Samsung lanceert Neo QLED-televisies met 8K- en 4K-resolutie

06 januari 2021 5 Minuten 0 Reacties
Samsung Neo QLED 2021

Samsung heeft vandaag tijdens de virtuele CES 2021-beurs zijn tv line-up voor 2021 aangekondigd. De details ontbreken nog, maar de Zuid-Koreaanse fabrikant laat in ieder geval weten dat we dit jaar een nieuwe Neo QLED-serie, de eerste microled-televisies en nieuwe lifestyle-televisies kunnen verwachten.

Samsung Neo QLED

De nieuwe Neo QLED-televisies van Samsung zijn in de basis QLED-televisies zoals we ze van de Zuid-Koreaanse fabrikant kennen, voorzien van de quantum dot-techniek. De ‘Neo’ term wordt daar nu aan toegevoegd en dat betekent dat Samsung gebruikmaakt van de miniled-techniek waarbij minuscule leds de achtergrondverlichting verzorgen. Deze nieuwe leds zitten niet meer in afzonderlijke behuizing, en hoeven geen extra lens meer. Daardoor zijn ze 40x kleiner dan de voorgaande leds. Een microlaagje op de led-chip gidst het licht en vermijdt zo ook strooilicht op ongewenste plaatsen.

Door gebruik te maken van duizenden kleine leds en kleine zones kan beter gedimd worden, wat weer voor een beter contrast zorgt. Ook ligt de helderheid van televisies met miniled hoger. Samsung noemt de techniek zelf overigens Quantum Mini LED, wat weer bestaat uit aansturing van de leds middels de Quantum Matrix Technology.

De door Samsung ontwikkelde Neo Quantum Processor maakt het verhaal af. De processor maakt volgens de fabrikant gebruik van 16 verschillende neurale netwerken, elk getraind in AI-opschalen en deep learning. Elk neuraal netwerk is gespecialiseerd in het upscalen van een bepaald type content.

Neo QLED is dit jaar te vinden in de topmodellen, waaronder de QN900A-serie met de 8K-resolutie en de QN95A-serie met 4K-resolutie. De QN900A-serie is voorzien van het slanke Infinity One Design met vrijwel randloos scherm. Met de Slim One Connect box werk je de kabels makkelijk en efficiënt weg. Deze slanke box met alle aansluitingen en stroomtoevoer is te vinden op alle modellen vanaf de QN95A-serie. De tv’s komen ook met HDMI 2.1 met 4K120, VRR (Variable Refresh Rate), ALLM (Auto Low Latency Mode) en eARC (enhanced Audio Return Channel).

De functie Object Tracking Sound (OTS) kennen we nog van vorig jaar en is ook dit jaar op veel modellen terug te vinden. Met de Pro-variant van deze techniek volgt het geluid de beelden met extra speakers aan de bovenkant, zijkant en onderkant van het scherm. OTS Lite is te vinden op goedkopere QLED-televisies en brengt naast speakers aan de onderzijde van het scherm virtuele speakers voor de hoogte-effecten. Alle QLED-modellen komen daarnaast met SpaceFit Sound, wat ervoor zorgt dat de audioweergave op de ruimte aangepast wordt.

Ook op het gebied van slimme functies heeft Samsung verbeteringen doorgevoerd. Met Super Ultrawide GameView heb je bijvoorbeeld als gamer de keuze om te spelen op de 21:9 beeldverhouding, maar je kunt ook overschakelen op 32:9. En met Game Bar pas je snel instellingen aan, bijvoorbeeld het switchen is van beeldverhoudingen, het checken van inputvertraging of het aansluiten van een headset. PC on TV maakt daarnaast werken en leren vanuit huis eenvoudiger. Je verbindt je computer met je Samsung tv en werkt daarbij met een muis en toetsenbord. Óf je installeert de Easy Connection-app op je computer en hebt zo direct toegang tot MS Office 365 via de tv-browser om documenten te bewerken en te creëren.

Microled

Naast miniled komt Samsung in 2021 ook met microled. Het verschil tussen beide technieken lees je in ons achtergrondstuk over miniled versus microled, maar simpel gezegd is miniled een evolutie en microled een revolutie. Bij microled zijn de pixels zelf zeer kleine leds en hebben we het dus over een compleet nieuwe displaytechniek, zonder filters of achtergrondverlichting. Samsung brengt microled-televisies in twee formaten op de markt: 110-inch en 99-inch. Later dit jaar volgen kleinere formaten.

Microled maakt het mogelijk met een 99% screen-to-body ratio te werken en Samsung introduceert Quad Multi View waarmee je vier verschillende contentbronnen tegelijkertijd kunt volgen op het scherm. Het 80W Majestic Sound systeem is tot slot goed voor een 5.1-kanaals geluid zonder externe speaker.

Nieuwe The Frame

Op het gebied van lifestyle-televisies introduceert Samsung een nieuwe versie van The Frame, de tv waarvan het scherm in off-modus verandert in een kunstwerk. De 2021-versie komt met een 50% slanker design, het scherm is nu nog amper 24,9 mm diep in plaats van 45,8 mm. De omlijsting komt in vijf kleuren en in twee te customizen stijlen – modern en met schuine rand -, zodat je die kunt aanpassen aan de ruimte waar de The Frame komt te staan of te hangen. De stand zal in de hoogte verstelbaar zijn mocht je The Frame willen combineren met een nieuwe soundbar.

Afstandsbediening op zonne-energie

En tot slot een opvallend nieuwtje waarmee Samsung wil laten zien op duurzaamheid in te zetten. De Samsung tv’s van 2021 hebben een afstandsbediening op zonne-energie, op te laden met binnen- en buitenverlichting en USB. Dit spaart volgens Samsung naar schatting 99 miljoen AAA-batterijen uit in zeven jaar tijd. Voor de productie van de afstandsbediening worden bovendien gerecyclede plastic flessen gebruikt.

In de komende weken verschijnen alle details over de Samsung-televisies voor 2021 en publiceren we zoals elk jaar een compleet overzicht van de line-up.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)