Review: EufyCam 3 – Eufy zet een grote stap vooruit

06 november 2022 + 10 minuten 19 Reacties
EufyCam 3
FWD award

Eufy heeft onlangs de derde versie van de EufyCam gelanceerd. De slimme beveiligingscamera zet een flinke stap vooruit, niet alleen qua functies, maar ook qua prijs. Een duo-pack met twee camera's en de nieuwe HomeBase 3 gaat voor 549 euro over de toonbank. In deze review gaan we aan de slag met de EufyCam 3.

Eufy heeft echt flinke stappen vooruit gezet met deze nieuwe beveiligingscamera. Eufy (onderdeel van Anker) stond altijd bekend om de goede prijs-kwaliteitsverhouding, maar dit keer betaal je maar liefst 549 euro voor twee camera’s en de nieuwe HomeBase 3. Is het nieuwe model net zo high-end als de prijs doet vermoeden? Als we naar de specificaties kijken wel. Zo is dit de eerste camera van Eufy met een 4K Ultra HD-resolutie. De hoge resolutie stelt je in staat om gemakkelijk in- en uit te zoomen en zo een beter beeld van eventuele calamiteiten te krijgen. Je kunt de EufyCam 3 binnen en buiten gebruiken, maar buiten komt dit model toch het meest tot z’n recht dankzij het ingebouwde zonnepaneel bovenop de behuizing en de Spotlight die iedere ongewenste bezoeker direct in het felle licht zet. Ook het nachtzicht moet zijn verbeterd.

Het SunPower-zonnepaneel bovenop de behuizing moet zorgen voor 24/7 beveiliging. Zo is volgens Eufy twee uurtjes zon per dag voldoende voor een dag stroom. En schijnt de zon niet? De 13.400 mAh-batterij moet een jaar lang zonder opladen kunnen doen. Volgens de fabrikant hoef je dus eigenlijk nooit zelf op te laden. Ook nieuw is BionicMind AI-technologie. Niet alleen kan de EufyCam 3 mensen, voertuigen of dieren onderscheiden, ook gezichtsherkenning is aanwezig. Zo herkent de camera familie en vrienden en geeft je de optie om alleen een melding te geven bij onbekenden.

EufyCam 3

Bij Eufy zijn er geen abonnementskosten. Je hoeft maandelijks dus niets te betalen voor extra functies. Na de aanschaf ben je helemaal klaar en kun je van alle functies gebruikmaken. In de doos vind je twee bevestigingsplaatjes, schroefjes, alle kabels die je nodig hebt en de handleiding. Het is een compleet pakket en na aanschaf ben je meteen klaar. Overigens zijn we geen fan van bevestigingsmateriaal dat je moet schroeven. Het is vaak van slechte kwaliteit en dat is ook hier het geval. De schroef draaide meteen door en het bevestigingsplaatje is ook echt een onding. Geef ons dan maar de magneten van de Nest Cam. Dat werkt een stuk beter.

HomeBase 3

De EufyCam 3 komt met de vernieuwde HomeBase 3. Ook dit is een grote stap vooruit ten opzichte van de HomeBase 2 die je bij de EufyCam 2 geleverd kreeg. Het eerste verschil zien we al meteen bij het uitpakken. Het is echt een zwaar apparaat geworden. Je kunt al je Eufy-apparaten verbinden met de HomeBase 3. Het werkt als een hub en tevens ook als opslag. Zo heb je standaard 16 GB opslag op de HomeBase 3, maar je hebt nu veel meer opties voor lokale opslag. Zo kun je bovenin gewoon een harde schijf steken tot maar liefst 16 TB of gebruik de usb-aansluiting achterop het apparaat. Ook een NAS is mogelijk. Let wel dat opnames alleen ‘event-based’ zijn. Je kunt dus niet 24/7 opnemen. Een puntje van kritiek was de sirene van de vorige HomeBase. Die was eigenlijk niet luid genoeg. Helaas heeft Eufy niks met deze kritiek gedaan, want de sirene is namelijk ook dit keer niet zo luid als je zou wensen. De HomeBase 3 doet ook dienst als gong voor je verbonden videodeurbel.

De HomeBase 3 is backwards compatibel met de vorige generatie Eufy-camera’s. Je kunt de EufyCam 3 dus niet aan de HomeBase 2 toevoegen, maar de EufyCam 2 wel op de HomeBase 3. Alle camera’s in de EufyCam-serie kun je op dit moment al toevoegen. Ook de Eufy 2K Video Doorbell kun je toevoegen. De recente Eufy Video Doorbell Dual echter nog niet. Deze moet in december over te zetten zijn naar de nieuwe HomeBase. Laten we hopen dat Eufy dit goed en snel regelt, want het track record qua beloftes van het bedrijf is niet altijd even goed. Heb je deze videodeurbel nog hangen, dan moet je daarvoor dus ook nog de oudere HomeBase 2 gebruiken en wachten totdat Eufy de zaken op orde heeft.

