LG OLED65G36LA – specificaties
Op zoek naar een compleet overzicht van alle LG 2023 OLED-modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2023.
De strijd aan de top van het tv-aanbod woedt verder. Het nieuwe OLED-paneel van de LG G3, uitgerust met een microlens-array, zorgt volgens LG voor spectaculaire verbetering van de piekhelderheid. De stap vooruit is groot genoeg om de kloof met QD-OLED te dichten. Maakt de G3 die belofte waar en biedt hij nog andere voordelen?
Op zoek naar een compleet overzicht van alle LG 2023 OLED-modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2023.
Wat | Ultra HD OLED-tv |
---|---|
Formaat | 65 inch (164 cm), vlak |
Aansluitingen | 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), ARC/eARC, ALLM, VRR, HFR), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 2x antenne, 1x IR-blaster, Bluetooth 5.0, WiSA |
Extra's | HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, WiFi (802.11ax) ingebouwd, WebOS 23, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 9 Gen 6 processor |
Afmetingen | 1.441 x 826 x 24 mm (excl. voet) |
Gewicht | 23,9 kg (excl. voet) |
Energieverbruik | SDR 97 (F) / HDR 222 watt (G) |
Adviesprijs | 3.499 euro |
Het design loopt volledig gelijk met dat van de G2-serie. Daar zijn we zeker niet rouwig om. De G3 heeft de uitstraling van een high end-tv, en mikt zoals zijn voorgangers op wandmontage. Het metalen kader is aan de voorzijde niet meer dan een fijn lijntje, van opzij is het 12mm breed. De rest van het toestel is 24mm diep, met een volledig vlakke rug.
Net als vorige jaren is de wandmontagebeugel bijgeleverd. Daarmee hang je het toestel nauw aansluitend op de muur. De beugel kan ook een tiental centimeter naar voor klappen, zodat je het toestel ook wat naar links of rechts kunt draaien.
LG kan je ook een centrale draaivoet leveren als je de tv op een tv-meubel wilt plaatsen. Dat is wel een optioneel accessoire. Het scherm leunt dan enkele graden naar achter en het zit 6cm boven het meubel, dat is nipt hoog genoeg mocht je een soundbar willen plaatsen.
LG had al een zeer volledige set aansluitingen op voorgaande modellen, dus daar hoefde niets aan te wijzigen. De G3 beschikt over vier HDMI 2.1-aansluitingen. Die leveren alle vier 48Gbps bandbreedte en bieden ondersteuning voor ALLM, VRR, 2K en 4K HFR. ARC en eARC zijn beschikbaar op HDMI 2. Nieuw is ondersteuning voor QMS (Quick Media Switching). Die feature zorgt ervoor dat je niet even een zwart beeld ziet wanneer de tv van de ene framerate naar de andere moet schakelen, bijvoorbeeld van een film met 24fps terug naar het tv-menu met 60fps. Denk er wel aan dat zowel de bron als de tv dat moeten ondersteunen, en dat het enkel werkt als de framerate verandert, niet als ook de resolutie wijzigt.
De overige aansluitingen zijn drie USB-poorten, een optisch digitale audio-uitgang, twee antenne-aansluitingen, een ethernetpoort en WiFi. Er is geen hoofdtelefoonaansluiting, maar je kan een draadloos exemplaar gebruiken met Bluetooth. Net zoals vorig jaar is er een IR-uitgang en IR-blaster. De LG OLED65G36LA ondersteunt WiSA (Wireless Speaker and Audio Association), maar is net zoals de G2 beperkt tot 2.1-configuraties. Een draadloze surround-opstelling is dus geen optie.
LG blijft sleutelen aan WebOS, het wil de smart tv-omgeving responsief en compact houden. Om dat te bereiken kan je vanop het Home Scherm nog maar een klik naar beneden scrollen. Zo hoeft de interface minder content te laden. Op de tweede pagina vind je trending series en aanbevelingen, die kan je niet aanpassen.
