Koopgids tv 2024: waar moet je op letten als je een nieuwe tv gaat kopen?

03 januari 2024 + 10 minuten 2 Reacties
LG Gaming oled gx 2

In deze gids leggen we stap voor stap uit waar je op moet letten als je een nieuwe televisie wilt kopen. Denk hierbij aan de schermgrootte, de verschillende technieken en het gebruik.

Wie een nieuwe televisie wil gaan kopen, loopt gemakkelijk verloren in het enorme aanbod. Je koopt bovendien niet elk jaar een nieuwe tv, en de technologie verandert erg snel. Dat betekent dat je vaak ook worstelt om al die nieuwe termen een plaats te geven in je beslissingsproces. Met deze gids voor het kopen van een tv helpen we je op weg.

Bepaal je budget

Toch met stip een van de belangrijkste beslissingen die je neemt: wat is het budget? Beslis op voorhand een bepaald bedrag dat je als richtlijn wil gebruiken. Geef jezelf wat ruimte om daar boven te gaan, maar zet ook een specifiek maximum voorop. Zo vermijd je dat je stap voor stap op een veel hoger budget landt dan je vooropgesteld had.

Zoals bij veel andere dingen wordt de prijs van een toestel gedeeltelijk bepaald door prestaties en features die je wenst. Des te hoger je budget, des te beter de prestaties, des te meer features je zal terugvinden.

TV kopen? Prioriteiten stellen

Tenzij je budget ongelimiteerd is, zal je uiteindelijk bepaalde dingen moeten afwegen tegen elkaar. Daarom is het belangrijk dat je prioriteiten stelt. Zo kom je ook goed voorbereid aan in de winkel.

Wat voor jou het belangrijkst is, kan alleen jij bepalen. Wij gebruiken onderstaande lijst om prioriteiten in volgorde af te vinken:

  1. Noodzakelijke features: de dingen die je tv absoluut moet hebben, moeten uiteraard je eerste prioriteit zijn. Wil je bijvoorbeeld absoluut HDMI 2.1 met de nodige gaming features omdat je een next-gen console op het oog hebt, dan mag dat niet ontbreken.
  2. Beeldkwaliteit: de top eigenschap van een tv, want beeld is toch waar het om draait. Beeldkwaliteit kan je ook zelden nog verbeteren na aankoop, dus daar bespaar je beter niet op.
  3. Schermformaat: dit is een belangrijke keuze, maar wij zouden eerder voor een beter, maar iets kleiner beeld kiezen, dan voor een groter maar minder goed beeld. Hou er rekening mee: hoe groter het beeld, hoe belangrijker beeldkwaliteit is, je ziet immers elke fout veel duidelijker.
  4. Gebruiksgemak: recente tv’s zijn best wel gebruiksvriendelijk, maar misschien heb je bepaalde voorkeuren.
  5. Geluidskwaliteit: Zeker erg belangrijk, maar we zetten het iets lager omdat je een gebrek in deze categorie kan opvangen met een externe oplossing zoals een soundbar.
  6. Niet-noodzakelijke features: deze zijn leuke extra’s maar mogen nooit je keuze bepalen. Een goed voorbeeld is ondersteuning voor stem-assistent x of y.

Hoe en voor wat gebruik je je tv?

Om de bovenstaande lijst goed te kunnen invullen is het belangrijk dat je jezelf een goed beeld vormt van het gebruik van je televisie. Naast het budget is dat immers de belangrijkste factor die je keuze bij het kopen van een nieuwe tv beïnvloedt. Stel je daarom op voorhand even de volgende vragen:

  • Hoe ver zit je van de televisie?
  • Wil je een meer ontspannen kijkbeleving, of wil je de bioscoopervaring zo dicht mogelijk benaderen?
  • Wordt er veel overdag gekeken, en vaak bij veel omgevingslicht? Of kijk je eerder in een knusse, licht verduisterde omgeving met enkel wat sfeerlicht?
  • Kijk je alleen of met twee, of vaak met meer? Zijn de zitplaatsen allemaal recht voor de televisie of zijn er ook zitplaatsen die eerder naast de televisie zijn, zoals bijvoorbeeld in een L-vormige salon?
  • Wat kijk je vooral? Sport? Film en tv-reeksen? Praatprogramma’s en nieuws?
  • Game je ook regelmatig? Via een spelconsole of pc?
  • Welke apparaten wil je aansluiten? Welke HDMI-versie is daarvoor vereist? Welke HDMI-features?
  • Welke smart features zijn voor jouw onontbeerlijk? Welke apps wil je zeker gebruiken?
  • Heb je specifieke eisen voor de opstelling zoals wandmontage?
tv banner zwart 3

Resolutie: Full HD, 4K of 8K?

