De best gelezen artikelen, reviews en tips van 2023 (Beeld)

27 december 2023 7 Minuten 0 Reacties
TCL 55C745

2023 zit er weer bijna op maar niet voordat we ook bij FWD het jaar op mooie wijze afgerond hebben, met in dit overzicht de best gelezen artikelen van afgelopen jaar in de categorie Beeld.

2023 was geen heel bijzonder jaar op het gebied van televisie. Er werd wel weer een groot aantal nieuwe producten op de markt gebracht, maar de echte innovaties en grote onthullingen ontbraken. In dit artikel kijken we naar wat van onze lezers de meeste aandacht kreeg. We zijn dit jaar weer druk geweest en hebben duizenden nieuwtjes, tientallen achtergrondartikelen en bijna honderd reviews geschreven. Hieronder vind je de artikelen, reviews en tips in de categorie Beeld die dit jaar het meest gelezen werden.

2023 TV line-ups

Zoals ook de voorgaande jaren wisten onze line-up-artikelen het beste te scoren. Dit zijn artikelen die we aan het begin van elk jaar opzetten om je een duidelijk overzicht te geven van de producten die elke fabrikant op de markt brengt. Het waren met name de aankondigingen van de tv line-ups voor 2023 die het goed deden. LG kreeg dit jaar de meeste aandacht, terwijl dat bedrijf geen grote innovaties aankondigde. LG introduceerde begin 2023 een compleet nieuwe oled tv line-up en een compleet nieuwe QNED (lcd) tv line-up voor de Benelux.

Samsung en Sony wisten ook hoog te scoren, met name omdat beide bedrijven met een verbeterde versie van de QD-OLED-modellen kwamen. Zowel Sony als Samsung introduceerde begin 2022 een QD-OLED-televisie en brachten dit jaar nieuwe versies van deze modellen op de markt. Sony vergezelde dit topmodel van verschillende standaard oled-modellen in de 2023 oled tv line-up, terwijl Samsung naast de QD-OLED-modellen een groot aantal QLED lcd-televisies op de markt bracht. Overigens is Samsung nog een van de weinige fabrikanten die echt focust op de 8K-resolutie.

Ook Panasonic en Philips lieten begin dit jaar al van zich horen, maar het duurde tot na de zomer voordat de nieuwste televisies van deze merken daadwerkelijk op de markt verschenen. Panasonic lanceerde dit jaar weer wat meer modellen dan vorig jaar, met vier oled-series en vijf lcd led-series. Philips lanceerde drie oled-televisies, waarvan het topmodel over een META OLED-paneel en Bowers & Wilkins audiosysteem beschikt. In de lcd led tv line-up van het bedrijf zien we onder meer televisies met miniled terug.

Benieuwd naar alle televisies en andere av-producten die de grote fabrikanten voor 2023 (en 2024) gelanceerd hebben? Lees dan hieronder verder in ons 2023 line-up overzicht.

Panasonic MZW2004 oled tv 1
Lees ook

Home cinema overzicht 2023 – alle merken en av-producten in één overzicht

Reviews van Philips en LG zijn populair

Als we kijken naar de reviews die het best gelezen werden dan valt net als vorig jaar één ding vooral op; het zijn met name de oled tv’s die veel bekijks trekken, en daartoe behoren inmiddels ook de QD-OLED-televisies.

De review die het meest gelezen werd in 2023 is echter de review van de LG G3-serie oled-televisie. Opvallend is het niet aangezien vorig jaar de review van de G2-serie het best gelezen werd. Dit ultraslanke model kan vlak tegen de muur gehangen worden en is het 4K-topmodel van het bedrijf. LG bracht ook goedkopere oled-televisies op de markt. De review van de C3-serie werd van deze modellen het beste gelezen.

LG wordt op de voet gevolgd door Philips. Het van oorsprong Nederlandse merk zette weer vol in op televisies en dat betaalde zich uit. Onze review van de OLED808, een middenklasser, werd zeer goed bekeken. Ook het nieuwe topmodel van Panasonic wist hoog te scoren. De review van de MZW2004 oled-televisie bevindt zich in de top drie.

