Review: Bold Smart Lock opent deuren op een slimme manier

10 december 2023 + 10 minuten 4 Reacties
bold-smart-lock-review-1

De Bold Smart Lock is een slim slot van Nederlandse bodem. Het enige wat je nodig hebt voor het openen van de voordeur, is je smartphone. Je sleutels kunnen thuisblijven.

Het slimme slot van Bold is al een tijdje beschikbaar. Maar dan nog kan het de moeite waard zijn om zo’n slim product nog eens op de pijnbank te leggen. Wat ooit begon als een (uiteindelijk succesvolle) Kickstartercampagne, is nu uitgegroeid tot een volwaardig productportfolio. In 2016 verscheen de Bold Smart Cylinder Lock al, maar inmiddels kun je daar een slimme hub en zelfs een compacte afstandsbediening aan koppelen. In deze review focussen we ons op het slimme slot in combinatie met de internethub, zodat we niet volledig afhankelijk zijn van de bluetoothverbinding.

Een groot leermoment

Met een prijs van 199 euro per slot is de Bold Smart Lock redelijk geprijsd. Wil je daar nog de hub bij (genaamd de Bold Connect), dan komt er nog eens 99 euro bovenop. Ter vergelijking: het slimme deurslot dat hier hangt tussen deurslotreviews door is de Tedee, en voor hetzelfde systeem betaal je 479 euro. Dat de Tedee hier hangt sinds media 2021, heeft een duidelijke reden. Je kunt de deur – ongeacht de batterijstatus van het slimme slot – altijd openen met een sleutel. Dat klinkt ouderwets in een moderne wereld, maar vertel dat maar aan de slotenmaker die langs moest komen.

Veel slimme deursloten laten zich moeilijk van buiten openen. Dat is met reden en vaak by design, maar dan nog is dat niet altijd erg praktisch. Die ene keer dat ik voor een dichte deur stond, omdat het slot binnenin niet goed dichtgedraaid was en daardoor niet meer openging, was een groot leermoment. Dat gebeurde nadat ik klaar was met de test van de Yale Entr. Aan de buitenkant zat geen sleutelgat, waardoor ik dus niet handmatig naar binnen kon. En schreeuwen dat Google de deur moest openen, werkte ook niet. Want het slot draaide niet meer goed door de automatische stand van de motor.

Ik heb daarna gezworen geen slim slot meer te gebruiken zonder een sleutel als back-upoptie. Toch ben ik met de Bold Smart Lock aan de slag gegaan. Nee, dit deurslot kun je niet van buiten openen met een sleutel, en een slotenmaker boort zichzelf daardoor moeilijk naar binnen, maar er zijn wel andere, fijne eigenschappen aanwezig. Zo is er geen motor die kan blokkeren, en kun je de deur van buiten opendraaien met een simpele draaiknop. Ook is er Auto Activate, die de deur van het slot haalt wanneer je aan komt lopen (en je je locatie aan hebt staan), waardoor je niet hoeft te grijpen naar je smartphone.

Een ander aspect waar ik me als eigenaar van een slim deurslot zorgen om maak, is de accuduur. Wat nou als de accu leeg is zodra ik naar binnen wil? De Bold Smart Lock moet tot twee jaar mee gaan, of in elk geval voor ongeveer twintigduizend rotaties. Zodra de batterij leeg raakt, krijg je vanzelf een notificatie. Zo kun je hem op tijd vervangen. In het slot past een simpele CR123A-batterij, die je vaak gewoon in de supermarkt kunt kopen. Mocht je toch te laat zijn, dan kun je een energiebesparende modus activeren. Dan heb je drie tot zes maanden de tijd de batterij te vervangen. Goede batterijduur, maar zodra de accu helemaal leeg is, doet het slot het niet meer. Wees daar bewust van.

De cilinder van de Bold Smart Lock

Bold belooft dat je de Bold Smart Lock binnen vijf minuten moet kunnen installeren. We hebben de proef op de som genomen, en waren inderdaad na vier minuten al klaar. Dat is inclusief het verwijderen van het oude slot (wat hier wellicht net wat meer tijd in beslag nam, omdat er al een ander slim deurslot hing). De appinstallatie is ook verdomd simpel. Je volgt enkele stappen op en drukt op een gegeven moment op de Bold-knop in de app en op het slot, en dat is het. Dan werkt het systeem direct. Je hoeft vervolgens niets te kalibreren of ergens op te wachten, want er is immers geen motor aanwezig.