Zeggen al die resoluties je niks, lees dan eerst ons artikel over het verschil tussen Full HD en 4K. Het leeuwendeel van het aanbod bestaat momenteel uit 4K-televisies. Dat is in de meeste gevallen de beste keuze in de woonkamer. Enkel voor kleine modellen (32” en kleiner) vind je nog Full HD.

Daarnaast bieden fabrikanten ook steeds meer 8K-modellen. Over het nut van 8K in de woonkamer stellen we ons toch de nodige vragen. Bovendien betaal je voor die modellen een aanzienlijke meerprijs. Tenzij je om specifieke redenen echt een 8K-toestel wenst, of je mikt op een schermformaat van 75 inch of groter, lijkt een 4K-model ons vaak de betere keuze.

Schermformaat: groot of klein?

Televisies worden steeds groter, maar groter is niet zomaar beter! Welk schermformaat je kiest wanneer je een nieuwe tv gaat kopen hangt af van twee belangrijke factoren: de kijkafstand (hoe ver je van de tv zit) en of je een intense kijkervaring of een meer ontspannen kijkervaring zoekt. In ons artikel over de ideale kijkafstand en schermgrootte vind je daarover alles terug. Hou er rekening mee dat het richtlijnen zijn, en geen harde regels. En vergeet ook de esthetiek in de woonkamer niet.

Ken je kijkvoer

Welke aspecten van beeldkwaliteit belangrijk voor je zijn wordt in grote mate bepaald door wat je kijkt.

Kijk je hoofdzakelijk film en tv-reeksen, dan zoek je een televisie met uitstekend contrast, en een ruime ondersteuning voor High Dynamic Range (HDR). HDR10 en HLG vind je op zowat alle tv’s, maar Dolby Vision en HDR10+ dwingen je vaak tot een keuze. Lees hier alles over de verschillende HDR-formaten. Een ruim kleurbereik en hoge helderheid zijn belangrijk voor goede HDR-weergave.

Ben je een sportfan, dan wil je zeker een model met een 100Hz-paneel om je actiebeelden goed scherp te kunnen weergeven. Goede opties voor bewegingsscherpte zijn dan ook belangrijk. HDR-uitzendingen laten op zich wachten, maar vermits die vermoedelijk in HLG zullen zijn, en alle tv’s dit ondersteunen, hoef je daar niet wakker van te liggen. Sport zou ook veel voordeel halen uit High Frame Rate (HFR) content, maar ook dat lijkt net als HDR voorlopig nog toekomstmuziek.

Gamers stellen ook specifieke eisen aan hun televisie. Een lage input-lag is vereist, anders reageer je onvermijdelijk te laat op wat zich op het scherm afspeelt. Gamers die het maximum willen halen uit een PS5 of Xbox Series X willen een HDMI 2.1-aansluiting, met ALLM en VRR en ondersteuning voor HFR 4K120. Ook zij kijken best uit naar goede HDR-ondersteuning, vooral HDR10 en recent ook Dolby Vision. De beste HDR-weergave voor gaming wordt gegarandeerd door HGiG-ondersteuning.

Voor praatprogramma’s en nieuws ligt de lat relatief laag. Zowel sport-als filmfans mogen mikken op een groter scherm, dat versterkt de beleving. Gamers willen een goed overzicht, dus zij mogen hun scherm niet te groot kiezen. Voor de liefhebbers van praatprogramma’s en soaps primeert een relax kijkervaring, zij kiezen dan ook beter een schermformaat aan de kleine kant van het spectrum.

Schermtechnologie en beeldkwaliteit

De best vertegenwoordigde schermtechnologie is LCD. LCD-tv’s zijn verkrijgbaar in de ruimste selectie beeldformaten. Omdat LCD-tv’s van veel verschillende bijkomende technologie gebruik maken, loopt ook de prijs sterk uiteen. Dat zorgt ook vaak voor verwarring. Een LED-tv is bijvoorbeeld een LCD-tv die gebruik maakt van LED’s als lichtbron. Dat is overigens voor alle LCD-tv’s momenteel het geval en is dus helemaal geen speciaal kenmerk meer. QLED-tv’s maken gebruik van quantum dots in de lichtbron, maar blijven verder ook gewoon LCD-tv’s.

