Hoe kun je een oled of lcd tv het beste schoonmaken?

21 december 2022 5 Minuten 2 Reacties
Smaaktelevisie

Maak je regelmatig je televisie schoon? Vergeet zeep, vergeet water, want je televisie heeft helemaal niet zoveel nodig om te worden opgefrist.

Het is lente en dan is het traditioneel gezien tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Lekker het huis schrobben en de smarthomegadgets updaten. Daar hoort ook je televisie bij, al kun je daar beter niet kiezen voor schrobben. Zo zorg je dat je televisie weer fris voor de dag komt, zonder krassen of strepen.

Vingers van de kinderen die Peppa Big wilden aanwijzen, poezenneusjes die een natuurdocumentaire voor echt aanzagen of gewoon een dikke laag stof: er zijn veel redenen om je televisie van een goede schoonmaakbeurt te voorzien. Immers is er niets zo irritant als een klein vlekje op je toestel. Als je hem eenmaal hebt gespot, dan kun je waarschijnlijk daarna alleen nog fixeren op dat ene vlekje, in plaats van wat er daadwerkelijk op het scherm te zien is.

Je lcd-televisie schoonmaken

Schoonmaken dus! Het maakt niet uit of je een lcd of oled-televisie in huis hebt, want over het algemeen is de manier van schoonmaken voor elke televisie met een plat scherm hetzelfde. Schoonmaken voelt ergens niet helemaal als het juiste woord, want dat impliceert toch emmers met schuimende allesreinigers en natte sponzen. Die mag je meteen vergeten. 

Als er iets is waar je televisie niet op zit te wachten, dan is het wel zeep. Water zijn ze ook geen fan van, dus probeer zo lang mogelijk te vermijden dat je natte materialen gebruikt. Je televisie is het beste gebaat bij een zacht, schoon doekje. Zeker als je hem net uit de verpakking haalt, dan weet je dat het doekje geen zandkorrels bevat of vuil van eerdere schoonmaakpartijen. 

Voordat je met het doekje aan de slag gaat, is het raadzaam om de televisie uit te doen of zelfs helemaal van het stroom af te halen. Het is sowieso handig om het scherm helemaal uit te hebben, omdat je op de zwarte ondergrond beter ziet waar je iets beter moet poetsen. Ook kan de televisie even afkoelen. Het doekje dat je vervolgens kiest kan het beste een microvezeldoekje zijn, want zelfs een papieren doekje kan al zorgen voor kleine krasjes. 

Microvezeldoekje

Pak je microvezeldoekje erbij en ga vervolgens van de linkerbovenhoek in een draaiende beweging over het scherm heen, tot je overal bent geweest. Let ook goed op de hoekjes, want die verzamelen vaak het meeste vuil. Zorg er daarbij voor dat je niet te hard duwt. De schermen van televisies zijn ontzettend verfijnd en te veel druk kan resulteren in een kapot scherm, zeker bij lcd-schermen. Zorg ook dat je met je andere hand je televisie vasthoudt. 

Natuurlijk kom je op een gegeven moment wel een vlekje tegen dat hardnekkig is. De oplossing hiervoor is een klein beetje water. Maar eigenlijk kun je nog beter de waterkoker aanzetten en het doekje even boven het stoom van het water houden. Zo weet je zeker dat je het doekje niet te nat maakt. In ieder geval moet je in geen enkel geval water direct op het scherm spuiten. Lukt het dan nog steeds niet, dan zou je in het ergste geval wel een klein beetje zeep kunnen inzetten. Let op dat je milde zeep gebruikt en die extreem goed verdund (een 100:1-ratio van water en zeep is ideaal). Ga vervolgens nog een keer met een droog doekje eroverheen en je bent klaar met het schoonmaken van je televisie.

Tenminste, bijna klaar. Vergeet bij het schoonmaken van je flatscreen niet om ook je afstandsbediening schoon te maken. Dit is vaak een grote bron van bacteriën, omdat die zo vaak wordt aangeraakt en vaak op plekken ligt waar er nog wel eens kruimels of andere zaken in vallen. Hierin kun je waarschijnlijk wel kiezen voor een schoonmaakdoekje met wat zeep, maar zorg niet dat het te nat is en verwijder eerst de batterijen uit je afstandsbediening. 

Speciale schoonmaakspullen? Niet nodig

Tot slot hebben veel mensen, bijvoorbeeld op aanraden van de televisieverkoper, speciale tv-schermschoonmaakspullen gekocht. Hoewel je die (met mate!) kunt gebruiken, is dat eigenlijk helemaal niet nodig en vooral een dure oplossing. Zorg er in ieder geval voor dat je nooit een schoonmaakmiddel op basis van ammoniak of alcohol gebruikt. 

Een televisie schoonmaken is veel eenvoudiger dan veel mensen denken. Vroeger was een televisie gemaakt van dik glas en kon je het bijna behandelen alsof je een gewoon raam schoonmaakte, maar dat is sinds we platte televisies gebruiken niet meer van toepassing. Houd het simpel, want dan heb je de grootste kans op een schone televisie, in plaats van eentje die er juist slechter vanaf komt dan toen je begon. 

Meer informatie

Wil je meer informatie over televisies? Je leest bijvoorbeeld hoe je een soundbar op je televisie kunt aansluiten en we bieden ook een uitgebreide koopgids voor televisies.

Reacties (2)