Alles over Matter: de verbindende factor voor je smarthome

13 maart 2022 5 Minuten 0 Reacties
Matter

Matter is een protocol voor je smarthome dat fungeert als een verbindende factor tussen apparaten die normaliter niet samenwerken.

Wanneer je verschillende slimme producten in huis gebruikt, dan komt Matter als geroepen. Wellicht is dit een bekende situatie. Je koopt een aantal smart devices, in de hoop dat je ze aan elkaar kunt koppelen. Want een smarthome is pas echt een smarthome wanneer alle apparaten in huis naadloos met elkaar samenwerken. Maar wat blijkt na de installatie? Het ene apparaat ondersteunt net het platform of de stemassistent niet die je graag gebruikt. Had je kunnen weten door je goed in te lezen natuurlijk, maar het gaat ook heel erg voorbij aan het gemak van het idee achter een smarthome.

Met Matter maakt het niet uit

Maar met Matter in huis maakt het niet uit waar het product vandaan komt of hoe je het wil gebruiken. Voordat we daar dieper op ingaan, moeten we eerst weten wat het protocol precies is. Mogelijk zegt de naam Project CHIP (Connected Home over IP) je nog iets. Dit is een smarthomestandaard uit 2019 waar de grootste bedrijven aan meewerken. Denk dan aan Apple, Google, Amazon, Samsung, de Zigbee Alliance en nog veel meer ondernemingen. Het doel van de samenwerking: een eendrachtig systeem ontwikkelen dat met álle slimme apparaten werkt.

En zo’n stap kan niet op een beter moment komen. Want verschillende bedrijven hebben allemaal hun eigen platformen en ideeën. De Zigbee Alliance is daar één van. Maar je hebt ook nog IKEA, Legrand, Resideo, Samsung SmartThings, Schneider Electric, Signify, Silicon Labs, Somfy en Wulian, om maar wat voorbeelden te geven. Al die bedrijven komen nu dus samen om ervoor te zorgen dat slimme apparaten voor in je smarthome beter op elkaar aansluiten. Bovendien maakt het niet meer uit welke stemassistent je gebruikt; alles moet immers naadloos met elkaar samenwerken.

In de praktijk

Wat betekent dit allemaal in de praktijk? Nou, het zou dus niet meer uit mogen maken welk product je koopt en welke stemassistent je gebruikt. Je kunt devices van totaal verschillende fabrikanten in huis halen en ze zonder al te veel moeite aan elkaar kunnen koppelen. Mits ze natuurlijk Matter ondersteunen; dat is en blijft de allergrootste voorwaarde. Doet een bedrijf dat niet, dan ben je wederom aangewezen op externe diensten en platform die wellicht een antwoord kunnen bieden. Zo heb je bijvoorbeeld IFTTT en Yonomi als back-up, evenals verschillende smarthomesystemen.

Om de integratie voor elkaar te krijgen, maakt Matter gebruik van bestaande standaarden. Denk dan aan de ethernetpoort, wifi, bluetooth low-energy en Thread. Thread is een nog relatief nieuwe speler op de markt, maar steeds meer merken ondersteunen de standaard. Met Thread is het eveneens mogelijk producten van verschillende fabrikanten aan elkaar te koppelen, zonder dat je daar een externe hub voor nodig hebt. Bovendien is het zo dat Thread – net als Zigbee en Z-Wave – een meshnetwerk opzet, waardoor de verbinding tussen apparaten stabiel moet zijn.

Matter wil niet alleen een betrouwbaar, maar ook een veilig netwerk opzetten. Door Thread te ondersteunen kan de standaard dat – zoals het nu lijkt – waarmaken. Wanneer een apparaat binnen het Thread-netwerk uitvalt, dan kan een ander het werk overnemen. Daarnaast maakt dat netwerk gebruik van AES-versleuteling. Dat is een type encryptie dat onder meer door banken gebruikt wordt en dus heel veilig is. De lijst met Matter-producten is momenteel overigens al ontzettend lang; te lang om in dit artikel te vermelden. Maar de standaard is goed vertegenwoordigd.

Matter
Lees ook

Video: Matter Network Transport met Thread en IP uitgelegd

In de toekomst

De toekomst voor Matter oogt rooskleurig. Veel fabrikanten hebben immers al laten weten de nieuwe standaard te gaan ondersteunen. Denk dan aan Philips Hue, Yale, WiZ en Nanoleaf. Sommige fabrikanten en bedrijven ondersteunen de standaard al, zoals Google en Apple. Dat geldt nog niet voor alle producten, maar het is duidelijk dat de basis inmiddels gelegd is. Het enige waar consumenten dan nu nog op hoeven te wachten is op een verdere uitrol en implementatie van de technologie. Het updateproces is voor bedrijven heel simpel, dus vertrouwen is op z’n plek.

Ondertussen heeft Matter ook weinig tot geen concurrentie. De oplettende lezer valt op dat Z-Wave tot nu toe nog niet benoemd werd als grote partner. En dat klopt. Op moment van schrijven doet Z-Wave ook niet mee met Matter, maar dat betekent niet dat het een concurrent is of wordt. Enige concurrentie zou wel fijn zijn, aangezien producten en diensten daarvoor snel verbeteren. Maar van Z-Wave hoeven we dus niets te verwachten. Sterker nog, het bedrijf bevestigde al eerder in gesprek te zijn met Matter om te kijken hoe beide standaarden met elkaar kunnen samenwerken.

Dan rest nu nog de vraag wanneer we de eerste Matter-producten daadwerkelijk in de winkel zien liggen. Aanvankelijk moest dat eind 2021 gebeuren, maar de release werd destijds – zoals heel veel in 2021 – uitgesteld. Google en Apple hebben al laten weten dat respectievelijk de Google Assistent en iOS 16 de eerste digitale producten van beide bedrijven worden die de standaard ondersteunen, waardoor je als gebruiker al een prima basis hebt om mee te werken. Kortom: in de toekomst gaan we veel meer zien en meemaken aangaande Matter. De release van de nieuwe smarthomestandaard staat nu gepland op eind 2022. Het is dus slechts een kwestie van tijd.

Eve smart home
Lees ook

Overzicht: Welke producten zijn compatibel met Matter?

Meer lezen?

Wil je meer lezen over smarthome en standaarden? Neem dan de tips en adviezen eens door. Daarnaast verschijnen er geregeld updates over Matter in de nieuwssectie. En als je dan toch lekker aan het klikken bent, check dan ook het reviewoverzicht.

Reacties (0)