Wie een LCD-tv wil gaan kopen let best op volgende zaken:

  • Modellen met een IPS-paneel beschikken over een vrij grote kijkhoek en zijn dus ideaal als niet iedereen recht voor het scherm kan zitten. Ze hebben wel een lager contrast, waardoor ze op hun best zijn als je bij wat omgevingslicht kijkt.
  • Modellen met een VA-paneel hebben een goed contrast, en zijn dan ook op best bij minimaal omgevingslicht. Helaas hebben ze vaak een zeer beperkte kijkhoek. Wie vanuit een hoek kijkt, ziet het contrast scherp dalen.
  • De lichtbron van een LCD-tv, de correcte term is achtergrondverlichting, speelt een grote rol bij contrastprestaties. In dit artikel vind je alles over de verschillende types achtergrondverlichting en hun voordelen. De korte samenvatting: Edge LED modellen zijn slank, maar Full Array modellen met local dimming verbeteren het contrast aanzienlijk.
  • Omdat het aantal zones in een Full Array achtergrondverlichting zo belangrijk is voor de contrastprestaties, kijken recente modellen naar mini-LED technologie. Daarbij wordt de achtergrondverlichting opgebouwd uit duizenden kleine LEDs en kan het aantal dimmingzones sterk verhoogd worden.
  • De maximale helderheid van LCD-tv’s is hoog, en ze kunnen dat vaak ook over het volledige scherm aanhouden, en niet enkel op een klein deel van het scherm. Dat is een groot voordeel als je HDR kijkt bij veel omgevingslicht. Hou er wel rekening mee dat de maximale helderheid rechtstreeks gekoppeld is aan de prijs.
  • Een achtergrondverlichting met quantum dots garandeert een zeer ruim kleurbereik.

Naast LCD-tv’s is er natuurlijk ook OLED. Deze schermtechnologie verschilt sterk van LCD. Op een OLED-scherm creëert elke pixel zelf licht, en kan ook volledig uitgeschakeld worden. Daardoor biedt OLED een zo goed als perfect contrast. De schermen hebben bovendien een ruim kleurbereik en grote kijkhoek. OLED-schermen zijn wel enkel in grotere schermformaten (55” en groter) beschikbaar, maar sinds 2020 is er ook een 48”-model. OLED biedt een ruime helderheid maar moet de top LCD-tv’s op dit vlak voor laten gaan. Bovendien kan OLED zijn maximale helderheid enkel in kleine delen van het scherm inzetten. Een OLED-tv is op zijn best bij wat verduistering.

De nieuwste schermtechnologie is QD-OLED. Die combineert de voordelen van quantum dots en OLED-technologie. Deze schermen leveren een perfecte zwartwaarde, een piekhelderheid die net wat hoger is dan de meeste OLED-tv’s, en een zeer ruim kleurvolume. Omdat het paneel geen witte subpixel gebruikt (zoals WOLED), behouden zeer heldere kleuren hun intensiteit. QD-OLED-tv’s hebben ook een zeer snelle reactietijd, en een bijna perfecte kijkhoek.
Voorlopig leveren enkel Samsung en Sony QD-OLED-tv’s. Let op, ze lanceren deze modellen onder de naam OLED. Bij Samsung zijn er geen andere OLED-modellen, dus is er geen verwarring mogelijk. Maar bij Sony ligt dat anders. De A90K en A80K-reeks gebruiken WOLED-technologie zoals we die ondertussen al meer dan tien jaar kennen. Enkel de A95K-serie is uitgerust met een QD-OLED-paneel.

Sony A95K tv 2022
Lees ook

Alles over QD-OLED: hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen?

Smart tv

Over de verdiensten van de verschillende smart tv-systemen kunnen we lang debatteren. Maar uiteindelijk stellen we vast dat ze allemaal een goede graad van maturiteit bereikt hebben. Het gebruiksgemak is bij allen prima, al hebben we een zeer lichte voorkeur voor LG WebOS en de Samsung Tizen Smart Hub. Google Android TV (beschikbaar op Philips en Sony) heeft dan weer als voordeel dat je een aantal gegarandeerde updates krijgt, iets wat helaas bij geen enkele andere fabrikant het geval is. Panasonic My Home Screen heeft een goed gebruiksgemak, maar miste tot voor kort wel een paar belangrijke streaming-apps (Disney+ en Apple TV+). Daar is gelukkig verandering in gekomen, Disney+ is sinds september 2021 beschikbaar en Apple TV+ sinds december 2021.

