Review: Nuki Smart Lock 4.0 Pro – Matter en Thread

20 januari 2024 + 10 minuten 6 Reacties
Review Nuki 4.0 Pro 1
FWD award

Nuki introduceerde vorig jaar twee nieuwe slimme sloten: de Nuki Smart Lock 4.0 en de Smart Lock 4.0 Pro. Wij hebben de afgelopen weken al uitgebreid met de meest geavanceerde variant, de Smart Lock 4.0 Pro, kunnen werken. In deze review lees je onze ervaringen.

Nuki introduceerde onlangs de vierde generatie van het slimme slot met de Nuki Smart Lock 4.0 en de Nuki Smart Lock Pro 4.0. De belangrijkste nieuwigheid is ondersteuning voor Matter, de nieuwe smarthomestandaard dat ‘alles-met-alles’ moet gaan verbinden.

Wat is er nieuw aan de Nuki Smart Lock 4.0 Pro?

Qua uiterlijk zul je overigens weinig nieuws aan de vierde Nuki-generatie zien. Het bedrijf kiest opnieuw voor hetzelfde design in de kleurstelling zwart of wit. Intern is er echter veel veranderd volgens de fabrikant. Niet alleen zijn de elektronica en de software volledig nieuw, ook is er dankzij Matter (via Matter-Over-Thread) verdere integratie met smarthomesystemen mogelijk. Nieuw is ook de verbeterde batterijduur. Volgens Nuki moet dit een verbetering van de batterijtijd met ongeveer 30 procent geven. Dit komt neer op zes maanden gebruik zonder opladen.

Dankzij Matter en ingebouwde WiFi heb je geen bridge meer nodig. Voor de reguliere Smart Lock is het een betaalde update (overigens gratis voor bestaande gebruikers). Dankzij Matter heb je ook via andere platformen toegang tot vergrendelen, ontgrendelen, de status van het apparaat en de batterijstatus. De Matter-hubs van Apple en Google ondersteunen dit al volgens Nuki. Andere platformen zijn ermee bezig.

Het verschil tussen de Pro 4.0 en de normale 4.0 zit hem in het design, ingebouwde WiFi en het meegeleverde Battery Pack. De nieuwe Smart Lock Pro 4.0 met meegeleverde powerpack en ingebouwde WiFi kost 279 euro, de nieuwe Smart Lock 4.0 kost 169 euro.

Beide nieuwe deursloten kunnen uitgebreid worden met accessoires. Voor beide producten is er de Nuki Deursensor, een deursensor die aangeeft of de deur open of gesloten is. Nu hoor ik je al denken; die zat toch ook bij de vorige generatie? Klopt, maar blijkbaar was Nuki daar niet helemaal tevreden over want de nieuwe sensor is een stuk groter, bestaat uit twee delen (voor op het kozijn en op de deur) en moet los gekocht worden voor 39 euro.  De standaard Smart Lock 4.0 kan natuurlijk ook nog uitgebreid worden met een Bridge en een Nuki Power Pack. Daarnaast zijn er de bekende accessoires, zoals het Nuki Key Pad en de Key Fob.

Design

Puur kijkend naar het design is de Nuki Smart Lock 4.0 Pro vrijwel identiek aan de vorige generatie  Voor de goedkopere variant gebruikt Nuki wat goedkopere materialen en bij de Pro-variant is de ronding van de knop gemaakt van geborsteld aluminium. Het is nog steeds een strak vormgegeven deurslot, maar zeker niet één van de kleinste slimme deursloten die je kunt vinden. De Smart lock 4.0 Pro komt in het wit en zwart. In de doos vind je de montagehulpstukken om het deurslot op de deur te plaatsen, en bij de Pro-variant zit ook een kabel om het Power Pack mee op te laden.

