Review: Ring Alarm – simpel doch basaal alarmsysteem

20 september 2020 + 10 minuten 0 Reacties
ring-alarm-foto-1

Met Ring Alarm wil de Amerikaanse deurbelfabrikant een toegankelijk beveiligingssysteem uitbrengen waar je snel sensoren aan toevoegt.

We hebben er even op moeten wachten, maar sinds eind augustus is het Ring Alarm-beveiligingssysteem officieel verkrijgbaar in Nederland. Handig voor de mensen die al eerder geïnvesteerd hebben in het bedrijf, bijvoorbeeld door een slimme deurbel of binnencamera aan te schaffen. Die apparaten kunnen worden opgenomen in het nieuw aan te leggen beveiligingssysteem, dat volgens de fabrikant binnen no-time geïnstalleerd is. In deze review bekijken we of die claim klopt, of alles ook echt zo simpel is en in hoeverre het systeem bevalt.

Het Ring Alarm-beveiligingssysteem

Het Ring Alarm-beveiligingssysteem bestaat uit verschillende onderdelen. Het pakket kost 299 euro en biedt toegang tot een bedieningspaneel, een basisstation, een raam/deursensor, een bewegingssensor en een signaalversterker. Die 299 euro is, toegegeven, een fors bedrag voor zo’n systeem, maar je haalt hiermee wel een relatief compleet systeem in huis voor het beveiligen van een bepaalde ruimte en een specifieke opening. Een beveiligingspakket is echter niet helemaal compleet zonder een (simpele) camera, maar die kun je los aanschaffen.

Zo heeft Ring bijvoorbeeld de Indoor Cam die je in dit systeem kunt laten opnemen. Ja, je moet dan nog eens meer dan honderd euro investeren. Maar je moet sowieso extra geld inleggen wanneer je meer raam/deur- of bewegingssensoren wil toevoegen. Je kunt het in elk geval zo duur maken als je zelf wel, omdat je zelf in de hand hebt wat je wel en niet toevoegt aan Ring Alarm. Een mooie toevoeging is in elk geval de signaalversterker. Die kom je dan weer niet vaak tegen in een dergelijk pakket. Datzelfde geldt voor het bedieningspaneel.

Het alarmsysteem is volledig in te stellen en te bedienen met de gratis Ring-app, die beschikbaar is voor Android en iOS. Daar krijg je ook je notificatie in te zien wanneer het alarm afgaat. Meer over de app lees je verderop in deze review. Ondanks het feit dat de toekomst steeds digitaler wordt, is het wel goed om te zien dat er aan zaken als een fysiek bedieningspaneel gedacht wordt. Zo kan ook iemand, die je vertrouwt natuurlijk, je huis binnenkomen en met de door jou verschafte code het alarm uitschakelen. Daar is dan geen goede met apps voor nodig.

Ring Alarm werkt met drie modi: Uitgeschakeld, Thuis en Weg. Bij optie één is het zo dat het systeem ook echt uitstaat. Je hoort nog wel een piepje wanneer een raam/deursensor getriggerd wordt (wanneer je de hub in de woonkamer hebt staan bijvoorbeeld), maar voor de rest gebeurt er niets. Bij Thuis worden alleen de sensoren aangezet bij deuren en ramen en werken de bewegingssensoren in huis niet. En bij Weg staat alles scherp en krijg je een notificatie op het moment dat er iets getriggerd wordt in huis.

Installatie

In de basis is het zo dat het Ring Alarm-systeem behoorlijk simpel te installeren is. Het bedrijf doet er in elk geval alles aan om ervoor te zorgen dat je weet wat je moet doen of waar je mee bezig bent. Je begint met de handleiding voor de eerste stappen, maar begeeft je al gauw in de gratis app. Je begint met het installeren van het basisstation, aangezien dit een hub is waar alle andere apparaten binnen dit pakket verbinding mee maken. Naast tekstuele instructies tref je voor veel stappen ook een video aan waarin één en ander verduidelijkt wordt.

