelde planning. De apparaten moeten in staat zijn te voorspellen wat je nodig hebt en op welk moment; alleen dan kun je spreken van hardware met echte kunstmatige intelligentie aan boord.

In het geval van Samsung zou je verwachten dat er mogelijk meer gedaan wordt met stemassistent Bixby, maar niets blijkt minder waard. Bixby is een interactief product voor de voorgrond, terwijl de nieuwe generatie kunstmatige intelligentie dus vooral achter de schermen actief is. Denk dan bijvoorbeeld aan wasmachines die slimmer omgaan met water, camera’s op telefoons die de beeldkwaliteit verbeteren en televisies die in staat zijn hd-beelden om te zetten naar de uitmuntende 8K-resolutie. En dan hebben we natuurlijk nog robots.

Advertentie

De robots van Samsung

Zo werkt Samsung nu aan drie robots: de JetBot AI 90 Plus-robotstofzuiger, de persoonlijke Bot Care-assistentrobot en de Bot Handy, die troep in huis opruimt en dingen kan verplaatsen. Dit is niet de eerste keer dat de Galaxy-smartphonefabrikant robots presenteert. Vorig jaar onthulde het bedrijf namelijk al de Bot Air-luchtreiniger, Bot Care voor gezondheidsmonitoring en Bot Retail voor winkels en restaurants. Dergelijke robots zijn niet per se bedoeld voor de consumentenmarkt en dienen vooralsnog meer als onderzoek voor de Zuid-Koreaanse fabrikant.

Even leek het erop dat de vorig jaar gepresenteerde Ballie naar de mensen thuis zou komen, maar dat is er vooralsnog niet van gekomen. Dat betekent niet dat we helemaal geen thuisrobots hoeven te verwachten. Zo werkt Samsung aan de JetBot 90 AI Plus. Die robot moet in de eerste helft van 2021 verschijnen in de Verenigde Staten. Dit is een robotstofzuiger die slimmer dan gemiddeld is. Zo gebruikt het apparaat beeldherkenning om de beste route in huis te bepalen, aangezien die in staat is rekening te houden met allerlei meubels en meer in huis.

De robotstofzuiger gebruikt dezelfde lidar-sensoren als in de zelfrijdende auto’s van het bedrijf, waardoor zaken als kabels ook vermeden worden. Bovendien leegt de JetBot zijn eigen vuilbak, kun je hem volgen in de app en heeft hij een zuigkracht van 30 watt. Wanneer je hem koppelt aan Samsung SmartThings, dan krijg je tevens toegang tot de ingebouwde camera, waardoor je dus ook je huis in de gaten kan houden (dat is wellicht een beter idee dat de drone van Ring). Ook stel je stofzuigrondes in en kun je no-go-zones markeren.

Prijs en beschikbaarheid

De JetBot 90 AI+ is beschikbaar vanaf de eerste helft van 2021 voor een verkoopadviesprijs van 1.499 euro.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)