Panasonic presenteert 2023 tv line-up met MZW2004 topmodel

13 juni 2023 + 10 minuten 3 Reacties
Panasonic MZW2004 oled tv

Vanmorgen in de vroege uurtjes trokken we naar Berlijn, waar Panasonic als laatste grote fabrikant zijn tv line-up voor dit jaar presenteerde. Het Japanse bedrijf komt met een groot aantal nieuwe modellen en ook dit jaar is oled de belangrijkste beeldtechniek in de line-up. Lees verder voor alle details en alle nieuwe modellen.

Nagenoeg alle grote tv-fabrikanten hebben begin dit jaar hun televisies voor dit seizoen aangekondigd en inmiddels zijn de meeste modellen ook te koop. Panasonic liet tijdens CES 2023 alleen van zich horen met een topmodel oled-televisie, maar vandaag hebben we eindelijk meer duidelijkheid gekregen over de overige televisies die het bedrijf naar Nederland en België brengt.

Panasonic 2023 oled tv's

De focus in de Panasonic 2023 tv line-up ligt ook dit jaar op de oled-techniek, waarbij het Japanse bedrijf gebruikmaakt van oled-panelen van LG Display. Panasonic voegt hier zijn eigen technieken en oplossingen aan toe om een beeldkwaliteit te verzorgen waarmee kijkers kunnen genieten van hun content precies zoals de maker het heeft bedoeld. Eén van die oplossingen is een door Panasonic zelf ontwikkelde heatsink waarmee het paneel harder aangestuurd kan worden voor een hogere helderheid.

Eén van de verbeteringen voor dit jaar is de vernieuwde Filmmaker Mode. Deze modus is ontwikkeld zodat kijkers de content zien en ervaren zoals de makers het bedoeld hebben – of je nu kijkt in een speciaal ingerichte thuisbioscoop of in een lichte, ruime woonkamer. Het detecteren van de kleurtemperatuur van het omgevingslicht is verbeterd voor de Filmmaker Mode, wat een nauwkeurige beeldweergave in alle lichtomstandigheden mogelijk maakt. Is bijvoorbeeld het omgevingslicht warm, dan wordt de kleurtemperatuur verlaagd terwijl in een heel lichte omgeving de donkere tonen worden verhelderd.

Gaming

Met ondersteuning voor HDMI 2.1-functies, volledig 4K-resolutie, een beeldverversingssnelheid van tot 120 Hz, lage latency en input lag, VRR en AMD Freesync Premium, zijn de meeste Panasonic televisies ook geschikt voor serieuze gamers. Ook zijn de oled-tv’s met HXC Pro AI compatibel met NVIDIA G-SYNC. Wanneer aangesloten op een systeem dat gebruikmaakt van een NVIDIA RTX grafische kaart, optimaliseert de tv automatisch de input lag en VRR-instellingen voor tear- en hapervrije gamingsessies, op een door NVIDIA gevalideerde en erkende tv. De nieuwe True Game Mode zet alle functies voor kleurnauwkeurigheid die beschikbaar zijn voor films nu ook in voor de wereld van gaming. Verbeterde HDR tone- mapping zorgt voor brongerichte weergave vanaf het gamingapparaat. Daarnaast kan de True Game Mode worden gekalibreerd.

Ook introduceert Panasonic nieuwe Gaming Sound Modes en het vernieuwde Game Control Board. Hiermee kan bijvoorbeeld de RPG (Role-Playing Game) Sound Mode worden ingesteld, die gebruikers het gevoel geeft dat ze worden meegesleept in de virtuele wereld van de game. De FPS (First-Person Shooter) Mode geeft de locatie van geluid nauwkeurig weer waardoor gebruikers subtiele geluiden als voetstappen kunnen horen.

Panasonic 2023 tv line-up

Panasonic brengt in 2023 zowel oled- als lcd led-televisies op de markt. Hieronder vind je twee afbeeldingen van slides waarin de belangrijkste verschillen tussen de oled-modellen op de ene afbeeldingen en de lcd-modellen op de andere afbeelding getoond worden.

Ter verduidelijking van de gebruikte panelen: de MZW2004-serie gebruikt een MLA (micro lens array)-paneel met het door Panasonic ontwikkelde heatsink-systeem, de MZT1506-serie gebruikt een OLED.EX-paneel met heatsink en de MZW984 en MZ800E zijn voorzien van een OLED.EX-paneel zonder heatsink.

