Review: LG OLED55C34LA (C3-serie) oled-televisie

20 juli 2023 + 10 minuten 0 Reacties
LG-OLED55C3-lifestyle
FWD award

De LG C-reeks is al enkele jaren de iconische OLED-tv. En dat is met reden want de tv’s combineren uitstekende beeldkwaliteit en uitgebreide gamingfeatures aan een degelijke prijs. De OLED55C3 is de jongste telg in deze familie. We vragen ons af hoe groot de kloof met de G3 geworden is, en of de C3 zijn favorietenrol nog kan waarmaken.

LG OLED55C34LA – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle LG 2023 OLED-modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2023.

Wat Ultra HD 4K 120 Hz W-OLED-tv
Formaat 55 inch (139 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), ARC/eARC, ALLM, VRR, HFR), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 2x antenne, 1x IR-blaster, Bluetooth 5.0
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, WiFi (802.11ac) ingebouwd, webOS 23, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 9 Gen 6 processor
Afmetingen 1.222 x 757 x 230 mm (incl. voet)
Gewicht 16 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 81 W (G) / HDR 143 W (G)
Adviesprijs 2.099 euro

LG OLED55C34LA - Design

Het meest opvallende detail aan het ontwerp van de LG C-reeks is nog steeds de podiumvoet. Hij is sinds vorig jaar wat compacter maar houdt nog wel zijn distinctief karakter. De opstelling staat stabiel, maar de aansluiting tussen scherm en voet vermijdt niet dat hij licht wiebelt.

OLED-schermen hebben lange tijd een heel fijne rand gehad die omboog naar de rug, alsof het deel was van het scherm. Deze C3 heeft, net als de C2, een fijne metalen rand, die als een subtiele stootband rond het scherm zit.

En ook aan de achterzijde springt deze tv in het oog. De rug heeft een horizontaal geribbelde structuur. De behuizing met aansluitingen en elektronica heeft een heel fijne korrelstructuur, en is uitgevoerd met rechte randen. De afwerking is uitstekend, de C3 ziet eruit en voelt aan als een luxe-tv.

LG OLED55C34LA - Aansluitingen

Net als de G3 beschikt de C3 over vier HDMI 2.1-aansluitingen. Daarmee blijft het een van de weinigen die viermaal 48Gbps bandbreedte leveren. Er is ondersteuning voor ALLM, VRR, 2K en 4K HFR, ARC/eARC is beschikbaar op HDMI 2. Ook QMS (Quick Media Switching) is beschikbaar zodat je bij bronnen die even van de ene framerate naar de andere schakelen geen zwart beeld meer ziet gedurende enkele seconden. Zowel de bron als de tv moeten QMS ondersteunen, en indien het signaal tegelijkertijd ook van resolutie verandert, zie je toch nog even dat zwarte beeld.

Verder vinden we drie USB-poorten, een optisch digitale audio-uitgang, twee antenne-aansluitingen, een ethernetpoort en WiFi. Wie een hoofdtelefoon wil gebruiken moet een Bluetooth exemplaar kiezen. Een IR-uitgang en bijgeleverde IR-blaster maken het gemakkelijk om andere apparaten aan te sturen zelfs als die in een kast staan. De C3 ondersteunt geen WiSA (Wireless Speaker and Audio Association).

Gebruiksgemak en smart tv

Een vlot werkende en responsieve smart tv-omgeving is, samen met een goede selectie apps en features, de beste garantie voor tevredenheid. Dat heeft LG duidelijk in het achterhoofd gehouden bij de aanpassingen in deze nieuwe versie van webOS. In plaats van vele schermen die je toch niet bezoekt, maar die wel moeten laden, hoef je vanop het Home-scherm nog maar een keer naar beneden te scrollen.

En op het Home-scherm zelf zijn een aantal features en apps nu gebundeld in Quick Cards, centraal in beeld. Uiterst links vind je steeds de meest recente bron, daarnaast staan Quick Cards voor Thuiskantoor, Games, Muziek, de Thuis-Hub (voor al je IoT-apparaten), en Sport. Die Quick Cards zijn als het ware een map, net als op je smartphone. Je kan ze van plaats wisselen, of zelfs verbergen. De helft van het scherm blijft helaas voorbehouden voor gesponsorde content, een trend die we overal zien, maar wel betreuren.

Quick Cards vinden we een uitstekend idee, en het zou nog beter zijn als je er zelf geen apps aan kon toevoegen of een eigen Quick Card kon maken.

