CES 2024 round-up: alle aandacht voor oled en robotstofzuigers

13 januari 2024 + 10 minuten 3 Reacties
ces-wikimedia-rechtenvrij

CES 2024 is weer voorbij. Wat kunnen we dit jaar verwachten op het gebied van consumentenelektronica? We kijken naar de aankondigingen voor televisies, audio, mobile en smarthome.

Elke januari trapt de CES-beurs in Las Vegas het nieuwe techjaar af met veel producten en visies – CES 2024 is daar niet anders in. Vaak gaat het om producten die in de Verenigde Staten blijven, in een enkel geval blijft het product alleen bestaan als idee of concept en in alle andere gevallen komen de aangekondigde apparaten ook naar Nederland en België. Het is een spetterende beurs waar nieuwe technologieën en apparaten ook zomaar op de gang van een willekeurig hotel aandacht kunnen genereren. Kortom: een leuke drukte waar we jaarlijks naar uitkijken.

Toch zien we dat de CES de laatste jaren zijn glans wat verliest, net als overigens vrijwel alle andere grote beurzen. Met name de grotere fabrikanten kiezen er steeds vaker voor eigen evenementen te houden, gedurende het jaar. Ook nemen ze steeds minder producten mee naar de beursvloer en focussen ze zich vooral op ontwikkelingen voor de toekomst. En als er al producten voor 2024 aangekondigd worden dan gaat het vaak alleen om te topmodellen waarvan de volledige specificaties nog ontbreken. CES staat dus vooral in het teken van zien en gezien worden, en de concurrentie aftroeven met mooie en vaak dure elektronica.

Vrijwel alle grote merken zijn op de CES aanwezig, maar de focus ligt toch vooral op die paar nieuwe features of dat ene unieke product. Van complete line-ups moeten details later in het jaar verschijnen en sowieso is het maar de vraag wat er precies in welke vorm naar Europa komt. Voor kleinere bedrijven geldt vaak dat ze niet de middelen hebben om verschillende varianten uit te brengen, wat we met name terugzien op het gebied van smarthome. Op het gebied van smarthome waren het vooral de robotstofzuigers die dit jaar in de spotlight stonden, en natuurlijk kon Matter ook niet ontbreken.

Er is dus zeker wat gepresenteerd om enthousiast van te worden. In dit verslag nemen we je mee langs de hoogtepunten van CES 2024. We doen dat aan de hand van onze verschillende channels, namelijk Beeld, Audio, Smarthome, Create en Mobile. Traditiegetrouw komt er vooral nieuws naar buiten binnen de eerste categorie, maar de smarthomecategorie blijft elk jaar groeien, zeker ook omdat al die producten uit de av-wereld steeds slimmer en dus onderdeel van het smarthome worden. Voor de categorie mobile geldt dat we nog een paar maanden langer moeten wachten op de volgende beurs, maar ook in deze categorie zijn een aantal leuke aankondigingen voorbij gekomen.

Beeld

We beginnen met de – traditioneel gezien – belangrijkste categorie van de Consumer Electronics Show: de televisies en andere beeld-producten. Zoals hierboven al verklapt was het ook dit jaar weer minder dan voorgaande jaren en focusten fabrikanten zich vooral op een of een paar premium modellen en nieuwe technieken. Op het gebied van beeld zien we een vergelijkbare trend met vorig jaar; de focus lag namelijk vooral op elkaar aftroeven met de helderheid van het scherm. De aandacht ging met name uit naar de oled-techniek.

LG en Samsung zijn de grotere fabrikanten als het aankomt op televisies en beide merken doen hun uiterste best om de consument voor zich te winnen. Dat doen ze dit jaar niet grote revoluties, maar met vooral kleine verbeteringen die het verschil moeten maken. En uiteindelijk ontlopen ze elkaar dus niet veel. Bij beide merken stond de helderheid van de nieuwste televisies centraal. Zo komt Samsung met een verbeterde versie van de QD-OLED-techniek waarmee een helderheid van 3.000 nits behaald kan worden, maar LG Display zegt hetzelfde te kunnen met de tweede generatie van de MLA-techniek voor oled-displays.

