Review: Nest Protect rookmelder en koolmonoxidemelder

07 september 2016 8 Minuten 14 Reacties
rookmelder

In deze review kijken we naar de Nest Protect, een slimme rookmelder en koolmonoxidemelder die vol sensoren zit en middels een app bediend en gecontroleerd kan worden.

Een aantal weken terug hebben we uitgebreid gekeken naar de Nest Cam, een camera waarmee je je huis kunt beveiligen of zelfs je kinderen kunt controleren. Nest heeft echter meer producten, waaronder de Nest Protect, een rookmelder én koolmonoxidemelder. Deze tweede versie van de Protect (V2) wordt verkocht voor 119 euro. In deze review kijken we naar de Nest Protect.

Wat is de Nest Protect?

De Nest Protect is een rook- en koolmonoxidemelder maar dan slim. En slim betekent in dit geval dat het apparaat middels een app bediend en gecontroleerd kan worden én dat de melder zichzelf ook kan controleren. De Protect hoeft in principe alleen voorzien te worden van stroom middels de meegeleverde batterijen (of kabel) en zodoende je huis en de mensen in je huis beschermen. Gebruiksgemak en veiligheid staan hierbij centraal. Overigens zijn er niet alleen sensoren voor rook en koolmonoxide aanwezig. De Protect beschikt ook over een microfoon, een hittesensor, een bewegingssensor en een vochtsensor. De prijs van 119 euro is dus wel te verklaren.

Design

De Nest Protect is een echt Nest-product. Dit zien we direct terug in het design. Hier is over nagedacht, niet alleen voor de veiligheid en bevestiging maar ook voor een premium look and feel. De Protect ziet er strak uit en de led’s zorgen voor een extra slimme look. De leds hebben echter ook nut. Zo zit er een een bewegingssensor in de melder waardoor de leds oplichten wanneer je ’s nachts in het donker langs het apparaat loopt. De lichtopbrengst is niet groot maar voldoende om even snel je weg te vinden naar de badkamer of de lichtschakelaar. Ook kleuren de leds bij het testen en instellen van de Protect.

Installatie

Als je de Nest-app nog niet hebt moet die gedownload worden en moet je een account aanmaken om de Protect in gebruik te nemen. Dit is kinderlijk eenvoudig en dat zien we graag. Haal het lipje om de batterijen te activeren weg, geef in de app aan dat je de Nest Protect wilt toevoegen en middels een paar simpele stappen is de melder gekoppeld met de app. Scan met je smartphone de qr-code op de achterzijde van de Protect, voer het wachtwoord van je WiFi-netwerk in en de Protect is gekoppeld met je WiFi-netwerk. We zijn geen enkel probleem tegengekomen; de Protect was direct gebruiksklaar.

Zoals we van Nest gewend zijn is de montage ook een fluitje van een cent. Gebruiksgemak staat immers centraal. Alles dat je nodig hebt wordt meegeleverd; een opzetstuk voor de muur of het plafond, inclusief vier schroeven en pluggen. Boor vier gaten in de muur of het plafond, schroef het opzetstuk vast en draai de Protect erin. Een kind kan de was doen.

In gebruik

Wat kun je eigenlijk zeggen over een rookmelder en koolmonoxidemelder in gebruik? Je wilt immers niet ervaren dat het apparaat werkt maar er wel zeker van zijn. Gelukkig heeft Nest een handige testfunctie ingebouwd. De Protect controleert zelf of de sensoren werken, de batterijen nog werken, WiFi werkt, de stem werkt en het alarm zelf nog werkt. Dit gebeurt onder meer middels een ingebouwde microfoon waardoor de Protect zelf kan horen of het alarm nog werkt. Je kunt instellen om de melder eenmaal per dag (op een bepaald tijdstip) te laten testen. Als er iets fout gaat krijg je direct een melding. Ook kun je het alarm handmatig testen door de grote knop in het midden in te drukken. Er is dus goed nagedacht over de werking en de veiligheid; je kunt er van uitgaan dat de melder werkt.

