LG webOS 23: alles dat je moet weten over het smart tv-platform van LG

25 april 2023 + 10 minuten 2 Reacties
webOS 23 header

LG WebOS gebruikt sinds 2021 een interface die het volledige scherm vult. In de voorbije twee jaren zijn er verschillende aanpassingen gekomen en WebOS 23 lijkt ons een uitstekende gelegenheid om dit smart tv-platform even in de kijker te zetten.

Installatie webOS 23

Een smart tv installeren vereist een korte procedure. Die doorloop je op de tv met de afstandsbediening. Selecteert je taal en land, en in de volgende stap kan je ervoor kiezen om een deel van de installatie via de LG ThinQ-app op je smartphone uit te voeren. Start de app, voeg een toestel toe en scan de QR-code die op het scherm van de tv verschijnt. Deze methode is iets handiger, maar je moet in elk geval nog een deel van de installatie met de afstandsbediening afwerken.

De LG ThinQ-app doet ook dienst als afstandsbediening, met alle noodzakelijke toetsen en de optie voor tekstinvoer. Je kan ook aangesloten apparaten selecteren, apps opstarten of de Always Ready mode instellen. Het is mogelijk om de camera van je smartphone te delen met de tv. De app biedt ook een handige manier om foto’s en video’s van je smartphone op de tv te bekijken.

Software updaten

Deze gids is gebaseerd op de OLED65G36LA (met softwareversie 03.10.24, april 2023), maar is van toepassing op nagenoeg alle 2023 LG tv’s.

Het is aan te raden om regelmatig even te controleren of er updates zijn. Dat doe in de Instellingen, via “Ondersteuning”, “Software-update” en klik op “Controleren op updates”. Je vindt op dat scherm ook de huidige versie. Vink ineens ook “Automatische updates” aan, dan checkt de tv zelf regelmatig of er nieuwe software is.

In 2022 is de nummering van het OS aangepast, LG gebruikt nu versienummers die naar het releasejaar verwijzen, WebOS 22 en nu WebOS23. Belangrijk om weten: nieuwe versies stromen in principe niet door naar oudere toestellen. App-updates en bepaalde features kunnen eventueel op vroegere versies beschikbaar komen, maar dat is nooit gegarandeerd.

Het Home-scherm

Sinds 2021 is LG overgestapt op een Home scherm dat het volledige beeld vult. Die trend heeft zich ondertussen bij nagenoeg alle fabrikanten doorgezet. Ook de opbouw van het Home Scherm begint sterk op elkaar te lijken.

Bovenaan rechts vind je vijf iconen voor respectievelijk de tv-gids, zoeken, instellingen, meldingen en de ingelogde gebruiker.

De bovenste helft van het scherm wordt ingenomen door een enkel paneel, dat gebruikt wordt voor reclame of partner-content. Momenteel is dat voor LG Channels. Dat is een gratis streamingdienst die een hele reeks internet tv-kanalen aanbiedt, net zoals dat het geval is voor Samsung TV Plus. Samsung integreert die kanalen helemaal in de tv-gids, dat is niet het geval bij LG. De app gedraagt zich meer als YouTube met een eigen home-scherm waar je aanbevelingen ziet en waar je door het zenderaanbod kunt bladeren op basis thema (Komedie, Muziek, Sport…)

De onderste helft van het scherm wordt ingenomen door de Quick Cards en de lijst met apps. Quick Cards zijn een nieuwe WebOS 23-feature. LG groepeert er bepaalde functionaliteiten, zodat je ze eenvoudig terugvindt.

Je kan op het Home-scherm nog slechts een keer naar beneden scrollen. Dat vinden we een goede keuze, het houdt alles wat compacter. De “Nu Trending” lijn bevat aanbevolen content, die op dit moment hoofdzakelijk uit Disney+ lijkt te komen. Daaronder vind je de “Nu aan het streamen” balk, waar je aanbevelingen ziet uit verschillende diensten. Ze zijn gesorteerd per dienst, momenteel is dat Rakuten TV, Prime Video en YouTube. Je kan op dit scherm niets aanpassen. Het nut is dan ook eerder beperkt, we prefereren aanbevelingen zoals in Android TV, per genre. Maar omdat dit alles op het tweede scherm staat, hoef je er eigenlijk nooit te komen als je dat niet wilt.