Tijdens het installeren heb je ook altijd de keuze uit twee manieren van apparaten ophangen. Je krijgt schroeven en plugs voor het boren, maar ook dubbelzijdige plakstrips die sterk genoeg zijn. Mocht je niet handig zijn met een boormachine, dan is er dus geen nood aan de man. De apparaten met een batterij of oplaadbare accu beschikken ook over een achterkant die je los kunt schuiven. Zo schuif je dus de verschillende sensoren of het bedieningspaneel gemakkelijk van de muur af, zonder dat je daarna alles opnieuw moet bevestigen.

Of iedereen hier straks last van gaat hebben, weten we niet. Maar bij het installeren van het basisstation verschenen er bij ons problemen. Problemen zonder duidelijke oplossing, behalve het koppig blijven proberen tot het wel lukt. Het station is op twee manieren te koppelen aan het internet: via wifi of via een ethernetkabel. Eerst wilde het systeem geen koppeling maken via wifi en daarna had het ruzie met de ethernetkabel. Uiterlijk is het, na meer dan een half uur stug doorgaan, toch gelukt en werkt alles naar behoren.

Vervolgens maakt het systeem het ons op een andere manier lastig. De app pakt de ruimte voor het uitleggen van alle stappen, waardoor het dus haast niet mis kan gaan. Als je gewoon doet wat er staat, komt het goed. Laat je niet afleiden door verschillende notificaties die binnenkomen. Zo moesten we de achterkant van de bewegingssensor openen om de batterij opnieuw te bevestigen (aldus de app), maar daardoor kregen we de notificatie dat er gerommeld werd met die sensor — ook al was ons nog niet bekend dat die al toegevoegd was.

Dat zorgde dus tijdens de installatie voor wat verwarring. We tikten namelijk op de binnengekomen notificatie om te zien dat de sensor inderdaad offline was, waardoor we uit het installatiescherm getrokken werden. Het was ook niet meteen duidelijk hoe we daar terug konden komen, waardoor we andere onderdelen dus handmatig gingen toevoegen. Uiteindelijk kwamen we daardoor weer in het juiste scherm terecht, maar het had dus wat voeten in aarde. Het is in elk geval goed om te weten dat Ring Alarm uitgeschakeld is tijdens het installatieproces.

Opgeslagen in de cloud

De fabrikant raadt eigenaars van Ring Alarm een extra abonnement af te nemen, in de vorm van Ring Protect Plus. Met Protect Plus krijg je toegang tot alles dat Ring Protect aanbiedt, plus geassisteerde bewaking, tien procent korting op andere Ring-producten en verlengde garantie. Voor alle voorwaarden kun je op de website van het bedrijf terecht. Geassisteerde bewaking is hier echt de belangrijkste functie. Het is een optionele toevoeging aan Ring Alarm, die je automatisch op de hoogte brengt van een beveiligingsprobleem.

Wanneer het alarm afgaat, dan worden noodcontacten (die je zelf instelt) gecontacteerd. Je kunt natuurlijk je eigen gegevens invullen, of die van je partner, buren of andere mensen die je vertrouwt. Dit gebeurt ook wanneer je mobiel internet uitgeschakeld hebt (om wat voor reden dan ook); de centrale weet je te vinden wanneer het nodig is. Pas wanneer iemand opneemt of het alarm uitschakelt, dan stopt de bewakingsdienst met bellen. Voor meer informatie over de geassisteerde beveiliging, verwijzen we je door naar de website van Ring.

Het abonnement kost je tien euro per maand of honderd euro per jaar. Het is een waardevolle toevoeging aan je systeem, al is het maar vanwege de geassisteerde beveiliging. Maak je daarbij ook nog eens gebruik van een Ring-deurbel of -camera, dan krijg je tevens toegang tot dertig dagen opgeslagen beelden in de cloud. Laten we ook duidelijk maken dat je het systeem, of welk product van Ring dan ook, zonder abonnement kunt gebruiken. Je kunt alles in real-time volgen. Maar mis je een notificatie, dan kun je ook belangrijke info of beelden missen.

Wanneer het alarm afgaat

Oké. Stel, je hebt allerlei sensoren geïnstalleerd (plus eventueel aangevulde sensoren), het bedieningspaneel werkt en de hub staat klaar. Je meldt bij het systeem dat je weg bent en verandert dus de modus. Dat doe je via het bedieningspaneel of via de app, dat is om het even. Dan is het goed om te weten waar je rekening mee moet houden. Heb je bijvoorbeeld een deur/raamsensor bij de voordeur opgehangen? Dan gaat het systeem automatisch aan op het moment dat je de deur dichtdoet; er is helaas géén geofencing beschikbaar.

