Review: Blink Video Doorbell en Sync Module 2 – betaalbare videodeurbel

23 juli 2022 + 10 minuten 3 Reacties
Blink Video Doorbell

Een videodeurbel voor 59 euro zonder abonnement? Dat klinkt veelbelovend. We gaan aan de slag met de Blink Video Doorbell en de Blink Sync Module 2.

Blink heeft onlangs de Blink Video Doorbell uitgebracht. Deze videodeurbel koop je al voor slechts 59,99 euro en kun je zowel bedraad als via de batterij gebruiken. Deze flexibiliteit klinkt veelbelovend voor een videodeurbel in deze prijscategorie, maar hoe bevalt dit model in de praktijk? In deze review lees je onze ervaringen met de Blink Video Doorbell en gaan we meteen met de Blink Sync Module 2 van 34,99 euro aan de slag. Dit apparaatje zorgt ervoor dat je beelden lokaal op kunt slaan. Je zit dus niet vast aan een abonnement bij deze videodeurbel!

Blink Video Doorbell en Blink Sync Module 2

Blink is inmiddels in handen van Amazon, maar begon als zelfstandige startup op het gebied van camera’s en beveiligingssystemen. Twee jaar geleden zijn we zelf voor het eerst aan de slag gegaan met een product van het bedrijf, namelijk de Blink Mini. Deze kleine beveiligingscamera was toen al goedkoop voor 39,99 euro, maar inmiddels koop je zelfs twee Blink Mini’s voor dat bedrag. Ook de onlangs gepresenteerde Blink Video Doorbell is zeer betaalbaar met een prijs van 59,99 euro. En op het eerste gezicht lijkt het toch alle basisfuncties te bieden.

Zo beschikt de Blink Video Doorbell over een 1080p HD-camera, infrarood nachtzicht en tweewegaudio. Uiteraard krijg je meldingen bij het detecteren van beweging en is er integratie met Amazon Alexa. Je kunt een abonnement afsluiten om beelden in de cloud op te slaan, (je krijgt een maand gratis bij aanschaf) of je gebruikt de Blink Sync Module 2 waar je een USB flash drive in plugt om beelden lokaal op te slaan. Dit apparaatje doet tevens dienst als hub. Je kunt deze videodeurbel bedraad aansluiten, of gebruiken met twee meegeleverde AA-lithium-batterijen. De twee batterijen gaan, in samenwerking met de Sync Module 2, tot twee jaar mee volgens het bedrijf.

Design en bouwkwaliteit

Wat kun je verwachten voor 59 euro? Best veel, zo blijkt. Je hebt de keuze uit een witte of zwarte variant. Wij hebben de zwarte variant ontvangen. Het geheel is volledig van plastic, maar stevig gebouwd. Het is een typische videodeurbel met de cameralens aan de bovenkant en een ronde knop aan de onderkant met een blauw ledlampje. Qua design doet het daarmee enigszins denken aan de Ring Video Doorbell Wired. Niet gek natuurlijk, ook Ring is van Amazon. Wel valt het op dat de Ring iets beter gebouwd lijkt. Het voelt iets steviger in handen en is ook compacter. Toch is de Blink zeker niet groot qua formaat in vergelijking met sommige andere videodeurbellen, zoals de Eufy Video Doorbell Dual (zie foto). Hoe dan ook, de videodeurbel is waterbestendig en dankzij de mogelijkheid om bedraad of met batterij aan te sluiten zeer flexibel qua plaatsing. Schroefmateriaal en een achterwandje krijg je meegeleverd.

Installatie en de Blink-app

Bij het uitpakken komen we echter wel meteen het eerste minpuntje tegen. De videodeurbel zelf is, ter bescherming, voorzien van doorzichtig folie. Het verwijderen gaf echter een groot probleem, de folie trek je er gemakkelijk vanaf, maar de lijmresten blijven gewoon zitten. Stap 1 is dus alle lijmresten verwijderen en dat is een taakje dat je liever niet wil doen.

Na het verwijderen van alle lijmresten kunnen we gelukkig aan de slag. In de doos vind je trouwens een quick start guide, al het schroefmateriaal, een achterwandje en verder alles wat je nodig hebt om van start te gaan. Het is dus een compleet pakket. We downloaden de Blink Home Monitor-app,  zoeken even naar ons account van de Blink Mini en krijgen gelukkig gelijk bericht om tweestapsverificatie te gebruiken voor de veiligheid. Dat kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen.