Waar beide fabrikanten exact mee komen in Europa is nog even afwachten, maar Samsung heeft in ieder geval drie oled tv-series aangekondigd en LG brengt vier oled tv-series naar Europa. LG heeft de Signature M4-serie als extraatje, met als unieke feature dat het een draadloze televisie is. Daarnaast belooft LG dit jaar de eerste transparante oled-televisie op de markt te brengen, al zal die voor de meesten onder ons onbetaalbaar blijken.

Sony liet niet van zich horen op het gebied van televisie en Philips komt later deze maand pas met aankondigingen voor Europa. Panasonic was echter wel van de partij en de Japanse fabrikant focuste zich vooral op de topmodellen. Panasonic brengt dit jaar de Z95A en Z93A oled-televisies op de markt. Ze lijken qua specificaties veel op de topmodellen van vorig jaar, al is de MLA-techniek dus verbeterd, maar opvallend is dat Panasonic dit jaar kiest voor Fire TV als smart tv-platform voor zijn zijn televisies.

TCL is ook een interessant merk om in de gaten te houden, al ging het tijdens CES vooral om de producten die naar de Verenigde Staten komen. Toch liet de Chinese fabrikant ook iets interessants zien voor Europa. TCL brengt namelijk in het voorjaar zijn 115-inch miniled-televisie naar de Benelux voor een prijs van 20.000 euro.

Smarthome

Smarthome was als categorie wederom goed vertegenwoordigd tijdens de CES 2024 in Las Vegas. Wat we het vaakst zijn tegengekomen? Robotstofzuigers. En aangezien de robotstofzuiger als productsoort toch al een tijdje stil lijkt te staan qua ontwikkeling hebben fabrikanten dit keer flink uitgepakt met extra functies. Of ze allemaal even nuttig blijken te zijn? Dat moeten we nog zien. Wel zijn het unieke producten. Zo is daar de Roborock S8 MaxV Ultra met een robotarm die de borstel verder laat uitsteken. De camera op dit model zorgt er niet alleen voor dat er obstakels ontweken kunnen worden, maar je kan er ook mee videobellen. Ook leuk: De Deebot X2 Combo van Ecovacs. Deze combineert de robotstofzuiger met een steelstofzuiger. Beide plaats je op het basisstation en worden automatisch leeggezogen. Iets betaalbaarder is de Eufy X10 Omni Pro, maar ook dit model komt met kunstmatige intelligentie aan boord.

Slimme verlichting was ook wederom aanwezig. Govee lanceert met de AI Sync Box Kit 2 en Neon Rope Light 2 nieuwe producten die in een gamingroom niet zouden misstaan. Nanoleaf kennen we natuurlijk ook van de led-verlichting voor met name gamers, maar dit keer laat de fabrikant voor het eerst buitenverlichting zien. Hiermee is het ook op het gebied van gewone verlichting een stevige concurrent geworden voor Philips Hue en Innr die ook buitenverlichting in het assortiment hebben. Ook de Skylight is het vermelden waard, waarbij je het plafond kunt voorzien van verlichting.

Aqara Hub M3

Druk in de weer met sensoren? Dan is de Aqara Hub M3 wellicht iets voor jou. Dankzij Matter-ondersteuning kan je dit product ook heel goed als Thread Border Router en Matter-controller gebruiken. Het biedt ondersteuning voor al je automatiseringen en lokale bediening. Airthings laat voor het eerst een luchtreiniger zien in de vorm van de Airthings Renew. Samsung tenslotte brengt smarthomebediening naar een hoger niveau met de SmartThings Map View.

