Review: TCL 55C745 Ultra HD LCD-tv

27 september 2023 + 10 minuten 6 Reacties
TCL 55C745
FWD award

TCL is een groot voorstander van miniled-tv’s en nergens blijkt dat beter dan in deze 55C745. Alhoewel het toestel zich qua prijs duidelijk in de middenklasse bevindt, rustte TCL het dit jaar uit met een Full Array Local Dimming miniled achtergrondverlichting. Meer helderheid, beter contrast, en ook nog eens verbeterde gaming, je krijgt bijzonder veel voor deze prijs.

Wat Ultra HD LCD-tv (MiniLED FALD, 12x10 zones, Quantum Dot)
Schermformaat 55 inch (139 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x v2.0, 2x v2.1, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth (A2DP, HID)
Extra's Dolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac) ingebouwd, Android TV (11 R), USB/DLNA-mediaspeler, Airplay 2, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
Afmetingen 1225 x 771 x 316 mm (incl. voet)
Gewicht 14,2 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 83 (G) / HDR 220 watt (G)
Adviesprijs 799 euro

TCL 55C745 - Design

De 55C745 heeft een mooie facelift gekregen waarmee het toestel een veel meer premium uitstraling heeft. Dat past bij de ambities om nog betere beeldkwaliteit voor te leggen. Deze 55 inch heeft een mooie, gewelfde rug die zijn slank uiterlijk prima accentueert.

Met de smalle titaniumkleurige rand, het patroon van kleine vierkantjes op de rug en de centrale voet in geborsteld titaniumkleur slaat deze TCL een knap figuur.

De afwerking is zeer degelijk. Achteraan centraal in de rug is een kleine rubberstrip die je op verschillende manieren kunt vastzetten. Die dient om kabels netjes te leiden zodat je langs de voeten naar beneden kunt brengen. Een afdekkap op de twee voeten zorgt voor een stevige bevestiging van de kabels.

TCL 55C745 - Aansluitingen

TCL gebruikt al geruime tijd hetzelfde complement aansluitingen. Tweemaal HDMI 2.0, tweemaal HDMI 2.1 met 48 Gbps bandbreedte en ondersteuning voor 4K120, ALLM, VRR en ARC/eARC.

Er is ook één USB-aansluiting, een composiet video en stereo cinch audio ingang, twee antenneaansluitingen, optische digitale uitgang en een hoofdtelefoonuitgang, ethernet, WiFi en Bluetooth (voor muis/toetsenbord of draadloze hoofdtelefoon). De WiFi ondersteunt tot 802.11ac, waar de C845 ook ondersteuning voor 802.11ax biedt. De aansluitingen wijzen allemaal naar opzij, wandmontage zal geen enkel probleem zijn.

TCL 55C745 - Gebruiksgemak en smart tv

Ook de C745 gebruikt nog steeds de quad-core ARM Cortex-A73 met 3GB RAM en Mali-G52 GPU. Daarmee is een vlot werkende Google TV-omgeving gegarandeerd. In de installatieprocedure hoef je niet langer in te loggen met een aparte TCL-account, dat is nu optioneel. Gebruik je de ingebouwde live tv-tuners, dan moet je wel zelf de nodige gegevens intypen, een lijst met tv-providers biedt TCL niet aan.

Wie het Home-scherm opent, wordt begroet door gesponsorde content en aanbevelingen. De eerste tegel in de rij is wel je laatst gebruikte bron, dat is erg handig. Helemaal onderaan staan de apps van jouw keuze, makkelijk te ordenen en aan te passen. De ondertussen vertrouwde Google TV-interface is een ruime bron van aanbevelingen. De enige controle die je erover hebt, is bepalen in welke streamingdiensten Google TV zijn aanbevelingen haalt. Die lijst is helaas nog steeds beperkt tot Apple TV, Prime Video en Disney+. Maar ondanks die beperking vind je echt wel goede tips in de lijst, vooral omdat die geordend zijn in duidelijk benoemde categorieën, zoals thrillers of sci-fi shows. Die categorieën selecteert Google op basis van je kijkgedrag.