LG heeft ook het Quick Menu uitgebreid. Er zijn meer mogelijkheden, je kan het personaliseren, en bovenaan verschijnt de meest recente instelling die je opgeroepen hebt. Dat maakt het allemaal een pak handiger om snel iets aan te passen.

We hebben een volledig overzicht van webOS23, daar vind je alles nog eens uitgebreid terug.

Afstandsbediening

De afstandsbediening van de C3 is dezelfde als die van de G3. Hij ligt aangenaam in de hand, en zodra je gewend bent aan de aanwijsfunctie van de remote is hij bijzonder gemakkelijk in gebruik. Wil je hem gebruiken zonder die aanwijsfunctie, dan kan dat ook. Onze enige klacht is dat de toetsaanslag vrij zwaar is.

Het numerieke toetsenblok is er niet enkel om tv-kanalen te selecteren. Je kan die toetsen eenvoudig linken aan een app of specifiek tv-kanaal zetten. Hou de ‘0’-toets lang ingedrukt om dat menu op te roepen.

Functies

De C3 heeft een enkelvoudige tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen is niet mogelijk. Er is ondersteuning voor Apple Airplay 2 en Google Cast voor YouTube en Netflix. De mediaspeler ondersteunt de belangrijkste formaten, ondertitels en HDR. Enkel Xvid weigert hij. Sinds dit jaar ondersteunt LG opnieuw DTS. Hij speelt de soundtracks zelf af en kan die doorgeven aan een AV-receiver via eARC.

In de Quick Cards vind je tal van extra functies, van uitgebreide thuiskantooropties tot sportresultaten. Met Always Ready maak je van de tv een decoratiestuk in de woonkamer. Multi-View, op te starten via het Quick Menu, laat je toe om twee bronnen tegelijk te bekijken. Niet alle combinaties zijn echter mogelijk. Zo kan je live tv niet combineren met een HDMI-ingang. Twee HDMI-bronnen is dan weer wel mogelijk. Nog een nieuwe functie in webOS is de wizard voor persoonlijke beeldinstellingen. De tv toont je een aantal beelden en aan de hand van welke van die beelden je prefereert, maakt hij voor jou een persoonlijke set instellingen.

LG OLED55C34LA - Beeldverwerking

De beeldverwerking van de C3 sluit aan bij de resultaten die we op de G3 zagen. Dat is natuurlijk geen verrassing want beide modellen gebruiken dezelfde processor, de Alpha9 Gen6. De verbeteringen tegenover vorig jaar zijn beperkt. Een AI Super resolutie upscaling algoritme levert uitstekende ruisonderdrukking en mooie upscaling. Wees wel terughoudend met de ‘Scherpte’ en ‘Superresolutie’ instellingen, het is gemakkelijk om vals detail te creëren. Voor blokjesvorming en kleurbanden heeft de processor ook een degelijke oplossing. Zet ‘MPEG ruisonderdrukking’ en ‘Soepele gradatie’ in de ‘Laag’ stand en de meeste van dergelijke beeldfouten verdwijnen. Enkel in onze Game of Thrones scène moesten we naar de middelste stand uitwijken. Er is dan minimaal detailverlies, je kan voor dergelijke gevallen de afweging maken of je toch niet liever een beetje banding achterlaat. Net als de G3 ging de C3 in de fout met een duidelijk kam-effect in een van onze deinterlacing testen, maar bleek dat geen probleem in verdere testen.

Geen nieuwigheden op vlak van bewegingsscherpte. Het OLED-scherm heeft dankzij zijn snelle reactietijd geen last van naslepende beelden, of erg vage randen. Het allerfijnste detail blijft wat verborgen, maar het blijft een zeer goed resultaat. Je kan via de ‘OLED Motion’ instelling Black Frame Insertion (wat is BFI) activeren, maar het minimale beetje extra detail is het niet waard, vermits het beeld dan zichtbaar flikkert. Via TruMotion kan je motion interpolation activeren. Snelle camerabewegingen in films worden dan vloeiend weergegeven. De C3 kan dat zonder overmatig beeldartefacten te introduceren, maar kan bij erg snelle beweging niet altijd gelijke tred houden. ‘Cinematografische Beweging’ is de beste instelling voor puristen.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Algemeen Geavanceerde Instelling Geavanceerde Instelling
Beeldmodus: Filmmaker mode / Bioscoop
Beeldverhouding: Origineel Scannen: Aan
Algemeen / Energiebesparing: Uit of Automatisch
Helderheid:

OLED Pixelhelderheid: 80
Contrast: 85
Zwartniveau: 50
Autodynamisch Contrast: Uit
Maximale Helderheid: Uit
Gamma: 2.2 / BT.1886
Motion Eye Care: Uit

Kleur:

Kleurdiepte: 50
Tint: 0
Kleurbereik: Auto
Witbalans-Kleurtemperatuur: Warm50

Zuiverheid:

Scherpte: 10
Superresolutie: Laag
Ruisonderdrukking: Laag
MPEG ruisonderdrukking: Laag
Soepele Gradatie: Laag-Midden
Echte Bioscoop: Aan
TruMotion: Cinematografisch of Natuurlijk

OLED Motion: uit

 

LG OLED55C34LA - Beeldkwaliteit

De C3 gebruikt een OLED evo-paneel met Brightness Booster, dat is hetzelfde paneel als vorig jaar. De mla-laag is voorbehouden voor de G3.

Ons sample had een bijzonder goede uniformiteit, zowel in donkere als heldere beelden was er geen zichtbare afwijking. Fantastische beelden krijg je uit de Filmmaker mode die een top kalibratie voorlegt. In de helderste tinten van de grijsschaal ontbreekt er een tikje blauw, maar zelfs dan bleeft de fout onder de zichtbare grens hangen. De kleuren zijn absoluut geweldig, met erg accurate huidskleuren.

De enige opmerking die we kunnen maken is dat er klein beetje zwartdetail ontbreekt, maar dat leidt gelukkig niet tot erg storende gebreken. In de Harry Potter scène viel dat nauwelijks op en in The Revenant al helemaal niet. Je kan altijd naar de Bioscoop mode schakelen, die gebruikt een gamma die iets meer zwartdetail onthult.

LG OLED55C34LA - HDR

Geen mla-paneel, dus geen indrukwekkende stijging van de piekhelderheid zoals op de G3. We meten in Filmmaker mode een piek van 880 nits op een 10% venster, en 170 nits op het volledig witte scherm. Daarbij valt op dat LG vrij genereus is met licht over de hele lijn, enkel op het volledig witte veld knijpt hij het licht iets meer af. Maar je mag er zeker van zijn, dit zijn uitstekend resultaten en zet de C3 duidelijk vooraan in de lijst in deze categorie. Om maar een vergelijking te geven, de G2 kon maar 8% beter presteren op het 2% en 10% venster, maar op de middelgrote vensters heeft hij ruim 20% achterstand, terwijl het volledig witte veld identieke resultaten geeft.

Het kleurbereik van 97% DCI-P3 en 70% Rec.2020 is wat we verwachten van een OLED-tv. De Filmmaker Mode is voorbeeldig gekalibreerd, en respecteert netjes de HDR10-metadata zodat alle witdetail zichtbaar is. Net zoals op de G3 ontbreekt er een minimale hoeveelheid zwartdetail, maar dat veroorzaakt geen uitgesproken problemen.

De C3 gebruikt net als de G3 ‘OLED Dynamic Tonemapping Pro’, waarbij de tv het scherm onderverdeeld in heel veel zones die het individueel een optimale tonemap kan geven. Op de G3 liep dat helaas nog wel eens mis, met soms aangetaste kleuren. Op de C3 lijkt dat probleem volledig verdwenen (softwareversie 03.11.45). Met dynamische tonemapping geactiveerd krijg je nu wat extra zwartdetail in heel donkere beelden. In zeer helder gemasterde beelden zien we dat de tonemapping veel kleur en diepte recupereert die anders verloren gaat. We zagen het algoritme ook nergens meer in de fout gaan, dus laat het veilig geactiveerd. We hebben ook de ‘Expression Enhancer’ opnieuw uitgebreid getest, maar we zien nog steeds maar een beperkte meerwaarde. De ‘Detail’ stand accentueert de donkere delen van het beeld wat, terwijl ‘Helderheid’ over het algemeen het beeld helderder maakt. Dat laatste vonden we te vermijden, het eerste is een mogelijke keuze maar de impact is beperkt. HDR-beelden zien er hoe dan ook uitstekend uit op de C3.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De C3 heeft een zeer goede kijkhoek, zoals alle OLED-tv’s, al moet hij in de G3 met het nieuwe mla-scherm zijn meerdere erkennen. Reflecties weert hij goed, maar vermijdt rechtstreeks invallend licht.

