Google voegt gastmodus toe aan slimme speakers en displays

14 januari 2021 2 Minuten 0 Reacties
google-nest-mini-groot

Vanaf vandaag rolt Google een gastmodus uit voor zijn slimme speakers en smart displays, zoals de Nest Mini en de Nest Hub.

Google laat weten dat de gastmodus beschikbaar is voor Engelssprekende gebruikers. Je activeert de modus door de zin “Hey Google, turn on guest mode” uit te spreken. Vervolgens fungeert de slimme speaker of de smart display meer als een openbare Google Assistent-terminal en niet zozeer als je persoonlijke assistent.

Gastmodus voor slimme Google-apparaten

Wanneer je de gastmodus activeert, dan zal de Assistent al je vragen niet opslaan op je persoonlijke account. Ook is het zo dat bepaalde, persoonlijke gegevens, zoals je agenda-items, niet tevoorschijn gehaald kunnen worden. De speaker of het display is nog wel in staat basale taken uit te voeren, zoals het instellen van een timer, het beantwoorden van vragen en het afspelen van muziek.

Dit is overigens niet een goede manier om je persoonlijke gegevens te beschermen. Wanneer iemand in huis aan de Google Assistent vraagt de gastmodus te deactiveren, dan gebeurt dat. Het idee achter de modus is dat gasten in huis niet per ongeluk toch je agenda-items of iets dergelijks te zien krijgen, wanneer ze een beetje ondoordacht je slimme speaker commando’s geven. Gelukkig hebben we momenteel weinig tot geen gasten over de vloer, dus dat is een zorg minder voor eigenaars van slimme speakers en smart displays.

Advertentie

De functie is overigens ook niet net zo robuust als bijvoorbeeld de incognitomodus van Google Chrome. De Assistent moet namelijk nog steeds toegang hebben tot je account, omdat anders connecties met slimme apparaten in huis of een muziekstreamingdienst wegvallen. Wanneer je de gastmodus uitschakelt, dan worden je commando’s wederom opgeslagen, mits je dat natuurlijk ingesteld hebt. Het bedrijf slaat namelijk je stemberichten niet standaard meer op.

Wanneer de gastmodus ook beschikbaar is voor gebruikers die de Assistent in het Nederland ingesteld hebben, dat is op dit moment niet duidelijk. Gebruik je hem al in het Engels, dan kun je de modus dus uitproberen.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)