Review: Philips 55OLED808 (OLED808-serie) oled tv

15 augustus 2023 + 10 minuten 5 Reacties
Philips 55OLED808-lifestyle
FWD award

Een premium OLED-tv met een erg rijke uitrusting, dat is de beste omschrijving van de Philips 55OLED808. Hij heeft alles in huis om gamers, sportliefhebbers en filmfans te bekoren. Het is ook de eerste Philips die gebruik maakt van een nieuwe chipset, dus zijn we benieuwd wat er allemaal veranderd is.

Philips 55OLED808 – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Philips 2023 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2022.

Wat Ultra HD 4K 120Hz W-OLED-tv
Schermformaat 55 inch (139 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x v2.1 48 Gbps, 2x v2.0 18 GBps, ARC/eARC, ALLM, 4K120, VRR (AMD FreeSync, NVIDIA G-Sync), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, 1x Ethernet, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, Google TV (Android 12.0), DTS Play-Fi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 7th Gen P5 Perfect Picture Engine, driezijdige Ambilight Next Generation
Afmetingen 1.225 x 773 x 230 mm (incl. voet)
Gewicht 21,7 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 83 (G) / HDR 74 watt (F)
Adviesprijs 1.999 euro

Philips 55OLED808 - Design

Het dunne OLED-paneel krijgt van alle fabrikanten zo weinig mogelijk toevoegingen. De minimale donkere rand rond het scherm die naadloos overgaat in de mat afgewerkte rug leidt op geen enkele manier af van het beeld.

Alle karakter van het toestel komt van de voet, dit jaar een centrale metalen voetplaat zonder de bij Philips gebruikelijke chroom accenten, maar afgewerkt in een wat soberdere donker gesatineerde kleur, zeker even aantrekkelijk wat ons betreft.

De voet is niet alleen erg stabiel maar fungeert als draaivoet, een handig detail. Je draait het toestel erg vlot, met een vinger zo je wilt.

Philips 55OLED808 - Aansluitingen

Op het eerste gezicht lijkt Philips niets veranderd te hebben aan de aansluitingen. Twee HDMI 2.0-aansluitingen (18 Gbps) en twee HDMI 2.1-aansluitingen met 48 Gbps bandbreedte. Ze ondersteunen ALLM, 4K120 en VRR. Op een van de HDMI 2.1-poorten is ARC/eARC beschikbaar, maar in tegenstelling tot vorig jaar is er geen ARC op alle andere HDMI-poorten.

De rest van de aansluitingen zijn wel onveranderd. Drie USB-aansluitingen, digitaal optische uitgang, een hoofdtelefoonuitgang, draadloos en bedraad netwerk, en Bluetooth (voor draadloze keyboards, de remote en draadloze hoofdtelefoon). Alle aansluitingen staan naar opzij of naar onder gericht.

Philips 55OLED808 - Gebruiksgemak en smart tv

Deze Philips is een van de eerste toestellen die draaien op het nieuwe MediaTek Pentonic platform. Aida64 identificeert het als de MT5896 chipset, met een quad-core ARM Cortex-A73 2GHz, 3 GB RAM en de Mali G57 GPU. Onze eerste indrukken zijn uitstekend, het toestel reageert bijzonder vlot.

Dit jaar markeert voor Philips ook de stap naar Google TV, met Android 12 onder de motorkap. Google TV heeft minder personalisatie-opties dan Android TV, maar in ruil daarvoor krijg je wel heel uitgebreide aanbevelingen, onderverdeeld per genre in plaats van per streaming dienst. De genres die het voorstelt zijn gebaseerd op je kijkgedrag, maar bevatten enkel content uit YouTube, Prime Video, Apple TV en Disney+. Geen Netflix weliswaar, maar we hopen wel dat daar ooit content van lokale apps bijkomt.