Montage

Wat betreft de installatie van de Smart Lock 4.0 en Smart Lock 4.0 Pro is er niets veranderd. Het was al eenvoudig om een slot van Nuki op de deur te bevestigen en dat is nu niet anders. De sloten passen op de meeste deuren (en deursloten), maar op de website van Nuki staat een tool waarmee je kunt controleren of het slimme slot op je deur past.

Je kunt de Smart Lock 4.0 (Pro) op twee manieren monteren. De eerste manier is een montageplaats met plakstrip, voor wanneer de cilinder niet ver genoeg uit de deur steekt. De tweede manier is een montageplaat met schroefjes, voor wanneer de cilinder ver genoeg uit de deur steekt en de montageplaat dus met schroeven op de cilinder geklemd kan worden. Beide manieren zijn eenvoudig. Er hoeven geen sleutels aangepast te worden, andere cilinders gekocht te worden of deuren vervangen te worden. In ons geval hadden we al rekening gehouden met een grotere cilinder waardoor we de montageplaat met schroeven kunnen gebruiken. Binnen enkele minuten is het slot op de deur bevestigd, en stevig ook. Aangezien de sleutel ten alle tijden in het slot blijft zitten is het wel aan te raden een cilinder te nemen met paniekfunctie. Hierdoor kun je altijd nog een sleutel gebruiken om de deur te openen.

Nuki-app

De Nuki-app is met de komst van de vierde generatie smart Lock niet veranderd, al is Matter als extra optie in de app te vinden. Het slimme deurslot is via de bekende weg toe te voegen en in te stellen. Middels een paar simpele stappen wordt het deurslot toegevoegd aan de app, waarna de set-up voor zich spreekt. In de app geef je het slot een naam, koppel je je WiFi-netwerk en kun je het slot kalibreren. Kalibreren is een kwestie van de stappen volgen zodat de Nuki weet hoe jouw cilinder in elkaar steekt.

De Nuki-app is een zeer uitgebreide applicatie voor iets dat in de basis een simpel slot moet zijn. Dat heeft tot gevolg dat je even je weg moet vinden in alle opties. Je krijgt dan ook een hoop mogelijkheden om het slot slim in te zetten. Het belangrijkste onderdeel van de app is het homescreen. Hier vind je de status (ontgrendeld of gesloten) en de mogelijkheid je deur te ontgrendelen, vergrendelen of te openen. Wanneer de deursensor is gekoppeld zie je ook meteen of de deur geopend of gesloten is.

De Nuki-app beschikt over een groot aantal opties en mogelijkheden, teveel om op te noemen. We lichten er een paar uit. De Smart Actions (Auto Unlock) functie is één van de belangrijkste functies. Hiermee kun je het slot namelijk automatisch laten inspelen op de situatie. Zo kan het slot dankzij het instellen van je locatie weten of je in de buurt bent van het slot. Als dit het geval is (je kunt aangeven wat de radius is, bijv. 50 meter) dan zoekt de app naar een bluetooth-verbinding met je smartphone, en zodra je dichtbij genoeg bent wordt de deur automatisch voor je ontgrendeld of (wanneer mogelijk) geopend. Je kunt hier ook een handmatige bevestiging tussen zetten zodat de deur niet ongewenst ontgrendeld wordt. Deze functie is geheel naar eigen wens aan te passen, bijvoorbeeld door het instellen van de actie wanneer het slot gevonden is, wat er moet gebeuren zodra je de geofencinglocatie verlaat en wat de omvang van de geofence is. Ook kun je hier Smart Notifications (meldingen wanneer je in de buurt bent van het slot) en Smart Warnings (een ontgrendelde deur wanneer je weggaat) activeren. De functie werkt zeer goed, al wil de tijd dat je moet wachten voor de deur nogal wisselen.