De belangrijkste verandering is echter op het Home Scherm zelf te vinden. Daar vind je onderaan nog steeds een personaliseerbare lijst met apps, maar net daarboven is de nieuwe feature te vinden, namelijk Quick Cards. Dat zijn als het ware mappen waar LG een aantal functies en apps groepeert. Bijvoorbeeld in de muziek Quick Card vind je de Bluetooth verbinding, een icoon voor de mediaspeler en uiteraard alle muziek-apps. LG toont ook hier aanbevelingen.
Alhoewel er op het Home Scherm een enorm deel voorbehouden is voor reclame, die momenteel ingenomen wordt door LG Channels Free TV, vinden we deze nieuwe aanpassing uitstekend. Niet alleen is WebOS 23 nu nog vlotter, met de Quick Cards vind je ook zonder moeite de weg naar specifieke toepassingen en functies. Zo is er een Quick Card voor je meest recente bron, Thuiskantoor toepassingen, Games, Muziek, de Thuis-Hub (voor IoT-apparaten), en Sport. Je kan geen eigen Quick Card maken, maar je favoriete apps pin je natuurlijk gewoon op het Home scherm, in de lijst met apps.
Het Quick Menu is nu nog overzichtelijker en iets uitgebreider. Je kan het personaliseren zodat de functies die je het meest gebruikt snel beschikbaar zijn.
We werken aan een volledig overzicht van WebOS 23 dat we volgende week zullen publiceren.
De afstandsbediening is onveranderd op één detail na. De toets voor Google Assistant dient nu om LG Channels op te starten. Vermits er nog steeds een toets voor stemcommando’s is en een voor Alexa is dat geen probleem.
De Magic Remote ligt dankzij de ietwat afgeronde vorm aangenaam in je hand. Zijn belangrijkste feature blijft de aanwijsfunctie waarmee je de cursor op het scherm bedient. Het numerieke blok doet ook dienst als programmeerbare toetsen om apps of tv-kanalen met één klik te starten. Dat is bijzonder handig. Sneltoetsen voor Netflix, Prime Video, Disney+ en Rakuten TV vind je onderaan de remote. De toetsaanslag is zuiver maar vergt nog steeds iets te veel druk.
De G3 heeft een enkelvoudige tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen is niet mogelijk. Toch jammer dat dit topmodel geen dubbele tuner heeft. Er is ondersteuning voor Apple Airplay 2 en Google Cast voor YouTube en Netflix. De mediaspeler ondersteunt de belangrijkste formaten, ondertitels en HDR. Enkel Xvid weigert hij. Sinds dit jaar ondersteunt LG opnieuw DTS. Hij speelt de soundtracks zelf af en kan die doorgeven aan een AV-receiver via eARC.
Bij de functies valt de uitgebreide lijst opties voor thuiskantoor op, naast Google-diensten is er ook ondersteuning voor Microsoft 365 en het remote gebruiken van een pc. Sports Alert is nog steeds beschikbaar (via de Quick Card) en wie zijn tv als decoratie wil gebruiken als hij uitstaat kan Always Ready gebruiken. Via Multi View bekijk je twee bronnen, ofwel naast elkaar ofwel als een picture-in-picture. Je start het via het Quick Menu, en de interface begeleidt je handig in je keuzes. Er zijn heel wat opties mogelijk, maar je kan niet alles combineren. Zo is live TV niet te combineren met een HDMI-ingang.
De Alpha9 Gen6 processor voegt geen opvallende verbeteringen toe. De kleine verbeteringen in het AI Super Resolution upscaling algoritme zorgen voor een erg goede ruisonderdrukking, en de upscaling toont uitstekende resultaten, al lijken die ons niet veel te verschillen van de goede prestaties van de 2022-versie. De processor ging wel even in de fout bij een van onze deinterlacing testen, waar we duidelijk een kam-effect zagen. In andere testen kwam het gelukkig niet naar voor.
Zwaar gecomprimeerde video die duidelijke blokvorming heeft, kan de processor ook goed opschonen. We adviseren beide instellingen voor ruisonderdrukking in de laagste stand te houden. Kleurbanden die je soms ziet in zachte overgangen verdwijnen zonder problemen als je ‘Soepele Gradatie’ activeert. De laagste stand volstaat, tenzij in extreme gevallen zoals donkere, zwaar gecomprimeerde beelden. De middelste stand is dan een betere keuze, in de hoogste stand zagen we te veel detail verdwijnen.
