Review: Eufy Indoor Cam S350 – Beveiligingscamera voor binnen

22 oktober 2023 + 10 minuten 7 Reacties
Eufy Indoor Cam S350-2
FWD award

Eufy Security heeft een nieuwe versie gelanceerd van de Indoor Cam 2K Pan & Tilt. De nieuwe Eufy Indoor Cam S350 neemt veel functies van het vorige model over, maar komt ook met diverse nieuwe mogelijkheden.

De Eufy Indoor Cam S350 is de nieuwste indoorcamera van het merk. Je sluit de camera bedraad aan en twee ‘oogjes’ (twee camera’s) houden vervolgens het huis veilig en kunnen gebeurtenissen zelfs volgen. De nieuwe beveiligingscamera heeft een verkoopadviesprijs van 129 euro.

Dit is de Eufy Indoor Cam S350

De Eufy Indoor Cam S350 heeft niet één, maar twee camera’s aan boord. De hoofdcamera met kijkhoek van 130 graden beschikt over een 4K-resolutie en de tweede camera ernaast is een 2K telephotocamera. Hiermee kun je gebeurtenissen dichterbij halen tot 3x optische zoom en 8x hybride zoom. Een Dual View is ook mogelijk, met beelden van twee camera’s tegelijk in de Eufy Security-app op je smartphone of tablet. De bedrade camera kan 360 graden draaien en ook een behoorlijk stukje verticaal kijken en komt met Intelligent Tracking, een geavanceerde AI-tracking waarmee mensen (of huisdieren) gevolgd kunnen worden. Ook is er huildetectie voor in de babykamer, net als bij de Indoor Cam 2K Pan & Tilt.

De beveiligingscamera is rijk uitgerust met diverse functies. Dit model beschikt over Clear Night Vision om ook in de nacht goed te kunnen zien, tweewegcommunicatie, notificaties, lokale opslag met micro-sd-kaart én ondersteuning voor de HomeBase 3 (S380), dual-band wifi 6 en een privacymodus. Qua functies heb je Smart AI Detection om personen te tracken en te volgen en Focus Point Patrolling, om afwisselend naar vooraf ingestelde punten te kijken. Zoals altijd heb je geen maandelijkse kosten bij Eufy. Na aanschaf staan alle functies tot je beschikking.

Je kunt 24/7 met dit model opnemen, maar dat werkt enkel in combinatie met lokale opslag (micro-sd-kaart). Dit werkt niet als je verbinding maakt met de HomeBase 3, dan heb je alleen events die de camera doen triggeren om te filmen.

Design

De eerste blik op de Eufy Indoor Cam S350 deed me meteen denken aan WALL-E, de robot uit de gelijknamige Pixar-film uit 2008. Dit door de twee horizontaal geplaatste camera’s die direct doen denken aan twee oogjes die de wereld in kijken. Het ‘hoofdje’ is ook een stuk groter dan de onderkant, waardoor de camera wel een klein beetje topzwaar is. Dit merk je niet in het gebruik, maar wel als de kabel iets teveel trekt aan de achterkant. Bij normaal gebruik is dit echter geen probleem.

De camera oogt verder stevig en er is gebruikgemaakt van degelijke materialen. Het oogt allemaal net wat meer premium dan de Indoor Cam 2K Pan & Tilt, dat toch iets meer een plastic-uitstraling had. De camera kan tilten door het hoofdje te bewegen. Draaien doet dit model helemaal onderaan waar de grijze onderkant overgaat in het wit. Onderop vind je de aansluiting voor de kabel die je vervolgens netjes aan de achterkant via het gootje kunt laten verdwijnen. Achterop het voetje vinden we de speaker.

Installatie

Bij Eufy gaat de installatie altijd snel en soepel. Alleen liepen we dit keer toch tegen een klein puntje aan. Steek de stekker van de camera in het stopcontact, druk in de Eufy Security-app op het plusje, zoek naar de juiste camera en scan de qr-code achterop het voetje van de camera met je telefoon. Je krijgt de vraag of je de camera via wifi en lokale opslag wil gebruiken of via de HomeBase 3. We kiezen voor de HomeBase 3. En vervolgens blijkt dit niet te kunnen. De camera heeft dan eerst een firmware-update nodig waarna we de installatie af moeten breken en opnieuw moeten beginnen met de camera toevoegen, qr-code scannen en vervolgens toch eerst voor wifi en lokale opslag te kiezen. Je moet een gebruiker natuurlijk niet twee keuzes geven waarvan één keuze niet werkt. Was dat nu even niet iets handiger te implementeren?