De eigen onderdelen van de TCL-interface zijn goed gestroomlijnd. Zowel het snelmenu (te activeren via de optie-toets, drie verticale streepjes) als het ingangen-menu kan je personaliseren. Ze verschijnen onderaan het scherm als een lint. Bij de ingangen vind je overigens niet alleen HDMI of USB-bronnen, maar ook recent gebruikte apps.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is een relatief smalle, klassieke remote met afgeronde vormen. De layout bevat een numeriek toetsenblok, en heeft een goede layout, op een paar details na. Zo staat de ‘profiel’-toets links boven de d-pad, terwijl die vermoedelijk weinig gebruikt wordt. De input-toets leek een logischere beslissing op die plaats.

De remote is aangenaam in gebruik, de zachte toetsen laten zich gemakkelijk indrukken. Van de zes sneltoetsen onderaan lijken YouTube, Netflix, en Prime Video ons het belangrijkste, de resterende drie kregen een minder gebruikte functie. De afstandsbediening heeft een ingebouwde microfoon voor de Google Assistant.

Functies

De TCL is voorzien van een tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een CI+-slot. Opnemen is niet mogelijk, TCL biedt die functie enkel als het model een dubbele tuner heeft. Naast Chromecast heeft TCL de C745 ook uitgerust met Apple Airplay 2.

TCL 55C745 - Beeldverwerking

Onder de motorkap zit dezelfde processor als in de C845, met zo goed als identieke resultaten. Dat betekent over het algemeen soliede prestaties. De ruisonderdrukking is zeer goed voor willekeurige ruis, maar iets minder voor compressieruis (blokvorming). Wie daardoor vreest voor duidelijke kleurstroken in zachte gradiënten kunnen we geruststellen. Het anti-bandingfilter werkt vrij goed, je activeert het via “Superieure Gradatie”. Zowel lichte als zware banding werkt hij vrij goed weg, enkel in donkere Game Of Thrones blijft een minimum aan banding achter. Vermijd de hoogste stand voor dat filter, dat kan veel detail verwijderen. De upscaling is zeer goed, maar blijft wat zacht. Dat corrigeren we met een beetje extra scherpte-instelling.

Opvallend is dat TCL de C745 net als de C845 voorzag van een paneel dat tot 144Hz refreshrates aankan in Ultra HD 4K, en tot 240Hz voor Full HD. Wil je ook 240Hz in 4K, dan verlies je wat verticaal detail. De processor halveert de verticale resolutie, zodat hij werkt met 3.840 x 1.080 beeld. Dat wordt door het LCD-paneel dan geïnterpoleerd zodat je opnieuw 3.840 x 2.160 hebt. Is het dat waard? De bewegingsscherpte is al vrij goed, snel bewegende voorwerpen hebben enkel een lichtjes vage rand. In de 240Hz-mode verbetert dat nog. En of je dat verlies in verticale resolutie merkt, hangt toch vooral van je content af. Is er weinig verticaal detail, dan valt dat uitstekend mee. Maar in sommige beelden was het dus wel zichtbaar. Je zal zelf moeten afwegen of het de moeite is.

Wie een hekel heeft aan het gestotter bij snel bewegende camerabeelden activeert best “Bewegingsduidelijkheid”. De processor kan dat gestotter goed wegwerken, al aarzelt hij uitzonderlijk. In de 240Hz-mode leek die aarzeling verdwenen.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Geavanceerd/Helderheid Geavanceerd Kleur Geavanceerd Klaarheid Geavanceerd Beweging
Helderheid: 80
Contrast: 90
Zwart niveau 50
Dynamisch contrast: Uit
Zwart stretch: Hoog
Dynamisch Helderheid: auto
Lokale verduistering: Hoog
Lokaal Contrast: Uit/Laag/Hoog
Gamma: 2
Kleurverzadiging: 50
Tint: 50
Dynamische Kleur: Uit
Blauwlichtfilter: Uit
Kleurtemperatuur: Warm
Scherpte: 0-10
MPEG NR: laag
DNR: laag
Superieure gradatie: uit/laag
Vernieuwingsfrequentie: standaard of performance (voor games)

Bewegingsduidelijkheid: Aan
LED-beweging wissen: Uit
Verminder vervagen: 10
Verminder trillen: 6-10

Dynamische versnelling: uit/aan

Scherminstellingen/Overscan: Uit

TCL 55C745 - Beeldkwaliteit

De 55C745 kreeg een enorme upgrade, hij gebruikt een mini-LED Full Array Local Dimming achtergrondverlichting waar het model vorig jaar nog een direct LED gebruikte. Aangevuld met een VA-paneel, geeft dat een stevige boost aan zowel helderheid als contrast.