De HomeBase 3 opent wel de deuren naar nieuwe functies met kunstmatige intelligentie. Ook je oudere camera’s profiteren hiervan met nieuwe functies qua personen-, voertuigen- en huisdierdetectie. Een nadeel is wel dat de wifi-verbinding er niet meer is. De HomeBase 2 kon je gewoon overal neerzetten waar je maar wilde, zolang er maar een wifi-verbinding was. De HomeBase 3 heeft een bekabelde verbinding met je router nodig. Volgens Eufy is dit noodzakelijk vanwege de 4k-resolutie en de grotere hoeveelheid data die nodig is om te versturen. Daar zit natuurlijk wat in. Mensen met een echt dikke router kunnen dit prima via wifi doen, maar ook de mensen met een standaardrouter van de internetprovider kiezen dan voor wifi. En vervolgens blijkt dat niet snel genoeg en stromen de klachten binnen. We kunnen ons de keuze van Eufy wel voorstellen. Het zorgt er wel voor dat je wat minder flexibel bent in de plaatsing van de HomeBase 3. Eufy ondersteunt Amazon Alexa en Google Assistant. De nieuwe smarthomestandaard Matter ontbreekt voorlopig nog bij Eufy.

Installatie en de app

De installatie is zoals we bij Eufy gewend zijn heel gemakkelijk. Sluit eerst de HomeBase 3 aan en via de app verbind je deze gemakkelijk met je wifi-netwerk. Tussendoor nog even op de Connect-knop achterop drukken en je bent klaar. Dezelfde stappen neem je ook voor de beide EufyCam 3-camera’s. Binnen enkele minuten kun je van start en dit kan eigenlijk niet mis gaan. Het overzetten van eventuele oudere camera’s van de HomeBase 2 naar de HomeBase 3 kan niet via een enkele knop. Je moet deze eerst verwijderen en vervolgens weer toevoegen aan de HomeBase 3.

Wie de Eufy Security-app al vaker heeft gebruikt ziet een nieuw tabblad onderaan het scherm genaamd ‘AI Edge’. Hier vind je alle nieuwe functies omtrent de kunstmatige intelligentie. Je kunt hier bekenden toevoegen aan de hand van foto’s. Eventuele foto’s van onbekenden kun je hier bekijken en, mits het een bekende is, er een naam aan koppelen. Voor de rest is de app vrijwel hetzelfde gebleven. Op het beginscherm ‘Apparaten’ zie je alle toegevoegde camera’s en kun je alle live feeds bekijken. Bij Gebeurtenissen zie je alle opnames en kun je deze terugkijken. Bij Beveiliging stel je de status in voor Tijd, Afwezig of maak je zelf een schema en bij Explore wil Eufy je graag extra producten laten aanschaffen.

Via het hamburgermenu vind je de algemene instellingen en vanaf het thuisscherm vind je ook de instellingen per camera via de 3 horizontale puntjes op het camerabeeld. Hier kun je bewegingsdetectie, energiebeheer, spotlightinstellingen, antidiefstaldetectie, video-instellingen, audio-instellingen en nog veel meer kiezen. De EufyCam 3 is uitgerust met meer opties dan ooit. Je kunt zelfs kiezen voor nachtzicht via de IR-led of nachtzicht in kleur waarbij de spotlight ook gebruikt wordt. Ook kies je de opnamekwaliteit (4K, 2K of Full HD), activiteitenzones of bijvoorbeeld detectiegevoeligheid. De keuze is reuze en je kunt de camera helemaal aanpassen naar wens. De app is daarbij erg duidelijk en overzichtelijk, dus dat heeft Eufy allemaal erg goed voor elkaar.

EufyCam 3 in gebruik

Hoe bevallen de camera’s in gebruik? De afgelopen weken hebben we een camera buiten en een camera binnen gebruikt. We hebben nog een beetje de gebrekkige AI-functies van de Eufy Video Doorbell Dual in het achterhoofd met de pakketdetectie en gezichtsherkenning. Dat werkte bij lancering niet goed en, we hebben dit model zelf ook hangen, ook nu werkt het nog altijd niet vlekkeloos. Ook al is het wel flink verbeterd na verloop van tijd. Hoe zit het dan met de kunstmatige intelligentie van de EufyCam 3? We weten dat het een zelflerend systeem is en dus waarschijnlijk wat tijd nodig heeft om ons te leren kennen. We beginnen met onszelf toe te voegen als bekende door middel van een foto in de Eufy Security-app en plaatsen een camera in de tuin.