Je kunt instellen dat bepaalde sensoren een vertraging incalculeren. Zo voorkom je valse alarmen. Je hebt dan maximaal een minuut de tijd om uit huis te komen. Hang het bedieningspaneel dus redelijk dichtbij de voordeur op. Vervolgens duurt het nog een minuut (vanaf het moment dat het systeem geactiveerd is) voordat het beveiligingssysteem aan staat. Je krijgt wel meldingen wanneer er een sensor geactiveerd wordt, maar Ring Alarm gaat dan niet af. Dat gebeurt dus pas vanaf het moment dat die laatste minuut voorbij is.

Wordt er dan iets getriggerd, dan gaat het schelle alarm meteen rinkelen. Het is echt een rotgeluid (sorry buren) dat je buiten ook hoort. Ook krijg je direct een notificatie op je smartphone, met daarin informatie over het tijdstip en welke sensor beweging meldt. Het duurt een paar seconden, maar wanneer je geassisteerde bewaking ingesteld hebt, dan word je gebeld en krijg je van een robotstem te horen op welk adres je alarm afgegaan is en bij welke sensor. Ondertussen krijg je ook een mail; je wordt dus op alle mogelijke manieren benaderd.

In onze test (en waarschijnlijk ook wanneer je het systeem zelf even test) duurt het voor het gevoel best lang voordat je gebeld wordt. Het harde geluid is voor niemand prettig en je valt je buren er op dat moment mee lastig. Echter, het duurt slechts een paar seconden voordat je gebeld wordt; dus om er zeker van te zijn dat alles werkt, doe je er goed aan de boel een keer te testen voordat je Ring Alarm activeert. In de mail wordt overigens ook vermeld wanneer het alarm getriggerd is en door welke sensor. De informatieverstrekking is dus duidelijk en snel.

Ring Alarm in de app

De Ring-app is gelukkig overzichtelijk. Wanneer je al bekend bent met de applicatie, dan weet je dat je bij het openen meteen een overzicht krijgt van beschikbare deurbellen en camera’s. Voeg je het Ring Alarm-systeem toe, dan komen er bovenin drie knoppen te staan: Uitgeschakeld, Thuis en Weg. Mocht je dus al buitenshuis zijn en je bent vergeten het systeem in of uit te schakelen, dan kan dat dus op dat moment. Ook heeft de knop Geschiedenis nog steeds een prominente plek, waar je een overzicht van meldingen aantreft.

Wij hebben hier verschillende Ring-producten staan, waardoor ons overzicht dus mogelijk wat uitgebreider is. Er staan nu drie kopjes: camera’s, alarm en verlichting. Omdat we hier geen Ring-lampen hebben, staat daar niets. Onder camera’s treffen we alle meldingen aan van de deurbellen en camera’s, terwijl we bij alarm alle meldingen aantreffen van Ring Alarm. Hier zie je welke sensoren op welk tijdstip een beweging gedetecteerd hebben. Dit gebeurt altijd: ongeacht de status van het systeem (Uitgeschakeld, Thuis of Weg).

Het is fijn dat Ring onderscheid maakt tussen de verschillende producten. Zo bewaar je namelijk het overzicht en kun je razendsnel vinden wat je zoekt. De meldingen voor cameras en sensoren staan dus niet door elkaar. Per tabblad staan de meldingen overigens ook op chronologische volgorde, maar dan met de meest recente melding bovenaan. Daar waar je bij deurbellen nog onderscheid kunt maken tussen bewegingen of daadwerkelijk aanbellen, heb je verder geen opties voor het onderscheiden van sensoren; maar erg is dit niet.

Verder kun je in de app het Ring Alarm-systeem koppelen aan andere Ring-producten in huis. Een voorbeeld: komt er iemand binnen die daar niet hoort te zijn, dan krijg je daar melding van. Ondertussen kan een Ring-deurbel of -camera (binnen of buiten) binnen met opnemen, zodat je ook toegang krijgt tot beveiligingsbeelden. Daar heb je wel extra Ring-producten voor nodig en dat is dus een investering, maar gelukkig kan alles daarna met elkaar samenwerken. Het instellen gaat overigens heel eenvoudig via de app.

