Review: Ring Video Doorbell 4 doet een kleine stap voorwaarts

22 oktober 2021 5 Minuten 0 Reacties
Ring Video Doorbell 4

De Ring Video Doorbell 4 doet een kleine stap vooruit in vergelijking met het vorige model, maar is dat reden genoeg voor een upgrade?

De nieuwe Ring Video Doorbell 4 doet weinig dingen anders in vergelijking met zijn twee voorgangers, de Video Doorbell 3 en Video Doorbell 3 Plus. Tegen eigenaars van één van deze twee slimme videodeurbellen kunnen we alvast zeggen dat je de Doorbell 4 niet nodig hebt. Heb je een andere videodeurbel of een oudere Ring waar je op uitgekeken bent, dan kan dit model nog wel eens heel interessant zijn. Hoe je het ook wendt of keert, dit is tot nu toe de beste slimme deurbel die het bedrijf uitbracht. Bij dat statement staan wel verschillende kanttekeningen, helaas.

Bijna hetzelfde apparaat

We winden er geen doekjes om. De Ring Video Doorbell 4 lijkt in veel opzichten op zijn voorgangers. Hij is even groot en breed, heeft een full hd-camera (1.920 bij 1.080 pixels) met een kijkhoek van 160 graden en beschikt over een accu. Je kunt de Doorbell 4 tevens aansluiten op het deurbelsysteem (via een 8-24 volt VAC-transformator), maar dat hoeft dus niet. De accu laadt snel op en gaat lang mee, dus er is geen reden om voor die optie te kiezen wanneer dat veel gedoe oplevert. Ophangen is ook zo gebeurd: met de meegeleverde schroeven of simpelweg met sterke posterstrips.

In de doos zit een oplaadkabel voor de accu. Je kunt de deurbel aan de muur laten hangen wanneer je de batterij oplaadt, aangezien je de accu er gemakkelijk uithaalt. Verder levert Ring een schuin opzetstukje mee, zodat je de deurbel schuin aan het kozijn kunt hangen en toch goed ziet wat er voor je deur gebeurt. De Ring Video Doorbell 4 beschikt daarnaast over dual-band wifi (2,4 en 5 GHz), wat een uitkomst kan zijn als er veel apparaten op het 2,4GHz-netwerk zitten. Via de app regel je allerlei zaken. Denk dan aan het instellen van bewegingszones, zodat je geen overdaad aan notificaties krijgt.

App, integraties en gemak

Aan de app, smarthome-integraties en algemene gebruikersgemak is niets veranderd. Installeren is zo gepiept, door een aantal stappen uit te voeren die duidelijk beschreven worden. Als je gewoon doet wat er in beeld verschijnt tijdens het toevoegen van een nieuw product, dan kan het niet misgaan. Na het installeren krijg je al snel toegang tot handige functies, zoals drie beschikbare modi. De modi zijn Uitgeschakeld, Thuis en Afwezig. Per modus stel je in wat je voorkeuren zijn, zodat je razendsnel wisselt tussen verschillende instellingen die passen bij je aan- of afwezigheid thuis.

Verder krijg je natuurlijk toegang tot de live beeldregistratie en het overzicht van andere Ring-producten in je huis. Dat is altijd een groot pluspunt van de fabrikant geweest: overzicht en een sloot aan functies die begrijpelijk overgebracht worden. Je voelt je geen moment verdwaald en vindt binnen no-time de instellingen die je zoekt. Verder is het zo dat er wederom geen lokale opslag is en dat je dus zonder abonnement geen beelden kunt terugkijken. Je krijgt een maandabonnement op Ring Protect cadeau en dat is waar je het mee moet doen, totdat je zelf een abonnement afsluit.

Ook de Ring Video Doorbell 4 ondersteunt Amazon Alexa en IFTTT, dus je kunt enigszins de ervaring personaliseren of andere apparaten laten reageren op de slimme deurbel. Maar ben je een fervent gebruiker van Google Home of Apple HomeKit, dan vis je achter het net. Toegegeven, dit is nooit anders geweest, maar na vier iteraties is het toch wel tijd om het systeem open te gooien. Nu voelt de Ring vaak als een afgezonderd deel van je smarthome, waar slimme lampen, stofzuigers, andere camera’s, audiosystemen en mediaspeler wel allemaal samenkomen onder één noemer.

ring-video-doorbell-4-foto-2

Wat is er dan wel anders?

