Review: Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder – levensduur van tien jaar en Apple HomeKit

09 januari 2022 6 Minuten 1 Reacties
Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder

In deze review lees je alles over de Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder. Dit apparaatje werkt tevens met Apple HomeKit.

Vorige maand werd de Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder officieel gelanceerd. Dit product lijkt de perfecte toevoeging op de Netatmo Slimme Rookmelder die we in 2019 al getest hebben. De Slimme Koolmonoxidemelder van Netatmo meet in realtime het koolstofmonoxidegehalte in de ruimte waar het geïnstalleerd is en waarschuwt gebruikers middels meldingen naar de smartphone en een alarm van 85 decibel. Is de Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder van 99 euro een aanrader?

Wat is het precies?

De Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder detecteert koolstofmonoxide bij een concentratie van 50 PPM. De gebruiker ontvangt vervolgens een melding met ‘Koolstofmonoxide abnormaal’. Wanneer er na 30 minuten nog steeds een concentratie van 50 PPM of meer aanwezig is zal het alarm afgaan. Deze Slimme Koolmonoxidemelder geeft dus ruim op tijd bericht, want pas bij 800 PPM is er sprake van extreme blootstelling. Bij 100 PPM spreken we van milde blootstelling. Waarschuwingen ontvang je van het apparaat zelf, door een luid alarm van 85 decibel, maar ook via notificaties op je smartphone. Of je nu thuis bent of niet, wanneer het gevaarlijk lijkt te worden krijg jij ruim op tijd bericht.

De batterij van de Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder gaat tien jaar mee. Deze kan je niet vervangen, dus tien jaar is gewoon de levensduur van dit product. Volgens Netatmo is dit niet alleen vanwege de batterij, maar is ook de detectiesensor na tien jaar wel aan vervanging toe. Met een prijs van 99 euro kost dit apparaatje je dus net geen 10 euro per jaar. Je verbindt de Slimme Koolmonoxidemelder van Netatmo aan je wifi-netwerk en kan middels een Auto-Test de status van de sensor, accu, wifi en uiteraard het alarm van 85 decibel testen. Het testen van het alarm wordt sowieso eens per jaar aanbevolen bij dit soort melders.

Installatie en design

De installatie van de Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder is een fluitje van een cent. Je hebt geen hub nodig, en kunt hem met de meegeleverde schroeven zo aan de muur hangen. Wanneer de melder op het wandje geschroefd wordt gaat de Koolmonoxidemelder aan en kun je deze via wifi toevoegen aan de Netatmo Home + Security-app. Fijn is overigens de zeer duidelijke papieren handleiding, dat zien we niet vaak meer bij smarthome-producten.

Belangrijker en wellicht een stukje moeilijker is waar je de Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder precies plaatst. Het boekje biedt gelukkig uitkomst. Netatmo raadt het volgende aan:

We raden aan om één Slimme Koolmonoxidemelder te plaatsen per verdieping, per ruimte met een verbrandingstoestel (ketel, open haard, kachel, gasfornuis) en per ruimte met een verwarmingskanaal. Voor optimale bescherming kunt u in de drukste woonruimtes en in elke slaapkamer een extra Slimme Koolmonoxidemelder installeren.

We gaan de Slimme Koolmonoxidemelder plaatsen bij de ketel en volgens het boekje moet dan een afstand tussen de twee tot vier meter aangehouden worden ten opzichte van de ketel en een hoogte van maximaal 1,5 meter van de vloer. Uiteraard moet het alarm overal in huis goed te horen zijn. Schroefmateriaal wordt meegeleverd, dus dat is geen enkel probleem.

Netatmo-app functies

De Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder is geheel wit en vierkant van vorm met ronde hoeken en is 2,3 centimeter dik. Tussen de beide delen in vinden we het rooster waar de detectiesensor en de speaker voor het alarmsignaal in verwerkt is. In de lengte en breedte is het geheel in beide gevallen 10 centimeter. Bovenop vinden we drie ledjes voor actief (groen), foutmelding (oranje) en alarm (rood). Gaat het alarm af? Aan de voorkant vinden we een knop om het alarm te muten. Voor zover we een koolmonoxidemelder kunnen beoordelen op design scoort dit model van Netatmo een prima voldoende. Het is onopvallend, strak en compact, precies zoals we een dergelijke melder graag zien.

Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder in gebruik

In hoeverre ‘gebruik’ je nu een koolmonoxidemelder? Nou ja, hopelijk nooit. Je hebt dit apparaat voor de veiligheid van je gezin. Naast de Auto-Test, waarbij het luide alarm van 85 decibel meer dan genoeg is om iedereen in huis wakker te maken, en de wifi-verbindingstest, valt er verder vrij weinig te testen. Ook in de app kun je verder vrij weinig zien, behalve een testje doen en kijken hoeveel PPM er op dat moment gemeten wordt. Is 99 euro dan niet een beetje duur voor een Slimme Koolmonoxidemelder? Wat ons betreft niet en dat komt door de realtime weergave en de ondersteuning voor Apple HomeKit. In het eerste geval zie je in de app hoeveel PPM er op dat moment gemeten wordt. In het tweede geval kan je deze melder van Netatmo via Apple HomeKit bijvoorbeeld met verlichting van Philips Hue verbinden, waarbij alle lampen gaan knipperen bij het detecteren van koolstofmonoxide. Heb je een thermostaat van Netatmo, dan kan deze de boiler direct uitschakelen, zodat het gevaar hopelijk snel geweken is. Het nadeel hiervan is dat alleen Apple HomeKit ondersteund wordt en verder niets. Geen Google Home/Google Assistant, geen Amazon Alexa, geen SmartThings, geen IFTTT. En dat is wel een beetje karig. Een alternatief is een ‘domme’ koolmonoxidemelder die je vaak al voor twee tientjes aan kunt schaffen. Dat is uiteraard wel een stuk goedkoper.

Netatmo Security-app

Geen nieuws is goed nieuws bij een dergelijke melder. De enige notificatie die ik afgelopen maand gekregen heb was van de maandelijkse wifi-test. En die bleek goed verlopen. Verder hoef je de app ook niet te openen (tenzij je andere producten van Netatmo gebruikt) en blijft de melder het huis op de achtergrond gewoon goed in de gaten te houden. De app is verder overzichtelijk genoeg, dus dat is allemaal geen probleem. De prijs van 99 euro is de adviesprijs, maar we hebben de Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder al regelmatig goedkoper gezien, ook in een bundel met de Slimme Rookmelder van Netatmo.

Conclusie

De Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder is een perfecte toevoeging als je de Slimme Rookmelder al in huis hebt gehaald. Het kleine apparaatje is onopvallend, gaat tien jaar mee en beschermt het gezin tegen koolmonoxide. Hang het volgens instructies op de juiste hoogte, test eens per jaar het alarm en laat de maandelijkse wifi-test automatisch uitvoeren. Verder heb je er helemaal geen omkijken meer naar. Leuk is dat er ondersteuning is voor Apple HomeKit, maar het is wel jammer dat verdere smarthome-integraties ontbreken. Dat is wat ons betreft dan ook het grootste minpunt van de Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder.

8.0
Netatmo product

Beoordeling
Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder

Pluspunten
  • Luid alarm
  • Notificaties op je smartphone
  • Compact en onopvallend design
  • Levensduur van tien jaar
  • Apple HomeKit
Minpunten
  • Geen verdere smarthome-integraties
  • Na tien jaar kun je hem weggooien
  • Er zijn goedkopere alternatieven

Beoordeling Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder

De Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder is een perfecte toevoeging als je de Slimme Rookmelder al in huis hebt gehaald. Het kleine apparaatje is onopvallend, gaat tien jaar mee en beschermt het gezin tegen koolmonoxide. Hang het volgens instructies op de juiste hoogte, test eens per jaar het alarm en laat de maandelijkse wifi-test automatisch uitvoeren. Verder heb je er helemaal geen omkijken meer naar. Leuk is dat er ondersteuning is voor Apple HomeKit, maar het is wel jammer dat verdere smarthome-integraties ontbreken. Dat is wat ons betreft dan ook het grootste minpunt van de Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder.

Prijsvergelijker Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder

Reacties (1)