Een OLED-scherm heeft een zeer goede bewegingsscherpte, dat is op deze G3 niet anders, enkel het allerfijnste detail blijft in bewegende beelden wat vaag. Sinds vorig jaar is de Black Frame Insertion techniek (wat is BFI) beperkt tot 60 Hz. Het geeft wat extra detail, maar het geflikker is erg irritant, dus laat ‘OLED Motion’ uit. TruMotion kan panbeelden in films erg vloeiend maken, zonder overdreven zichtbare beeldfouten. Enkel in heel snelle bewegingen zijn er soms wat problemen. We adviseren de ‘Cinematografische Beweging’ instelling voor de puristen, terwijl ‘Natuurlijk’ een goed compromis is voor wie toch wat meer vloeiende pan-beelden wilt.
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.
Algemeen | Geavanceerde Instelling | Geavanceerde Instelling |
Beeldmodus: Filmmaker mode / Bioscoop Beeldverhouding: Origineel Scannen: Aan Algemeen / Energiebesparing: Uit of Automatisch |
Helderheid:
OLED Pixelhelderheid: 80 Kleur: Kleurdiepte: 50 |
Zuiverheid:
Scherpte: 10 OLED Motion: uit |
De grote vernieuwing in de G3-serie is natuurlijk het nieuwe OLED-paneel. Dat is een evolutie van het EX-paneel van vorig jaar. LG noemt de nieuwe techniek “Brightness Booster Max”, en het is een combinatie van hardware en software (meer detail over de Brightness Booster Max). Maar het belangrijkste is toch de hardware. Het paneel kreeg immers een extra laag microlenzen die het licht naar buiten leidt dat anders door reflectie gevangen blijft in het paneel. Dat resulteert in een significante verbetering van de piekhelderheid én de efficiëntie.
Het paneel heeft een zeer goede uniformiteit in donkere schermen. In heldere beelden zagen we heel nipt twee verticale lijnen die zichtbaar kunnen zijn als ‘Dirty Screen Effect’. Ze waren echter zo vaag dat ze het kijkplezier niet verstoorden.
De Filmmaker Mode van de OLED65G36LA levert zoals gebruikelijk de beste resultaten. LG’s kalibratie is opmerkelijk goed, de grijsschaal is in de heldere tinten een tikje te warm, maar dat zet zich niet overduidelijk door in de kleuren. Sterker nog, de kleurweergave is uitzonderlijk goed, ook voor huidtinten.
In Filmmaker Mode merken we dat de donkerste zwarttinten net wat te donker zijn, waardoor wat zwartdetail verloren gaat. Kies eventueel voor gamma 2.2 of schakel naar de Bioscoop beeldmode. De piekhelderheid voor SDR is ook vrij hoog, ruim meer dan 300 nits, dus laat de OLED pixelhelderheid wat zakken of activeer de energiebesparing (in auto) als je veel bij verduistering kijkt.
Bij de ondersteuning voor HDR-formaten wijzigt niets. HDR10, HLG en Dolby Vision IQ, maar geen HDR10+. Om dat laatste op te vangen gebruikt LG al enige jaren zijn eigen vorm van Dynamische Tonemapping. Het is in HDR dat de grote winst op piekhelderheid echt duidelijk wordt. In Filmmaker Mode meten we een piekhelderheid van 1450 nits op het 10% venster (en kleiner). Dat is ruim 52% meer dan op de G2, en perfect in lijn met wat LG ons vertelde. Ook op het volledig wit veld haalt hij nog serieuze winst, daar landt het resultaat op 212 nits, 23% winst ten opzichte van de G2. Kortom de G3 kan over de hele lijn meer licht leveren dan de G2, en dat verschil springt echt wel in het oog, ook vergeleken bij een QD-OLED. We herhalen het nog maar even, voor verblinding hoef je niet te vrezen, dat extra licht wordt alleen ingezet als de content daar specifiek om vraagt, en dat is meestal op kleine accenten. Het is dus niet zo dat alle beelden gewoon helderder zijn. Maar dat extra licht geeft het beeld wel meer realisme.
