Belgische Nobi presenteert slimme lamp voor ouderen

12 januari 2021 2 Minuten 0 Reacties
nobi-slimme-lamp

Nobi is een beginnend bedrijf uit Antwerpen dat tijdens CES 2021 een lamp presenteert die bedoeld is voor ouderen die zelfstandig wonen.

De lamp van Nobi moet eind dit jaar op de markt verschijnen en ouderen de mogelijkheid geven langer zelfstandig te wonen. Wanneer je de lamp opgehangen hebt in huis, dan moet via kunstmatige intelligentie bekeken kunnen worden of iemand gevallen is. Vervolgens kan er hulp ingeschakeld worden. Dat is nodig, aangezien één op de drie 65-plussers tenminste één keer per jaar valt en twee derde daarvan verwondt zich ook nog eens ernstig daardoor. Als oudere mensen te lang op de grond blijven liggen, dan kan dat, ook maanden later, een dodelijk afloop hebben.

De lamp van Nobi kan hulp inschakelen wanneer het zover is. De lamp kan de hulpdiensten inschakelen en zelfs de voordeur openen voor de hulpverleners. De lamp kan daarnaast nog meer. Zo houdt de lamp ook allerlei andere zaken in de gaten, zoals de luchtkwaliteit en brand- en inbraakdetectie. Het systeem is bovendien in staat foto’s te versturen en contact op te nemen met familie en vrienden. Op moment van schrijven wordt de lamp getest in woonzorgcentra en serviceflats, waar de slimme lamp waarschijnlijk het meeste gebruikt gaat worden.

De Nobi-lamp werkt zonder batterijen en is 24/7 alert. De huidige plafondlamp wordt vervangen voor een Nobi of Nobita (de kleinere versie, die tevens in vochtige ruimtes gebruikt kan worden), waarna de processor in de lamp kan beginnen met het analyseren van gegevens. Dat gebeurt niet in de cloud. Of gemaakte beelden gedeeld worden, dat bepaald de gebruiker uiteindelijk. Dat is dus niet verplicht. Ook kiest de oudere wie toegang krijgt tot zijn of haar gegevens.

De kosten

Wanneer je een gemiddeld appartement bezit en elke kamer wil uitrusten met zo’n slimme lamp, dan kunnen de kosten al gauw oplopen tot 2490 euro. Ook zit je vast aan een maandelijks zorgabonnement van 19 euro. Huur je het systeem liever? Dat kan ook: dan ben je 119 euro per maand kwijt. Dat is voor de hardware en voor het abonnement.

Reacties (0)