Hoe dan ook, installatie via wifi ging verder soepel en de firmware-update verschijnt gelijk in beeld. Het duurde ongeveer tien minuten en vervolgens kon ik via de app snel wisselen naar de HomeBase 3. Qua plaatsing ben je veelzijdig, ook dankzij het meegeleverde bevestigingsmateriaal. Je kunt de camera op een kast zetten, aan de wand hangen en zelfs aan het plafond, waarna je gemakkelijk het beeld kunt flippen, zodat je niet naar de camerabeelden op de kop hoeft te kijken. We behandelen de rest van de review met de Eufy Indoor Cam S350 aangesloten op de HomeBase 3. We missen dan de continue-opnamen en nemen genoegen met opnamen van gebeurtenissen, maar je profiteert vervolgens wel van alle voordelen van de HomeBase 3 zoals meer AI-ondersteuning, het alarm en de integratie met de andere camera’s.

Eufy Security-app

Eenmaal geïnstalleerd verschijnt de camera op het thuisscherm tussen eventuele andere camera’s van het merk dat je in gebruik hebt. Je hebt hier al direct een aantal functies beschikbaar. Via het oogje linksboven kies je de privacymodus waarbij de camera zich omdraait en dan schuin omhoog naar de muur kijkt. Het beeld is dan daadwerkelijk uitgeschakeld. Druk hier nogmaals op om de camera weer in te schakelen en uit de privacymodus te halen. Ook zie je de verbindingsstatus, kun je opgenomen gebeurtenissen bekijken en via de drie horizontale stipjes vind je de instellingen van de camera. Via het driehoekje in het midden van het scherm vind je de liveview.

Vanuit de liveview kun je natuurlijk live meekijken, maar ook volop ‘pannen en tilten’. Je kunt de sirene af laten gaan, die overigens zeer luid is, en ook opnemen, geluid muten of afspelen en natuurlijk via tweewegcommunicatie communiceren met het telefoonicoontje midden onderop het scherm. Drukken we op het tandwieltje, dan komen we bij de instellingen. Hier kun je de bewegingsdetectie aanpassen, activiteitenzones instellen, detectiegevoeligheid, streamingkwaliteit en de beeldkwaliteit. De camera beschikt over ‘Auto-Kreuzfahrt’, geen idee waarom dit in het Duits is, maar het is het enige vertaalfoutje in de app dat ik heb gevonden. Hiermee kan de camera zelf rondkijken. Je kunt ook voorgeprogrammeerde posities instellen, waar de camera snel automatisch en manueel tussen kan wisselen. Volop mogelijkheden voor deze camera dus en je kan via een gekoppelde HomeBase 3 ook gemakkelijk centraal de beveiligingsmodi regelen zoals wat de camera moet doen als je thuis of afwezig bent. De Eufy Security-app is zeer overzichtelijk, biedt volop functies en werkt goed.

Beeld en geluid

De 4k-resolutie is een flinke stap voorwaarts ten opzichte van de HD-camera’s van het merk en kunnen we vergelijken met de beeldkwaliteit van de EufyCam 3. Let wel, enkel de hoofdcamera heeft een 4k-resolutie. Zodra je gaat zoomen springt de camera over naar de telephotocamera (dit duurt een fractie van een seconde) met een 2k-resolutie. Over de resolutie kunnen we eigenlijk kort zijn, dat is prima in orde. Helder beeld, fijn detail, goede resolutie. Je kunt mensen goed herkennen, ook op een afstandje. En is het toch net iets te ver? Dan schakelt de camera over naar de telephotocamera. Met een 2k-resolutie heb je met deze camera iets sneller pixels in beeld, met name bij 8x zoom, maar dat mag de pret niet drukken. Je krijgt een goed beeld van verdachte situaties met deze camera. In het donker schakelt de Indoor Cam S350 automatisch over naar nachtzicht wat over het algemeen voldoet en duidelijk genoeg is, in ieder geval op de eerste meters.

