Panasonic lanceert Z95A en Z93A oled tv’s met Fire TV

08 januari 2024 2 Minuten 3 Reacties
Panasonic Z95A oled tv

Panasonic heeft zijn nieuwste oled tv's voor 2024 aangekondigd. De Japanse fabrikant komt met de Z95A-serie en de Z93A-serie. Beide modellen komen met Amazon's Fire TV platform en beschikken over AirPlay.

De Z95A oled tv is het absolute topmodel van Panasonic. Deze serie komt in een 55-inch en een 65-inch variant en beschikt over de MLA-technologie. Dit betekent dat er minuscule lenzen in het display zitten waarmee een hogere helderheid en bredere kijkhoeken behaald kunnen worden. Daarnaast gebruikt Panasonic zijn eigen heatsink-techniek waardoor het paneel harder aangestuurd kan worden voor een hogere helderheid. De Z93A komt alleen in een 77-inch variant op de markt en beschikt over een normaal WOLED-paneel zonder MLA-techniek.

Het meest opvallende is echter dat Panasonic compleet afstapt van My Home Screen, het smart tv-platform dat het bedrijf al jaren in zijn televisies bouwt. In plaats daarvan wordt nu gekozen voor het Fire TV-platform van Amazon. Ook via dit platform zijn alle bekende apps te gebruiken en er is ondersteuning voor Apple AirPlay 2 en Apple HomeKit.

 

De Z95A en Z93A worden daarnaast geleverd met een volwaardige afstandsbediening met de MyApp-knop van Panasonic. Onder deze knop kunnen gebruikers niet alleen hun favoriete app maar ook hun favoriete Alexa-opdracht programmeren.

De Z95A en Z93A zijn beiden gebouwd op een nieuwe chipset die meer rekenkracht moet bieden. Daarnaast wordt hiermee Dolby Vision met meer dan 60Hz mogelijk gemaakt, tot maximaal 144Hz. 144Z werkt ook met SDR-content en HDR10. Voor gamers is er nog steeds de True Game Mode aanwezig waarmee de input lag geminimaliseerd wordt. Met het Game Control Board kunnen diverse instellingen specifiek voor games aangepast worden. Er zijn twee hdmi 2.1-poorten en twee hdmi 2.0-poorten aanwezig.

De HCP Pro AI-processor van Panasonic heeft een upgrade gekregen en heet nu de HCP Pro AI MK II. De processor is voorzien van een nieuwe 4K Remaster Engine die upscaling verbetert en banding bij gecomprimeerde video’s tot een minimum beperkt. De televisies bieden ondersteuning voor zowel Dolby Atmos als Dolby Vision IQ en het ingebouwde 360 Soundscape Pro luidsprekersysteem beschikt ook dit jaar weer over luidsprekers aan de bovenzijde en zijkanten voor een Atmos-effect.

De Z95A en Z93A oled tv’s van Panasonic moeten vanaf het derde kwartaal van 2024 op de markt verschijnen. De prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Reacties (3)