Met de stap naar Google TV heeft Philips eindelijk ook zijn instellingenmenu’s aangepast. Die vallen nu voor een deel onder de Google TV opbouw. Maar de belangrijkste wijziging is dat instellingen nu onderaan het beeld verschijnen wanneer je ze wil veranderen. Daardoor heb je een veel beter zicht op wat die instelling precies doet met het beeld. De organisatie is ook wat gestroomlijnd zodat je alles makkelijker terugvindt. Slimme instellingen zoals de automatische lichtsensor, of optimalisatie van kleurtemperatuur en donkere details zijn nu ook duidelijker terug te vinden.

Afstandsbediening

De zwarte remote lijkt grotendeels op de remote van de PUS8807 die we vorig jaar zagen. Een aantal toetsen zijn van plaats gewisseld, maar het ontwerp en layout zijn onveranderd. Opvallend is dat er nu rechts onderaan een toets is voor de tv-instellingen, de toets rechts bovenaan (‘menu’) opent een snelmenu.

De remote is erg licht, aangenaam in gebruik en heeft een vlotte, duidelijke toetsaanslag. Hij biedt drie sneltoetsen voor Netflix, Rakuten TV en Prime Video, en beschikt over een ingebouwde microfoon voor de Google Assistant.

Functies

De Philips 55OLED808 (OLED808-serie) beschikt over een single tv-tuner en één CI+-slot. Opnemen kan naar USB harde schijf, maar tegelijk een ander kanaal bekijken is niet mogelijk. De mediaspeler speelde bijna al onze bestanden, inclusief HDR-video en ondertitels. Hij weigerde enkel Divx en Xvid, maar ondersteunt wel DTS. Op Android tv is er echter geen gebrek aan apps die Divx spelen. Geen Airplay 2, maar Philips blijft de enige tv-fabrikant die voor DTS Play-Fi kiest. Daarmee kan je de tv opnemen in een multiroom-omgeving.

Ambilight is nog steeds een exclusieve Philips-feature. Deze driezijdige Ambilight Next Generation stuurt elke LED individueel aan in plaats van in groepen van drie. Daardoor is de Ambilight halo gedetailleerder en komt hij beter overeen met wat er op het scherm gebeurt. De Aurora functie is je screensaver wanneer je geen tv kijkt, en die ook gebruik maakt van Ambilight. De ingebouwde bibliotheek van sfeerbeelden, bewegende scènes en kunst is aangevuld met natuurbeelden uit The Explorers, en sportbeelden van Red Bull Extreme Sports.

Philips 55OLED808 - Beeldverwerking

De Philips P5-processor is in zijn zevende generatie aangekomen. Dit jaar is wel de onderliggende chipset veranderd dus is het wel uitkijken of er toch veranderingen zijn in de beeldverwerking. We zien over het algemeen dezelfde uitstekende resultaten als vorige modellen, maar er zijn toch ook een aantal plaatsen waar we wijzigingen vermoeden. Zo lijkt de ruisonderdrukking een tikje minder efficiënt voor willekeurige ruis, maar net iets beter voor compressieruis (blokvorming). Tekstoverlays in de vorm van horizontale tickers kunnen lichtjes schokken.

Nieuwe features zijn er ook. In de instellingen vinden we ‘Textuurverbetering’, waarmee je een geavanceerd superresolutie-algoritme activeert. Dat accentueert heel goed het detail, zonder onnatuurlijk te lijken. Enkel bij dvd-content van slechte kwaliteit vermijd je het beter, vermits je dan ook de fouten meer in de kijker zet. Philips heeft in de OLED808-serie nu ook een anti-banding algoritme, maar dat heeft geen aparte instelling (het valt onder de instelling ‘Artefactreductie’). Dat werkt wel, maar de resultaten kunnen variëren. Bij heel matige zachte kleurbanden is het goed, maar ergere effecten krijgt het niet weggewerkt. Bovendien is de Minimum-instelling iets te licht, terwijl je bij Medium al wat detail opgeeft om banding te vermijden. In onze donkere testscène gaf dat ook aanleiding tot erg zichtbare donkere vlakken die door het toortslicht opvallend van grootte wijzigen. De maximum-instelling vermijd je, die gomt enorm veel detail weg.