Het ANSI-contrast van het VA-paneel was iets minder goed dan gehoopt (vorig jaar maten we 4.300:1) en kwam uit op 3.900:1, al is dat is nog steeds een uitstekend resultaat. We telden 12×10 (120) zones in de achtergrondverlichting. Die trekken het contrast op naar 6200:1 en zelfs naar 10.000 en meer op andere patronen. De aansturing is prima, de zones reageren snel en laten nooit zonegrenzen opmerken. TCL slaagt er erg goed in om een balans te houden tussen voldoende kleine lichtdetails te tonen in donkere scènes (in Gravity bijvoorbeeld) en toch de diepzwarte achtergrond goed te behouden. Uiteraard is er met 120 zones wel sprake van een beetje halo, maar dat uit zich meer als lichtjes verhoogde zwartwaarde eerder dan een uitgesproken halo.

Het scherm heeft een zeer goede uniformiteit. Zowel in donkere als heldere beeld zeer goed, in heldere beelden zagen we zeer vaag twee donkere balken in beeld. In donkere content was dat nooit zichtbaar, in heldere content kon dat uitzonderlijk wel eens in het oog springen.

TCL biedt dan wel geen Filmmaker Mode, maar dat hoeft je niet af te schrikken. De Film beeldmode bleek uitstekend gekalibreerd, met een zeer nauwkeurige grijsschaal, prima zwartdetail en knappe kleuren. Automatische kalibratie is mogelijk, via Portrait Displays Calman of via Light Illusion.

TCL 55C745 – HDR

Vertaalt die FALD-achtergrondverlichting zich ook n een hogere piekhelderheid? Absoluut! We meten 593 nits op het 10% venster, in de Film beeldmode. Op de 25% en 50% vensters gaat de meter zelfs tot 846 nits, en op een volledig wit scherm biedt de tv nog 650 nits. Vergeleken bij de erg bescheiden 365 nits waarmee het toestel vorig jaar nog moest toekomen is dat een opvallend sterke verbetering. Dat je de meest helderheid krijgt op de iets grotere vensters is te begrijpen. Met die aanpak wil TCL immers het contrast verbeteren. De lagere helderheid op kleine vensters voorkomt overduidelijke halo’s, terwijl de hogere helderheid net in die zones zit waar de gemiddelde helderheid van films, tv en games zit.

Het kleurbereik is beduidend kleiner dan dat van de C845, en ligt meer in lijn met de resultaten van vorig jaar, 88% P3 en 65% Rec.2020. Dat is net onder de grens van 90% die we vooropstellen voor mooie HDR-kleuren, al zal die kleine tekortkoming zelden echt opvallen.

De C745 ondersteunt naast HLG en HDR10 ook HDR10+ en Dolby Vision IQ, dat zijn voor een middenklasser als deze al sterke troeven. Maar ook met standaard HDR10-beelden presteert hij erg goed. De tv kijkt wel naar HDR10-metadata, maar clipt toch wat witdetail. Een oplossing is “Dynamic Tonemapping” activeren. De “Detail” stand leek ons de beste keuze, die biedt niet alleen veel meer witdetail, je krijgt ook wat extra lichte accenten in donkere beelden. Hij maakt de middentonen echter ook iets helderder en daardoor lijkt het alsof het beeld aan contrast verliest. De “Helder” stand krikt vooral de helderheid op, terwijl je in “Balanced” een soort middenoplossing krijgt. Kijk je bij verduistering, laat het dan uitstaan, tenzij je duidelijk witdetail mist. Kijk je overwegend in een heldere omgeving, dan is “Detail” de betere keuze. Net als in SDR is de Film-beeldmode zeer goed gekalibreerd. Enkel de helderste tinten neigen lichtjes naar blauw, maar dat merk je eigenlijk niet. Er is uitstekend zwartdetail, en de kleurweergave is accuraat.

TCL 55C745 – Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Vermijd kijkposities die te ver uit het centrum van beeld zitten, het contrast daalt dan duidelijk en dat maakt de dimming zichtbaar. Kleuren blijven weliswaar goed bewaard. Voor een VA-paneel zijn dit goede resultaten. Ook reflecties worden vrij goed onderdrukt.

