Nieuwe vingerafdrukscanner Qualcomm is groter en sneller dan ooit

12 januari 2021 1 Minuut 0 Reacties
vingerafdrukscanner

Qualcomm heeft de 3D Sonic Sensor Gen 2 aangekondigd. Dit is de tweede generatie van zijn ultrasonische vingerafdrukscanner voor smartphones.

De nieuwe Qualcomm-vingerafdrukscanner lijkt bijna alles te verbeteren aan de originele implementatie. De nieuwe versie heeft namelijk een groter gebied waar je je vinger op kunt leggen en beschikt over een snellere processor, waardoor telefoons (en waarschijnlijk ook tablets) sneller ontgrendeld worden.

Tweede generatie Qualcomm-scanner

De sprong van het oorspronkelijke en het nieuwe model is groot. Daar waar het gebied voorheen 4 bij 9 millimeter was, is dat bij de tweede generatie 8 bij 8 millimeter. Daarmee is het gebied 77 procent groter. Voor gebruikers betekent dit dat je meer ruimte hebt om je vinger op kwijt te kunnen, terwijl de vingerafdrukscanner meer data kan scannen. Bovendien moet de snellere processor ervoor zorgen dat telefoons tot vijftig procent sneller ontgrendeld worden.

Destijds werd de eerste generatie van de Qualcomm-vingerafdrukscanner voor het gebruikt op de Samsung Galaxy S10-smartphones, in 2018. Destijds werd beweerd dat deze scanner een sneller en veiliger alternatief is voor optische scanners. Aan dat idee werd al gauw getornd, toen bleek dat er fouten in de eerste generatie 3D Sonic Sensor zaten. Zo konden gebruikers telefoons met elke vinger ontgrendelen; of ze nou waren vastgelegd of niet. Samsung bracht daar later zelf een patch voor uit. Recentelijk nog doken er andere problemen op met de scanners: de Note 20-lijn kreeg een update, omdat de schermbeschermers zorgden voor problemen.

Advertentie

In feite is de Gen 2 de derde variant van de ultrasonische vingerafdrukscanner van Qualcomm, aangezien het bedrijf in 2019 ook de Max uitbracht. Een echte opvolger was dat niet. Er waren geen verbeteringen in snelheid, maar het scangebied was wel enorm: 20 bij 30 millimeter.

De eerste telefoons die de nieuwe Gen 2-scanner krijgen, worden vroeg in 2021 verwacht, zo laat de fabrikant weten. Samsung is voornemens de nieuwste Galaxy op 14 januari te presenteren. Naar verluidt is dit de eerste smartphone die de nieuwe sensor ontvangt.

Reacties (0)