Review: Eufy Video Doorbell Dual – twee camera’s voor de prijs van één

13 maart 2022 + 10 minuten 5 Reacties
Eufy Video Doorbell Dual

De Eufy Video Doorbell is één van de populairste videodeurbellen in Nederland. De fabrikant komt dit keer met een opvolger. De Eufy Video Doorbell Dual heeft niet één, maar twee camera's aan boord en komt met meerdere verbeteringen ten opzichte van het vorige model.

Het grote voordeel van de verschillende beveiligingsproducten van Eufy is het feit dat je alle functies tot je beschikking hebt, zonder dat je een maandelijks abonnement hoeft te betalen. Het product kopen is voldoende, daarna ben je gewoon klaar. Voor de nieuwe Eufy Video Doorbell Dual geldt hetzelfde. Deze nieuwe videodeurbel is de opvolger van de Eufy Security Video Doorbell en sluit je wederom aan op de meegeleverde HomeBase 2. Dit basisstation zorgt niet alleen voor de opslag van je videobeelden (16 GB), maar doet ook dienst als alarm, gong en als hub voor je Eufy-apparaten.

De videodeurbel is opnieuw uitgerust met een 2k-camera aan de voorkant. Daaronder bevindt zich een tweede camera die Eufy de zogenaamde ‘pakketcamera’ noemt. In de Verenigde Staten is het gebruikelijk dat pakketjes gewoon voor de voordeur gelegd worden en helaas zien we dat in Nederland ook steeds vaker gebeuren waar een pakketje onbeheerd bij de voordeur is achtergelaten. De pakketcamera van 1080p heeft zicht op geleverde pakketten en waarschuwt mensen die te dicht in de buurt komen via de nieuwe Delivery Guard-functie. Ook krijg je herinneringen dat je het pakketje nog moet pakken. De nieuwe videodeurbel van Eufy kun je zowel bedraad aansluiten als gebruiken op de batterij. Deze moet je zes maanden zonder opladen kunnen gebruiken.

De Eufy Video Doorbell Dual heeft verder alle bekende functies van de vorige videodeurbel, dus bewegingsmeldingen, nachtzicht, tweewegcommunicatie met je bezoeker en opslag op de HomeBase 2. Ook de zeer overzichtelijke Eufy Security-app is weer terug. Als extra toevoeging komt de fabrikant met nieuwe kunstmatige intelligentie. Niet alleen weet de videodeurbel een pakketje te onderscheiden, dit moet nu ook gelden voor familie en vrienden. Je kunt dus kiezen om enkel een melding te ontvangen wanneer er onbekenden voor de deur staan. De nieuwe Radar and Passive Infrared-technologie herkent beweging en moet valse meldingen met 95 procent verminderen. De nieuwe Eufy Video Doorbell Dual kost 249 euro en wordt geleverd inclusief HomeBase 2.

Installatie en de app

De Eufy Video Doorbell Dual komt wederom in de bekende blauw/witte-verpakking en eenmaal geopend heb je direct zicht op de nieuwe videodeurbel en de HomeBase 2. Op het eerste gezicht ziet de nieuwe videodeurbel er niet heel anders uit in vergelijking met het vorige model. Nog steeds is het een zwarte rechthoek, maar de uiteindes staan nu wat schuiner en zijn iets ronder. Bovenaan is het gewoon een designkeuze, maar onderaan vinden we daar de tweede pakketcamera. Deze uiteindes zorgen er wel voor dat de videodeurbel nog groter is dan de voorganger. En dat was al een behoorlijk groot model. Je hebt dus echt een grote videodeurbel bij je voordeur hangen.

Qua installatie is het zaak om eerst de HomeBase 2 te installeren via de Eufy Security-app. Heb je al een HomeBase 2? Dan kan je deze stap overslaan, de nieuwe HomeBase 2 aan de kant gooien (of op Marktplaats verkopen) en de Eufy Video Doorbell Dual op je bestaande HomeBase 2 installeren. Let wel op dat je vooraf even de nieuwste firmware op je HomeBase 2 installeert. Helaas is de nieuwe videodeurbel op dit moment nog niet los te koop en krijg je altijd een HomeBase 2 erbij. Perfect voor nieuwkomers, niet handig voor mensen die al meerdere Eufy-producten in huis hebben. Hopelijk lanceert Eufy binnenkort dan ook een losse videodeurbel zonder Homebase.

De app loodst je verder door het hele installatieproces en hiermee heeft fabrikant Eufy wel echt stappen gezet. Of je nu kiest voor de batterij of de bedrade installatie, het kan eigenlijk niet misgaan. Wij hebben gekozen voor de batterij. Eenmaal geïnstalleerd krijg je de vraag op welke manier het beeld van de tweede camera getoond moet worden. Wil je beide livebeelden onder elkaar? Of moet de pakketcamera ‘picture-in-picture’ getoond worden in een hoek van het beeld van de normale 2k-camera? Wij kozen voor de laatste mogelijkheid. Let op dat er geen ondersteuning is voor dual-band wifi. Je kunt de Eufy Video Doorbell Dual enkel via 2.4 GHz toevoegen.