De app is een belangrijk onderdeel van het gebruik, al vind je hier niet bijzonder veel opties voor de Nest Protect. Natuurlijk krijg je direct een melding op je mobiele apparaat als het alarm afgaat, maar eigenlijk is de app zelf alleen ter controle en voor eenmalige installatie. In de app kun je de Protect ten eerste naar eigen wens instellen.

Zo is het mogelijk het tijdstip van de soundcheck in te stellen, kun je aangeven of het alarm via de app uitgezet mag worden, kun je de bewegingssensor gebruiken om de autoaanwezigheidsmodus aan te zetten en kun je de ruimte waarin de Protect hangt een naam geven. Middels Nest Sense is het mogelijk de leds van de Protect te gebruiken om een lichtpad weer te geven in het donker wanneer iemand passeert, kun je een groene gloed laten weergeven wanneer het licht uitgezet wordt om te laten zien dat het apparaat correct functioneert, en kun je de stoomcontrole aanzetten zodat de Protect niet afgaat wanneer je een lange en warme douche neemt. Ook is het mogelijk de ‘let op’-functie in te schakelen waardoor je eerst een seintje krijgt wanneer het koolmonoxideniveau stijgt. Nest heeft in de app ook een aantal tips en adviezen verwerkt met wat je moet doen als het alarm afgaat.

Via de app kun je direct een controle uitvoeren, om te zien of de Protect nog naar behoren werkt. Daarnaast is een knop aanwezig om de geschiedenis te bekijken en kun je direct zien wanneer de verschillende sensoren en functies voor het laatst getest zijn. Het is van belang dat je de app zo nu en dan eens opent om te zien of de Protect zijn werk nog doet en om even een test uit te voeren. De tweede generatie Nest Protect gaat volgens de fabrikant tien jaar mee dus je zit voorlopig goed met deze melder.

Er zijn overigens twee modellen van de Nest Protect V2; de draadloze versie met batterijen (die wij hebben) en een wired-versie die een stroompunt nodig heeft. De werking is verder exact hetzelfde. Als je meerdere Protects hebt dan zijn ze via de app met elkaar te koppelen en kun je het alarm dus ook op meerdere plekken af laten gaan.

Alarm!

Natuurlijk hebben we even getest hoe het alarm werkt wanneer er daadwerkelijk iets aan de hand is. We hebben wat simulatierook bij de melder losgelaten en het alarm zijn werk laten doen. Natuurlijk gaat er een luid alarm af en krijg je een melding op je smartphone, maar opvallend is dat de stem meer effect heeft als je thuis bent). Een vrouwelijke stem vertelt op een rustige en gecontroleerde manier wat er aan de hand is, waar het probleem zich voordoet (je hebt aangegeven waar de melder hangt) en wat je nu moet doen. Het wordt dus direct duidelijk wat er aan de hand is en waar je het probleem moet zoeken. Zeker voor kinderen is deze kalme toon en uitleg beter dan een luide sirene waardoor de paniek alleen maar groter wordt.

Integratie met smart home-producten

Je kunt overigens de Protect ook koppelen met de Nest Thermostat en zo de CV-ketel automatisch laten uitschakelen wanneer er koolmonoxide waargenomen wordt. Via Works with Nest, Apple’s HomeKit of IFTTT kun je de producten van Nest, waaronder de Protect, met andere smart home-apparaten koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld dankzij Works with Nest de Philips Hue-lampen laten knipperen of aan laten springen wanneer het alarm afgaat. Zo vind je je weg naar buiten net wat sneller.

Conclusie

Al met al moeten we stellen dat de Nest Protect een stuk geavanceerder is dan de gemiddelde rook- en/of koolmonoxidemelder. Het apparaat is zeer gebruiksvriendelijk, makkelijk te monteren en installeren en test zichzelf bovendien regelmatig zodat je weet dat iedereen in huis veilig is. De extra functies van de leds geven ook een extra gevoel van veiligheid en als het alarm eenmaal afgaat zorgt een kalme stem ervoor dat je weet wat je moet doen, wat er aan de hand is en waar het probleem zich bevindt. 119 euro is veel geld voor een rook- en koolmonoxidemelder maar de Protect zit volgepropt met sensoren en handige functies die daadwerkelijk een toegevoegde waarde hebben en het gevoel van veiligheid vergroten.

Reacties (14)