Review: Yale Linus, Smart Keypad en Wi-Fi Connect Bridge

14 november 2020 + 10 minuten 0 Reacties
yale-linus-adv-2
FWD award

De Yale Linus is het nieuwste slimme slot van het bedrijf, dat je op verschillende manieren kunt bedienen: stem, app en een keypad.

Veel mensen vinden het nog niet echt een fijn idee: een slim slot voor aan de voordeur. Veel processen in huis worden al geautomatiseerd of op z’n minst slim gemaakt (als in: er is een internetverbinding en daardoor zijn er meer mogelijkheden aanwezig), maar het slot blijft een beetje achter. En dat terwijl zo’n aanvulling op je smarthome juist veel mogelijkheden schept die anders niet mogelijk zijn zonder je sleutel te kopiëren, bijvoorbeeld. En hoe zit het precies met de veiligheid? Daar kijken we allemaal naar in deze review.

We kijken overigens niet alleen naar het slot, die we kennen als de Yale Linus. Het product werkt prima op zichzelf, maar je kunt de opties uitbreiden wanneer je twee accessoires aanschaft. Daarom kijken we in de recensie ook naar de keypad en de internetmodule die je los aanschaft. Die breiden de mogelijkheden van het slot aanzienlijk uit, waardoor je bijvoorbeeld ook met een stemcommando de deur kunt ont- of juist vergrendelen. Daarnaast kan zo’n keypad juist voor een toegankelijk gebruik zorgen. Maar daar gaan we later dieper op in.

De Yale Linus

De Yale Linus is het nieuwe slimme slot van het bedrijf. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Yale Entr, die we eerder getest hebben, hoef je voor dit slot je cilinder niet te vervangen. Je installeert het gevaarte namelijk aan de binnenkant van de deur, met de sleutel die je normaliter al gebruikt. Het installatieproces is vrij simpel en ter ondersteuning mag je rekenen op duidelijke installatie-instructies via een YouTube-video. Het kan haast niet fout gaan, omdat het slot ook maar op één manier op je deur past. Daar is dus goed over nagedacht.

Je hangt het slot op twee manieren op: met een plakstrip of met drie kleine schroeven. In beide gevallen heb je er weinig werk aan. De drie kleine schroeven draai je vast op het uiteinde van de cilinder, dat aan de binnenkant van de deur uitsteekt. Dat werkt prima, maar het is ook best een gepriegel. Bovendien is het zo dat het slot daarna niet ontzettend stabiel aan de deur hangt voor je gevoel, omdat het nog wiebelig is. Draai die schroeven dus goed vast. Wel is het zo dat het slot achteraf gemakkelijk van de deur te halen is middels een kliksysteem.

Mocht je cilinder voorzien zijn van een paniekfunctie, dan heb je altijd een handige back-up achter de hand: je eigen sleutel. Omdat je aan de andere kant van de deur altijd een sleutel hebt zitten, kan het in sommige gevallen dus niet meer mogelijk zijn je deur van buiten te openen met de sleutel. De Yale Linus werkt op batterijen; en hoewel die batterijen niet snel leeg gaan en je een notificatie krijgt als het bijna zo ver is, kan het wel gebeuren dat je voor een dichte deur staat. Met je eigen sleutel als back-up kun je dus altijd naar binnen.

De Yale Linus is in grijs en zwart verkrijgbaar. Aan de binnenkant van je deur hangt een relatief grote unit met daarop een draaiknop en een zichtbare batterijklep, die netjes in het ontwerp verwerkt zit. Het design van de draaiknop is herkenbaar en geruststellend: zelfs wanneer iemand niet meteen weet dat dit je (slimme) slot is, dan nog snappen ze dat ze aan de knop moeten draaien om de deur van het slot te halen. Er zitten verder geen knoppen op het apparaat, aangezien je alle instellingen aanpast via de gratis Yale Access-applicatie.