De lichtsensor in de 55OLED808 (OLED808-serie) meet nu niet alleen de lichtintensiteit, maar is een RGB-sensor die ook de kleurtemperatuur meet. De tv kan daarmee zijn witpunt aanpassen zodat het beeld beter past in je omgevingslicht. Het werkingsterrein is wel bewust beperkt, zodat bijvoorbeeld extreem groene of rode omgevingskleur het beeld niet te sterk beïnvloeden. Het resultaat is prima, al zullen puristen dit ongetwijfeld uitschakelen.

Het OLED-scherm heeft een zeer goede bewegingsscherpte, en verbergt in snelle bewegingen enkel het fijnste detail. Bewegende voorwerpen hebben nauwelijks last van een wazige rand. Dit jaar is de Black Frame Insertion (wat is BFI) optie verdwenen. Maar vermits die enkel op 60Hz zou werken vinden we dat geen groot verlies. Voor motion interpolation heeft Philips al lang een erg goede oplossing, en die zien we ook dit jaar terug. Wil je filmbeelden vloeiend maken, dan kan je voor de “Vloeiend” optie kiezen, die overigens heel weinig beeldartefacten veroorzaakt. Voor de meer filmische look kies je ‘Film’ of ‘Standaard’.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeld Beeld Beeld Geavanceerd
Beeldmodus: Filmmaker mode

Optimalisatie Lichtniveau: Aan/Uit
Optimalisatie donkere details: Aan/Uit
Optimalisatie kleurtemperatuur: Uit

Contrast/Helderheid:
OLED Contrast: 70
Lichtboost: Medium
Videoniveau: 100Contrast/Donkere details:
Gamma: 0
Zwartniveau: 50Contrast/Contrastverbetering:
Perfect Natural Reality: Aan/Uit
Dynamisch verbeteringsniveau: MinimumContrast/HDR Controle:
HDR: Standaard
HDR-Effect: Minimum
Kleur:

Verzadiging: 50
Kleurverbetering: Uit
Breed Kleurengamma: Uit
Kleurtemperatuur: Witpunt: Warm

Scherpte:
Verbetering: 0-1
Textuurverbetering: Aan/Uit

Scherp Beeld:
Ruisreductie: Minimum
Artefactreductie: Minimum

Motion:
Motionstijl: Films/Standaard/Persoonlijk

Philips 55OLED808 - Beeldkwaliteit

De Philips 55OLED808 (OLED808-serie) gebruikt hetzelfde paneel als vorig jaar, dus geen paneel met microlens array. In de donkere uniformiteitstest merken we een heel vage verticale band. De heldere test toont een beetje blauwe tinting onderaan. Beide problemen blijven echter onzichtbaar in normale content.

De Filmmaker Mode blijft de ideale keuze voor het meest natuurgetrouwe beeld. Op ons testtoestel was die echter wat minder goed gekalibreerd dan we gewend zijn. De grijsschaal had een licht overschot groen en rood, wat het beeld een zeer fijne lichtgeelgroene tinting geeft. Dat heeft wat impact op de huidskleuren, maar het viel minder op in andere kleuren. De Philips verbergt een kleine beetje witdetail, al zal dat zelden een probleem zijn. De tv toont prima schaduwdetail, dat is ten dele te wijten aan de keuze voor een gammawaarde van 2,2. Maar alhoewel je veel detail ziet, lijken donkere beelden zoals de Harry Potter-test soms wat hard, alsof het scherm relatief grote stappen neemt om van zwart naar lichtere tinten te gaan. Dat probleem zagen we ook al in de Game Of Thrones scène. Je kan de gamma naar +2 brengen (voor gamma 2,4) om dat wat te verbergen.

Het resultaat is nog steeds erg goed, maar er is wel wat ruimte voor verbetering met een echte kalibratie. De OLED808 kan je automatisch kalibreren in Portrait Displays Calman.

Philips 55OLED808 - HDR

Het blijft een uitstekende troef dat Philips naast HDR10 en HLG ook Dolby Vision én HDR10+ Adaptive aankan. Dolby Vision IQ, waarbij de tv rekening houdt met de lichtsensor, vangt Philips op door Dolby Vision content te combineren met de eigen Ambient Intelligence features, die je dan wel moet activeren uiteraard.

