Review: Hisense 65U79KQ lcd led-televisie

29 juni 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Hisense-65U79KQ-Lifestyle

Hisense wijzigde voor deze subtopper op een paar belangrijke punten van aanpak. Zo werd er gekozen voor een miniled-achtergrondverlichting met flink wat segmenten, gecombineerd met een contrastrijk paneel. De specificatielijst is uitgebreid, dus het lijkt een goede koop. Is dat ook zo?

Hisense 65U79KQ – specificaties

Wat Ultra HD LCD-tv (MiniLED FALD, 32x12 zones, Quantum Dot)
Formaat 65 inch (164 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x v2.0, 2x v2.1 eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
Extra's Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac) ingebouwd, VIDAA U7 OS, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
Afmetingen 1.449 x 894 x 306 mm (incl. voet)
Gewicht 20,6 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 100 (F) / HDR 210 watt (G)
Adviesprijs 1.399 euro

Hisense 65U79KQ - Design

Vooraan bekeken ziet deze Hisense er erg elegant uit, de open voet en het donkerzilver kader geven hem een modern uiterlijk. Wie wat dichterbij kijkt, merkt dat de afwerking weliswaar goed maar niet hoogwaardig te noemen is.

In profiel is het toestel bijna acht centimeter diep, al is het scherm zelf wel wat slanker. De rug ziet er erg basis uit, en zowel kader als voet zijn uit kunststof.

De open voet is elegant en stabiel, maar de aansluiting op het toestel is wat zwak. Daardoor kan het scherm echt wel wiebelen op zijn voet.

Hisense 65U79KQ - Aansluitingen

Net als de modellen van vorig jaar is deze Hisense voorzien van twee HDMI 2.0-poorten en twee HDM 2.1-poorten. HDMI 3 en 4 leveren de volle 48 Gbps bandbreedte en ondersteunen gamen in 4K120. Daarnaast biedt hij ook eARC, ALLM en VRR.

Ook de resterende aansluitingen zijn onveranderd, het zijn twee USB-aansluitingen, een composiet video en stereo minijack ingang, optisch digitaal audio uit, een hoofdtelefoonaansluiting, Bluetooth, een ethernetaansluiting en WiFi. De ethernetaansluiting, optisch digitale uitgang en één USB-aansluitingen wijzen naar achter, maar zijn licht verzonken in de rug zodat ze een eventuele wandmontage niet storen.

Gebruiksgemak en smart tv

Hisense gebruikt VIDAA OS als smart tv-systeem. Al sinds onze eerste kennismaking met die omgeving blijkt dat erg vlot te werken, dat is een focuspunt voor Hisense. Navigeren door de menu’s of apps loopt gesmeerd. Je kan binnen VIDAA verschillende gebruikersprofielen hanteren. Dat is weliswaar volledig optioneel, je kunt de tv ook zonder profiel gebruiken. De VIDAA-app maakt het ook eenvoudiger om de tv te installeren.

In deze versie 7 zijn er alweer wat layout veranderingen, en ook hier is het duidelijk dat de ervaring van de verschillende smart tv-systemen steeds meer naar elkaar toegroeit. Bovenaan het Home scherm is behoorlijk wat ruimte voorzien voor een carrousel van gesponsorde content. Centraal in beeld is er je persoonlijke rij apps, dat kunnen er maximaal vijfentwintig zijn, twaalf daarvan zijn tegelijk zichtbaar. De opvallendste wijziging is dat de iconen die vorig jaar nog bovenaan stonden nu naar de linkerkant van het scherm verplaatst zijn. Zo is er iets meer ruimte beschikbaar, waardoor de aanbevelingen onderaan in het scherm duidelijker in beeld komen. Zodra je naar beneden scrolt verandert het scherm. De apps schuiven naar boven, en van de geselecteerde app verschijnen er aanbevelingen, indien de app die beschikbaar maakt natuurlijk. De aanbevelingen verder naar onder zijn georganiseerd per app, en je kan er niets aan wijzigen.

Nog een opvallende wijziging is dat het Home scherm nu als een ingang beschouwd wordt. Druk je op de input-toets dan verschijnt het Home Scherm bovenaan als eerste optie.

We zien geen substantiële wijzigingen in het menu voor de instellingen. Hisense biedt behoorlijk wat instellingen, die zijn goed georganiseerd en navigeren verloopt vlot.

Afstandsbediening

Hisense heeft de goedkoop uitziende afstandsbediening van vorig jaar opnieuw vervangen door de kleinere lichtmetalen versie van 2021. Een prima keuze, want die is heel wat eleganter maar zeker even handig in gebruik. De toetsen zijn weliswaar erg compact, maar dankzij de duidelijke vorm van elke toets vergis je je niet gemakkelijk van toets.