Het beheren en uitnodigen van gebruikers is een andere handige functie. Zo kun je namelijk iemand toegang geven tot je huis, zonder dat deze persoon een sleutel heeft. Dit is niet specifiek voor je partner, die tenslotte de app hetzelfde gebruikt als jij, maar vooral handig voor mensen die even toegang nodig hebben. Denk aan de schoonmoeder die de kat eten komt geven of de loodgieter die even de kraan komt maken. Je kunt ze via de app direct uitnodigen en aangeven of de persoon toegang mag hebben op afstand, of ze de Auto Unlock-functie mogen gebruiken en of ze in tijd beperkte toegang mogen hebben. Je kunt ervoor kiezen iemand onbeperkt toegang te geven of alleen toegang tussen specifieke tijden, op specifieke dagen. Ook deze functie werkt perfect, maar de persoon die je uitnodigt moet de app van Nuki wel downloaden en ook eerst even zien te begrijpen. Een andere mogelijkheid is natuurlijk zelf de deur op afstand openen.

Het Nuki Smart Lock kan ook met de hand bediend worden, zodat je niet altijd een smartphone hoeft te zoeken. Zo kun je de knop op de cilinder zelf instellen om bepaalde acties uit te voeren. Eenmaal drukken is bijvoorbeeld de ‘Intelligent’-functie. Het slot opent of sluit dan automatisch, afhankelijk van de status. Tweemaal drukken kan de Lock ‘n’ Go-functie activeren zodat de deur opent en na 20 seconden weer sluit. Mocht het slot niks doen, dan kun je altijd de cilinder zelf nog draaien om de deur te openen. Tot slot is er ook een nachtmodus, waarmee je zelf bepaalt op welke tijden het slot vergrendeld wordt en in de energiebespaarmodus gezet wordt. Tijdens de nachtmodus kun je de Auto Unlock-functie laten uitschakelen.

Smarthome-integratie

Op het gebied van smarthome-integratie gooit Nuki al jaren hoge ogen. Het bedrijf ziet dit als belangrijk onderdeel en werkt daarom continu aan mogelijkheden om zijn slimme sloten eenvoudig te koppelen aan andere slimme producten en smarthome-platformen. Zo is het nog altijd eenvoudig om je Nuki deurslot te koppelen aan Google Home, Apple HomeKit, een Doorbird of Ring deurbel, Amazon Alexa, Home Assistant of de Homey smarthomehub. En als je een smartwatch hebt dan is de kans groot dat je jouw voordeur ook vanaf je pols kunt openen. Kortom, op het gebied van smarthome-integratie zijn er maar weinig merken die Nuki dit nadoen. Let wel dat de koppeling met externe platformen alleen mogelijk is wanneer WiFi is ingebouwd (Pro-versie) of wanneer je een Bridge aan de Nuki koppelt.

Matter en Thread

Nieuw in de 4.0-variant is de integratie van Matter en Thread. Smarthomeplatforms met Matter-ondersteuning kunnen via WiFi of een Thread-borderrouter verbinding krijgen met het slot en dit (lokaal) bedienen. Dat Nuki over ondersteuning voor Matter en Thread beschikt is natuurlijk heel fijn, maar de Matter-standaard is nog niet daar waar het zijn moet. Versie 1.2 biedt ondersteuning voor slimme sloten in Europa en pas dan werkt de Nuki zonder problemen met Matter-platformen in Europa.

We hebben de Nuki Smart Lock 4.0 via Matter wel al aan Google Home kunnen koppelen en die koppeling was snel en eenvoudig gelegd. Matter moet eerst via de Nuki app geactiveerd worden, waarna je via de Google Home-app laat zoeken naar Matter-apparaten. Het slot wordt snel gevonden en is na een paar minuten aan de app toegevoegd. Het vergrendelen en het opvragen van de status van het deurslot werkt zonder problemen, alleen het ontgrendelen is (nog) niet mogelijk met spraakbediening. Met Matter 1.2 zou dit wel mogelijk moeten zijn. Daarnaast hebben we het slot via Matter proberen te koppelen aan de Homey Pro. De eerste dag lukte dit niet aangezien er nog geen ondersteuning voor sloten toegevoegd was, maar de tweede dag kwam die update toevallig. De Nuki was met een simpele klik op ‘Matter activeren’ binnen de Nuki-app aan Homey te koppelen en kan nu dus zonder speciale Nuki-app binnen Homey als slim slot bediend worden.