Je tv kiezen op basis van een bepaald smart tv-systeem is eerder uitzonderlijk, maar als bepaalde apps een must zijn, dan moet je daar wel op letten. Gebruiksgemak is voor een deel ook kwestie van gewoonte, laat je dus niet afschrikken om iets nieuws te proberen wanneer je een nieuwe tv wilt kopen.

Geluidskwaliteit

Als je beeldkwaliteit al moeilijk te beoordelen vond, dan hebben we slecht nieuws voor je. Geluidskwaliteit van tv’s vergelijken in de winkel is zo goed als onmogelijk. Anderzijds is de geluidskwaliteit van televisies er de laatste jaren flink op vooruit gegaan. Uit middenklassers mag je degelijk geluid verwachten, tenzij je echt de filmsoundtrack door de kamer wil laten knallen. High-end modellen kunnen vaak zelfs dat nog realiseren zonder dat je naar een externe oplossing moet grijpen.

Waar let je dan best op als je een nieuwe televisie wilt kopen? De meeste televisie hebben de luidsprekers onderaan ingebouwd. Modellen met extra luidsprekers aan de zijkant en/of bovenkant van het toestel leveren een iets betere surroundbeleving. Dolby Atmos-ondersteuning staat best op je lijst als je echte filmfan bent, ook al overweeg je later nog een aparte soundbar.

De geluidskwaliteit kan je boosten door over te schakelen van de ingebouwde luidsprekers naar een externe oplossing, zoals een soundbar of een AV-receiver. Wil je die optie openhouden, en je opties naar de toekomst zo goed mogelijk verzekeren kies dan een tv die over HDMI eARC beschikt. HDMI ARC, de voorganger van eARC, blijft een alternatief, maar wees je bewust van de beperkingen.

Tot slot, sommige tv’s zijn zo ontworpen dat het scherm nauwelijks 1-2 cm boven het meubel staat. Een soundbar is vaak 6 cm hoog, of meer. Die zou bij zo een televisie een klein deel van het beeld afdekken. Heb je een soundbar op het oog, hou daar dan rekening mee.

Wat wil je aansluiten?

Waar er vroeger meerdere soorten aansluitingen waren, gebeurt bijna alles nu via HDMI. Kijk voordat je een tv gaat kopen na hoeveel aansluitingen je zeker nodig hebt. Maar toch moet je ook hier nog bij de les blijven. Er zijn immers verschillende HDMI-versies, en die bieden verschillende mogelijkheden. Zeker voor de nieuwste versie, HDMI 2.1, is het belangrijk dat je goed weet welke eigenschappen je absoluut moet hebben. Lees dan ook zeker ons artikel met uitleg over alle HDMI 2.1-eigenschappen.

Let ook op zaken zoals AirPlay2, Google Cast, en Bluetooth (zowel om audio van de tv naar een draadloze hoofdtelefoon te brengen, als om de muziek van je smartphone op tv te horen).

Samsung The Frame header zwart

Specifieke opstellingseisen

De opstelling van je toestel kan bepaalde eisen opleggen. Zoals we hierboven al vermeldden, moet je opletten dat het scherm hoog genoeg boven je meubel staat als je een soundbar wil plaatsen. Houd ook rekening met de breedte van de voet. Centrale voeten vereisen weinig plaats en kunnen meestal op een kort meubel staan. Staan de voeten aan het uiteinde van scherm, dan heb je een vrij breed meubel nodig. Sommige fabrikanten bieden modellen waarbij je de voeten in verschillende posities kan monteren.

Ook voor wandmontage zijn er aandachtspunten wanneer je een nieuwe tv gaat kopen. Bijna elk toestel kan aan de wand gemonteerd worden, maar aansluitingen die naar de achtermuur wijzen kunnen een strakke wandmontage onmogelijk maken. Sommige modellen zijn specifiek voor wandmontage voorzien, en sluiten perfect vlak aan tegen de muur. Eenvoudige bekabeling, zoals de Samsung One Connect box, kan wandmontage aanzienlijk vergemakkelijken als je veel toestellen wil aansluiten.

Meer informatie

Wil je nog meer weten over het kopen of gebruiken van een televisie? Neem dan een kijkje in onze uitgebreide tips en advies-sectie. Hier vind je naast alle tips over televisies ook tips en adviezen over mediaspelers en audiosystemen voor bij je nieuwe televisie.

Reacties (2)