Quick Cards

Met Quick Cards hoopt LG het je gemakkelijker te maken om bepaalde zaken te vinden. Quick Cards zijn te vergelijken met mappen waarin een aantal apps of functies bij elkaar staan. Een belangrijk verschil is echter dat je niet zelf kunt kiezen wat er in de Quick Cards verschijnt. De inhoud en presentatie wordt volledig door LG beheerd. Het is wel mogelijk om de volgorde van de Quick Cards aan te passen.

We tellen zes Quick Cards: Meest recente bron, Thuiskantoor toepassingen, Games, Muziek, de Thuis-Hub (voor al Iot-apparaten), en Sport.

  • Meest recente bron: deze Quick Card heeft als enige een vaste plaats, vooraan in de lijst.
  • Thuiskantoor: Wie het tv-scherm wil gebruiken voor het werk, kan dat met de opties die hier aangeboden worden. Een Bluetooth toetsenbord en muis zijn uiteraard vereist. Er zijn heel wat mogelijkheden: Windows 365, Chrome remote desktop, remote connection naar een pc, Google mail, calendar, sheets, notes en documents, en Facebook Messenger.

  • Games: Deze Quick Card toont onderaan een aantal gamingapps: Geforce Now, Utomik, Blacknut, maar ook YouTube en Twitch. Indien je een console of gamepc aansluit is die daar zichtbaar. Centraal zie je aanbevelingen uit Geforce Now en Utomik. Voor de beste ervaring sluit je best een gamepad aan.
  • Thuis-Hub: Deze bevat enkel het Thuisdashboard dat LG al enkele jaren aanbiedt. Je vindt er alle via aangesloten apparaten terug, maar wil je snel een andere bron selecteren dan is het veel eenvoudiger om de input-toets op de afstandsbediening te gebruiken. De Thuis-Hub toont ook IoT-toestellen en slimme toestellen die je in huis hebt. LG ondersteunt Matter zodat het gemakkelijker wordt om apparaten samen te gebruiken.

  • Muziek: Even van muziek genieten? Dan kan je terecht in deze Quick Card. Onderaan vind je tegels voor Bluetooth en de mediaspeler, Spotify, YouTube, Apple Music, Deezer en Tidal. De card toont aanbeveling uit YouTube of LG Stemming.
  • Sport: Deze bevat enkel Sports Alert dat ook al enkele jaren beschikbaar is. Je kan er uit allerlei internationale competities kiezen en je favoriete ploegen volgen.

Quick Cards lijken ons een uitstekend idee. Maar het is jammer dat je de cards niet kunt personaliseren, dat had deze optie veel krachtiger gemaakt. Bij Muziek wil je misschien de app voor de Berliner Philharmoniker toevoegen, of bij Sport zijn er ook heel wat apps die daar een plaats zouden vinden.

webOS 23 Apps

De rij apps onderaan het Home-scherm zijn je belangrijkste weg naar andere content. De rij bevat net geen veertien tegels en je kan die volledig zelf personaliseren, zowel de positie als welke apps er verschijnen. Daarvoor scroll je helemaal naar rechts in de lijst. Naast de apps van je keuze zijn er ook tegels voor ingebouwde functies: Appstore, Sport Alerts, Thuis-hub, Kunstgalerij, Webbrowser, Alexa en Mediaplayer. Deze tegels kan je niet verwijderen uit de lijst, maar je kan ze wel van plaats verwisselen (of helemaal achteraan laten staan).

App-aanbod

Het app-aanbod van LG is bijzonder uitgebreid. Alle grote internationale spelers zijn beschikbaar: Netflix, Disney+, Prime Video, Apple TV, HBO Max, Viaplay (Formule 1), Lokale diensten zijn ook goed vertegenwoordigd: NPO Start, Pathé Thuis, Videoland, KIJK, RTL XL, NLziet, KPN iTV / KPN Smart TV, Streamz, VTM Go, TV Vlaanderen/Canal Digitaal. Ontbreken voorlopig: Ziggo Go, Telenet Flow en VRT Max, maar die staan uiteraard op de verlanglijst bij LG.

