Camera’s en privacy: wat mag wel en wat mag niet?

22 maart 2020 6 Minuten 12 Reacties
WoonVeilig-camera-buiten-1

Steeds vaker installeren mensen bewakingscamera’s in en rondom het huis. De voordelen zijn duidelijk, maar is een camera wel toegestaan?

Steeds vaker installeren mensen bewakingscamera’s in en rondom het huis. Vroeger werd dat vooral bij dure panden vol luxe goederen werd gedaan. Inmiddels is dat mede door de prijsverlaging van camera’s steeds vaker ook het geval bij andere panden. Er zijn vaak geen draden meer nodig. Dankzij smartphones en connectiviteit krijg je direct een melding op je telefoon als er een persoon wordt gespot door de camera. De voordelen zijn duidelijk, maar in hoeverre is zo’n camera in Nederland toegestaan?

Niet alleen grote beveiligingscamera’s

Een camera hoeft allang niet meer een aparte, grote beveiligingscamera zijn. Het hoeft zelfs helemaal geen professionele apparatuur te zijn. Zelfs een bel waarbij je kan zien wie er voor de deur staat valt al onder een beveiligingscamera. Het doel maakt hierin niet uit: of je nu je auto op de oprit filmt of wie er voor de deur staat. Wat er wordt gefilmd op en rond je huis is van toepassing. Goed nieuws: het is niet verboden om een camera aan je pand te bevestigen. Het is ook niet verboden om hem te gebruiken of de beelden ervan op te slaan. Dat klinkt heel vrij, maar dat is het niet per definitie.

Hoewel een camera zo is gekocht, is het verstandig die niet meteen aan je gevel te bevestigen. Bedenk eerst waar en hoe je hem ophangt. Je mag namelijk niet zomaar overal een camera op richten. Je moet rekening houden met de privacy van andere mensen. Niet alleen jouw bezoekers, maar ook mensen die nietsvermoedend op straat lopen. Je bent zelfs wettelijk verplicht om geen mensen op de openbare weg of stoep te filmen.

Een camera aan je gevel mag, als deze maar alleen filmt wat er op jouw eigendom plaatsvindt. Dus je kunt je oprit filmen, of je auto, zolang die maar op jouw eigen grond staat. Je mag jouw eigendommen beschermen met een camera, daar heeft niemand iets over te zeggen. Het wordt echter anders als er iets in beeld is dat niet van jou is. Stel dat je auto geparkeerd staat voor je huis. Zodra er tussen je woning en de auto een stoep ligt die eigendom is van de gemeente mag je je auto niet filmen.

AVG

Hetzelfde geldt voor de tuin van de buren. Als er ook maar een klein stukje van de tuin van je buren op het beeld te zien is, dan ben je in overtreding. Echter heeft niet iedereen een stuk grond om zijn huis. Als je bijvoorbeeld een appartement hebt, dan is de kans dat je buiten je huis de openbare weg filmt erg groot. Dat is ook het geval bij voorbijgangers. Zolang die zich niet op jouw terrein bevinden mag je ze volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) niet filmen. Doe je dit wel, dan maak je inbreuk op de privacy van die persoon.

Maar, hoe kun je dan toch je huis met een camera bewaken, of gebruikmaken van een handige slimme deurbel? De wet is hierin niet onverbiddelijk: je moet vooral je best doen om de privacy van anderen zo min mogelijk te schenden. Dat kan bijvoorbeeld door de beelden slechts heel kort (of helemaal niet) op te slaan. Het wordt als een ergere inbreuk op privacy gezien als je beelden voor altijd bewaart dan bijvoorbeeld 24 uur. Het is een grijs gebied om aan te tonen dat je er alles aan doet om het schenden van de privacy binnen de perken te houden, maar het is mogelijk.

Wat het op zich makkelijker maakt om dit aan te tonen, is bijvoorbeeld als er in jouw wijk recent veel inbraken zijn geweest. Als zich zo’n veiligheidsprobleem voordoet, dan is het eerder toegestaan om wel een gedeelte van openbare weg of van je buurmans eigendom te filmen. Je moet hiervoor echter wel bewijs kunnen overleggen: is er data beschikbaar over een toename van criminaliteit in je buurt, of is het slechts van wat je hebt horen zeggen door een buurvrouw?

Grijs gebied

Bovendien zit er ook een verschil tussen het filmen van 10 centimeter van je buurmans tuin of oprit, of 10 meter. Als je er ook in die omstandigheden maar alles aan doet om de privacy zo min mogelijk te schenden. Dat kan ook met een simpele camera. Misschien gebruik je je camera niet als bewakingscamera, maar wil je alleen zien wie er voor de deur staat als er wordt aangebeld. Je kunt dan overwegen om helemaal geen opnamen te maken, dan gebruik je de camera alleen live als er ook daadwerkelijk iets gebeurt.