Er zijn geen veranderingen aan het paneel ten opzichte van vorig jaar, maar toch is Philips erin geslaagd om er iets meer licht uit te halen. In Filmmaker mode meten we 812 nits piekhelderheid op het 10% venster, tegenover 715 nits op de OLED807. Op het 2% venster gaat de meter zelfs tot 855 nits. Op het volledig wit veld is de winst kleiner, daar meten we 189 nits, terwijl de OLED807 ook al 180 nits haalde. De verbetering is niet spectaculair, maar genoeg om de OLED808 boven de concurrenten van vorig jaar te tillen.

Het kleurbereik van 97% DCI-P3 en 70% Rec2020 is uitstekend, en onveranderd tegen vorig jaar. De Filmmaker Mode is degelijk gekalibreerd, hij heeft minder last van die groene afwijking in de grijsschaal. We zien wel duidelijk de hand van Philips aan het werk. Kleuren zijn qua tint correct, maar vaak iets donkerder dan gewenst, al is dat in ruil voor meer intensiteit. Die aanpak zagen we ook op vorige modellen.

In de instellingen vinden we enkel de HDR-effect instelling, die maakt het beeld progressief iets helderder. Mogelijk handig bij veel omgevingslicht, maar je laat het toch best op de minimale stand staan. Het toestel respecteert HDR10-metadata, maar toch verliezen we hier en daar een klein beetje witdetail, al is dat vooral als de content hoger gemastered is dan 1.000 nits. Dat heeft mogelijk wat te maken met de tonemapping aanpak. Die lijkt, door zijn focus op kleurintensiteit, eerder dan helderheid, soms wat lichtaccenten af te vlakken. Of in sommige gevallen zelfs wat diepte en contrast uit het beeld te halen. Dat accentueren van kleurintensiteit kan ook ongewenste neveneffecten hebben, zoals een kleurrand op een plaats waar je die niet verwacht. Het lijkt ons dat Philips nog wat moet schaven aan de weergave. We hebben deze zaken aan Philips gerapporteerd en samen bekeken. Philips heeft bevestigd dat het de tonemapping zal aanpassen, de software-update zal eind augustus beschikbaar zijn. In donkere beelden zien we voldoende zwartdetail, maar ontbreekt het net als in SDR wat aan subtiele nuance, beelden kunnen daardoor wat harder overkomen.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Het OLED-scherm heeft, zoals we gewoon zijn, een zeer ruime, maar geen perfecte kijkhoek. Zit je heel erg ver opzij, dan kan er wat tintverschuiving zichtbaar zijn in de kleuren. Ook reflecties worden goed onder controle gehouden, maar het blijft best om ze te vermijden.

Gamers krijgen een input-lag van 13,6ms in 4K60 en 5,4ms in 2K120. Dolby Vision is ondersteund in 4K120. Schakel de HDMI-aansluiting naar ‘Optimal Auto Game’ voor ALLM en VRR-ondersteuning (HDMI VRR, NVIDIA G-Sync Compatible). Deze mode schakelt wel HDR10+ uit. Er is ook een ‘Optimal Auto Game 120Hz Pro’ mode waarin je als extra AMD FreeSync hebt én HDR10+. Via het gamemenu kan je de beeldeigenschappen van het game bekijken, of instellingen aanpassen.

Philips 55OLED808 - Geluidskwaliteit

De OLED808 kan uitpakken met prima geluidkwaliteit. De 4.1 70 Watt audioconfiguratie biedt flink wat kracht, en we horen een relatief ruime basextensie. De OLED808 ondersteunt niet alleen Dolby Atmos maar ook DTS:X. Binnen DTS Play-Fi kan je de tv als een centerspeaker instellen in een 5.1.4 opstelling.