En waar de gezichtsherkenning op de Eufy Video Doorbell Dual dus echt niet werkte, daar werkt het hier meteen! Een enkele foto van mezelf blijkt voldoende om de camera mij te laten herkennen. Laten we hopen dat dit ook de reden is dat je de Eufy Video Doorbell Dual als één van de weinige Eufy-camera’s nog niet op de HomeBase 3 kunt aansluiten. Wellicht werkt de BionicMind AI straks ook op deze videodeurbel en hebben we ook daadwerkelijk iets aan de gezichtsherkenning op de Eufy Video Doorbell Dual. Terug naar de EufyCam 3 in ieder geval. Tijdens de testperiode wist deze beveiligingscamera me vrijwel iedere keer te herkennen. Zo af en toe een kleine uitglijder als er een deel van mijn hoofd zichtbaar is, of de achterkant, maar dat kunnen we de camera niet aanrekenen.

Je kunt zelf aangeven of je nog meldingen van een bekende wil ontvangen, ook al zit deze functie wel enigszins verstopt in de app. Ook al werkt de gezichtsherkenning vlekkeloos, dat geldt nog niet helemaal voor deze notificaties. We blijven af en toe een notificatie van een bekende krijgen. Ondanks dat de gezichtsherkenning dus werkt is er toch nog een functie die weer net niet lekker blijkt te werken. Jammer, want voor de rest is het pakket namelijk echt heel goed.

De beeldkwaliteit is overigens uitstekend. De 4K-resolutie is haarscherp en geeft je bovendien de mogelijkheid om flink in te zoomen. En dan is het nog steeds behoorlijk scherp. Het geeft je vooral de mogelijkheid om ook gebeurtenissen van veraf goed te bekijken. Je kunt uiteraard ook communiceren via de camera met eventuele bezoekers en beide kanten op ben je goed te horen. De beeld- en geluidskwaliteit is met sprongen vooruit gegaan bij de EufyCam 3. Datzelfde geldt voor het nachtzicht. Eufy liep eigenlijk een beetje achter qua nachtzicht op voorgaande modellen en die achterstand heeft men nu volledig ingelopen. Niet alleen is het infraroodbeeld beter, in combinatie met de spotlight heb je nachtzicht in kleur en zie je veel duidelijker wat er rond je huis afspeelt in de nacht. Wel zien we veel ghosting bij het nachtzicht in kleur, dus wellicht is het normale infraroodbeeld een betere optie.

Tot slot de batterij. Alhoewel je met 13.400 mAh al een hoge capaciteit tot je beschikking hebt, is er natuurlijk ook nog een zonnepaneel op de camera. Standaard maakt de EufyCam 3 gebruik van de batterij. Bij energiebeheer kun je per camera aangeven of je de accu of het zonnepaneel wil gebruiken. En hangt de camera inderdaad buiten in de zon, dan krijg je ook iedere dag het energierapport te zien wat de opbrengst is geweest. De testperiode is te kort geweest om te kijken of je inderdaad nooit hoeft op te laden, maar onze indruk de afgelopen weken was in ieder geval erg goed. Hang de EufyCam 3 op een (zonnige) plek en opladen zal vrijwel tot het verleden behoren.

Conclusie

Jarenlang hebben we Arlo gezien als de top als het gaat om beveiligingscamera’s voor de gewone consument. Arlo heeft echter nu stevige concurrentie van Eufy gekregen. Nu Eufy ook de kunstmatige intelligentie onder de knie heeft hebben we met de EufyCam 3 één van de beste beveiligingscamera’s van dit moment. De goede beeld- en geluidskwaliteit en de betrouwbaarheid van de meldingen speelt hier uiteraard ook een hele grote rol in mee. Wel kost deze kwaliteit een hoge prijs, want ten opzichte van de EufyCam 2 is de aanschafprijs bijna verdubbeld.

9.0
EufyCam 3
FWD award

Beoordeling
EufyCam 3

Pluspunten
  • Gezichtsherkenning werkt fantastisch
  • Goede beeld- en geluidskwaliteit
  • Overzichtelijke app
  • Vrijwel nooit meer opladen
  • HomeBase 3 grote stap vooruit
  • Lokale opslag
  • Geen abonnementskosten
Minpunten
  • Bevestigingsmateriaal slechte kwaliteit
  • HomeBase 3 sirene niet luid genoeg
  • HomeBase 3 moet bekabeld aan router
  • Duur in aanschaf

Beoordeling EufyCam 3

Jarenlang hebben we Arlo gezien als de top als het gaat om beveiligingscamera's voor de gewone consument. Arlo heeft echter nu stevige concurrentie van Eufy gekregen. Nu Eufy ook de kunstmatige intelligentie onder de knie heeft hebben we met de EufyCam 3 één van de beste beveiligingscamera's van dit moment. De goede beeld- en geluidskwaliteit en de betrouwbaarheid van de meldingen speelt hier uiteraard ook een hele grote rol in mee. Wel kost deze kwaliteit een hoge prijs, want ten opzichte van de EufyCam 2 is de aanschafprijs bijna verdubbeld.

Prijsvergelijker EufyCam 3

Reacties (19)