De eerste QD-OLED-televisie die we terugzien in de top tien is die van Sony. In onze review van de XR-55A95L QD-OLED-tv waren we vol lof en de tv kreeg zelfs een Excellent Award. Opvallend is dat de Samsung S95C QD-OLED-televisie geheel buiten de top tien valt. Wel vinden we daarin de review van de betaalbaardere QN90C-serie terug.

Tot slot zien we in onze lijst van best gelezen reviews ook een aantal nieuwkomers terug. Met name Hisense en TCL timmeren in de Benelux hard aan de weg. Onze reviews van de TCL C745-serie lcd led-televisie, de TCL C845-serie lcd led-televisie en de Hisense 65U79KQ lcd led-televisie werden het beste gelezen.

Energieverbruik en waar moet je op letten?

Aangezien er dit jaar niet veel nieuwe technieken of flink verbeterde technieken gepresenteerd zijn bij de televisies hebben we ook wat minder achtergronden gepresenteerd. Wel is de QD-OLED-techniek nog steeds relatief nieuw en werd onze achtergrond over wat QD-OLED precies is het best gelezen van alle achtergrondartikelen.

Daarnaast hebben we dit jaar veel aandacht gegeven aan de smart tv-platformen. Met name de platformen van LG en Samsung waren populair onder onze lezers. De achtergrondartikelen over webOS 23 van LG en de nieuwste versie van het Tizen smart tv-platform van Samsung werden goed gelezen.

Over de nieuwe regels voor energielabels was ook dit jaar nog veel te doen. Televisies, en dan met name de extreem grote modellen, kregen een veel slechter label. Maar, wat betekent dat precies en waarom lukt het sommige fabrikanten toch een beter label te bemachtigen? Onze expert Eric Beeckmans schreef een populair achtergrondartikel over de energielabels voor televisies waarin ook tips behandeld worden om energie te besparen.

Zo was er dit jaar veel aandacht voor miniled, een nieuwe soort achtergrondverlichting die bij steeds meer premium lcd-televisies toegepast wordt. Ons achtergrondartikel over de verschillen tussen oled en miniled trok dan ook veel bekijks dit jaar. En aangezien de premium series bij de meeste fabrikanten tegenwoordig oled-televisies zijn waar toch veel verwarrende en verschillende namen aan gegeven worden wisten veel lezers ons artikel over de verschillen tussen al deze oled tv’s te vinden.

Hoewel televisies steeds vaker online gekocht worden kwamen veel bezoekers dit jaar terecht op ons achtergrondartikel over het kopen van een televisie in de winkel. Waar moet je dan precies op letten? En als die televisie dan eenmaal gekocht is, hoe plaats je deze dan of hoe hang je deze het beste op? Een ander artikel dat veel gelezen werd is onze uitleg over hoe je jouw televisie het beste schoon kunt maken. En als je dan een televisie hebt, hoe verbind je jouw smartphone er dan mee? Daar gingen we dieper op in, in dit achtergrondartikel.

Het best gelezen achtergrondartikel van 2023 was echter een artikel van begin dit jaar: de tv koopgids 2023. In dit artikel bespreken we uitgebreid waar je op moet letten als je een nieuwe televisie gaat kopen, en dat gaat allemaal nog steeds op in 2024.

Panasonic LZW2004 oled tv 5
Lees ook

Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een nieuwe tv

Op naar 2024

Op het gebied van Beeld was 2023 meer een tussenjaar. Er werd een hoop gepresenteerd maar het waren meer evoluties dan revoluties. We kijken dan ook uit naar uit 2024, waarin we weer een aantal mooie innovaties verwachten.

Wij kijken uit naar volgend jaar en gaan je natuurlijk weer voorzien van nieuws, achtergronden en reviews. Het team van FWD wenst je een fijne jaarwisseling!

Reacties (0)