Slimme functies

Eenmaal geïnstalleerd dan krijg je toegang tot verschillende opties. Zo kan het slot opengaan wanneer je aan komt lopen. Dan moet je wel altijd je bluetooth-, wifi- en locatie-instellingen activeren, natuurlijk. Maar als dat gebeurt, dan is dat tof. In dit geval hangt het slot aan een deur binnen een (kleine) flat. Er is een gezamenlijke voordeur (die nog steeds geopend wordt door de Nuki Opener) die leidt naar een trappengang. Op het moment dat ondergetekende komt aanlopen in die gang, dan gaat de voordeur vanzelf open.

Je moet dus wel dichtbij de voordeur zijn wil die automatisch geopend worden. Soms komt het nog wel eens voor dat de deur al opengaat op het moment dat de brievenbus beneden even gecheckt wordt. Niet vreemd, maar voor je gevoel misschien wel vervelend. Het slot kan in elk geval niet zien wat je doet en weet alleen dat je vlakbij de deur bent. De slot gaat dus al open vanaf een aantal meter voor de deur en dat is maar goed ook: de Yale Linus is namelijk best langzaam met draaien, maar daarentegen is het ook een stuk stiller.

Je kunt ook instellen dat het slot zichzelf op slot draait. Dat kan bijvoorbeeld meteen of na een korte periode. Je hebt tussen de anderhalve minuut en een half uur meerdere opties tot je beschikking hiervoor. Mocht je dit niet fijn vinden, dan kan het automatisch vergrendelen worden uitgeschakeld. Dat geldt ook voor het automatisch ontgrendelen. Als je wil kun je daar een bewuste handeling van maken. Dan bedien je het slot gewoon via de app op je smartphone. En anders blijf je natuurlijk gewoon je sleutel gebruiken aan de buitenkant.

Digitale sleutels en DoorSense

Net zoals met andere slimme sloten is het ook met de Yale Linus mogelijk digitale sleutels aan te maken. Die sleutels deel je vervolgens met vrienden of familie, zodat ze, wanneer ze de Yale Access-app op hun telefoon hebben, gewoon naar binnen kunnen wanneer je niet thuis bent. Dat zijn van die handige functies die heel snel wennen als gebruiker van een slim slot. Mocht je diegene later niet meer willen binnenlaten, dan trek je met hetzelfde gemak zo’n digitale sleutel ook weer terug. Dat is sneller teruggedraaid dan je het geregeld hebt.

Over het overzicht hoef je je ook geen zorgen te maken. Binnen de Yale Access-applicatie krijg je namelijk in de Activiteitenfeed te zien wanneer het slot gebruikt wordt. Je ziet hoe laat dat gebeurde en of de voordeur geopend of gesloten werd. Ook zie je wanneer iemand van binnenuit handmatig het slot dusdanig ver opendraait dat de dagschoot naar binnengetrokken wordt. Dat is dus een behoorlijk gedetailleerd overzicht. En dat overzicht wordt alleen maar gedetailleerder wanneer je de keypad en internetmodule koopt (daar later meer over).

Hieraan gekoppeld is DoorSense. DoorSense is een functie die kan achterhalen of de deur geopend of gesloten is. Dit werkt samen met een kleine magneet die je aan de deurpost hangt. Daar waar het slimme slot op basis van de positie van de nachtshoot kan bepalen of de deur goed op slot zit of niet, kan DoorSense een signaal afgeven wanneer een deur niet goed dicht zit. Wanneer je de app opent, dan krijg je de melding dat de deur openstaat wanneer dat het geval is. Ook kan het slot gaan piepen; maar als je dat irritant vindt, schakel je dat uit.

Yale Access-applicatie

Het mooie aan een slim product dat je één keer goed instelt via de bijbehorende app, is dat je die app daarna eigenlijk niet meer gebruikt. Na het installeren en instellen van de Yale Linus via de gratis Yale Access-app, hebben we de applicatie niet meer gebruikt. Ja, we hebben hem nog wel opgestart om even dingen te controleren (zoals de status van de deur of het toevoegen van personen die naar binnen kunnen), maar dat is meer vanwege de recensie. Je moet nou eenmaal de app erbij houden om dingen te kunnen achterhalen.

