Review: Ajax Systems KeyPad TouchScreen en FireProtect

04 november 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Ajax Systems FireProtect KeyPad

Ajax Systems heeft de afgelopen maanden diverse nieuwe producten uitgebracht voor zijn alarmsysteem. Eerder keken we naar de MotionCam PhOD, KeyPad Plus en LifeQuality sensor. In deze review bespreken we de KeyPad TouchScreen en de FireProtect 2 RB.

Het is alweer een tijdje geleden dat we het Ajax Systems alarmsysteem uitgebreid getest hebben, met een zeer positief eindresultaat. De basis is in al die tijd niet veel veranderd, maar het Oekraïense bedrijf heeft wel een groot aantal producten aan het assortiment toegevoegd.

Wat is Ajax Systems?

Ajax Systems is een bedrijf dat sinds 2011 beveiligingsproducten op de markt brengt en niet te verwarren is met het merk van de brandblussers of de voetbalclub. Het bedrijf was tot voor kort gevestigd in Oekraïne, waar ook de R&D gevestigd was, maar er zijn inmiddels vestigingen over de hele wereld.

Het doel van Ajax Systems is eenvoudig: een premium alarmsysteem ontwikkelen dat staat voor hoge kwaliteit, gebruiksgemak en premium design. Dit zonder het trekken van kabels of het legen van je complete spaarrekening. Ajax Systems is dus een draadloos alarm, maar zonder dat het ten koste moet gaan van de veiligheid of betrouwbaarheid, maar sinds kort heeft het bedrijf ook bedrade componenten in het aanbod. Natuurlijk is het ook een ‘slim’ alarm want je kunt het systeem bedienen met je smartphone of tablet, en bovendien heb je de mogelijkheid om met eigen producten van het bedrijf wat automatiseringsfuncties uit te voeren.

Ook is het belangrijk om te vermelden dat het Ajax Systems alarmsysteem meerdere mogelijkheden biedt om alarm te slaan. De hub van het systeem kan middels WiFi verbonden worden waardoor je via een internetverbinding een alarmsignaal krijgt, maar dat is vrij basic. Je kunt er ook voor kiezen om de hub via ethernet aan te sluiten (weer iets veiliger) en je kunt zelfs een of twee simkaarten kwijt in de hub, waarmee je via SMS of telefoongesprek een notificatie van een alarm kunt krijgen. Mocht je je huis echt optimaal willen beveiligen dan kun je het alarmsysteem eenvoudig koppelen aan een alarmcentrale in Nederland.

Conclusie algemene review

Benieuwd naar onze ervaringen met het complete alarmsysteem van Ajax Systems? Bekijk dan onze review uit 2020. De belangrijkste conclusies staan nog steeds, ondanks dat het bedrijf in de afgelopen twee jaar nieuwe producten uitgebracht heeft en de app een make-over gekregen heeft. Die conclusies gelden dus ook nog voor deze review, waarin we ons focussen op een aantal nieuwe componenten om je bestaande systeem mee uit te breiden.

Ajax Systems KeyPad TouchScreen

Ajax had al een fraai KeyPad in het assortiment, maar dit is een vrij simpel apparaat met touch-knoppen. De KeyPad TouchScreen is een geavanceerde versie, en zoals de naam al doet vermoeden zit er een scherm op. De KeyPad maakt gebruik van een 5-inch ips-display met voldoende helderheid en goede kijkhoeken om het apparaat comfortabel te bedienen als deze aan de muur is gemonteerd. Er worden zes AA-batterijen meegeleverd waarmee het apparaat tot 1,5 jaar moet werken, maar je kunt de KeyPad ook aansluiten op een 12v-punt waardoor de batterijen niet nodig zijn.

De KeyPad Touchscreen biedt tal van voordelen ten opzichte van een normaal KeyPad. We lichten de belangrijkste uit.