Verderop in dit artikel vind je van elk model dat Panasonic in 2023 lanceert de belangrijkste specificaties. Zodra de prijzen bekend zijn voegen we deze toe.

Panasonic MZW2004 oled tv

Het absolute topmodel voor 2023 is de MZW2004 (in België de MZ2000). Deze oled-televisie is uitgerust met de nieuwe ‘Master OLED Ultimate’ module van Panasonic. Deze module bestaat uit een scherm met Micro Lens Array – lenzen die het licht van de pixels concentreren – en een nieuw meerlaags warmtebeheersysteem. Dit moet volgens Panasonic resulteren in 150% meer piekhelderheid. De MZW2004 (MZ2000) ondersteunt alle belangrijke HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive en HLG Photo.

Net als vorig jaar komt het topmodel oled tv met een compleet luidsprekersysteem, inclusief speakers bovenop de tv die geluid via het plafond naar de gebruiker weerkaatsen. Dolby Atmos wordt dan ook ondersteund. Panasonic noemt dit systeem 360° Soundscape. Voor 2023 is het Bass Booster-algoritme vernieuwd. Wanneer het algoritme via het menu wordt geselecteerd, produceert het een diepe, snel reagerende bas. De array-speakers die over de hele breedte van de tv naast elkaar, achter de voorste speakergrille zijn geplaatst, maken een breder, nauwkeuriger geluidsveld mogelijk. Ook kan het relatieve geluidsvolume in verschillende delen van de kamer worden aangepast.

De MZW2004 (MZ2000) biedt drie Sound Focus-modi: Pinpoint Mode, waarmee het geluid op één specifiek punt kan worden gericht; Area Mode, waarmee het geluid kan worden verplaatst naar een groep mensen in een specifiek deel van de kamer; en Spot Mode dat het volume versterkt op één punt terwijl anderen het geluid nog steeds kunnen horen.

De MZW2004-serie komt in een 55-inch, 65-inch en 77-inch formaat op de markt. Let wel dat het 77-inch model niet beschikt over het Ultra-paneel maar het Pro-paneel.

Panasonic MZT1506 oled tv

Een stapje lager zien we de MZT1506 (MZ1500) oled-televisie terug, voorzien van een Master OLED PRO-scherm en naar voren gerichte speakers. Deze televisie krijgt een minder geavanceerd luidsprekersysteem dan de MZW2004-serie maar moet qua beeldweergave te vergelijken zijn. Echter, in tegenstelling tot de MZW2004 beschikt de MZT1506 niet over een MLA-paneel met een OLED.EX-paneel. Wel is de heatsink aanwezig. De overige specificaties komen ook grotendeels overeen met die van de MZW2004-serie. Zo is de HCX Pro AI-processor aanwezig, is er volledige HDR-ondersteuning, heb je de beschikking over hdmi 2.1-poorten en heb je toegang tot alle premium gaming-features zoals HFR, VRR en ALLM.

De MZT1506-serie heeft een ingebouwde naar voren gerichte speaker en subwoofer voor een ruimtelijk geluidsveld met Dolby Atmos. Voor smart tv en streaming het My HomeScreen 8.0 aanwezig. De serie zal verkrijgbaar zijn in 42-, 48-, 55- en 65-inch formaten. Let wel; de 42-inch en 48-inch modellen komen met een standaard oled-paneel, niet het Pro-paneel. Ook is de front firing-speaker niet aanwezig op de twee kleinere modellen,

Panasonic MZW984 oled tv

Een nieuwe middenklasse oled-tv van Panasonic is de MZW984-serie (MZ980-serie), bestaande uit 42-, 48-, 55- en 65-inch formaten. Deze modellen zijn voorzien van het nieuwste oled-paneel van Panasonic maar komen met een iets lagere helderheid en lagere zwartwaarden dan het topmodel. De televisies hebben het OLED.EX-paneel van LG Display meegekregen.

Panasonic rust de tv’s uit met de nieuwe HCX Pro AI-processor die de weergave aanpast aan de hand van de content. Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive worden ondersteund voor een optimale HDR-weergave, en ook de verbeterde Filmmaker Mode is aanwezig. Theatre Surround Pro van Panasonic produceert een dynamisch geluid dat kijkers midden in de actie plaatst, of ze nu een film kijken of verdiept zijn in een game. Voor gamers is de True Game Mode aanwezig, inclusief hdmi 2.1, 120Hz-ondersteuning, VRR, ALLM en Freesync. Het smart tv-platform is My HomeScreen 8.0 van Panasonic zelf. Voor spraakbediening zijn zowel Alexa als de Google Assistent aanwezig.