De Eufy-app heeft onlangs een flinke update gekregen. Waar het voorheen al een prettige en overzichtelijke app was, daar is het dat nu nog steeds. Ondanks enkele vertaalfouten heb je vanaf het thuisscherm direct zicht op je videodeurbel en kun je direct de liveweergave starten. Druk op de drie puntjes en je kunt bij de instellingen. En deze camera blijkt veel meer functies te bieden dan de voorganger, want je hebt veel meer mogelijkheden en opties om alles naar wens af te stellen.

Eufy Video Doorbell Dual-7

Eufy Security Video Doorbell in gebruik

Hoe een videodeurbel werkt mag inmiddels duidelijk zijn. Je hebt als gebruiker zicht op eventuele (aanbellende) bezoekers via je smartphone, kunt communiceren met je bezoeker en ontvangt bewegingsmeldingen. Je videodeurbel houdt de voordeur perfect voor je in de gaten en dat doet ook de Eufy Video Doorbell Dual naar behoren. We hebben hierin weinig verschil ontdekt ten opzichte van de reguliere Eufy Video Doorbell. De beeldkwaliteit is goed, de snelheid lijkt vrijwel identiek aan de voorganger en het geluid is ook goed hoorbaar. De app is overzichtelijk, je hebt geen abonnement nodig en je kunt dit model zowel bedraad als via de batterij gebruiken. Dat werkt allemaal naar behoren. Waar het om gaat zijn natuurlijk de vele nieuwe functies, te beginnen met de pakketcamera.

De pakketcamera opent een groot scala aan nieuwe opties en mogelijkheden die je in de app af kunt stellen. Te beginnen met de nieuwe functie Delivery Guard, oftewel Afleverbeveiliging. Volgens Eufy zorgt deze geavanceerde AI-detectie ervoor dat afgeleverde pakketten altijd in de gaten gehouden kunnen worden. Ligt er dus een pakketje voor de deur, dan houdt de pakketcamera er zicht op en heb je tegelijkertijd verschillende functies tot je beschikking. Ligt er een pakketje voor de deur en nadert iemand je voordeur? De videodeurbel speelt automatisch een door de gebruiker gekozen geluid af. Ligt er een pakketje al uren voor de deur? De videodeurbel stuurt je een herinnering dat je het pakketje nog moet pakken. Ook worden alle gebeurtenissen bijgehouden vanaf het moment dat er een pakket is afgeleverd. Geen pakketje, maar hangen er mensen rond je voordeur? Dan kan je ook automatisch een bericht afspelen. De hoogste tijd om dit zelf eens uit te proberen. We beginnen met rondhangen voor de voordeur. En al na een seconde of 6 a 7 wordt er een bericht afgespeeld: “Excuse me, can I help you?”. Dat lijkt dus naar behoren te werken. Eventuele rondhangers hebben zo direct door dat ze in de gaten worden gehouden. De afleverbeveiliging zelf levert wisselende resultaten op. Eufy geeft zelf al toe dat het met name bij rechthoekige pakketten goed werkt. Heb je een pakket met een afwijkende vorm of een rare kleur, dan heeft de Eufy Video Doorbell Dual er gelijk al veel meer moeite mee. Met name het bezorgen wordt nogal eens gemist. Er wordt wel een bewegingsmelding gestuurd, maar niet dat er iemand met een pakket naar je voordeur loopt. Ligt het pakket eenmaal voor de deur, dan lijkt het wel goed te werken en ontvang je meldingen van een afgeleverd pakket en is de Afleverbeveiliging in werking. De assistentie bij live controle van pakketten, waar je kunt zien wanneer een pakket is afgeleverd, werkt dan weer niet.

Een andere nieuwe functie is Familiair Faces, oftewel ‘Bekende Gezichten’. De videodeurbel herkent gezichten en je kan familie en vrienden dus daadwerkelijk toevoegen in de app. Na een opname kies je een foto, voegt daar een naam aan toe en klaar ben je. De videodeurbel moet de volgende keer de bekende herkennen. Tenminste, dat lijkt me de bedoeling. Eufy spreekt over een experimentele functie en het lijkt me dat het experiment dan nog eigenlijk moet beginnen. De functie werkt namelijk voor geen meter. De eerste keer verscheen er keurig een afbeelding van mijn hoofd in de app, waarna ik er een naam aan kon toevoegen. Ook andere mensen heb ik middels foto’s toegevoegd. Je kunt zelfs foto’s van je smartphone gebruiken om een profiel te maken. Hoe dan ook, de videodeurbel heeft me nooit verteld wie er precies voor de deur staat. Het gaat niet verder dan ‘menselijke waarschuwing’ of ‘persoon gezien’. We moeten er dus op vertrouwen dat Eufy de functie af weet te maken, want dat is het nu duidelijk nog niet. De functie moet het namelijk mogelijk maken dat bekende gezichten worden uitgesloten van acties. Het hierboven staande rondhangen en het automatische bericht: “Excuse me, can I help you?” wordt namelijk ook continue bij mij afgespeeld als ik in de tuin bezig ben of er net even wat langer over doe om mijn sleutels uit mijn zak te vissen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dat moet de videodeurbel alleen bij onbekenden doen.