Investeer eventueel in een steun voor de camera. Dan kun je hem wel aan je gevel, bevestigen, maar richt je hem dat er zoveel mogelijk jouw eigendom wordt gefilmd versus de openbare weg. Film je toch wel een gedeelte van die openbare ruimte, dan ben je verplicht om mensen hierover te informeren. Zeker als het gaat om je buren, zorg dat je altijd open communiceert over de aanwezigheid van de camera, wat je precies filmt, wat je opslaat en voor hoe lang. Een groot deel van de mensen vindt het vooral moeilijk te bepalen wat het doel is van een camera en hoe lang de beelden worden bewaard, dus wees hier te allen tijde eerlijk over.

Houd bepaalde gebieden buiten beeld

Sommige camera’s bieden de mogelijkheid om stukken van het beeld uit te sluiten, bijvoorbeeld met een zwart vlak. Dit is handig wanneer je je camera deels op de tuin van de buren of de straat gericht hebt. Helaas heeft het merendeel van de slimme camera’s die optie niet en dus ben je aangewezen op je eigen verstand, de wet en je creativiteit qua plaatsing.

Sticker

Plak een sticker op je deurraam of op je hek waar je oprit begint om mensen op de hoogte te stellen van het feit dat ze worden gefilmd. Hierdoor kunnen ze zelf een afgewogen beslissing maken of ze gefilmd willen worden. Of dat ze liever niet op je camerabeelden te zien zijn. Zo komen zij – en uiteindelijk ook jij – niet voor onaangename verrassingen te staan.

Met of zonder abonnement?

Slimme camera’s kun je tegenwoordig met of zonder abonnement gebruiken. Beiden opties hebben hun voordelen en nadelen. Voor alles hierover lees je ons artikel over slimme camera’s met en zonder abonnement.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (6)

Driek

Driek
22 maart 2020 om 10:44

Hoe zit het met een camera in huis? Alle bezoekers informeren? En als de camera een raam ziet dat op de openbare weg uitkijkt?
Dit verhaal geldt niet alleen voor buitencameras.

Inloggen


22 maart 2020 om 12:12

Binnenhuis mag je alles filmen en het is je eigen verantwoordelijkheid om bezoekers hierover te informeren.

Inloggen
Ray

Ray
22 maart 2020 om 12:28

Hoe zit het dan met de Tesla van de buurman die op de openbare weg staat geparkeerd? Die heeft diverse camera’s die rondom die alle activiteiten registreren! Idd dit is grijs gebied in de wetgeving. Dus de adviserende maatregelen in dit artikel zijn niet op wetgeving gebaseerd. Heb zelf een inbraak meegemaakt waarbij de daders zijn gefilmd/geregistreerd door 5 van mijn IP-Camera’s. Sindsdien komt de wijkagent altijd eerst even bij mij vragen als er calamiteiten in de wijk geweest zijn. Wil je in dit land liever niet gefilmd worden kun je beter een bivakmuts over je kop trekken. Maar idd, daar krijg je direct een bekeuring voor.

Inloggen
Thea

Thea
22 maart 2020 om 16:41

hallo vraag wat als je toch begluurd wordt door naaste buren wat zijn mijn rechten en wat voor maatregelen zijn er dan

Inloggen
Ron

Ron
23 maart 2020 om 13:32

Waarom mag je wel met je telefoon op straat filmen,

Inloggen
Paul

Paul
22 maart 2020 om 18:23

Hoe kan het dan dat de politie beelden vraagt van zaken in de publieke ruimte. Je ziet hele pleinen, straten enz. Hoe kan dat straffeloos? En camera’s in auto’s?
In al dit soort gevallen kan je dus rechtzaak tegemoet zien va. schending van de privacy. Of poltie van het verkrijgen van onwettig bewijs.

Inloggen
Privacy pro

Privacy pro
22 maart 2020 om 18:59

De AVG is niet van toepassing als particulieren en camera plaatsen. Wel kunnen zijn uiteraard inbreuk maken op andermans privacy….

Inloggen


22 maart 2020 om 19:48

“Is een camera wel (deels) gericht op een (deel) van de openbare weg? Of filmt iemand bijvoorbeeld de tuin van de buurman? Dan is de AVG wél van toepassing en houdt de Autoriteit Persoonsgegevens dus ook toezicht.”
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/foto-en-film/cameratoezicht-en-rond-woningen

Inloggen
Wim

Wim
22 maart 2020 om 19:06

Op de openbare weg mag je alles filmen. Je mag alleen niets delen. Volgens een brief die wij van de politie hebben ontvangen. Ook mogen alle beelden gefilmd van de openbare weg gebruikt worden als bewijs bij een aangifte.

Inloggen


22 maart 2020 om 19:48

Dat ligt wat genuanceerder. Het gaat niet om delen, het gaat om opslaan.

Inloggen
erwin

erwin
23 maart 2020 om 09:49

Wat ik hier wel bijzonder vindt is dat als er in een straat iets gebeurt de politie een oproep doet in de wijk of iemand beelden heeft die de openbare weg filmt om te kijken of ze daar iets kunnen vinden. Ze willen heel graag beelden maar je mag het niet filmen.

Inloggen
Donny Berenstein

Donny Berenstein
12 november 2020 om 10:29

Stel dat ik binnen 24 uur de stoep film vanuit thuis, de gezichten blur (onherkenbaar maak), dit vervolgens deel, is mijn bewijsmateriaal legitiem of ben ik in overtreding?

Inloggen