Aan de binnenkant van je deur zit dan voortaan een compacte draaiknop, waar een led-ring op geïnstalleerd is. Die ring kan verschillende kleuren weergeven. Zo kleurt die groen wanneer het tijd is om de deur te openen. Aan de buitenkant zit een andere, simpelere draaiknop, zonder slimme knoppen, lampjes of wat dan ook. Dit is gewoon een aluminium knop waarmee je de deur opent, maar alleen op het moment als het slot daar groen licht voor geeft. Anders kun je eraan draaien wat je wil, maar dan gebeurt er in feite helemaal niets. En maar goed ook.

Je kunt de Bold Smart Lock vervolgens op twee manieren openen. Dat kan direct via een bluetoothverbinding. Zodra je bij de voordeur staat en je de app opent, moet je heel kort wachten totdat de digitale Bold-knop oranje kleurt. Daarna tap je op die knop en kun je aan de buitenknop draaien om de deur te openen. That’s it. Je kunt ook een pincode instellen. Dan draai je bijvoorbeeld twee keer naar links, drie keer naar rechts, twee keer naar links, drie keer naar rechts en drie keer naar links om de deur te openen. Je kunt die pincode helemaal zelf instellen.

Tot slot is het mogelijk de Bold Smart Lock bijvoorbeeld te koppelen aan Google Home, Apple Watch en meer smarthomeplatformen. Je kunt dan middels een stemcommando de deur openen. Je dient dan nog een pincode te geven, maar daarna is de deur ontgrendeld. Een extra optie die ook nog best handig is, voor als je thuis bent en je je smartphone niet bij de hand hebt. Bold raadt het gebruik hiervan echter af. “We zijn hier geen voorstander van omdat we staan voor veiligheid, en de 0,00001 kans dat iemand zijn hoofd in je brievenbus kan steken en dit commando kan gebruiken, is een 0,00001 kans te groot, dus we raden dit specifieke gebruik af”, lees je op de website.

Openen via het internet

Een derde optie is openen via het internet, maar in principe werkt dit op eenzelfde manier. Na het koppelen van de Bold Connect (de internethub) open je de deur zoals je zou doen bij een directe internetverbinding. Je drukt op de oranje knop en kunt daarna de deur openen met de draaiknop aan de buitenkant. Het voordeel van de hub is dat je de bluetooth- en locatiediensten uitgeschakeld kunt laten op je smartphone, wat accuverbruik scheelt. Het is een klein, maar wat mij betreft waardevol verschil. Ook kunnen anderen zo naar binnen, waardoor je geen (digitale) sleutel hoeft af te geven.

Je moet de Bold Smart Lock dan wel combineren met een slimme deurbel of beveiligingscamera, zodat je zeker weet dat de juiste persoon voor de deur staat. Maar met een beetje interesse in smarthomeproducten heb je al een deurbel met camera hangen. Je kunt overigens drie pincodes instellen, zodat bijvoorbeeld de buren naar binnen kunnen en de plantjes water kunnen geven. De pincodes kun je op elk moment verwijderen, waardoor er dus eigenlijk nooit ongenode gasten naar binnen kunnen komen. Tenzij ze natuurlijk opeens je pincode achterhalen.

Hoe je de deur ook van het slot haalt, in alle gevallen is het de bedoeling dat je fysiek aanwezig bent om aan de knop te draaien. Dat straalt een vorm van veiligheid uit. De Tedee en Yale Linus kunnen een deur opengooien door ook het schot naar binnen te trekken, maar dat kan de Bold dus niet. En dat is wederom by design. In vergelijking met dat soort sloten sta je iets langer voor de deur en kun je hem niet alvast open laten gaan wanneer je aan komt lopen. Onhandig met volle handen of wanneer je het gewoon fijn vindt dat de deur automatisch opengaat, aangezien je dus altijd aan de draaiknop aan de buitenkant moet draaien om binnen te komen.

Vertrouwen en nut

Daardoor heb ik ergens toch nog een beetje het gevoel dat de Bold qua gemak en functionaliteit achterloopt op andere slimme sloten. Voor een eenpersoonshuishouden is dit slot van weinig waarde, omdat er weinig verschil tussen het draaien aan de knop of een sleutel zit. Woon je samen (met partners, kinderen of huisgenoten), dan kan het slot uitkomst bieden. Je kunt je kinderen dan bijvoorbeeld altijd naar binnen laten, zonder dat ze rondlopen met een huissleutel die ze kunnen verliezen. Ook oppassers, schoonmakers en plantenwatergevers kunnen zodoende naar binnen.