Eenmaal ingelogd en wel is het eerst zaak om de Sync Module 2 toe te voegen, voordat je de videodeurbel installeert. De Sync Module 2 doet dienst als hub waarna je andere apparaten toe kunt voegen. De videodeurbel tenslotte maakt contact via de hub. Via het thuisscherm drukken we rechtsboven op het plusje om de beide producten toe te voegen en de qr-codes te scannen. Het is een fluitje van een cent en kan niet fout gaan. Na de Sync Module 2 drukken we de meegeleverde batterijen in de Blink Video Doorbell en voegen we ook deze toe. Het is allemaal uiterst eenvoudig te installeren. Indien gewenst krijg je stap-voor-stap uitleg om het geheel bedraad te installeren waarbij je bestaande gong ook gebruikt kan worden. Dit laatste hebben we echter niet kunnen testen. In ons huis zit helemaal geen fysieke belaansluiting meer, dus kiezen we voor de batterijen.

Blink Home Monitor-app

In de Blink Home Monitor-app heb je toegang tot je toegevoegde producten. Wat ten eerste opvalt is hoe overzichtelijk de app in elkaar steekt. Je hebt wellicht niet veel opties om allerlei instellingen te wijzigen, maar dat hoeft ook niet. Er is één pagina voor je videodeurbel waar je de bewegingszones, nachtzicht en notificaties in kunt stellen en dat is het. Onderaan de app vind je een knop voor ‘Armed’ en Disarmed’ en dat behoeft wel enige uitleg. In tegenstelling tot bij veel andere merken heb je hier met één druk op de knop de mogelijkheid om bewegingsdetectie in of uit te schakelen. Welke optie je ook kiest, als er aangebeld wordt krijg je altijd een notificatie, maar de bewegingsdetectie is hiermee met één druk op de knop uitgeschakeld.

Wat is de Blink Sync Module 2 nu precies?

Ons reviewexemplaar kwam met de Blink Sync Module 2, een klein, plat en vierkant apparaatje die je in het stopcontact steekt en verbinding maakt met je wifi-netwerk (2.4GHz). We weten al dat het dienst doet als hub. Je kunt tot tien apparaten verbinden met de Sync Module 2 die vervolgens de communicatie onderling en met de servers van Blink regelt. Je kunt zo groepen maken en met één druk op de knop de status van alle verbonden apparaten wijzigen in plaats van dat je dit ieder voor zich moet doen. De verbonden Blink Sync Module 2 moet er ook voor zorgen dat de AA-lithiumbatterijen langer meegaan, doordat het taken overneemt van de videodeurbel. Zo zou je op papier de batterijen pas na twee jaar hoeven te vervangen. Zo lang hebben we deze videodeurbel uiteraard niet kunnen testen, dus dat moeten we voorlopig dan maar aannemen van Blink. Tijdens de testperiode waren er echter geen problemen met de batterijen.

Daarnaast kun je het gebruiken voor lokale opslag. De Sync Module 2 heeft zelf geen opslagmogelijkheden, maar je kunt een usb-opslagapparaat aansluiten (1 GB tot 256 GB) voor lokale opslag. In feite heb je dan dezelfde mogelijkheden als met een Blink-abonnement. Video’s van mensen die aanbellen en video’s van bewegingsmeldingen worden opgeslagen. Via de Blink Home Monitor-app heb je toegang tot de laatste 1.000 video’s van de afgelopen dagen. Wil je ook beelden van daarvoor bekijken? Dan moet je de usb-stick uit de Sync Module 2 halen en aansluiten op je computer. Je moet dus zelf wel een usb-opslagapparaat (stick, drive etc.) aanschaffen om beelden daadwerkelijk lokaal op te kunnen slaan en dat is, naast de Blink Sync Module 2, toch weer een extra aankoop. Het bespaart echter wel een abonnement uit. Met een abonnement krijg je toegang tot cloudopslag en je kunt kiezen uit basis of plus. Basis kost 3 euro per maand en Plus 10 euro per maand. Bij Basis kun je echter maar 1 camera of videodeurbel toevoegen, bij Plus is dit onbeperkt. Je ziet dus meteen al dat de Blink Sync Module 2 voor 34,99 euro een goede optie is. Na een jaar heb je de aanschaf van de hub er helemaal uit.

De Blink Sync Module 2 doet geen dienst als gong. Heb je echter een Blink Mini in huis? Dan is het goed om te weten dat je die wel kunt gebruiken als gong voor je Blink Video Doorbell. Gaat de bel? Dan zal de kleine camera je dat laten weten. Uiteraard is Blink nauw verweven met Amazon. De spraakassistent Amazon Alexa wordt dan ook volop ondersteund en kan onder andere ook dienst doen als gong via je Alexa-speakers.