Onderaan vinden we zes sneltoetsen, heel wat beter dan de twaalf op de vorig versie waarvan meer dan de helft nutteloos was. Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Disney+, Deezer en Vidaa TV, dat is een erg degelijke selectie.

Functies

Vidaa heeft een ruim aanbod apps, maar het blijft in België wat achterlopen op vlak van lokale content. De grote internationale namen zijn wel aanwezig, en voor Nederland zijn NPO, Kijk, NLziet, Videoland en Viaplay beschikbaar. In België daarentegen is er nog geen enkele lokale app zoals Streamz, VTM Go of VRT Max. Streamz en VTM Go staan wel op de planning, dus er is hoop. VIDAA Free geeft je gratis toegang tot film-content. En VIDAA TV brengt streaming kanalen samen in de omgeving van je live tv-kanalen. In België en Nederland zijn er echter nog geen extra kanalen toegevoegd, VIDAA TV leidt je dus gewoon naar de live tv-kanalen.

De USB-mediaspeler ondersteunt de meeste van onze testformaten, inclusief ondertitels en soundtracks (ook in Dolby Atmos en DTS), maar het oudere Divx of Xvid niet meer. De tv heeft een enkelvoudige DVB-T2/C/S2 tuner en één CI+-slot, en je kunt opnemen naar externe USB harde schijf.

VIDAA Voice is beschikbaar in het Nederlands, en is zeker een kijkje waard. De tv herkende onze commando’s erg goed. Wie het even wil testen, zegt gewoon ‘help’ om een overzicht van mogelijke bevelen te zien.

Hisense 65U79KQ - Beeldverwerking

We zien naast een paar kleine veranderingen ook een belangrijke nieuwigheid in de beeldverwerking. Upscaling levert nog steeds prima resultaten die alle detail bewaren maar het beeld relatief zacht laten. Deinterlacing is prima, enkel in uitzonderlijke gevallen zagen we een fijne kartelrand op horizontale lijnen. Ruisonderdrukking lijkt iets beter te zijn, in de laagste stand heb je nu een goed resultaat voor willekeurige ruis. Het zwakke punt blijft compressieruis (blokvorming). Daar kan de processor nauwelijks iets aan veranderen. In de geavanceerde instellingen vinden we wel een aparte instelling voor het vermijden van kleurstroken. Die werkt goed in de laagste stand, tenzij de banding heel sterk is of wanneer het contrast binnen het beeld erg laag is (dan verdwijnt er detail). Hogere standen kosten altijd iets te veel detail.

De opvallendste nieuwigheid zit in bewegingsscherpte. Het paneel kan een 240Hz refreshrate gebruiken, ten koste van verticale resolutie. Het resolutieverlies is wel zichtbaar, uiteraard enkel bij fijn gedetailleerde beelden, en hebben sommige bewegende voorwerpen dan een duidelijke sleepspoor. Je krijgt in de plaats wel verbeterde bewegingsscherpte, dus je moet afwegen of je het de moeite waard vindt. Als alternatief kan je Clear Motion activeren, en zo een Black Frame Insertion (wat is BFI) activeren die werkt aan 120Hz. Daarmee win je ook bewegingsscherpte, terwijl er zo goed als geen flikkering zichtbaar is, in tegenstelling tot 60Hz BFI-technieken. Onze voorkeur ging hier toch uit naar Clear Motion, mocht je de extra bewegingsscherpte wensen. Hou er wel rekening mee dat die donkere scènes overmatig verheldert. Overigens, zonder deze twee technieken is het resultaat ook al goed, maar verlies je een beetje detail en is er een vage zachte rand rond bewegende voorwerpen. De motion interpolation werkt goed zonder overmatige beeldartefacten, maar in ‘Vloeiend” kan het hier en daar nog steeds even een hapering veroorzaken, tenzij je in 240Hz mode werkt, dan is het resultaat uitstekend. De ‘Film’ preset liet in de intro-scène van RED nog steeds te veel judder achter, voor een beter resultaat is echt wel ‘standaard’ de betere keuze.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeldmodusinstellingen / Achtergrondverlichting Beeldmodusinstellingen Beeldmodusinstellingen Geavanceerde instellingen
Achtergrondverlichting: 55
Lokaal Dimmen: Laag-Medium
Lichtsensor: Aan
Zelfaanpassende Kleurtemperatuur: Uit
Helderheid: 50
Contrast: 72
Kleurverzadiging: 50
Scherpte: 0-5
Adaptief contrast: uit/laag
Ultra Smooth Motion: Duidelijk-Vloeiend
Clear Motion: Uit/Aan
Ruisreductie: Uit/Laag
MPEG-ruisreductie: Laag
Kleurtemperatuur: Warm 1
Overscan: Uit
Kleurengamma: auto
Zwartniveau: Auto
Gamma-correctie: BT.1886 of 2.2
Verbeterde schaduwdetails: Uit/aan
HDR-Tonemapping: Uit
Soepel beeld met betere gradatie: Laag
240Hz hoge vernieuwingssnelheid: Uit