Het geluid is grotendeels goed in orde, maar dan wel voornamelijk bij situaties dichtbij. Op de smartphone hoor je precies wat er aan de hand is en ook via de camera ben jij goed te horen via je smartphone. Verwacht geen hi-res audio uit de kleine speaker achterop de camera, maar het voldoet prima. Ben je volop aan het zoomen en wil je ook qua geluid meekrijgen wat er verderop aan de hand is? Vergeet het maar. Het bereik van het geluid is daarmee wel een beetje aan de korte kant.

Camera in gebruik

We hebben de camera opgenomen in de beveiligingsmodi van Eufy. Zo stel je het gedrag van de camera in als je thuis bent of als je afwezig bent. Dit kan je handmatig laten wijzigen, maar ook middels geofencing (aan de hand van de gps-locatie van je telefoon) of een vast tijdstip op geselecteerde dagen. Zijn we thuis? Dan is de privacymodus geactiveerd, zijn de microfoons uitgeschakeld en draait de camera naar de muur toe. Gaan we weg? Dan draait de camera naar een door ons ingesteld standpunt, schakelt beeld en geluid in met beweging aan. Wordt er iets gedetecteerd? Dan krijgen wij een melding op de smartphone, kan het camera-alarm en/of HomeBase 3-alarm worden ingeschakeld en wordt er een video opgenomen. Je kunt zelf aangeven in welke resolutie de video-opname moet gebeuren. Dit werkt eigenlijk perfect. Fijn is ook dat de bewegingsdetectie iets beter lijkt te werken dan bij de EufyCam 3, dat was eigenlijk het enige nadeel van die camera. Sta ik nu op tien meter afstand, dan krijg je direct een notificatie.

Doordat deze camera beschikt over AI volgen kan de camera een persoon volledig volgen door de kamer. Op een afstandje werkt dit uitstekend. Staat de persoon te dichtbij, dan kan de camera de persoon kwijtraken. De camera werkt verder goed samen met de andere gekoppelde HomeBase-camera’s. Nieuw is de multidimensionale beveiliging dat werkt met meerdere camera’s. Zo worden video’s van dezelfde gebeurtenis automatisch gekoppeld om de gebruiker een goed beeld te geven wat er precies aan de hand is. Aangezien dit de enige camera hier in huis is die deze functie ondersteund hebben we dit helaas niet kunnen testen.

We moeten het ook even over de geluidsdetectie hebben. Net als bij de Indoor Cam 2K Pan & Tilt beschikt de Eufy Indoor Cam S350 ook over huildetectie. Je kunt dit model namelijk ook als babyfoon gebruiken. De camera kan reageren op beeld en geluid en specifiek de huildetectie kan heel goed in de gaten houden of de baby jouw aandacht nodig heeft. Persoonlijk heb ik de voorganger altijd in de babykamer gebruikt en uit ervaring weet ik dat de camera 99 van de 100 keer goed zit. Eén keer heeft de camera er naast gezeten door geen melding te sturen bij een huilbui. Het is natuurlijk aan jou of je dat één keer teveel vindt. Je hebt ook nog altijd zelf oren om het in de gaten te houden. Zelf was ik tevreden met de betrouwbaarheid van de Indoor Cam 2K Pan & Tilt in de babykamer. Nu de baby wat ouder begint te worden zit er wat vaker een valse melding tussen doordat de baby het hoogste woord heeft. We hebben de Eufy Indoor Cam S350 ook een tijdje in de babykamer gebruikt en de reacties zijn identiek met het vorige model. Je kan dit nieuwe model dus ook prima in de babykamer gebruiken. Stel wel even de gevoeligheid goed in, niet al te gevoelig, want anders krijg je bij ieder kreuntje ook een melding.

