LG lcd tv line-up 2021 met QNED Mini LED tv’s en NanoCell tv’s

11 januari 2021 5 Minuten 0 Reacties
LG QNED miniled 2021 tv

LG brengt een groot aantal nieuwe lcd tv's naar Nederland en België, waaronder de QNED-modellen met miniled en de NanoCell lcd-tv's.

Naast nieuwe oled-televisies voor 2021 heeft LG nieuwe lcd-televisies voor dit jaar aangekondigd. De Zuid-Koreaanse fabrikant brengt daarmee ook een nieuwe term op de markt: QNED. Dit zien we terug op de hogere series en betekent dat er gebruik gemaakt wordt van miniled voor de achtergrondverlichting.

LG QNED miniled 2021 tv 2

LG 2021 QNED Mini LED tv's

Het is een mond vol, maar de lcd-topmodellen van LG voor 2021 heten QNED Mini LED tv’s. QNED staat voor quantum nanocell miniLED. De eerste twee delen kennen we al van eerdere line-ups, het tweede deel is één van de trends voor 2021. De miniled-techniek is simpel gezegd een verbeterde versie van de lcd led-techniek die we de afgelopen jaren voorbij hebben zien komen. Het lcd-scherm is zoals het blijft maar de achtergrondverlichting bestaat bij deze techniek uit duizenden kleine leds (miniled dus) die in zeer kleine groepen aan te sturen zijn. De voordelen van miniled zijn een hoger contrast en een hogere helderheid. Wil je meer weten? Lees dan ons achtergrondartikel over miniled en microled.

De QNED-televisies die LG komend jaar op de markt brengt komen in 4K- en 8K-varianten en formaten tot 86-inch. Het 86-inch model is volgens LG voorzien van 30.000 leds en 2.500 dimming zones. Dit moet zorgen voor een contrast van 1.000.000:1 en een nauwkeurigere kleurweergave ten  opzichte van bestaande lcd tv’s. LG brengt de QNED-televisies uit als premium lcd-televisies maar houdt de oled-televisies nog steeds als de absolute topmodellen. Deze tv’s beschikken immers over miljoenen pixels die zelf licht geven en aan te sturen zijn.

De QNED99- en QNED95- series beschikken over QNED en de 8K-resolutie, terwijl de QNED90-serie met QNED en de 4K-resolutie komt. De twee eerstgenoemde modellen zijn uitgerust met de Alpha 9 Gen 4-processor. Deze vierde generatie processor moet volgens LG weer wat krachtiger zijn dan de derde generatie en maakt gebruik van ‘deep learning’ om alle soorten content beter te tonen en de beeldkwaliteit te optimaliseren. AI Picture Pro herkent objecten en personen op het scherm en kan voorgrond en achtergrond van elkaar scheiden, om zo het beeld meer diepte en dynamiek mee te geven. Tot slot neemt de processor ook de audioweergave mee. Auto Volume Leveling zorgt ervoor dat het volume bij het schakelen tussen apps of kanalen niet drastisch verandert, terwijl AI Audio Pro audio naar 5.1.2-kanaals virtueel surround sound kan omzetten.

De QNED90-modellen beschikken over de iets minder geavanceerde Alpha 7 Gen 4-processor, maar beschikken wel over HDMI 2.1-poorten met VRR (Variable Refresh Rate), 4K120 (HFR), HDMI eARC en ALLM. De QNED99- en QNED95- series beschikken over al deze features maar niet VRR.

LG NanoCell 2021 lcd tv

NanoCell en webOS 6.0

Een stapje lager zien we dit jaar de NanoCell lcd tv’s van LG terug, waarvan de NANO99- and NANO95-series over de Alpha 9 Gen 4-processor beschikken. Deze televisies beschikken over een standaard backlight (geen miniled) maar wel over de NanoCell-techniek. De NANO90- en NANO85-series beschikken hiervoor ook over ondersteuning voor VRR (variabele refresh rate) voor een optimale game-ervaring.

Alle NanoCell- en QNED-televisies komen daarnaast met webOS 6.0, de nieuwste versie van het smart tv-besturingssysteem van LG. De belangrijkste wijziging zien we terug op het homescherm. Dit was voorheen een balk onderin het scherm, gelegd over de content die je aan het kijken bent. Binnen webOS 6.0 is het homescherm nu een schermvullend dashboard, genaamd ‘New Home’. De reden achter dit schermvullende dashboard is volgens LG dat we steeds sneller interessante content willen vinden. Met een dashboard waarin veel informatie staat kan LG ons sneller films, apps, series en andere vormen van content voorschotelen. Dit gebeurt op basis van de voorkeuren van de kijker en de kijkgeschiedenis. Onderdeel van webOS 6.0 is de Game Optimizer, wat een modus is waarmee de beste beeldkwaliteit voor het spelen van games automatisch bepaald wordt.

Nieuwe Magic Remote

Daarnaast introduceert LG een nieuwe Magic Remote afstandsbediening voor zijn 2021 televisies. Hoewel de remote er wat minder gelikt uitziet dan de vorige generatie Magic Remotes is de functionaliteit hetzelfde. Je kunt met de afstandsbediening wijzen naar onderdelen op het scherm en deze met een druk op de knop selecteren. De nieuwe remote beschikt standaard over spraakbediening middels Alexa of de Google Assistant. Ook zijn er knoppen voor Netflix, Disney+, Amazon Prima en ‘LG Channels’ toegevoegd. Volgens LG moet de nieuwe remote ook beter in de hand liggen dan zijn voorganger. Tot slot beschikt de afstandsbediening over NFC waardoor midels een simpele aanraking content vanaf een smartphone met de tv gedeeld kan worden.

Andere belangrijke eigenschappen van de 2021 lcd tv’s van LG zijn ondersteuning voor HDR (HDR10, HLG en Dolby Vision), ondersteuning voor Dolby Atmos en de aanwezigheid van Apple AirPlay 2, Google Assistant en de Filmmaker Mode.

LG 2021 lcd led tv line-up

Op dit moment zijn nog niet alle details bekend van de lcd led-televisies die LG in 2021 op de markt brengt. Zodra we meer informatie ontvangen voegen we de complete line-up met specificaties aan dit artikel toe.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)