Blink Video Doorbell in gebruik

Wat verwachten we nu precies van een videodeurbel? We willen betrouwbare notificaties wanneer er iemand voor de deur staat, of er nu wordt aangebeld of wanneer er beweging gedetecteerd wordt. In beide gevallen voldoet de Blink Video Doorbell uitstekend. Je krijgt betrouwbare meldingen. Klein puntje van kritiek is de hoek van de bewegingsdetectie. Sta je helemaal links of rechts in de hoek? Dan krijgt deze videodeurbel dat niet altijd even goed mee. Zodra er iemand iets meer in het midden van het beeld komt te staan werkt het echter wel prima.

De beeldkwaliteit is 1080p en dat is meer dan voldoende om goed te kunnen zien wie er voor de deur staat. Het geluid is ook voldoende. Je bent goed te verstaan en ook je bezoeker kan je goed horen, ook al klinkt het geluid enigszins blikkerig. De kijkhoek is met name in de breedte ruim voldoende, maar in de hoogte is de kijkhoek wel wat aan de smalle kant. Tactisch de videodeurbel ophangen is dan erg belangrijk, anders zie je niet of er een klein kind voor de deur staat. Na het aanbellen duurt het ongeveer vier tot vijf seconden tussen het klikken op de notificatie en de live view voordat je beeld hebt in de app. Dit is bij andere videodeurbellen wel eens sneller gegaan, maar moet voldoende zijn om je bezoeker te kunnen zien. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de snelheid en betrouwbaarheid van je wifi-netwerk en de snelheid van je telefoon. Des te krachtiger de hardware van je telefoon, des te sneller een app geopend wordt.

Blink Video Doorbell

Eigenlijk is er helemaal niet zoveel op de Blink Video Doorbell aan te merken. Voor 59 euro valt dit model precies in dezelfde prijscategorie als de Ring Video Doorbell Wired, de kleinste videodeurbel van Ring. Dat model lijkt wel iets steviger gebouwd en heeft net wat meer geavanceerde functies, maar kun je alleen bedraad aansluiten. De Blink Video Doorbell is flexibeler qua installatie. Je hebt wel een extra Blink Sync Module 2 nodig en een usb-opslagapparaat, maar dan heb je verder geen abonnement nodig. Dat is een streepje voor op de Ring-videodeurbel waar een abonnement eigenlijk noodzakelijk is.

Conclusie

De Blink Video Doorbell is een videodeurbel zonder fratsen. Verwacht geen technische hoogstandjes als gezichtsherkenning of pakketdetectie. Dit is echt een pure videodeurbel met basisfuncties. Dat doet de Blink Video Doorbell echter wel allemaal heel goed. Het scoort gewoon een ruime voldoende, maar weet nergens echt op uit te blinken. De Blink Video Doorbell is een prima keuze voor mensen die een betaalbare videodeurbel willen aanschaffen met een goede beeld- en geluidskwaliteit, flexibele installatie en overzichtelijke app. En dankzij de Blink Sync Module 2 zit je niet vast aan een duur abonnement.

7.5
Blink Video Doorbell-2

Beoordeling
Blink Video Doorbell en Blink Sync Module 2

Pluspunten
  • Prima beeld- en geluidskwaliteit
  • Goede prijs
  • Overzichtelijke app
  • Betrouwbare meldingen
  • Kies uit bedraad of installatie
  • Ook zonder abonnement te gebruiken
Minpunten
  • Blink Sync Module én USB-drive nodig voor lokale opslag
  • Mist geavanceerde functies
  • Andere videodeurbellen reageren net wat sneller
  • Folie in verpakking laat lijmresten achter

Beoordeling Blink Video Doorbell en Blink Sync Module 2

De Blink Video Doorbell is een videodeurbel zonder fratsen. Verwacht geen technische hoogstandjes als gezichtsherkenning of pakketdetectie. Dit is echt een pure videodeurbel met basisfuncties. Dat doet de Blink Video Doorbell echter wel allemaal heel goed. Het scoort gewoon een ruime voldoende, maar weet nergens echt op uit te blinken. De Blink Video Doorbell is een prima keuze voor mensen die een betaalbare videodeurbel willen aanschaffen met een goede beeld- en geluidskwaliteit, flexibele installatie en overzichtelijke app. En dankzij de Blink Sync Module 2 zit je niet vast aan een duur abonnement.

Reacties (3)