Het kleurbereik van 95% DCI-P3 en 70% Rec.2020 is een typisch resultaat voor OLED-modellen. Op dat vlak is er geen vooruitgang, maar de combinatie met de hogere piekhelderheid zorgt voor een zeer duidelijke verbetering in het kleurvolume. Selecteer de Filmmaker Mode voor een prachtig beeld. De kalibratie is net zoals in SDR uitzonderlijk goed, zeker op vlak van kleurweergave. We merken wel dat de G3 een klein beetje zwartdetail verbergt. Hij kijkt netjes naar de HDR10-metadata en toont veel witdetail.
Vorig jaar gaf LG het Dynamic Tonemapping algoritme een flinke verbetering door het beeld in 5000 zones onder te verdelen. Dit jaar zijn dat 20.000 zones zodat het algoritme nog meer controle heeft. In sommige beelden zorgt dat voor iets meer diepte, en wat meer punch. Toch zijn we niet onverdeeld positief over het resultaat. Zo zagen we in de Bioscoop en Game Mode heel wat gevallen waar het beeld lichter werd, soms ten kosten van witdetail, bijvoorbeeld in LG’s eigen Colours of Journey demo. Nog opvallender was dat soms ook kleuren werden aangetast, zoals in onderstaand voorbeeld waar de vlammen met Dynamic tonemapping bijna alle gele tint verliezen.
In Filmmaker Mode is het effect minder sterk en gaf het geen duidelijke problemen. Over het algemeen vonden we dat je Dynamic Tonemapping beter uit laat staan. De OLED65G36LA (G3-serie) heeft genoeg licht en goede statische tonemapping zodat je eigenlijk weinig verliest. Enkel in heel donkere beelden brengt de Dynamic Tonemapping het zwartdetail beter in beeld. Een nieuwe feature dit jaar is de Expression Enhancer. Die kan je in twee standen zetten. ‘Detail’ of ‘Helderheid’. De algemene indruk is dat detail het contrast wat probeert te verdiepen maar daardoor vaak het beeld wat donkerder maakt. Helderheid doet exact wat het zegt en maakt het beeld helderder. We vonden geen van beide een echte meerwaarde.
De kijkhoek van de G3 is verbeterd ten opzichte van de G2. Dat is nog een bijkomend voordeel van de microlens-array. Van helemaal opzij bekeken is er nu geen verkleuring meer zichtbaar. Bovendien is het scherm uitgerust met een nieuwe anti-reflectielaag, en die levert zeer goede resultaten. Uiteraard vermijdt je altijd best een raam net achter de kijkpositie, maar typisch omgevingslicht verwerpt het scherm erg goed.
LG heeft ook heel wat te bieden voor gamers. De input-lag van 10,2ms (4K60) en 5,2ms (2K120) zijn topresultaten. Alle vier HDMI 2.1-aansluitingen leveren ALLM, en VRR (zowel HDMI VRR, Nvidia GSync als AMD Freesync) en 4K120. Dolby Vision 4K120Hz gaming (voor de Xbox Series X) is ondersteund.
Het gamedashboard toont hoeveel frames je console aanlevert, of de laagste input-lag geactiveerd is en je kan langs die weg ook naar het game menu waar LG je allerlei mogelijkheden biedt om de weergave aan te passen. Nieuw dit jaar is dat naast beeldinstellingen het game menu nu ook de geluidsinstellingen toont.
Aan de audio configuratie van de OLED65G36LA (G3-serie) lijkt weinig veranderd ten opzichte van de G2. De 60 Watt 4.2-configuratie kan ondanks het slanke profiel een voldoende volume verzorgen zonder overduidelijk in vervorming te gaan. Er is voldoende bas, maar wie echt het donderen van een Dolby of DTS-demo wil horen zal toch een soundbar moeten overwegen. De G3 kan via een korte procedure de klank aanpassen aan de ruimte. Of we nu films of muziek beluisterden, we vonden het resultaat erg aangenaam. Dialogen zijn helder, muziek is krachtig en zuiver, en actiefilms creëren een mooi surround-effect. Zoek je echt een thuisbioscoop-effect dan lijkt een soundbar nodig, zeker naast dat indrukwekkende beeld.
