Je smarthome beveiligen kan een behoorlijke klus zijn. Daarom is het handig om een startpunt te hebben voor dat proces.
Je smarthome beveiligen kan op verschillende manieren. Dit geldt overigens voor huizen die nog niet onder de noemer smarthome vallen, maar die worden dat vanzelf wanneer je de beveiliging van je woonhuis serieus neemt. Je kunt bijvoorbeeld investeren in verschillende soorten camera’s. Camera’s die bedoeld zijn voor binnen en simpelweg op een kast in de kamer gezet kunnen worden of camera’s die je aan de buitenkant van je woning hangt. En dan heb je natuurlijk nog slimme deurbellen, sensoren en complete beveiligingssystemen.
In de afgelopen maanden hebben we veel artikelen gepubliceerd over de verschillende onderdelen van een beveiligde smarthome en in dit artikel pakken we al die info samen, zodat je een mooi startpunt hebt. Na het lezen van het artikel weet je waar je moet beginnen en als je ergens meer over wil weten, dan kun je terecht in de uitgebreide achtergrondartikelen en recensies die we geschreven hebben. Zoals altijd geldt dat we een greep doen uit onze artikelen en tips. Heb je zelf nog een toevoeging, wees dan zo vrij een reactie achter te laten.
Beveiligingscamera's voor binnen en buiten
Ondanks het feit dat je binnen- en buitencamera’s op twee totaal verschillende plekken gebruikt, is het wel handig wanneer ze beiden aan bepaalde, overeenkomende voorwaarden voldoen. Zo is een sterke internetverbinding van belang, aangezien je wil voorkomen dat je beelden mist of dat de camera er een tijdje uit ligt. Zorgt dus voor een goede wifi-dekking, door bijvoorbeeld te investeren in een wifi-repeater of een meshnetwerk. Daarnaast kan het soms een oplossing zijn te zoeken naar een camera met een ethernetpoort, bijvoorbeeld.
Rekening houden met smarthomeplatformen is geen overbodige luxe. Zo kun je van tevoren checken of er bijvoorbeeld ondersteuning is voor zaken als Google Home of Apple HomeKit. Zijn die integraties aanwezig, dan kun je die camera’s bedienen vanuit één app (naast de app die gewoon bij de camera hoort) en kunnen de beelden bijvoorbeeld bekeken worden via een televisie (via Android TV of Apple TV) of een smart display (zoals de Nest Hub). Sommige camera’s werken dan weer prima met uitgebreidere systemen, zoals bijvoorbeeld Fibaro.
Dergelijke functies zijn weinig waard wanneer de beeldkwaliteit niet jé van hét is. Daarom moet je goed opletten of er wel een hoge resolutie is, bijvoorbeeld. 720p is mooi, full hd is beter en 4k is vaak het beste — maar die camera’s zijn gemiddeld veel duurder. Daarnaast kan zoiets als high dynamic range handig zijn, waardoor de camera toegang krijgt tot een breder kleurenspectrum en een beter contrast. Op sommige momenten, bijvoorbeeld wanneer de zon ondergaat of opkomt, kan de camera dan veel beter in beeld brengen wat er precies gebeurt.
Veel beveiligingscamera’s stellen je in staat beelden lokaal op te slaan. Bijvoorbeeld op een soort basis met een ingebouwde harde schijf of een usb-stick die je in die basis kwijt kunt. Het komt ook voor dat je een micro-sd-kaart direct in de camera stopt. Soms wordt die meegeleverd, maar vaak ook niet. Zijn die opties niet aanwezig, dan krijg je meestal te maken met een abonnement die toegang bieden tot cloudopslag. De kosten lopen behoorlijk uiteen, waardoor je er goed aan doet de websites van de fabrikanten te bezoeken en die info op te zoeken.
We hebben een aantal beveiligingscamera’s getest. De onderstaande modellen kunnen we om verschillende redenen aanbevelen. Als je op de naam van de camera klikt, dan kom je uit bij onze review van dat product.
Vanaf juli 2022 is het in Nederland en België verplicht om op elke verdieping in huis tenminste één rookmelder te hebben hangen. Als je die dus nog niet hebt opgehangen, dan wordt dat toch écht tijd. De verplichting is er al jaren voor nieuwbouwwoningen, maar nu moeten ook reeds bestaande huizen eraan geloven. En terecht, want je vergroot de veiligheid in huis ermee. Vooralsnog gaat het alleen om de rookmelder; koolmonoxidemelders zijn nog niet verplicht. Maar we raden absoluut aan die ook op te hangen, zeker wanneer je nog met ‘open’ verbrandingstoestellen werkt.