Mui Board Gen 2

Ieder jaar komen we ook weer diverse unieke producten tegen. Dit keer zijn dat de Mui Board Gen 2, een houten plank aan de muur boordevol led-lichtjes die als afstandsbediening voor je smarthome kan dienen. Ook het slimme kattenluik Flappie is een uniek product en laat jouw kat gewoon niet binnen als die met een dode vogel of muis aan komt zetten.

Audio

Als echt audiofan is CES niet dé beurs waar je naar uitkijkt. Het gaat tijdens deze show voornamelijk om de echt consumentenelektronica en geen hifi-apparatuur. We zien dus vooral soundbars, hoofdtelefoons en aanverwante apparatuur voorbij komen. Dat betekent echter niet dat het niet interessant is, maar helaas is er over veel producten die dit jaar uitkomen nog maar weinig bekend.

Op het gebied van soundbars lijkt 2024 ook weer een evolutie in plaats van een revolutie te worden. Alleen Samsung liet wat meer van zich horen over specifieke modellen en brengt onder meer de HW-Q990D als topmodel op de markt. Maar ook dit is een verbeterde versie van het topmodel van vorig jaar. Wel nieuw is de Music Frame-luidspreker. Dit is een fotolijstje (of schilderij) dat ingezet kan worden als luidspreker, zelfs in surroundopstellingen.

LG legde de focus op een aantal verbeteringen voor zijn soundbars, waaronder de vernieuwde Wowcast-techniek. Hiermee wordt het mogelijk om Dolby Atmos-signalen draadloos en zonder compressie van een televisie naar een compatibele soundbar te sturen.

Verder stond CES 2024 op het gebied van audio vooral in het teken van de hoofdtelefoons en oortjes. Zo introduceerde Audio-Technica de ATH-TWX7 True Wireless-oortjes, kondigde Jabra belangrijke updates aan voor zijn Elite-oortjes, lanceerde Sennheiser drie nieuwe hoofdtelefoons en brengt JBL zijn slimme oplaadcase naar meer modellen. Ook liet JBL weten Auracast naar meerdere speakers te zullen brengen.

Dat was het? Ja, veel audionieuws was er niet te melden. Overigens wel een paar nieuwtjes buiten de CES om, zoals de nieuwe Aria Evo X-serie van Focal.

Mobile

Qua mobiele apparaten was het behoorlijk rustig deze editie van de CES 2024. Ja, we hebben best een aardig aantal nieuwe smartphones gezien, maar veel daarvan komen niet naar Europa en hebben we dus ook niet meegenomen op onze website. Uiteindelijk blijft er een aantal mooie producten over. We beginnen met de betaalbare smartphones van Poco, namelijk de Poco X6 Pro en Poco X6. Met deze smartphones richt het bedrijf zich voornamelijk op jongeren die graag willen gamen op de smartphones. Razendsnelle specificaties en een amoled-scherm maken beide smartphones aantrekkelijk geprijsde opties voor het lage middensegment.

En over smartphones voor gamers gesproken. De Asus ROG Phone-serie staat bekend als smartphone voor echte gamers, maar de aangekondigde Asus ROG Phone 8 is nu ook aantrekkelijker gemaakt voor mensen die niet veel gamen. Minder toeters en bellen als led-verlichting en een dikke behuizing voor betere koeling, maar een dunner en lichter toestel met IP68-certificaat. Er komen drie versies op de markt, dus Asus heeft voor elk wat wils in huis. Vanaf half februari zijn de smartphones in de Asus ROG Phone 8-serie verkrijgbaar.

Hebben we dan ook nog tablets gezien? Toch wel. Samsung kondigt met de Galaxy XCover 7 en Galaxy Tab Active 5 een nieuwe smartphone én nieuwe tablet aan. Het zijn apparaten die speciaal ontworpen zijn voor de zwaarste uitdagingen. Echte rugged-apparaten dus die tegen een stootje kunnen. Beide producten zijn per direct verkrijgbaar.

Meer lezen over CES 2024

Wil je al het CES 2024-nieuws nog even op je gemak doornemen? Lees dan onze uitgebreide nieuwsdatabase.

Reacties (3)