Review: Aqara Smart Video Doorbell G4 – betaalbare videodeurbel

08 april 2023 + 10 minuten 1 Reacties
Aqara Smart Video Doorbell G4

Eind maart lanceerde Aqara een nieuwe videodeurbel. De Aqara Smart Video Doorbell G4 beschikt over gratis cloudopslag, gezichtsherkenning en ondersteuning voor Apple HomeKit. En dat voor 119 euro. Hoe bevalt deze videodeurbel in de praktijk?

De Aqara Smart Video Doorbell G4 is een slimme videodeurbel waarmee je altijd kan zien wie er voor je deur staat. Je ontvangt notificaties bij beweging en bij aanbellen en kan live meekijken én praten met je bezoeker via tweewegcommunicatie. De nieuwe videodeurbel van Aqara komt daarnaast met verschillende geavanceerde functies als AI-gezichtsherkenning, gratis cloudopslag én lokale opslag, intelligente automatiseringen en ondersteuning voor Apple HomeKit. Zelfs een chime wordt gewoon standaard meegeleverd. En dat zonder maandelijks abonnement. Je betaalt eenmalig 119 euro voor de videodeurbel en hebt vervolgens al deze functies tot je beschikking. In deze review gaan we met de videodeurbel aan de slag en kijken we of de veelbelovende specificaties ook in de praktijk goed werken.

 

Dit is de Aqara Smart Video Doorbell G4

Wat direct opvalt aan de nieuwe videodeurbel van Aqara is het design. Waar andere fabrikanten vaak kiezen voor een rechthoekig en vrij ‘dik’ model, daar is de G4 vooral heel plat en wat breder. Van een afstandje ziet dit model er daarom ook veel stijlvoller uit dan veel videodeurbellen van andere merken. Kijk je van dichtbij, dan zie je toch duidelijk dat de videodeurbel uit zwart plastic bestaat. En dat doet een beetje afbreuk aan het premium uiterlijk dat je in eerste instantie ziet. Je hebt twee grote cirkels aan de voorkant die uit de behuizing steken. De onderste cirkel is de knop om aan te bellen en beschikt over een oplichtende led-ring. In de bovenste cirkel vind je de camera. Deze camera levert een 1080p-resolutie in een kijkhoek van 162 graden. Aan de achterkant vind je de schroefgaten om de deurbel op te hangen. En wil je niet schroeven? Dan trek je zo het folietje eraf en komt er een stevige plakstrip tevoorschijn. Dan kun je deze videodeurbel gemakkelijk op het kozijn plakken.

De videodeurbel van Aqara ondersteunt infrarood nachtzicht, bewegingsdetectie, tweewegcommunicatie en AI-gezichtsherkenning. Apple HomeKit Secure Video wordt ondersteund, net als Google Assistant, Amazon Alexa, IFTTT en Matter (later in 2023). Een abonnement is niet noodzakelijk. Je kunt lokale opslag gebruiken via de micro-sd-kaart en hebt zeven dagen gratis cloudopslag tot je beschikking. Backup op een NAS (SMB 3.0) is middels een update tijdens onze testperiode ook toegevoegd. Sluit de videodeurbel bedraad (12V-24V AC of 8V-24V DC) aan of gebruik de meegeleverde batterijen. De meegeleverde chime (gong) heeft een 95 dB-speaker en doet ook dienst als wifi-repeater voor de deurbel. Hierin plaats je ook de micro-sd-kaart voor lokale opslag. Intelligente automatiseringen kun je maken via de app. De Aqara Smart Video Doorbell G4 is een zeer rijk uitgeruste videodeurbel waar je geen Aqara Hub voor nodig hebt. Wil je dit model echter gebruiken in combinatie met andere sensoren? Dan heb je wel een Aqara Hub nodig, zoals de Aqara Hub M1S Gen 2. Dan ben je ook gelijk klaar voor Matter-ondersteuning in de toekomst.