Je hebt verschillende soorten rook-, vlammen- en koolmonoxidemelders voor in huis. De meeste varianten zijn best goedkoop, maar kunnen daardoor ook vals alarm slaan. De wat duurdere varianten hebben vaak extra voorwaarden waaraan ze moeten voldoen voordat ze alarm slaan. Ook is er de optie voor een gecombineerde rook- en koolmonoxidemelder, maar die wordt meestal afgeraden. Ja, één zo’n apparaat is goedkoper dan twee sensoren, maar ze functioneren ook net even minder goed.
Dan hebben we natuurlijk nog de slimme versies van die apparaten. Dit zijn rook- en koolmonoxidemelders die voorzien zijn van draadloze communicatie (wifi bijvoorbeeld), zodat ze op afstand te bedienen zijn en je bijvoorbeeld ook een notificatie krijgt bij brand. Mocht je zo’n notificatie krijgen, dan zie je ook meteen waarom de melder is afgegaan. Heb je meerdere melders in verschillende kamers, dan zie je in welke kamer het alarm afgegaan is. Mocht echter de verbinding wegvallen, dan is de slimme rookmelder net zo slim als de gemiddelde ‘domme’ variant zonder draadloze communicatie.
(Slimme) Koolmonoxide- en rookmelder binnenkort verplicht: hier moet je op letten
Producten die we aanbevelen
Hieronder hebben we onze reviews verzameld van producten die we aanbevelen op het gebied van slimme rook- en koolmonoxidemelders. Door op de naam te klikken kom je uit op de review.
Wil je nog meer te weten komen over slimme rook- en koolmonoxidemelders, lees dan dit achtergrondverhaal over onder meer de installatie en de mogelijkheden.
Alarmsystemen
Het ene alarmsysteem is het andere niet, helaas. Daarom is het soms best lastig te bepalen welk systeem nou het beste bij je past. Zoals bij de voorgaande producten kan het goed zijn om eens te kijken wat je al in huis hebt. Heb je bijvoorbeeld een deurbel van Ring, dan kun je wellicht investeren in het complete beveiligingssysteem van het bedrijf. Staat er thuis al een camera van Netatmo, dan is het systeem van dat merk misschien wat voor je. Geen enkel pakket is zo compleet als je zou verwachten. In elk pakket zitten andere dingen.
In de meeste pakketten zit vaak een hub en zowel raam- als deursensoren. Daarnaast wordt er soms een bedieningspaneel meegeleverd, maar dat is niet altijd verplicht voor een toegankelijk gebruik. De functies die je aantreft op een bedieningspaneel tref je namelijk ook aan binnen de app die je kunt downloaden voor Android en iOS. Daarnaast tref je veelal bewegingssensoren aan in de pakketen, die je op allerlei plekken in huis kunt ophangen.
Sommige van die alarmsystemen worden wel eens uitgebreid met een speciale sleutelhanger waarmee je de alarmfunctie in- of uitschakelt. Zo hoef je dus geen gebruik te maken van een app of paneel voor de meest basale functie. Hoewel het niet altijd iets met beveiliging te maken heeft, breiden fabrikanten achter dergelijke systemen ook uit naar andere producten, zoals slimme stekkers. En anders komen we wel rookmelders, camera’s en natuurlijk sirenes tegen. Of apparaten die veel dingen combineren.
Tot slot is het belangrijk om te letten op de beveiliging van het systeem. Wil je het echt als alarmsysteem gebruiken? Dan is een gecertificeerd alarm aan te raden. Het Ajax alarm is hier een voorbeeld van. Het alarmsysteem is namelijk gecertificeerd volgens de Euro-norm EN 50131-1 Grade 2 standaard. Dit betekent simpel gezegd dat het niet eenvoudig is om het systeem te omzeilen of de jammen. Kies je toch voor een gecombineerd of all-in-one systeem zonder certificaat, let dan goed op hoe de communicatie tussen alle apparaten wordt afgeschermd voor de buitenwereld en of alles ook werkt wanneer de internetverbinding uit mocht vallen.
Producten die we aanbevelen
Hieronder noemen we enkele alarmsystemen die ons goed bevallen zijn de afgelopen maanden. Lees ook vooral de reviews door om te checken of je bijvoorbeeld een abonnement nodig hebt voor alle functies. Dat doe je door op de naam van het product te klikken.