Wat ik me na het testen wel afvraag is het nut van de telephotocamera. Voor buiten lijkt het doel me duidelijk. Kentekenplaten aflezen of gezichten goed in beeld krijgen wanneer een verdacht persoon zich verderop bevindt. Dit is echter een camera voor binnen en tenzij je in een groot paleis woont met enorme zalen niet echt noodzakelijk. Nu is de woonkamer hier best groot, maar ik heb verder geen behoefte om in te zoomen. Laat je de camera juist van binnen naar buiten kijken (en heb je geen last van spiegelingen in de ramen), dan zou het eventueel wel van meerwaarde kunnen zijn. Weet ook dat dit echt een beveiligingscamera gericht op de consument is. Ja, je hebt lokale opslag met een micro-sd-kaart of opslag op de HomeBase 3. Beelden wegschrijven naar een NAS toe behoort niet tot de mogelijkheden. RTSP wordt op dit model niet ondersteund. Ook is er geen HomeKit-ondersteuning, alhoewel Google Assistant en Amazon Alexa wel ondersteund worden. Deze camera werkt echt binnen het ecosysteem van Eufy en dat doet het absoluut goed, maar daarbuiten is het wel aan de karige kant.

Conclusie

De Eufy Indoor Cam S350 is een waardige opvolger van de Indoor Pan & Tilt Cam en is niet alleen een aanschaf, maar ook een upgrade waard als je het vorige model nog in huis hebt. Voor 129 euro krijg je een complete beveiligingscamera met 4k-resolutie, lokale opslag met micro-sd-kaart, optionele HomeBase 3-ondersteuning, dual-band wifi, goede AI-functies en een erg fris uiterlijk. Het lijkt alsof je een robotje met twee oogjes de kamer in hebt kijken. Leuke extra is dat je de Eufy Indoor Cam S350 ook als babyfoon kunt gebruiken dankzij de huildetectie. De telephotocamera is leuk, maar voor een binnencamera misschien niet helemaal nodig. Ook is dit model wel heel erg op het Eufy-ecosysteem gericht en missen we andere smarthome-integraties. Vind je dat allemaal niet erg? Dan heeft de Eufy Indoor Cam S350 een erg fijne prijs-kwaliteitsverhouding en is één van de betere bedrade beveiligingscamera’s voor binnen van dit moment. En dat volledig zonder extra maandelijkse kosten.

9.0
Eufy Indoor Cam S350-product
FWD award

Beoordeling
Eufy Indoor Cam S350

Pluspunten
  • Goede beeldkwaliteit
  • Fris uiterlijk, als een klein robotje
  • Micro-sd-kaart of HomeBase 3
  • AI-tracking werkt goed
  • Ook als babyfoon te gebruiken dankzij huildetectie
  • Geen maandelijkse extra kosten
Minpunten
  • Installatie omslachtig als je direct voor HomeBase 3 kiest
  • Telephotocamera heeft niet veel nut binnen
  • Smarthome-integraties erg karig
  • Geluid verder weg lastig te horen

Beoordeling Eufy Indoor Cam S350

De Eufy Indoor Cam S350 is een waardige opvolger van de Indoor Pan & Tilt Cam en is niet alleen een aanschaf, maar ook een upgrade waard als je het vorige model nog in huis hebt. Voor 129 euro krijg je een complete beveiligingscamera met 4k-resolutie, lokale opslag met micro-sd-kaart, optionele HomeBase 3-ondersteuning, dual-band wifi, goede AI-functies en een erg fris uiterlijk. Het lijkt alsof je een robotje met twee oogjes de kamer in hebt kijken. Leuke extra is dat je de Eufy Indoor Cam S350 ook als babyfoon kunt gebruiken dankzij de huildetectie. De telephotocamera is leuk, maar voor een binnencamera misschien niet helemaal nodig. Ook is dit model wel heel erg op het Eufy-ecosysteem gericht en missen we andere smarthome-integraties. Vind je dat allemaal niet erg? Dan heeft de Eufy Indoor Cam S350 een erg fijne prijs-kwaliteitsverhouding en is één van de betere bedrade beveiligingscamera's voor binnen van dit moment. En dat volledig zonder extra maandelijkse kosten.

Prijsvergelijker Eufy Indoor Cam S350

Reacties (7)