Installatie en Aqara Home-app

Aangezien de meeste handleidingen tegenwoordig niet verdergaan dan ‘Download de app en volg de instructies’, gaan we daar maar meteen mee aan de slag. We downloaden de Aqara Home-app en drukken op het plusje om een apparaat toe te voegen. Vreemd genoeg moet je geen ‘Device’ toevoegen, maar een ‘Accessory’. Het is een detail natuurlijk, maar wel apart. Verrassend genoeg pak je eerst de Chime (gong) erbij. Er zit een usb-kabel bij (geen stekkerblokje overigens) en deze sluiten we aan op een usb-stopcontact die we in huis hebben. De Chime start op en een vriendelijke vrouwenstem vertelt wanneer je verder kunt gaan in de app. Voer je wifi-wachtwoord in en je bent klaar om te gaan. En dat is wel apart. We hebben nog niks met de videodeurbel gedaan, maar volgens de app werkt alles al.

De Aqara Smart Video Doorbell kun je dus zowel bedraad als via de ingebouwde batterij gebruiken. Aangezien wij in ons huis geen deurbelaansluiting meer hebben kiezen we voor de batterij. Allereerst moet je het achterplaatje van de videodeurbel halen. Aan de zijkant onder een rubberen afdekplaatje vind je een schroef. Deze draai je los (schroevendraaier en schroefmateriaal wordt allemaal meegeleverd) en vervolgens kun je de meegeleverde batterijen plaatsen of de belkabel aansluiten. Zoek je naar ruimte voor de micro-sd-kaart? Wij deden dat in eerste instantie ook. Deze plaats je echter in de chime en niet in de videodeurbel zelf. Zodra we de laatste batterij (je hebt zes AA-batterijen nodig, maar deze worden meegeleverd) in de videodeurbel stoppen gaat deze direct af. Grappig dat we de hele installatie via de chime hebben moeten regelen en dat een simpele batterij plaatsen uiteindelijk voldoende is om de videodeurbel te laten werken. De chime is dus echt een essentieel onderdeel van het geheel en regelt zelf ook al heel veel. Dat zien we ook aan de micro-sd-kaart die je in de chime moet stoppen en zorgt voor de lokale opslag. Handig, want deze heb je gewoon in huis liggen natuurlijk. Als iemand de videodeurbel buiten van de muur trekt heb je altijd de beelden veilig binnen opgeslagen.

De Aqara Home-app is overigens voor het grootste deel in het Engels, dus verwacht geen Nederlandstalige instructies bij installatie of bij gebruik. Het valt wel op dat de app niet altijd even goed vertaald is. Soms kom je Chinese zinnen tegen en dat lijkt me toch niet helemaal de bedoeling. Volgens de Nederlandse importeur zit een vertaling naar het Nederlands er binnenkort aan te komen.

De Aqara Home-app is verder redelijk sober vormgegeven. Het heeft ergens wel iets weg van een Tuya-app, alhoewel Aqara toch wat meer opties te bieden heeft. Over het algemeen zul je snel vinden wat je zoekt, maar sommige opties staan echt op zeer onlogische plekken. Standaard bleek de bewegingsdetectie dus uit te staan. Ik heb me een ongeluk gezocht naar de mogelijkheid om dit aan te passen en heb het niet gevonden. Een zoektocht op Google gaf vervolgens duidelijkheid, want ik bleek niet de enige die het niet kon vinden. Klik op de drie puntjes rechts bovenaan de liveview van de videodeurbel om naar de instellingen te gaan. Druk vervolgens op ‘More settings’ en vervolgens op Alert Settings. Hier staat dus groot in beeld ‘Face Recognition’. En waar de app je altijd verticaal de opties weer laat geven, daar blijkt er heel vaag horizontaal ineens Motion Detection te staan. Het ziet er totaal niet uit als een knop, maar het is wel zo. Druk hierop en vervolgens kun je alle bewegingsdetectieopties aanpassen. Na een recente update was dit overigens beter in orde. Ook toegevoegd middels de update zijn de langere videoduur van opnames (dynamisch 6 tot 12 seconden) en een ‘tamper’-alarm. Dit alarm kan af gaan als iemand de videodeurbel wil stelen.