Eufy Video Doorbell comparison

Die automatische berichten kun je gelukkig zelf ook aanpassen door een zinnetje op te nemen. Je hebt namelijk standaard alleen Engelse voorbeeldzinnen tot je beschikking. Je kunt ook een reactie geven bij aanbellen die je snel kunt wisselen. Ben je niet thuis, maar heb je ook geen zin om een pakketbezorger te woord te staan via de videodeurbel? Stel een automatisch bericht in bij aanbellen dat de pakketbezorger het pakket direct in je papiercontainer, bij de voordeur, bij je buren of waar dan ook mag bezorgen. Dit is een welkome toevoeging en een functie die wel goed lijkt te werken in tegenstelling tot de eerder genoemde AI-functies. Verder is de videodeurbel volledig naar wens af te stellen. Kies activiteitenzones, stel de detectieduur en het detectiebereik in, rondloopdetectie, detectiegevoeligheid en een heel scala aan mogelijkheden. Je kunt erg veel naar wens instellen en dat is een groot compliment naar Eufy toe.

Eufy Video Doorbell Dual

Je kunt bij Eufy nog steeds niet je Google Home-speakers gebruiken als gong. Als er aangebeld wordt krijg je dit ook niet te zien op je Google Nest Hub. Wel kan je de beelden laten streamen op je Google Nest Hub, maar dat gaat dus niet automatisch. Wel worden de slimme speakers van Alexa ondersteund, ook als gong. Zodra er aangebeld wordt laat Alexa je weten dat je een bezoeker hebt. Ook kan je de optionele gong van Eufy gebruiken of je eigen bestaande gong blijven gebruiken. Dat hoeft echter allemaal niet, want je HomeBase 2 heeft voldoende geluid om je op de hoogte te brengen van een bezoeker. De HomeBase 2 werkt namelijk uitstekend als gong.

Conclusie

Eufy heeft een verdere verfijning van een al uitstekende videodeurbel willen doorvoeren met de Eufy Video Doorbell Dual. Je hebt alle bekende functies van de voorganger en daar zijn nu extra functies als Afleverbeveiliging en Bekende Gezichten aan toegevoegd. De basis werkt uitstekend, maar de extra AI-functies werken maar half. We hebben zelf de Google Nest Doorbell hangen en daar werkt de gezichtsherkenning en de pakketdetectie uitstekend. Bij deze videodeurbel van Eufy is dat nog niet het geval. Lees je deze review pas over een aantal maanden? Wellicht heeft Eufy de functies dan goed werkend gekregen middels updates. In potentie heeft Eufy hier namelijk een echte winnaar in handen, mede doordat je geen abonnement nodig hebt. Nu is de Eufy Video Doorbell Dual een videodeurbel die te vroeg in de markt is gezet met experimentele functies die (nog) niet goed werken.

7.0
Eufy Video Doorbell Dual

Beoordeling
Eufy Video Doorbell Dual

Pluspunten
  • Goede basisfuncties
  • Tweede camera biedt meerwaarde
  • Geen abonnement nodig
  • Automatische reacties instellen bij aanbellen
  • In potentie één van de beste videodeurbellen
Minpunten
  • Nog groter dan de vorige versie
  • Gezichtsherkenning werkt niet
  • Afleverbeveiliging werkt maar half
  • Videodeurbel is gewoon nog niet af

Beoordeling Eufy Video Doorbell Dual

Eufy heeft een verdere verfijning van een al uitstekende videodeurbel willen doorvoeren met de Eufy Video Doorbell Dual en weet daar op dit moment ten dele in te slagen. Je hebt alle bekende functies van de voorganger en daar zijn extra functies als Afleverbeveiliging en Bekende Gezichten aan toegevoegd. De basis werkt uitstekend en ook de tweede camera is een nuttige toevoeging, maar de extra AI-functies werken maar half. We hebben zelf de Google Nest Doorbell hangen en daar werkt de gezichtsherkenning en de pakketdetectie uitstekend. Bij deze videodeurbel van Eufy is dat nog niet het geval. Lees je deze review pas over een aantal maanden? Wellicht heeft Eufy de functies dan goed werkend gekregen middels updates. In potentie heeft Eufy hier namelijk een echte winnaar in handen, mede doordat je geen abonnement nodig hebt. Nu is de Eufy Video Doorbell Dual een videodeurbel die te vroeg in de markt is gezet met experimentele functies die (nog) niet goed werken.

Reacties (5)