 • Als je huis (of bedrijf) bestaat uit meerdere groepen voor het alarmsysteem dan kun je met de nieuwe KeyPad Touchscreen veel eenvoudiger zien wat er ingeschakeld is en wat niet. Er wordt middels duidelijke icoontjes aangegeven welke groepen er zijn, wat de status is en met een druk op het scherm is elke groep in- of uit te schakelen. Ook het gehele systeem kan snel volledig of gedeeltelijk ingeschakeld worden.
 • Middels tabbladen onderin het scherm heb je toegang tot meer functies. Zo kun je middels het Paniek tabblad direct alarm slaan (met indien gewenst aparte knoppen voor brand, inbraak of een andere gebeurtenis), het Beheer tabblad geeft toegang tot het alarm en het Scenario’s tabblad geeft toegang tot scenario’s die je in de Ajax-app hebt aangemaakt. Dit gaat dan met name om smarthome-scenario’s zoals het schakelen van verlichting of het openen van een deur.

 • Er zijn drie manieren om het alarm in of uit te schakelen. Dit kan middels een (algemene of persoonlijke) code die je op het scherm invoert, middels een draadloze zender (pasje of sleutelhanger) die aan de KeyPad gekoppeld wordt of met je smartphone. Dat laatste is nieuw. De KeyPad Touchscreen en de smartphone communiceren middels bluetooth met elkaar, waarmee het alarm eenvoudig geschakeld kan worden. Je houdt je telefoon bij het scherm, waarna geen code meer nodig is en je de gewenste handelingen kunt uitvoeren. De gevoeligheid van bluetooth kan ingesteld worden, waardoor je de telefoon niet per se uit je broekzak hoeft te halen.
 • Ook belangrijk is dat je dankzij het scherm de meldingen te zien krijgt. Stel er staat nog een deur open wanneer je het alarm aanzet, dan moest je voorheen op je telefoon de app openen om te zien wat er aan de hand is. Met de KeyPad Touchscreen krijg je die melding direct op het scherm te zien.
 • Het scherm heeft een automatisch instelbare helderheid, heeft een donkere en een lichte modus, en wordt indien gewenst automatisch geactiveerd zodra er een hand voor het scherm gehouden wordt.

De overige mogelijkheden komen overeen met de normale KeyPad, zoals het aanmaken van meerdere codes (gebruikers). Het KeyPad Touchscreen biedt dus aardig wat extra’s ten opzichte van een normaal KeyPad, maar vooral wanneer je ook echt gebruikmaakt van die extra’s. Wanneer je maar één of twee groepen hebt (zoals wij) en het alarm eigenlijk alleen maar volledig of deels inschakelt, vrijwel altijd de code handmatig invoert, geen smarthome-scenario’s gebruikt en geen (of heel weinig) extra gebruikers met ieder zijn eigen verificatie hebt dan is het vooral een prijzige extra gadget. Dat neemt niet weg dat het zien van meldingen erg handig is en we sinds kort het alarm simpelweg met de smartphone uit en aan kunnen zetten.

De KeyPad Touchscreen kost 499 euro en dat is heel veel geld voor een relatief eenvoudig scherm waarmee je jouw alarmsysteem kunt bedienen. Overweeg je dit scherm? Bekijk dan vooral eerst of je alle extra functies ten opzichte van een normaal KeyPad daadwerkelijk gaat gebruiken.

Ajax Systems FireProtect (2 RB)

Ajax heeft inmiddels een groot assortiment met melders; van pure rook-, hitte- en co-melders tot een combinatie van twee of drie van deze sensoren in één melder. Ook heb je de keuze uit volledig draadloze melders (met vervangbare of vaste batterijen) en melders die aangesloten kunnen worden op het stroomnetwerk. Kortom, voor elke situatie en eisenpakket wel een melder. Voor deze test hebben wij de FireProtect 2 RB ontvangen, wat een draadloze branddetector met hitte-, rook- en CO-sensoren is. Aangezien wij de RB-versie van de FireProtect hebben betekent dit dat de batterijen 7 jaar mee moeten gaan en verwisseld kunnen worden.

Qua design is de FireProtect een rookmelder zoals elke andere rookmelder, beschikbaar in de kleuren zwart en wit. Tegen een plafond zal wit vaak wat beter wegvallen. Er zijn drie leds aanwezig; rood, oranje en groen. Deze laten zien of er een (dringend) alarm is. Daarnaast is er vanzelfsprekend een sirene (85dB) aanwezig en kunnen meerdere melders onderling gekoppeld worden zodat het hele huis in alarm gaat wanneer er rook, hoge CO-concentraties of hitte gedetecteerd wordt.