Toch steekt de app ook op andere vlakken helaas niet altijd even logisch in elkaar. Je kunt bij de Aqara Smart Video Doorbell G4 kiezen voor lokale opslag, voor gratis zeven dagen cloudopslag en voor opslag op een NAS (SMB 3.0-protocol). Waar je dit allemaal in de app kon vinden was me een raadsel. Navraag leerde dat de cloudopnames bij Album staan en de lokale opslag bij Playback. Je moet het maar net weten. Namen als Cloud of SD-Card lijken me toch wat handiger. De app werkt in het dagelijks gebruik verder prima met aanbellende bezoekers. Je kunt hier vlot op reageren en dit werkt allemaal intuïtief met een liveview en de optie voor tweewegcommunicatie.

In gebruik

Betrouwbaarheid en een snelle reactie. Dat zijn wellicht de twee belangrijkste eigenschappen van een videodeurbel. Je wilt natuurlijk geen meldingen missen en de videodeurbel moet alles registreren. Van mensen die aanbellen tot mensen die langslopen. Ten tweede wil je snel een notificatie op je smartphone (en de chime) wanneer er iemand voor de deur staat. Hoe sneller de reactie, des te groter de kans dat je toch nog een pakketbezorger aan de deur treft. En het goede nieuws is dat Aqara dat in beide gevallen uitstekend voor elkaar heeft. De chime speelt hier een grote rol in. Aanbellen is direct reactie op de 95 dB-speaker in deze gong. Ook via de smartphone heb je snel een reactie. Zowel met aanbellen als met een bewegingsmelding (mits je deze hebt aangezet dus).

De chime heb je ook als wifi-repeater wel nodig, want het bereik hiervan is niet heel ver hebben we gemerkt. Dat probleem is niet onoverkomelijk. Het is al fijn dat de chime ook dienst doet als wifi-repeater om het signaal te versterken. De beeldkwaliteit is over het algemeen duidelijk genoeg, alhoewel het in de hoeken wellicht iets teveel een fisheye-effect geeft. De onderwerpen raken daar vervormd. Het is wel echt een basiscamera in deze videodeurbel, dus verwacht geen haarscherp beeld of ondersteuning voor high dynamic range. Over het algemeen voldoet het echter prima om te kunnen zien wat er zich voor de voordeur afspeelt. Een probleem is wel de kijkhoek. Ja, de kijkhoek is heel breed en dat is fijn. Je kan goed naar links en rechts kijken dankzij de kijkhoek van 162 graden. Het probleem is dat we verticaal daardoor minder zien dan we eigenlijk zouden wensen. Staat er een klein kind voor de voordeur? Dan is de kans aanwezig dat je het kind niet ziet via je videodeurbel. Het geluid is overigens prima in orde. Zowel jij als je bezoeker kunnen elkaar goed verstaan.

Iets wat goed werkt is de gezichtsherkenning. Je moet alleen wel van tevoren een foto maken. Zet je hele gezin op de foto en je ontvangt voortaan in de notificaties wie er voor de deur staat. En dat blijkt heel goed te werken. Jammer is dat de notificaties nogal statisch zijn en alleen uit tekst bestaat. Een afbeelding krijg je helaas niet te zien, dus je moet echt eerst de app openen voordat je weet wie er voor de deur staat. Tenzij het iemand is die je in de database voor gezichtsherkenning hebt gezet.

We moeten Aqara pluspunten geven op het gebied van de ondersteuning. We hebben de videodeurbel enkele weken kunnen testen en zowel de videodeurbel zelf als de app zijn verschillende keren van een update voorzien waarbij we ook echt verbeteringen konden waarnemen. Het is al een compleet product, maar mist net een beetje die finishing touch. Het is goed om te zien dat Aqara daar serieus werk van maakt. Ondanks de diverse functies, ondersteuning en zelfs AI-gezichtsherkenning missen we wel enkele andere functies die we bijvoorbeeld bij de concurrentie aantreffen. Denk hierbij aan pakketdetectie, HDR-ondersteuning of onderscheid kunnen maken tussen mensen, dieren en voertuigen.