Dat is een beetje meta voor zo’n tekst als deze, maar het illustreert wel de eenvoud van het gebruik van de Yale Linus. Met de app kun je de deur van het slot halen, maar dat hoeft niet wanneer je ingesteld hebt dat de Linus zichzelf automatisch opent wanneer je komt aanlopen. Dat is in feite de enige functionaliteit waarvoor je dagelijks zou kunnen terugkeren naar de app. De rest heeft te maken met instellingen en opties die we hierboven noemen. De app is verder overzichtelijk en biedt dus geen overbodige opties aan waardoor het een rommeltje wordt.

Wanneer er veel mensen gebruikmaken van digitale sleutels (of met de oude sleutel binnenkomen), dan is het wel handig om de Activiteitenfeed in de gaten te houden. Die staat netjes gepresenteerd op de navigatiebalk aan de onderkant van het scherm. Met één tap ben je daar en zie je dus wanneer het slot opengegaan is en weer op slot gedraaid werd (al dan niet automatisch). Een andere knop die meteen beschikbaar is, is de gastenlijst. Hier zie je iedereen die naar binnen kan. Dit is tevens de plek waar je de autorisatie weer terugtrekt.

Beveiliging en integraties

Op het gebied van beveiliging mag je een hoop verwachten van een slim slot. En Yale heeft aan een hoop gedacht. Denk dan bijvoorbeeld aan de mogelijkheid precies te zien wie wanneer binnenkomt. Of dat je op elk moment autorisatie kunt terugtrekken. Maar de basale beveiliging, de beveiliging van het slot zelf, is ook goed geregeld. Er is namelijk encryptie via Bluetooth Low Energy, AES 128 en TLS. Dat is vergelijkbaar met het beveiligingsniveau van internetbankieren. Als je daar dus vertrouwen in hebt, dan heb je vetrouwen in het slot.

Verder is het mooi om te zien dat er dit keer flink geïnvesteerd is in ondersteuning voor onder meer smarthomeplatformen. Je kunt het slot namelijk bedienen met de Google Assistent, Amazon Alexa en Siri, en hem laten opnemen in routines. Zo kan het slot vergrendeld worden wanneer je een commando geeft aan het einde van de dag, wanneer je in één keer de lampen dimt, de verwarming uitzet en rustgevende muziek opzet. Dat moet je natuurlijk nog wel even instellen binnen de app van je stemassistent, maar dat is echt zo gepiept.

Yale Smart Keypad en Wi-Fi Connect Bridge

Normaal gesproken zouden we nu bij het einde van de recensie zijn. Maar Yale heeft ons ook voorzien van twee handige, doch prijzige, accessoires, namelijk de Yale Smart Keypad en de Yale Wi-Fi Connect Bridge. Het eerste product is een handige keypad die je aan de buitenkant van je deur hangt. Dit is een andere methode om binnen te komen. Wanneer je een code instelt voor jezelf, of een ander, dan hoef je ook niets te doen met digitale sleutels binnen de app op je smartphone. Zo kun je dus iemand heel gemakkelijk binnenlaten, zonder gedoe voor de ander.

Die Smart Keypad werkt gelukkig ook zonder de Wi-Fi Connect Bridge. Dit is een internetmodule die we iedereen kunnen aanbevelen die een Yale Linus overweegt. Niet alleen kun je dan het slot verbinding laten maken met internet, ook kun je het slot dan bedienen met je stem en wanneer je niet thuis bent. Combineer je het slot bijvoorbeeld met een slimme deurbel of de All-in-one camera van hetzelfde bedrijf, dan weet je wie er voor de deur staat als er aangebeld wordt. Dan kun je dus besluiten om op dat moment de deur te openen.