Je maakt hiervoor gebruik van de functie Gekoppelde apparaten. Je vindt die knop in het menu onder Apparaten en in dit geval dan Alarm Base Station. Wanneer je daarop tapt en vervolgens op de naam van je basisstation tapt, vind je de knop naar Gekoppelde apparaten. Als je daar dan weer op drukt, kom je in het menu met beschikbare apparaten die op een melding kunnen reageren — in ons geval dus de Ring Doorbell en Indoor Cam. Ga je weer een stapje terug, dan kom je uit bij alle andere opties die er zijn voor je basisstation.

En net zoals eerder al het geval was, werkt ook dit systeem niet met IFTTT, Google Assistent of Apple HomeKit. Daardoor zijn de opties voor je smarthome behoorlijk beperkt en kun je het systeem dus ook niet op andere apparaten laten reageren. Dat is een groot nadeel, omdat je nu wordt gedwongen andere Ring-producten aan te schaffen — terwijl je mogelijk al een goede, goedkopere camera hebt staan. Wil je die extra investering niet maken, dan voelt het stand-alone beveiligingssysteem toch als een afgezonderd onderdeel aan.

Ring Alarm – conclusie

In principe hebben we weinig op Ring Alarm aan te merken. Het systeem doet z’n werk goed en is vrij compleet, maar kan wel prijzig zijn wanneer je alle ramen en deuren en belangrijke ruimtes in huis wil voorzien van sensoren. De installatie is het meest rommelige aspect aan dit systeem, maar na de installatie zijn we geen problemen tegengekomen. Wat we alleen niet zo goed snappen is waarom Ring ervoor gekozen heeft het systeem van de eerste generatie naar Nederland te brengen, terwijl de tweede generatie al beschikbaar is.

Hoewel we zelf geen ervaring met dát systeem hebben, lezen we wel her en der dat het nieuwe systeem er strakker uitziet en meer opties aanbiedt. Zo is het bedieningspaneel smaller, zijn de sensoren compacter en zijn er extra alarmopties, waarmee je snel hulpdiensten inschakelt. Dat de sensoren er mooier uitziet dankzij het smallere design is niet het enige voordeel: ze passen ook beter op allerlei soorten ramen en deuren. Het is niet zo dat Ring Alarm (gen 1) heel slecht is, maar we weten nu al dat er een beter alternatief is.

En dat betere alternatief is gewoon van Ring. Als we kijken naar wat we nu krijgen, dan voelen verschillende dingen al een beetje achterhaald, met name het design. Desondanks werkt alles wel naar behoren en kun je ervan uitgaan dat je huis goed beschermd wordt. We zijn geen verbindingsproblemen tegengekomen en hebben ook geen last gehad van valse alarmen, waardoor het dus betrouwbaar is. Daarnaast werkt de app heel fijn en worden de meldingen overzichtelijk gepresenteerd. Maar al met al voelt het aan als een basaal systeem.

7.0
Ring Alarm

Beoordeling
Ring Alarm

Pluspunten
  •  Toegankelijk
  •  Modulair
  •  Inclusief extender en paneel
  •  Werkt met andere Ring-producten
Minpunten
  •  Duur
  •  Rommelige installatie
  •  Oude versie
  •  Geen smarthome-integraties
  •  Geen geofencing

Beoordeling Ring Alarm

In principe hebben we weinig op Ring Alarm aan te merken. Het systeem doet z’n werk goed en is vrij compleet, maar kan wel prijzig zijn wanneer je alle ramen en deuren en belangrijke ruimtes in huis wil voorzien van sensoren. De installatie is het meest rommelige aspect aan dit systeem, maar na de installatie zijn we geen problemen tegengekomen. Wat we alleen niet zo goed snappen is waarom Ring ervoor gekozen heeft het systeem van de eerste generatie naar Nederland te brengen, terwijl de tweede generatie al beschikbaar is.

Prijsvergelijker Ring Alarm

Reacties (0)