Voor rookdetectie heeft Ajax een eigen algoritme ontwikkeld. Het algoritme analyseert en vergelijkt tegelijkertijd de gegevens van de optische sensor met dubbel spectrum via een gespecificeerd patroon om rook te onderscheiden van damp of stoom. De detector slaat onmiddellijk alarm als de dynamische patronen wijzen op een echt geval van brand. De rookkamer is ontworpen om alle vervuiling die de detectie kan beïnvloeden te voorkomen. Een circulatiemechanisme voorziet de optische sensor van een onbelemmerd veld om verbrandingsproducten in de lucht snel te identificeren. De FireProtect 2-rookkamer hoeft dus niet regelmatig gereinigd te worden.

Het CO-alarm wordt getriggerd wanneer de CO-niveaus stijgen met;

 • 50 ppm in minder dan 90 minuten
 • 100 ppm in minder dan 40 minuten
 • 300 ppm in minder dan 3 minuten

Boven de 400ppm is het CO-niveau levensbedreigend.

Ajax Systems FireProtect

Tot slot is er een hitte-alarm. Hiermee wordt gekeken naar de temperatuurstijging. Wanneer de temperatuur binnen één minuut met meer dan 10 graden stijgt en hoger is dan 64 graden dan wordt er alarm geslagen.

We hebben de FireProtect aan een aantal simpele tests ontworpen, met onder meer neprook, extreme hitte en hoge CO-concentraties. Daar kwam de melder zonder problemen doorheen. Voor de kwaliteit hoef je het dus niet te laten, en als je al gebruikmaakt van een Ajax alarmsysteem dan zijn de melders van het bedrijf een belangrijke en hoogwaardige toevoeging. De prijs van de FireProtect bedraagt 149 euro.

Conclusie

De FireProtect melders van Ajax Systems zijn voor diegenen die al een alarmsysteem van het bedrijf hebben een waardevolle, hoogwaardige en handige toevoeging. De prijs is wat aan de hoge kant, maar daarvoor krijg je wel een hitte-, CO- én rookmelder, en ben je verzekerd van een systeem dat nauwkeurige meldingen geeft, en je huis weer wat beter beschermt en beveiligt. De KeyPad Touchscreen is een leuke toevoeging aan het Ajax alarmsysteem, maar met een prijs van 499 euro alleen interessant voor diegenen die per se het nieuwste willen hebben en diegenen die alle extra functies die het scherm biedt (ten opzichte van een normaal KeyPad) ook echt gebruiken. De kwaliteit is hoogwaardig en de mogelijkheden uitgebreid, maar een must-have is het niet.

8.5
Ajax Systems FireProtect KeyPad

Beoordeling
Ajax FireProtect en KeyPad Touchscreen

Pluspunten
 • KeyPad Touchscreen
 • Veel mogelijkheden
 • Premium kwaliteit
 • Betrouwbaar en veilig
 
 • FireProtect
 • Premium kwaliteit
 • Betrouwbaar en veilig
 • Tal van configuraties
Minpunten
 • KeyPad Touchscreen
 • Erg duur
 • Niet voor iedereen interessant
 
 • FireProtect
 • Vooral voor Ajax-gebruikers

Beoordeling Ajax FireProtect en KeyPad Touchscreen

De FireProtect melders van Ajax Systems zijn voor diegenen die al een alarmsysteem van het bedrijf hebben een waardevolle, hoogwaardige en handige toevoeging. De prijs is wat aan de hoge kant, maar daarvoor krijg je wel een hitte-, CO- én rookmelder, en ben je verzekerd van een systeem dat nauwkeurige meldingen geeft, en je huis weer wat beter beschermt en beveiligt. De KeyPad Touchscreen is een leuke toevoeging aan het Ajax alarmsysteem, maar met een prijs van 499 euro alleen interessant voor diegenen die per se het nieuwste willen hebben en diegenen die alle extra functies die het scherm biedt (ten opzichte van een normaal KeyPad) ook echt gebruiken. De kwaliteit is hoogwaardig en de mogelijkheden uitgebreid, maar een must-have is het niet.

Reacties (0)