Hisense 65U79KQ - Beeldkwaliteit

De belangrijkste verandering in dit model zit hem in de achtergrondverlichting en het LCD-paneel. Geen IPS-variant meer, maar een VA-paneel met beter contrast, en de achtergrondverlichting kreeg een upgrade naar miniLEDs die voor meer zones zorgen in de Full Array Local Dimming. Het brede kleurbereik krijg je via quantum dots. Het scherm heeft een degelijke, maar niet perfecte uniformiteit. In donkere beelden is er heel vaag wat wolkvorming zichtbaar, en in heldere beelden zagen we wat minimaal dirty screen effect.

Het paneel zelf levert al een heel degelijk ANSI-contrast van 5045:1. De local dimming gebruikt 32×12 (384) zones, maar ondanks dat kan de tv het contrast daarmee slechts tot 7439:1 verhogen. Ook in meer relaxte patronen kan de Hisense dat resultaat niet verbeteren. De oorzaak lijkt te zijn dat Hisense te allen tijde zichtbare zonegrenzen wil vermijden. Daardoor krijg je met Lokaal Dimming in de Laag stand toch een subtiel halo-effect omdat de tv meerdere segmenten aanstuurt zodat bruuske overgangen voorkomen worden. Dat maakt zwart vaak net iets meer donkergrijs. De medium stand geeft een betere zwartwaarde, en dus ook wat beter contrast. De dimming werkt wel snel, en laat nooit zones incorrect oplichten. Vreemd genoeg heeft het wel een invloed op de kleurtemperatuur, die krijgt dan een licht oranje/gele tint.

De Filmmaker mode heeft een relatief lage gammawaarde die veel zwartdetail toont, maar iets meer geschikt is voor goed verlichtte woonkamers. Met Adaptief Contrast krijg je wat meer contrast en diepte in het beeld, dat daardoor ook iets scherper lijkt.

De grijschaal heeft een tikje te veel rood, en local dimming trekt dat nog iets verder naar oranje/geel. Toch is de kleurweergave over het algemeen erg goed, enkel in huidskleuren kan je gemakkkelijker de invloed van de afwijkende kleurtemperatuur zien.

Hisense 65U79KQ – HDR

Met een piekhelderheid van 586 nits op een 10% venster in HDR Filmmaker Mode stelt de U79KQ licht teleur. Hij heeft wel degelijk meer te bieden, want op 25% venster gaat de meter tot 734 nits. Ook op het volledig witte scherm laat hij met 549 nits geen topresultaat optekenen. De local dimming neemt dus flink wat van het potentieel weg, terwijl we stiekem toch gehoopt hadden om 1000 nits aan te tikken.

De quantum dots zorgen voor een uitzonderlijk ruim kleurbereik, 74% Rec.2020 en 97% P3. Dat is behoorlijk wat licht, en vooral veel kleur.

De Filmmaker Mode in HDR leunt beter aan bij wat we verwachten van een goed gekalibreerde televisie. De grijsschaal is neutraler en kleurweergave is goed. Er is voldoende zwartdetail zichtbaar, en in de erg donkere House of Dragons strandscène kan de tv erg goed de nuances weergeven. Door ‘Verbeterde schaduwdetails’ te activeren krijg je nog iets betere zichtbaarheid in donkere scènes. Hij lijkt wel de HDR10-metadata te negeren, en kan daardoor wel wat witdetail verbergen. Dat is te recupereren door dynamische tonemapping te activeren. Die werkt uitstekend en toont alle witdetail, maar kost helaas contrast omdat middentonen te helder gemaakt worden. Het beeld verliest zo wat diepte. We prefereren dan eerder wat verlies van witdetail, tenzij de content heel helder gemasterd is. De beelden zijn op zich prima, maar ze missen een beetje de sprankeling die we ven HDR verwachten. De U79KQ ondersteunt niet alleen HLG en HDR10, maar ook Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Het VA-paneel heeft een goede kijkhoek voor kleur, maar laat flink wat contrast vallen als je vanuit een te scherpe hoek kijkt. De dimming kan dan in donkere scènes zichtbaar worden.