Sprankelende dialogen, daar mag je op rekenen, maar ook voor muziek en film staat deze tv zijn mannetje. Bij erg agressieve metal-muziek blijft de klank nipt zuiver, maar er is zeker geen overdreven vervorming. Bij filmmuziek geniet je van een mooi surroundbeeld, al ontbreekt de verticale component van Dolby Atmos toch relatief duidelijk, ondanks het gebruik een 5.1.4 verticale en horizontale virtualizer.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Philips 55OLED808 – Conclusie

Philips presenteert deze 55OLED808 als een zeer rijk uitgeruste OLED-tv. We zagen wel graag meer dan twee HDMI 2.1-aansluitingen, zeker nu Philips geen ARC meer aanbiedt op alle HDMI-poorten, iets wat tot vorig jaar het geval was. Vermoedelijk zit de nieuwe Pentonic chipset daar voor iets tussen. Nog zaken die vermoedelijk terug te voeren zijn naar de nieuwe chipset: het anti-banding algoritme is niet erg efficiënt, en vooral de tonemapping ging soms een stapje te ver met het bewaren van kleuren. Dat laatste heeft Philips al aangepast, de nieuwe software komt er eind augustus.

Maar het moet gezegd, deze OLED-tv is inderdaad ruim uitgerust. Philips haalt wat extra helderheid uit het paneel, en levert goede beeldverwerking met een vleugje extra scherpte dankzij een nieuw superresolutie algoritme. Ambient Intelligence kan het beeld aanpassen aan omgevingslicht op basis van kleur en helderheid en donkere details accentueren zonder buitensporige effecten. Alle HDR-formaten zijn ondersteund, en voor audio kan je Dolby Atmos en DTS:X gebruiken. Dit model is ook het eerste dat Google TV gebruikt, en met die stap zijn ook de instellingenmenu’s wat gebruiksvriendelijker geworden. Gamers krijgen een tv die aan alle moderne noden voldoet, Ambilight Next Generation geeft de tv zijn unieke Philips signatuur.

9.0
Philips oled808
FWD award

Beoordeling
Philips 55OLED808

Pluspunten
  • Nog verbeterde piekhelderheid
  • Ambient Intelligence
  • Dolby Vision en HDR10+ Adaptive
  • Prima algemene beeldverwerking
  • Uitstekende audio, met Dolby Atmos en DTS:X
  • Draaivoet
  • Google TV en verbeterde gebruiksinterface voor instellingen
  • DTS Play-Fi en driezijdige Ambilight Next Generation
  • Goede input-lag en gamer features
Minpunten
  • Nieuw anti-banding filter is maar matig efficiënt
  • Tonemapping accentueert kleur soms te veel (wordt aangepast via software update)
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen

Beoordeling Philips 55OLED808

Philips presenteert deze 55OLED808 als een zeer rijk uitgeruste OLED-tv. We zagen wel graag meer dan twee HDMI 2.1-aansluitingen, zeker nu Philips geen ARC meer aanbiedt op alle HDMI-poorten, iets wat tot vorig jaar het geval was. Vermoedelijk zit de nieuwe Pentonic chipset daar voor iets tussen. Nog zaken die vermoedelijk terug te voeren zijn naar de nieuwe chipset: het anti-banding algoritme is niet erg efficiënt, en vooral de tonemapping ging soms een stapje te ver met het bewaren van kleuren. Dat laatste heeft Philips al aangepast, de nieuwe software komt er eind augustus.

Maar het moet gezegd, deze OLED-tv is inderdaad ruim uitgerust. Philips haalt wat extra helderheid uit het paneel, en levert goede beeldverwerking met een vleugje extra scherpte dankzij een nieuw superresolutie algoritme. Ambient Intelligence kan het beeld aanpassen aan omgevingslicht op basis van kleur en helderheid en donkere details accentueren zonder buitensporige effecten. Alle HDR-formaten zijn ondersteund, en voor audio kan je Dolby Atmos en DTS:X gebruiken. Dit model is ook het eerste dat Google TV gebruikt, en met die stap zijn ook de instellingenmenu’s wat gebruiksvriendelijker geworden. Gamers krijgen een tv die aan alle moderne noden voldoet, Ambilight Next Generation geeft de tv zijn unieke Philips signatuur.

Prijsvergelijker Philips 55OLED808

Reacties (5)