Aqara Hub en smarthome-integratie

De videodeurbel is volledig standalone te gebruiken via je eigen wifi-netwerk. Je hebt dus geen hub of iets dergelijks nodig als je alleen de videodeurbel wil gebruiken. Aqara heeft echter veel andere smarthome-producten in het assortiment. Van sensoren tot camera’s, de fabrikant heeft een compleet pakket aan accessoires voor het slimme huis. Wil je dit onderling met elkaar verbinden? Dan kan dat uiteraard. Hiervoor heb je een hub nodig, zoals de Aqara Hub M1S Gen 2 die wij meegeleverd kregen. Zo kun je de verschillende producten onderling met elkaar verbinden via de Aqara Home-app. Je kunt kiezen uit scenes en automatiseringen. Die eerste laten je met één druk op de knop een bepaalde zelfingestelde actie uitvoeren. Automatiseringen gaan verder en werken volgens het als/dan-principe. Je kiest zelf een bepaalde voorwaarde en koppelt hier vervolgens een actie aan. Het werkt simpel en gemakkelijk. Laat bijvoorbeeld een lamp in de hal branden zodra de deurbel gaat of laat een beveiligingscamera automatisch filmen wanneer de bewegingssensor beweging detecteert.

Goed om te weten is dat Aqara in 2023 vol in gaat zetten op de nieuwe smarthomestandaard Matter. Alhoewel videodeurbellen in eerste instantie nog niet onder de smarthomestandaard vallen, zullen de sensoren, hub en andere producten dat wel gaan doen. Op een later moment kunnen we ook Matter-ondersteuning voor bijvoorbeeld videodeurbellen en beveiligingscamera’s verwachten. Waar je wel direct mee aan de slag kunt is Apple HomeKit, zelfs inclusief Apple HomeKit Secure Video. Zonder Apple-producten is dit lastig uit te proberen, maar wat we zo kunnen vinden schijnt dit goed te werken. Goed om te weten is dat Apple diverse voordelen geeft, waaronder directe gezichtsherkenning met foto’s van je iCloud. Ook Amazon Alexa, Google Assistant en IFTTT worden ondersteund. Homey helaas nog niet.

Conclusie

De Aqara Smart Video Doorbell G4 is een rijk uitgeruste en toch zeer betaalbare videodeurbel. Voor 119 euro krijg je een compleet pakket inclusief chime. Je kunt de videodeurbel prima standalone gebruiken, maar ook in combinatie met een hub van Aqara voor automatiseringen met andere producten van de fabrikant. De app mag wat overzichtelijker en de brede kijkhoek zal wellicht niet bij iedereen in de smaak vallen, maar de snelle reactietijd, betrouwbaarheid en de vele opties zorgen voor een zeer degelijke videodeurbel die we zeker kunnen aanraden.

De verkooppunten van de Aqara Smart Video Doorbell G4 vind je via de website van Aqara Benelux.

8.0
Aqara Smart Video Doorbell G4 1

Beoordeling
Aqara Smart Video Doorbell G4

Pluspunten
  • Goede prijs
  • Uniek design
  • Snel en betrouwbaar
  • Batterij én bedraad mogelijk
  • Meegeleverde Chime
  • Zonder abonnement
Minpunten
  • Beetje teveel plastic
  • Kijkt niet goed naar onderen
  • App heeft werk nodig

Beoordeling Aqara Smart Video Doorbell G4

De Aqara Smart Video Doorbell G4 is een rijk uitgeruste en toch zeer betaalbare videodeurbel. Voor 119 euro krijg je een compleet pakket inclusief chime. Je kunt de videodeurbel prima standalone gebruiken, maar ook in combinatie met een hub van Aqara voor automatiseringen met andere producten van de fabrikant. De app mag wat overzichtelijker en de brede kijkhoek zal wellicht niet bij iedereen in de smaak vallen, maar de snelle reactietijd, betrouwbaarheid en de vele opties zorgen voor een zeer degelijke videodeurbel die we zeker kunnen aanraden.

Reacties (1)