Je kunt het Nuki deurslot ook koppelen via Thread, en daar heb je dan een Thread borderrouter voor nodig. Onder meer de Homey Pro beschikt over deze functionaliteit. Wanneer een product via Thread gekoppeld wordt krijgt het een eigen ip-adres en hiermee toegang tot het internet. Thread moet echter nog geactiveerd worden door Nuki en het bedrijf verwacht de update hiervoor dit jaar ergens uit te rollen. Voordeel van een koppeling via Thread is dat de Bridge (indien aanwezig) niet meer nodig zal zijn. Je kunt dan dus ook de goedkopere Nuki deursloten zonder ingebouwde WiFi met Nuki web (bedienen op afstand) en externe platformen bedienen, zonder de 99 euro kostende Bridge. De update voor Matter en Thread kost echter wel 39 euro.

Gebruik

De gebruikservaring van de Nuki Smart Lock 4.0 Pro is vrijwel identiek aan die van de vorige generatie. Over de 3.0-versie waren we al enthousiast en dat is nu niet anders. Daar komt echter wel bij dat het slot nu eenvoudig via Matter en Thread te koppelen is met smarthome-platformen. De koppeling met Homey Pro werkt perfect, die met Google Home nog niet helemaal.

De 4.0 Pro-variant doet precies wat er beloofd wordt, werkt stabiel, is veilig en hapert nooit. Dat gezegd hebbende betekent dit wel dat je WiFi-bereik bij de deur voldoende moet zijn, iets om van te voren te controleren. Ons bereik is op papier meer dan voldoende bij de voordeur maar toch verliest de Pro regelmatig zijn verbinding, mogelijk doordat het slot op een zware stalen deur hangt. Het toevoegen van de Bridge lost dit probleem op.

De bediening is verder kinderlijk eenvoudig, maar lees je even goed in over de mogelijkheden die je hebt. Niet alles is voor iedereen even interessant, maar door de vele mogelijkheden kan het slot wel geheel naar eigen wens aangepast worden. Dat geldt overigens ook voor de smarthome-integratie. Daarmee kun je alle kanten op. Wij hebben het slot gekoppeld aan Homey, waardoor het een actief onderdeel van ons slimme huis is. Daarnaast hebben we de Doorbird deurbel direct aan Nuki gekoppeld zodat je vanuit de Doorbird-app de deur direct kunt openen.

Je hebt tal van instellingsmogelijkheden om het slot naar eigen wens af te stellen en kunt eenvoudig toegang delen met andere gebruikers. Het gebruik van het slot spreekt voor zich, mits je goed de tijd neemt om de app te leren kennen en de mogelijkheden te ontdekken. De Smart Lock 4.0 Pro komt met een Power Pack, dat eenvoudig via usb op te laden is. Dit kan aan de deur, bijvoorbeeld met een powerbank, maar eenvoudiger is het Power Pack een nachtje aan je computer hangen. De Smart Lock 4.0 komt met vier AA-batterijen die het mechanisme aansturen. Dat mechanisme is overigens gehorig, net als bij de vorige generatie Smart Lock, maar het lijkt iets minder geworden te zijn. Het is lastig vergelijken maar de motor van de derde generatie Smart Lock lijkt wat soepeler, en dus minder lawaaierig te lopen. De batterijduur is overigens prima. Met Power Pack kun je ongeveer 4-5 maanden vooruit, afhankelijk van het gebruik. Bovendien krijg je tijdig een melding om de batterij te vervangen of op te laden.