In de game-mode heeft deze Hisense een goede input-lag van 15,7 ms (4K60) en 7,8 ms (2K120). De VRR-ondersteuning bevat HDMI VRR en AMD FreeSync Premium en alhoewel niet vermeld is hij ook NVIDIA G-Sync Compatible. Het paneel kan tot 144Hz aan voor pc-gamers. Hou er rekening mee dat eARC op HDMI 3 staat, en je dus een HDMI 2.1-aansluiting moet opofferen als je voor een externe audio-oplossing kiest.

Hisense 65U79KQ - Geluidskwaliteit

Met een 2.1 audiosysteem van in totaal 40 Watt vermogen kan de U79KQ een prima audioresultaat neerzetten. Er zit wat kracht in de luidsprekers en vooral in de woofer, die toch een stevige baslijn weet neer te zetten. De diepste tonen ontbreken, maar dat is geen verrassing meer, dat zien we op nagenoeg alle tv’s. Hij ondersteunt ook Dolby Atmos en DTS:X.

De surroundervaring was prima, je kan echt wel in de scènes induiken maar zonder hoogte-effect. De verschillende geluidspresets laten toe om de klank wat aan te passen naar je eigen smaak. De muziekprestaties leken ons ook ruim te volstaan. Een soundbar lijkt ons echt geen noodzaak, tenzij je de lat beduidend hoger legt.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Hisense 65U79KQ – Conclusie

Hisense mikt nog steeds uitdrukkelijk op betaalbare televisies, al probeert het duidelijk om zo veel mogelijk kwaliteit aan te bieden. De fabrikant zit op de goede weg, maar moet nog wat timmeren aan details. In HDR maakt de eigen tonemapping iets te veel compromissen. Het veroorzaakt contrastverlies en dat is jammer voor een HDR-beeld, ook al krijg je er witdetail voor in de plaats. De local dimming heeft redelijk wat segmenten, maar springt er erg voorzichtig mee om, waardoor er toch wat halovorming is. En voor België blijft het wachten op lokale apps.

Toch zijn geen van die minpunten echte showstoppers. De 65U79KQ levert heel degelijke resultaten, met goed contrast en helderheid, en prima beeldverwerking. Anderzijds kan de tv op beeldvlak nergens in uitblinken. Het VIDAA OS werkt vlot en biedt een goede selectie apps, en voor gamers heeft de tv een prima input lag en alle nodige HDMI 2.1-features. De audioprestaties zullen voor de meeste woonkamers volstaan. Gezien die eerder gemiddelde prestaties lijkt de prijs ons wat te hoog.

8.5
Hisense-65U79KQ-voor

Beoordeling
Hisense 65U79KQ

Pluspunten
  • Degelijk contrast en goed zwartdetail
  • Degelijke piekhelderheid
  • Mooie HDR-resultaten
  • Goede beeldverwerking
  • VIDAA U werkt vlot
  • Dolby Vision IQ én HDR10+ Adaptive
  • Prima audioresultaat
  • Goede gamerfeatures met HDMI 2.1 ALLM, VRR en eARC
Minpunten
  • Tonemapping tast contrast wat aan
  • Local dimming laat wat halovorming zien
  • Geen lokale apps (in België)

Beoordeling Hisense 65U79KQ

Hisense mikt nog steeds uitdrukkelijk op betaalbare televisies, al probeert het duidelijk om zo veel mogelijk kwaliteit aan te bieden. De fabrikant zit op de goede weg, maar moet nog wat timmeren aan details. In HDR maakt de eigen tonemapping iets te veel compromissen. Het veroorzaakt contrastverlies en dat is jammer voor een HDR-beeld, ook al krijg je er witdetail voor in de plaats. De local dimming heeft redelijk wat segmenten, maar springt er erg voorzichtig mee om, waardoor er toch wat halovorming is. En voor België blijft het wachten op lokale apps.

Toch zijn geen van die minpunten echte showstoppers. De 65U79KQ levert heel degelijke resultaten, met goed contrast en helderheid, en prima beeldverwerking. Anderzijds kan de tv op beeldvlak nergens in uitblinken. Het VIDAA OS werkt vlot en biedt een goede selectie apps, en voor gamers heeft de tv een prima input lag en alle nodige HDMI 2.1-features. De audioprestaties zullen voor de meeste woonkamers volstaan. Gezien die eerder gemiddelde prestaties lijkt de prijs ons wat te hoog.

Reacties (0)