Net als de C845 is de C745 een prima keuze voor gamers. De HDMI 2.1-aansluitingen ondersteunen 48-144Hz in 4K, en kunnen met licht verticaal detailverlies (zie beeldverwerking) zelfs tot 240Hz refreshrate gaan. VRR is beschikbaar als HDMI VRR, AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync compatible. De input-lag bedraagt 12,5ms (4K60) en 7,9ms (2K120). Zet de “Vernieuwingsfrequentie” instelling op “Performance” voor de laagste input-lag. De vernieuwde Game Master functie en Game Bar tonen informatie over framerate en geven toegang tot verschillende game-instellingen. Vermijd het gebruik van “LED-beweging wissen” in de Game mode, dat gaf tijdens onze test een flikker aan 30Hz, en dat is uiteraard onbruikbaar.

TCL 55C745 - Geluidskwaliteit

Ondanks iets krachtigere audio, nu 2x 15W in plaats van 2x 10W, en ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X, komt de C745 niet boven middelmatige prestaties. We draaien de volumeknop open, ja hij kan luid genoeg, maar de klank is soms wat schel en benepen. Er is hoegenaamd geen degelijke bas aanwezig, en van een echte surroundervaring is geen sprake.

Kortom, het is wat je mag verwachten van een middenklasser, al hadden we gezien de mooie beeldprestaties hier iets beter gehoopt. Een soundbar zal soelaas moeten brengen als je film- of gamegeluid echt mooi wilt beleven. Je hoeft daarvoor geen HDMI 2.1-aansluiting op te geven, TCL heeft de ARC/eARC-functionaliteit op een van de HDMI 2.0-aansluitingen gezet. Zo blijven de twee HDMI 2.1-poorten beschikbaar voor 4K120-gamebronnen.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

TCL 55C745 – Conclusie

We kunnen zonder enige twijfel stellen dat de TCL 55C745 een zeer sterke upgrade heeft gekregen. Voor deze prijs vinden we overigens ook nog weinig minpunten. De audio komt niet boven een heel matig resultaat, maar dat is het. Als we dan kijken naar de enorme lijst pluspunten zijn we dat snel vergeten. Zowel voor sport, games als film is de 55C745 een prima keuze. De local dimming achtergrondverlichting, VA-paneel en quantum dots zorgen samen voor uitstekend contrast, ruim voldoende helderheid en mooie kleuren. Ondersteuning voor alle HDR-standaarden is de kers op de taart. Ben je een fervent gamer? Goed zo, deze tv kan tot 240Hz refreshrates aan in Full HD, of 144Hz in Ultra HD 4K, en hij heeft volledige VRR-ondersteuning en een lage input-lag. Aan entertainment geen gebrek dankzij Google TV. En hadden we al vermeld dat hij echt heel scherp geprijsd is?

9.5
TCL-55C745-toestel
FWD award

Beoordeling
TCL 55C745

Pluspunten
  • Prijs
  • Zeer goed contrast en zwartdetail
  • Local dimming met 120 segmenten
  • Hoge helderheid en goed kleurbereik
  • Goede beeldverwerking
  • Verbeterde bewegingsscherpte tot 240Hz
  • Dolby Vision IQ én HDR10+
  • HDMI 2.1 met volledige gamer-features
Minpunten
  • Matige audioresultaten

Beoordeling TCL 55C745

We kunnen zonder enige twijfel stellen dat de TCL 55C745 een zeer sterke upgrade heeft gekregen. Voor deze prijs vinden we overigens ook nog weinig minpunten. De audio komt niet boven een heel matig resultaat, maar dat is het. Als we dan kijken naar de enorme lijst pluspunten zijn we dat snel vergeten. Zowel voor sport, games als film is de 55C745 een prima keuze. De local dimming achtergrondverlichting, VA-paneel en quantum dots zorgen samen voor uitstekend contrast, ruim voldoende helderheid en mooie kleuren. Ondersteuning voor alle HDR-standaarden is de kers op de taart. Ben je een fervent gamer? Goed zo, deze tv kan tot 240Hz refreshrates aan in Full HD, of 144Hz in Ultra HD 4K, en hij heeft volledige VRR-ondersteuning en een lage input-lag. Aan entertainment geen gebrek dankzij Google TV. En hadden we al vermeld dat hij echt heel scherp geprijsd is?

Prijsvergelijker TCL 55C745

Reacties (6)