Gamers hebben aan de C3 een dikke kluif. Vooreerst zijn er vier HDMI 2.1-aansluitingen. Die gebruiken ALLM, en VRR (zowel HDMI VRR, Nvidia G-Sync als AMD FreeSync) en 4K120. Dolby Vision 4K120Hz gaming (voor de Xbox Series X) is ondersteund. Dan is er een uitstekende input-lag van 10,4ms (4K60) en 5,7ms (2K120). Tot slot is er het uitgebreide gamedashboard dat je FPS, input-lag mode, en HDR aangeeft en waarin je snel een aantal instellingen kunt aanpassen, zowel voor beeld als geluid.

LG OLED55C34LA - Geluidskwaliteit

Het 2.2 luidsprekersysteem met 40 watt vermogen ondersteunt Dolby Atmos en nieuw dit jaar, nu ook DTS:X. Dat is een belangrijke nieuwigheid, want het betekent dat je nu ook DTS in al zijn vormen kunt doorgeven via eARC aan een externe audio opstelling. De C3 kan de audio aanpassen aan de kamerakoestiek, daarvoor moet je enkel een korte procedure doorlopen. De configuratie levert voldoende volume, en houdt bij normale volumes de vervorming ook vrij goed onder controle. Wie net iets meer vraagt, riskeert wel wat vervorming te horen, de klank wordt dan wat rommelig. Er zit voldoende bas in het geluid, en de klank is over het algemeen erg warm. Dat is bijzonder aangenaam voor muziek. Stemmen zijn helder, en de tv produceert een redelijk, maar beperkt surroundeffect. Vermijd de AI-instelling voor audio, zeker voor muziek, die gaf een scherpe en zeer verwarde, holle klank die in niets te vergelijken was met het origineel.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

LG OLED55C34LA – Conclusie

Het heeft weinig zin om het te ontkennen, de kloof tussen de G3 en C3 is aanzienlijk geworden. Waar de G3 met zijn nieuw paneel een enorme sprong in helderheid maakt, kan de LG OLED55C3 enkel wat kleine verbeteringen voorleggen.  Maar dat belet niet dat de C3 zijn status als iconische OLED-tv kan bevestigen. Hij combineert een prima piekhelderheid, fantastische kleuren, perfect contrast en zeer goede beeldverwerking. Zowel in SDR als HDR zijn de beelden om van te smullen. Voor gamers is de C3 fantastisch uitgerust, met vier HDMI 2.1-poorten en alle vereiste features. De audioprestaties zijn prima, en goed nieuws, de C3 kan ook DTS aan, dat is een van de weinige nieuwigheden. De verbeteringen aan webOS zijn welkom, dit smart tv-systeem blijft een van onze favorieten. De enige echte opmerking die we kunnen maken? De prijs is hoog, zeker voor een tv die niet zo veel verschilt van zijn voorganger. Het kan dus zeker de moeite zijn om nog even te wachten, in het najaar wordt de prijsstrijd vaak wat harder.

9.5
LG C3 tv 2023
FWD award

Beoordeling
LG OLED55C34LA

Pluspunten
  • Prima piekhelderheid voor OLED
  • Uitstekende kalibratie
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Indrukwekkende HDR-beelden
  • HDMI 2.1 en ruime selectie gamerfeatures
  • Prima geluid, inclusief Dolby Atmos en DTS
  • WebOS 23 is nog gebruiksvriendelijker
Minpunten
  • Prijs

Beoordeling LG OLED55C34LA

Het heeft weinig zin om het te ontkennen, de kloof tussen de G3 en C3 is aanzienlijk geworden. Waar de G3 met zijn nieuw paneel een enorme sprong in helderheid maakt, kan de LG OLED55C3 enkel wat kleine verbeteringen voorleggen.  Maar dat belet niet dat de C3 zijn status als iconische OLED-tv kan bevestigen. Hij combineert een prima piekhelderheid, fantastische kleuren, perfect contrast en zeer goede beeldverwerking. Zowel in SDR als HDR zijn de beelden om van te smullen. Voor gamers is de C3 fantastisch uitgerust, met vier HDMI 2.1-poorten en alle vereiste features. De audioprestaties zijn prima, en goed nieuws, de C3 kan ook DTS aan, dat is een van de weinige nieuwigheden. De verbeteringen aan webOS zijn welkom, dit smart tv-systeem blijft een van onze favorieten. De enige echte opmerking die we kunnen maken? De prijs is hoog, zeker voor een tv die niet zo veel verschilt van zijn voorganger. Het kan dus zeker de moeite zijn om nog even te wachten, in het najaar wordt de prijsstrijd vaak wat harder.

Prijsvergelijker LG OLED55C34LA

Reacties (0)