Een accessoire die voor ons onmisbaar is geworden is de Key Pad. Dit kleine apparaatje geeft je snel toegang tot je huis middels een code, wat in mijn optiek toch handiger is dan een uitnodiging voor een app (voor anderen) of de Auto Unlock-functie. Ook is het echt aan te raden een cilinder met paniekfunctie te nemen zodat je altijd nog met een sleutel naar binnen kunt.

Nuki Power Pack review 4
Lees ook

Review: Nuki Power Pack – een accu voor je slimme slot

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen en de prijs van 279 euro erbij pakken dan kunnen we niets anders dan de Nuki Smart Lock 4.0 Pro een echte aanrader noemen. Toch kan het interessant zijn voor de derde generatie te gaan, met name wanneer bluetooth voldoende voor je is en de koppeling met externe smarthomeplatformen via Matter of Thread geen must is. De derde generatie voldoet dan prima, wat weer een paar tientjes scheelt. Wil je dat in de toekomst wel, dan kun je gaan voor de de vierde generatie, waarbij de Pro-variant iets meer gebruiksgemak biedt door de Power Pack, er wat chiquer uitziet en over ingebouwd WiFi beschikt waardoor een Bridge niet noodzakelijk is.

De installatie is eenvoudig, de montage gaat snel (en is geschikt voor bijna elke deur) en qua gebruik heb je mogelijkheden te over om het slot naar eigen wens in te stellen. De smarthome-integratie is ook een groot pluspunt. Momenteel is de werking van Matter en Thread op de Nuki deursloten nog niet perfect, al is onze koppeling met Homey via Matter perfect. Nuki rolt later dit jaar een update uit waarmee Thread geactiveerd wordt en bovendien krijgen platformen als Google Home dan ook betere ondersteuning voor slimme sloten. Matter belooft veel goeds en als Thread eenmaal werkt is de combinatie van beiden voor gebruikers die een slim huis willen een uitkomst.

9.0
Nuki Smart Lock 4.0-3
FWD award

Beoordeling
Nuki Smart Lock 4.0 Pro

Pluspunten
  • Eenvoudige montage en installatie
  • Geen Bridge meer nodig
  • Opties in overvloed
  • Smarthome-integratie (met Matter en Thread)
  • Betrouwbaar en gebruiksvriendelijk
Minpunten
  • Matter en Thread werken nog niet perfect
  • Inlezen in de mogelijkheden noodzakelijk
  • Derde generatie voor velen voldoende

Beoordeling Nuki Smart Lock 4.0 Pro

Als we alles bij elkaar nemen en de prijs van 279 euro erbij pakken dan kunnen we niets anders dan de Nuki Smart Lock 4.0 Pro een echte aanrader noemen. Toch kan het interessant zijn voor de derde generatie te gaan, met name wanneer bluetooth voldoende voor je is en de koppeling met externe smarthomeplatformen via Matter of Thread geen must is. De derde generatie voldoet dan prima, wat weer een paar tientjes scheelt. Wil je dat in de toekomst wel, dan kun je gaan voor de de vierde generatie, waarbij de Pro-variant iets meer gebruiksgemak biedt door de Power Pack, er wat chiquer uitziet en over ingebouwd WiFi beschikt waardoor een Bridge niet noodzakelijk is.

De installatie is eenvoudig, de montage gaat snel (en is geschikt voor bijna elke deur) en qua gebruik heb je mogelijkheden te over om het slot naar eigen wens in te stellen. De smarthome-integratie is ook een groot pluspunt. Momenteel is de werking van Matter en Thread op de Nuki deursloten nog niet perfect, al is onze koppeling met Homey via Matter perfect. Nuki rolt later dit jaar een update uit waarmee Thread geactiveerd wordt en bovendien krijgen platformen als Google Home dan ook betere ondersteuning voor slimme sloten. Matter belooft veel goeds en als Thread eenmaal werkt is de combinatie van beiden voor gebruikers die een slim huis willen een uitkomst.

Prijsvergelijker Nuki Smart Lock 4.0 Pro

Reacties (6)