Heb je geen slimme camera hangen, dan kan iemand je natuurlijk ook even bellen voor het verkrijgen van de toegang wanneer je niet thuis bent. Wanneer je wel thuis bent en het slot met je stem wil ontgrendelen, dan dien je een pincode in te stellen. Die code moet je hardop uitspreken, dus zorg er wel voor dat niet iedereen dat kan horen. Het nadeel van beide accessoires is: ze zijn best prijzig. De Keypad kost nog eens 70 euro, terwijl de Bridge een prijs heeft van 80 euro. Bovenop de prijs van de Linus (250 euro), komt dat neer op 400 euro.

De Yale Wi-Fi Connect Bridge moet wel binnen een straal van drie meter ten opzichte van het slot opgehangen worden. Dat kan in sommige huizen problematisch zijn, wanneer er simpelweg geen (beschikbaar) stopcontact in de buurt is. In dit huis hangt de internetmodule op ongeveer vier meter (hemelsbreed) bij het slot vandaan en er zit ook een dikke muur tussen. Hoewel de verbinding niet al te sterk is, heeft het tot dusver nog niet voor problemen gezorgd. Het is echter wel iets om rekening te houden wanneer je kiest voor de Yale-producten.

Conclusie

Inmiddels weten we het wel: als je een dom of ouder product vervangt voor iets nieuws, dan moet je daarvoor vaak diep in de buidel tasten. Ga je voor de complete set (dus de Yale Linus, de Keypad en de Wi-Fi Connect Bridge) dan ben je flink wat centen kwijt. Het is dan belangrijk om van tevoren te weten wat je te wachten staat en ondergetekende kan met stelligheid zeggen dat dit een toegankelijk en goedwerkend systeem is. De drie Yale-producten doen precies wat je van ze kunt verwachten, maar dat is niet het enige dat meespeelt.

Je moet er ook van overtuigd zijn dat het voor ‘je gevoel’ wel goed zit. Want je voordeur toevertrouwen aan een apparaat met een digitale verbinding voelt nog wel eens aan als een sprong in het diepe. Op technisch vlak zit het goed met die beveiliging, omdat de Linus gebruikmaakt van encryptie via Bluetooth Low Energy, AES 128 en TLS. Ook kun je op elk moment bepalen wie wel en niet naar binnen mag. Of je nu alleen de app gebruikt of ook de Keypad aangesloten hebt: met een druk op de knop haal je een autorisatie uit het systeem.

Daarnaast heeft de Linus op het gebied van gebruiksvriendelijk veel terrein gewonnen in vergelijking met de Entr. Met het complete pakket kun je geheel zonder fysieke middelen naar binnen als je dat wil. De stembediening is vooral handig, evenals de ondersteuning voor verschillende smarthomeplatformen. Aan mogelijkheden geen gebrek dus. Als je dat combineert met het toegankelijke karakter, de gemakkelijke installatie (met hier en daar wat gepriegel) en de veiligheid, dan haal je met de Linus één van de beste slimme sloten van nu in huis.

8.5
1493411
FWD award

Beoordeling
Yale Linus

Pluspunten
  • Je hoeft geen cilinder te vervangen
  • Smarthome-integraties
  • Toegankelijk design
Minpunten
  • Installeren is een beetje priegelen
  • Het slot hangt wat los aan de deur
  • Accessoires zijn redelijk prijzig

Beoordeling Yale Linus

De Linus heeft op het gebied van gebruiksvriendelijk veel terrein gewonnen in vergelijking met de Entr. Met het complete pakket kun je geheel zonder fysieke middelen naar binnen als je dat wil. De stembediening is vooral handig, evenals de ondersteuning voor verschillende smarthomeplatformen. Aan mogelijkheden geen gebrek dus. Als je dat combineert met het toegankelijke karakter, de gemakkelijke installatie (met hier en daar wat gepriegel) en de veiligheid, dan haal je met de Linus één van de beste slimme sloten van nu in huis.

Prijsvergelijker Yale Linus

Reacties (0)