Na de initiële installatie van de tv zijn er een aantal apps al geïnstalleerd (al krijgen die bijna allemaal een update als je ze voor het eerst start). Die selectie bevat bijvoorbeeld Netflix en YouTube, maar is ook landafhankelijk, dat is natuurlijk omwille van de lokale apps. Zit je favoriete app er niet tussen dan kan je in de appstore terecht. De appstore is opgedeeld in categorieën, maar we vinden hem niet erg overzichtelijk. De zoekfunctie is je beste vriend hier. Om een nieuwe app te installeren moet je wel inloggen met een LG-account. Heb je de installatie gedaan via de LG ThinQ-app, dan is dat vermoedelijk al gebeurd.

Casting

LG tv’s ondersteunen Airplay 2. Je kan ook YouTube en Netflix casten vanop je smartphone. Je kan het volledige smartphonescherm delen via de LG ThinQ-app. De tv biedt geen volledige Chromecast-functionaliteit.

Always Ready

Kijk je geen tv, maar wil je het scherm gebruiken als fotokader of decoratieve kunst, dan kan je Always Ready activeren. LG biedt je verschillende opties: klok, kunstwerken, animaties of sfeergeluid met een animatie. Binnen die categorieën is de keuze weliswaar beperkt, al kan je ook eigen foto’s gebruiken via de LG ThinQ-app.

Wanneer de tv in Always Ready stand is kan je hem ook gebruiken als luidspreker voor je smartphone (eenvoudig koppelen via de LG ThinQ-app).

Quick Access

Een bijzonder handige feature van de LG afstandsbediening is de mogelijkheid om de nummertoetsen toe te wijzen aan live tv-kanalen of apps. Houd “0” lang ingedrukt om het Quick Access menu op te roepen. Eens een toets toegewezen is, kan je de toegewezen app of tv-kanaal starten door die toets lang in te drukken.

Menu webOS 23

Wanneer je de instellingen oproept, ofwel via het tandwiel-icoon op het scherm of via de toets op de afstandsbediening, je komt altijd eerst in het Quick Menu terecht. LG breidde dat dit jaar uit. Zo zie je bovenaan de laatste instelling die je aangeklikt hebt. Indien je op de iconen voor Beeldmodus of Geluidsmodus klikt, kan je vandaar ook rechtstreeks naar de gevorderde instellingen voor beeld of geluid.  Je kan ook aanpassen wat er verschijnt in het Quick Menu, al zijn uiteraard niet alle opties beschikbaar.

Via het “Multi View” icoon in het Quick Menu kan je een Picture-in-Picture mode activeren of twee schermen naast elkaar tonen. Combinaties zijn mogelijk tussen live tv, HDMI-bronnen, YouTube, een smartphonescherm, de camera van je smartphone of de internetbrowser. Niet alle combinaties zijn mogelijk, maar LG toont duidelijk welke opties wel mogelijk zijn.

Wil je in alle instellingen duiken, dan klik je in het Quick Menu, op het tandwiel-icoon rechts bovenaan. Of je houdt de tandwiel-toets op de afstandsbediening lang ingedrukt, dan ga je rechtstreeks naar het volledige instellingenmenu.

Conclusie

Smart tv-interfaces evolueren duidelijk in dezelfde richting. Een home-scherm dat het volledige beeld vult maar veel plaats reserveert voor advertenties en partner-content is ondertussen de norm. LG WebOS 23 volgt die trend maar slaagt erin om binnen die beperking wel een prima resultaat voor te leggen. De interface werkt vlot en reageert snel. LG WebOS 23 biedt een ruime selectie apps en heel wat functionaliteit. De nieuwe Quick Cards zijn een prima aanvulling die duidelijk de verschillende functionaliteiten aan de gebruiker tonen. Wat verdere personalisatie-opties zouden ze nog waardevoller maken.

Meer informatie

Wil je meer weten over de televisies van LG die dit jaar in de winkels staan? Bekijk dan de 2023 av line-up. Zoek je meer informatie over smart tv’s of andere belangrijke aspecten van televisies? Lees dan verder in onze tips en advies-sectie.

Reacties (2)