Ten opzichte van de Ring Video Doorbell 3, heeft de Ring Video Doorbell 4 verbeterde dual-band wifi-connectiviteit. Daar hebben we niet heel veel van gemerkt, maar het apparaat is nooit de verbinding met het internet verloren. Ook moet de accu langer meegaan (hoe meer functies uitstaan, hoe langer die meegaat) en is er nu Pre-Roll-technologie in kleur. Vooral de laatste functionaliteit is handig en heeft meerwaarde, aangezien dit het eerste reguliere model met de functie is. De Doorbell 3 Plus heeft ook Pre-Roll, maar die beelden worden niet in kleur, maar in zwart-wit weergeven.

De Pre-Roll-functie is handig als je helemaal op de hoogte wil zijn van wat er gebeurt voor je deur. De Ring Video Doorbell 4 maakt een korte video aan van vier seconden voor het moment dat iemand aanbelt of voor een geregistreerde beweging. Zo zie je vaak de aanleiding van een beweging, waardoor je een compleet beeld krijgt van een situatie. Er bestaan situaties waarin die vier seconden wellicht het verschil maken – maar dat beeld is alleen bruikbaar met het eerdergenoemde Protect-abonnement. Wel kun je gewoon de beelden zien wanneer je de applicatie opent.

Ring Video Doorbell 4 - conclusie

De Ring Video Doorbell 4 is de beste slimme deurbel die het bedrijf uitbracht. Maar dat betekent niet dat het een feilloos apparaat is. Zo kunnen we nog steeds geen beelden lokaal opslaan en ben je verplicht een abonnement af te sluiten wanneer je beelden wil terugzien. Ook is het jammer dat Ring nog steeds niet de Quick Reply-functie overhevelt naar Europa. Met die optie stel je standaardberichten in voor wanneer je niet thuis bent. Zo kun je tegen een pakketbezorger zeggen dat die het pakket in het zicht van de camera mag leggen, bijvoorbeeld. Maar niet in Nederland, dus.

De beeldkwaliteit is fijn, duidelijk en heel kleurrijk. Het nachtzicht werkt ook meer dan prima; je kunt immers goed details onderscheiden. Verder is het zo dat de Pre-Roll-functie van toegevoegde waarde is en is het fijn dat er verbeteringen zijn voor de accu en de dual-band wifi. Het installeren gaat nog even snel. Jammer van de smarthome-integraties, maar de app is gelukkig wel overzichtelijk en uitgebreid. Ondanks alles voelt de Ring Video Doorbell 4 aan als een kleine stap voorwaarts, omdat er te weinig vernieuwd of uitgebreid wordt ten opzichte van z’n voorganger.

7.5
ring-video-doorbell-4-bel

Beoordeling
Ring Video Doorbell 4

Pluspunten
  • Pre-Roll in kleur
  • Uitgebreide, overzichtelijke app
  • Fijne beeld- en audiokwaliteit
Minpunten
  • Weinig vernieuwing
  • Abonnement noodzakelijk
  • Smarthome-integraties

Beoordeling Ring Video Doorbell 4

De Ring Video Doorbell 4 is de beste slimme deurbel die het bedrijf uitbracht. Maar dat betekent niet dat het een feilloos apparaat is. Zo kunnen we nog steeds geen beelden lokaal opslaan en ben je verplicht een abonnement af te sluiten wanneer je beelden wil terugzien. Ook is het jammer dat Ring nog steeds niet de Quick Reply-functie overhevelt naar Europa. Met die optie stel je standaardberichten in voor wanneer je niet thuis bent. Zo kun je tegen een pakketbezorger zeggen dat die het pakket in het zicht van de camera mag leggen, bijvoorbeeld. Maar niet in Nederland, dus.

De beeldkwaliteit is fijn, duidelijk en heel kleurrijk. Het nachtzicht werkt ook meer dan prima; je kunt immers goed details onderscheiden. Verder is het zo dat de Pre-Roll-functie van toegevoegde waarde is en is het fijn dat er verbeteringen zijn voor de accu en de dual-band wifi. Het installeren gaat nog even snel. Jammer van de smarthome-integraties, maar de app is gelukkig wel overzichtelijk en uitgebreid. Ondanks alles voelt de Ring Video Doorbell 4 aan als een kleine stap voorwaarts, omdat er te weinig vernieuwd of uitgebreid wordt ten opzichte van z'n voorganger.

Prijsvergelijker Ring Video Doorbell 4

Reacties (0)