Verder is het goed om te weten dat de Bold Smart Lock voorzien is van het hoogste SKG-keurmerk (met drie sterren). Zo is er een inbraakvertraging van vijf minuten. Daarnaast is de verbinding tussen de app en het slot beveiligd met versleuteling van eind tot eind, waardoor niemand de verbinding kan onderscheppen. Is je telefoon leeg of kwijt en wil je toch naar binnen, dan kun je gerust op een ander toestel inloggen met je account, het wachtwoord wijzigen en zo alsnog het deurslot bedienen. Andere back-upopties zijn er helaas niet, waardoor je buitengesloten bent als de accu toch onverhoopt ineens leeg is.

Tot slot wil ik er nog een persoonlijke noot aan toevoegen. Ik zal heel eerlijk zijn: ik vond het best spannend de Bold Smart Lock te gebruiken, zonder toegang te hebben tot een analoge back-up (in de vorm van een sleutel). Iedere keer wanneer ik aan kwam lopen en de app opende, hield ik er een beetje rekening mee dat de verbinding zou mislukken of dat het slot niet zo reageren. Maar met zowel internet als bluetooth als verbindingsopties voor de authenticatie ben ik tegen geen enkel probleem aangelopen. Behalve dan dat het wat langer duurt voordat je binnen bent in vergelijking met slimme sloten die de deuren opengooien.

Bold Smart Lock kopen?

Ondanks dat ga ik na het schrijven van de recensie, na de Bold Smart Lock enkele weken getest te hebben, toch weer omwisselen voor de Tedee. Niet omdat de Bold slecht is, integendeel. Maar het is een slim slot met twee duidelijke kanten. Enerzijds erken ik het gemak en het gevoel van veiligheid. Het instellen en gebruiken van de pincode is uniek, en voorkomt dat je altijd met je smartphone in je hand staat. Plus: met de wifi-bridge van Bold maak ik me ook geen zorgen dat ik mijn huis niet binnenkom. Maar ik ben nou eenmaal meer gemak gewend dan dit.

Want aan de andere kant vind ik het jammer dat Bold de deur niet opent zodra ik aan kom lopen (hij komt wel van het slot, maar ik moet nog steeds aan de knop draaien), of wanneer ik op de ontgrendelknop druk. Dat is wellicht iets minder veilig – maar voor dit soort producten geldt dat ze zo veilig zijn als de gebruiker. Daarnaast vind ik het idee van een sleutel als back-up heel geruststellend. Ondanks de goede ervaringen met dit slot vind ik dat ondanks alles het belangrijkste. Maar zoek je een toegankelijk slim slot, dat zich zo laat installeren en een sleutelloze toegang biedt, tegen een schappelijke prijs, dan is de Bold een fijne optie.

8.5
Bold Connect slot

Beoordeling
Bold Smart Lock

Pluspunten
  • Installatie binnen vijf minuten
  • Sleutelloos naar binnen
  • Veilige draaiknop aan de buitenkant
  • Toegankelijk systeem
  • Overzichtelijke app
  • Unieke pincodefunctie
Minpunten
  • Geen fysieke back-up (zoals een sleutel)
  • Deur openen duurt iets langer
  • Deur gaat niet openen zodra je aan komt lopen

Beoordeling Bold Smart Lock

Ondanks dat ga ik na het schrijven van de recensie, na de Bold Smart Lock enkele weken getest te hebben, toch weer omwisselen voor de Tedee. Niet omdat de Bold slecht is, integendeel. Maar het is een slim slot met twee duidelijke kanten. Enerzijds erken ik het gemak en het gevoel van veiligheid. Het instellen en gebruiken van de pincode is uniek, en voorkomt dat je altijd met je smartphone in je hand staat. Plus: met de wifi-bridge van Bold maak ik me ook geen zorgen dat ik mijn huis niet binnenkom. Maar ik ben nou eenmaal meer gemak gewend dan dit.

Want aan de andere kant vind ik het jammer dat Bold de deur niet opent zodra ik aan kom lopen (hij komt wel van het slot, maar ik moet nog steeds aan de knop draaien), of wanneer ik op de ontgrendelknop druk. Dat is wellicht iets minder veilig – maar voor dit soort producten geldt dat ze zo veilig zijn als de gebruiker. Daarnaast vind ik het idee van een sleutel als back-up heel geruststellend. Ondanks de goede ervaringen met dit slot vind ik dat ondanks alles het belangrijkste. Maar zoek je een toegankelijk slim slot, dat zich zo laat installeren en een sleutelloze toegang biedt, tegen een schappelijke prijs, dan is de Bold een fijne optie.

Prijsvergelijker Bold Smart Lock

Reacties (4)