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.
Ongezien hoge piekhelderheid, overigens zonder een hoger verbruik, en alle andere voordelen die de G2 al bood, maken van de LG OLED65G36LA momenteel de beste OLED-tv op de markt. De nadelen die wij bespeuren zijn beperkt. Zo moet je extra geld op tafel leggen als je de tv-voet wil in plaats van de bijgeleverde muurbeugel. Dynamic Tonemapping ging iets te vaak in de fout, jammer, maar erg zwaar tillen we daar niet aan, ook zonder deze feature is het beeld indrukwekkend.
Aan goede eigenschappen is er daarentegen geen gebrek. Deze G3-serie oled tv combineert alle klassieke voordelen van OLED, zoals contrast, bewegingsscherpte en rijke kleuren met een ongezien hoge piekhelderheid voor OLED. De stap vooruit is werkelijk enorm. Het nieuwe paneel levert ook een nog betere kijkhoek en anti-reflectie eigenschappen. De Apha9-processor zorgt voor uitstekende prestaties en zet zowel ouder beeldmateriaal als de meest recente HDR-streamingcontent prachtig op het scherm. Gamers krijgen werkelijk alles waar ze om vragen, en de audioconfiguratie levert prima werk. LG heeft tot slot WebOS 23 wat mooie verbeteringen gegeven die het gebruiksgemak nog verbeteren.
We sluiten af met twee opmerkingen. Ten eerste betaal je een flinke prijs voor deze G3. LG durft de prijzen gevoelig laten zakken later op het jaar. Bovendien zijn er dan ook wat concurrenten. Samsung en Sony lanceren nieuwe QD-OLED-modellen en Philips en Panasonic gebruiken het nieuwe WOLED-paneel dat ook deze G3 gebruikt. Afwachten dus wat die modellen zullen leveren, maar voorlopig is dit de beste OLED-tv.
Ongezien hoge piekhelderheid, overigens zonder een hoger verbruik, en alle andere voordelen die de G2 al bood, maken van de LG OLED65G3 momenteel de beste OLED-tv op de markt. De nadelen die wij bespeuren zijn beperkt. Zo moet je extra geld op tafel leggen als je de tv-voet wil in plaats van de bijgeleverde muurbeugel. Dynamic Tonemapping ging iets te vaak in de fout, jammer, maar erg zwaar tillen we daar niet aan, ook zonder deze feature is het beeld indrukwekkend.
Aan goede eigenschappen is er daarentegen geen gebrek. Deze G3 combineert alle klassieke voordelen van OLED, zoals contrast, bewegingsscherpte en rijke kleuren met een ongezien hoge piekhelderheid voor OLED. De stap vooruit is werkelijk enorm. Het nieuwe paneel levert ook een nog betere kijkhoek en anti-reflectie eigenschappen. De Apha9-processor zorgt voor uitstekende prestaties en zet zowel ouder beeldmateriaal als de meest recente HDR-streamingcontent prachtig op het scherm. Gamers krijgen werkelijk alles waar ze om vragen, en de audioconfiguratie levert prima werk. LG heeft tot slot WebOS 23 wat mooie verbeteringen gegeven die het gebruiksgemak nog verbeteren.
We sluiten af met twee opmerkingen. Ten eerste betaal je een flinke prijs voor deze G3. LG durft de prijzen gevoelig laten zakken later op het jaar. Bovendien zijn er dan ook wat concurrenten. Samsung en Sony lanceren nieuwe QD-OLED-modellen en Philips en Panasonic gebruiken het nieuwe WOLED-paneel dat ook deze G3 gebruikt. Afwachten dus wat die modellen zullen leveren, maar voorlopig is dit de beste OLED-tv.
Reacties (25)