Als je al wat langer met een smarthome bezig bent, dan kan het zijn dat je bent weg gestapt van kant-en-klare-systemen. Dan heb je waarschijnlijk geïnvesteerd in een stand-alone smarthomecontroller, zoals Homey of Fibaro, waardoor je veel meer vrijheid hebt als het gaat om producten, instellingsmogelijkheden en automatiseringen. Dergelijke systemen zijn in de basis losse hubs die je instelt via je browser of een app en die je koppelt aan tal van producten van verschillende merken. Deze systemen vergen wat extra moeite en kennis — maar zijn op de lange termijn de moeite waard. Denk dan aan:
Let wel dat je dus naast de smarthomecontroller (hub) ook de losse producten die je wilt gaan koppelen moet aanschaffen. Wil je bijvoorbeeld een alarmsysteem met Homey maken, koop dan een aantal bewegingssensoren, een paar deur- en raamsensoren en een aantal camera’s. Vervolgens maak je zelf scenario’s die het alarm vormen en jou een notificatie sturen of een sirene via je Sonos-speakers laten afgaan.
Slimme deurbellen en sloten
Als je je smarthome wilt beveiligen, dan kun je ook eens kijken naar slimme deurbellen of een slim slot. Beide kunnen los van elkaar prima functioneren, maar je kunt ze ook laten samenwerken. Met een slimme deurbel kun je checken wie er voor de deur staat en eventueel in contact komen met die persoon, gewoon vanuit de app op je smartphone. Wanneer je een slim slot hebt, dan kun je veilig zonder sleutel van huis. Heb je een goed model, dan zou je hem ook op afstand kunnen openen, als er iemand voor de deur staat.
Voor slimme deurbellen gelden nagenoeg dezelfde voorwaarden als voor slimme beveiligingscamera’s. Zo moet je erop letten dat de resolutie hoog genoeg is, is het tof als je gebruik kunt maken van high dynamic range en is het heel fijn als je invloed hebt op de activiteitenzone (dat deel van de straat of oprit dat je ziet). Wanneer je ook een deel van het beeld buiten die zone kunt laten vallen, dan beperk je het aantal valse en irritante meldingen, waar je verder toch niets aan hebt. Daarnaast is het belangrijk dat het wifi-bereik voor de deur voldoende is (check dit voor aankoop even) en is het belangrijk jezelf in te lezen over het aansluiten van de deurbel. Sommige deurbellen komen met een eigen accu, andere deurbellen moeten op je bestaande draden aangesloten worden, mogelijk met een transformator.
Een slim slot moet in de basis de mogelijkheid aanbieden het huis te betreden zonder sleutel. Dat kan op verschillende manieren. Denk dan aan automatisch ontgrendelen wanneer je aan komt lopen (je locatie wordt gecheckt via gps en bluetooth) of ontgrendeling op basis van een manuele actie binnen de app. Sommige varianten bieden ook accessoires aan, waardoor mensen zonder sleutel of app toch met bijvoorbeeld een code op een keypad of een bluetooth sleutelhanger naar binnen kunnen. Voor meer informatie kun je terecht in het artikel dat je hieronder vindt.
De beste slimme deurbellen en deursloten van dit moment – 2024 / 2025
Producten die we aanbevelen
Er zijn behoorlijk wat slimme deurbellen beschikbaar en de markt voor slimme sloten begint ook goed aan te trekken. Daarom hebben we hieronder enkele recensies van producten verzameld van apparaten die we aanbevelen. Een klik op de naam brengt je naar de review.
Een element dat we vaak zijn tegengekomen in dit artikel, is dat je eerst even moet kijken of je niet al een apparaat van een specifiek merk of met ondersteuning voor een bepaald platform in huis hebt staan. Dit is meestal een prima startpunt om te beginnen als het gaat om camera’s, deurbellen of (een uitbreiding van) alarmsystemen. Dit levert een aantal voordelen op, maar ook nadelen. Het grootste nadeel is dat je misschien in een systeem vast komt te zitten waar je uiteindelijk minder uithaalt dan verwacht.
Het voordeel is dat je minder apps nodig hebt en heel vaak zaken vanuit één plek kunt regelen. Helemaal wanneer je bijvoorbeeld gebruikmaakt van Google Home, Apple HomeKit, Samsung SmartThings of een geavanceerd systeem als Fibaro of Homey. Het scheelt niet alleen gedoe, het scheelt ook apps en je weet zeker dat je dingen met elkaar kunt laten samenwerken. Natuurlijk hebben we inmiddels het smarthomeprotocol Matter, maar op moment van schrijven zitten er vaak nog veel haken en ogen aan die ervaring. Niet elke productcategorie is reeds toegevoegd, waardoor het systeem nu nog niet uitgebreid genoeg is.
Meer lezen?
Wil je meer lezen over slimme beveiligingsmogelijkheden voor je smarthome, check dan ons uitgebreide nieuwsarchief. Ook hebben we inmiddels een groot aantal tips en recensies geschreven waar je doorheen kunt klikken.
Reacties (0)