Panasonic MZ800E oled tv

De goedkoopste oled-tv van Panasonic voor 2023 is de MZ800E-serie (MZ800-serie) die komt in formaten van 42-, 48-, 55- en 65-inch. Deze modellen zijn voorzien van een randloos design en ondersteunen alle belangrijke HDR-formaten, waaronder HDR10+ en Dolby Vision. Ook de Filmmaker Mode is aanwezig. De HCX-processor is op deze modellen niet aanwezig. In plaats daarvan beschikken deze tv’s over de 4K Color Engine Pro.

Dynamic Surround Sound van Panasonic produceert een dynamisch geluid dat kijkers midden in de actie plaats. De MZ800E-serie biedt een brede selectie geluidsmodi die dialogen en een krachtige bass, met steun van een ingebouwde subwoofer, produceren. Daarnaast kan er via bluetooth verbinding worden gemaakt met draadloze soundbars, koptelefoons en speakers.

De televisies beschikken over een Game Mode, komen met hdmi 2.1-poorten en zijn voorzien van het Google TV smart tv-platform met toegang tot de Google Assistent.

Panasonic MXW954 en MXW944 lcd tv's

Op het gebied van lcd brengt Panasonic twee topmodellen op de markt: de MXW954 (MX950) en de MXW944 (MX940). De modellen in de MXW954-serie zijn uitgerust met miniled-achtergrondverlichting met een quantum dot-filter voor een betere kleurweergave, terwijl de MXW944-serie is voorzien van full array led-verlichting met local dimming.

Beide lcd led-televisies zijn uitgerust met de HCX Pro AI-processor van Panasonic, de verbeterde Filmmaker Mode en ondersteuning voor Dolby Vision IQ en HDR 10+. Voor gamers is de Game Mode Extreme aanwezig, waarmee de input lag verlaagd wordt. Ook features als hdmi 2.1, ALLM, VRR en AMD Freesync worden ondersteund. Voor een optimale audiobeleving wordt Dolby Atmos ondersteund en beschikken de tv’s over Theatre Surround. De MXW954 komt met het iets geavanceerdere Dynamic Theatre Sound en een ingebouwde subwoofer.

Panasonic rust beide series uit met het My HomeScreen 8.0 smart tv-platform, inclusief toegang tot Alexa of de Google Assistant. De MXW954 is verkrijgbaar in 55-, 65- en 75-inch, de MXW944 in 43- en 50-inch.

Panasonic MXT886 en MXW834 lcd tv's

Een stapje daaronder komen we de MXT886 en MXW834 (MX800) series tegen. Dit zijn modellen die niet komen met het My HomeScreen smart tv-platform van Panasonic maar beschikken over Fire OS van Amazon, inclusief toegang tot de Alexa spraakassistent.

De televisies beschikken over een lcd-scherm met led-achtergrondverlichting, een HDR Cinema Display, de HCX-processor van Panasonic, ondersteuning voor Dolby Atmos en de Filmmaker Mode. HDR wordt ondersteund in de vorm van Dolby Vision en HDR10+. Ook hdmi 2.1-poorten zijn aanwezig en gaming-features als VRR en ALLM worden ondersteund. De modellen komen in 43-, 50-, 55-, 65-, 75- en 85-inch formaten op de markt.

Panasonic MX700E lcd tv

Weer een ander smart tv-platform zien we terug in de instapserie lcd-tv’s van Panasonic. De MX700E (MX700) modellen zijn namelijk uitgerust met het Google TV smart tv-platform, inclusief toegang tot de Google Assistent.

De modellen maken gebruik van de 4K Color Engine van Panasonic en beschikken over diverse gaming-features voor compatibiliteit met de nieuwste consoles. Daarnaast komen deze modellen met de Filmmaker Mode, heb je de beschikking over hdmi 2.1 met ALLM en is er ondersteuning voor zowel Dolby Atmos als Dolby Vision. Deze serie is verkrijgbaar in 43-, 50-, 55- en 65-inch formaten.

Prijs en beschikbaarheid

Panasonic heeft op het moment van schrijven nog geen prijzen voor de nieuwe modellen bekendgemaakt. Zodra we hierover meer informatie ontvangen werken we dit artikel bij.

Reacties (3)