Review: Panasonic TX-65MZW2004 (MZW2004- en MZ2000-serie) oled tv

26 juli 2023 + 10 minuten 2 Reacties
Panasonic_TX65MZW2004-Lifestyle
FWD award

De Panasonic TX-65MZW2004 (in België de TX-65MZ2000) springt om meerdere redenen in het oog. Om te beginnen maakt hij gebruik van het nieuwe OLED-paneel met microlens array, zodat je spectaculaire helderheid mag verwachten. Daarnaast is er uitgebreide aandacht voor goede audio, dankzij een ingebouwde luidsprekerarray, getuned door Technics. Doe er het Panasonic oog voor beeldkwaliteit bij, en een focus op gamingprestaties, en we hebben redenen genoeg om deze te testen.

Panasonic TX-65MZW2004 – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Panasonic 2023-modellen met hun specificaties? Of wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2023.

Wat Ultra HD 4K 120 Hz WOLED-tv
Schermformaat 65 inch (164 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x v2.1 40 Gbps, 2x v2.0 18 GBps, ARC/eARC, ALLM, 4K120 HFR, VRR), 3x USB, 1x composiet video + stereo cinch in, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon/subwoofer, 3x antenne, 1x Ethernet, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, My Home Screen 8, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T2/C/S2, dual CI+-slot, HCX Pro AI Processor
Afmetingen 1448 x 910 x 350 mm (incl. voet)
Gewicht 30,5 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 112 W (G) / HDR 171 W (G)
Adviesprijs 4.299 euro

Panasonic TX-65MZW2004 - Design

De MZW2004 lijkt een doorslagje te zijn van de LZW2004. De sobere, zwarte inkleding geeft het toestel een tijdloos uiterlijk. Vooraan bekeken valt de luidsprekerbalk onder het scherm op, en wie even rond het scherm kijkt, ziet nog meer luidsprekers.

Het toestel is zeven centimeter diep, weliswaar niet over het volledige oppervlak, maar toch over het grootste deel. Dat is nodig om de opwaarts en zijwaarts gerichte luidsprekers plaats te geven, die schuilen achter geperforeerde metalen roosters.

Kortom, slank kunnen we het toestel niet noemen, eerder redelijk gezet zelfs. Maar de afwerking is top, en wie enkel de voorzijde bekijkt, ziet een elegante OLED-tv die op een mooie (zwarte uiteraard) metalen voetplaat staat. De opstelling is stabiel, en je kan het scherm met een zachte aanraking draaien.

Panasonic TX-65MZW2004 - Aansluitingen

Die gelijkenissen zullen een rode draad blijken. De aansluitingen op de MZW2004 zijn ongewijzigd tegenover vorig jaar. Er zijn twee HDMI 2.1 aansluitingen met 40Gbps bandbreedte, ALLM, eARC, VRR en 4K120 HFR. Twee HDMI 2.0-aansluitingen maken het typische complement van vier stuks volledig.

De andere aansluitingen zijn drie USB-poorten, een composiet video-ingang met stereo cinch, een optisch digitale uitgang en een hoofdtelefoon. Wie een subwoofer wil aansluiten gebruikt daarvoor de hoofdtelefoonaansluiting die je via de menu’s naar die functie schakelt. Ethernet, WiFi Bluetooth zijn uiteraard ook beschikbaar. De aansluitingen staan allemaal naar achter of opzij gericht.

Gebruiksgemak en smart tv

Panasonic heeft ondertussen Android TV en Fire TV op sommige modellen in de lineup, maar de top OLED-modellen maken nog steeds gebruik van My Home Screen, het in-huis ontwikkelde smart tv-systeem. En daar zijn we best tevreden mee. My Home Screen is ondertussen de enige interface die niet het volledige scherm vult en je overstelpt met aanbevelingen en vooral gesponsorde content. Een druk op de Home-toets en onderaan het scherm verschijnt een lint met tegels voor je favoriete apps, externe apparaten, zelfs live tv-zenders. Die kan je allemaal zelf bepalen en de volgorde ervan aanpassen.

De aanbevelingen verschijnen enkel als je de tegel van een streamingdienst selecteert, indien de dienst dat ondersteunt. Die minimale aanpak op het Home-scherm heeft als grote voordeel dat de interface enorm vlot werkt. Wat je ook doet, door de apps bladeren, in het menu een instelling aanpassen, elke klik heeft onmiddellijk gevolg.

Over instellingen gesproken, de menu-toets roept een lint onderaan het scherm op waarin je rechtstreeks heel wat instellingen kunt aanpassen zonder door het hoofdmenu te moeten. Wat meer is, die lijst kan je ook personaliseren door bepaalde tegels te verbergen of ze van plaats te wisselen. Wie toch in het hoofdmenu moet zijn, moet er wel zijn hoofd bijhouden. Panasonic biedt enorm veel mogelijkheden om beeld en geluid aan te passen. Voor de enthousiastelingen is dat natuurlijk een troef.

Helaas is er een keerzijde aan die vrij unieke aanpak. Het app-aanbod loopt nog steeds achter op de concurrenten. Zo ontbreken HBO Max en Viaplay bijvoorbeeld. Voor Nederland is er een goed aanbod lokale streamingdiensten, maar België komt er bekaaid van af, noch Streamz, noch VTM go, noch VRT Max zijn terug te vinden.

Afstandsbediening

Ook de afstandsbediening is dezelfde als vorig jaar. Het is een vrij groot model, met een afgerond design dat aangenaam in de hand ligt. De toetsaanslag is perfect, je hoeft niet te hard te drukken en er is een duidelijke klik. Het contrast met modernere remotes zoals die van Samsung of Sony is wel erg groot. Het volledige oppervlak bestrijken met je duim, zonder je hand te verplaatsen is echt onmogelijk. Maar de layout is doordacht en de toetsen zijn goed gelabeld wat het gebruik erg intuïtief maakt.

De Panasonic afstandsbediening heeft bovendien een paar erg handige opties. Bij de sneltoetsen voor streamingdiensten is er ook een toets die je rechtstreeks naar het overzicht van alle apps brengt. Je hoeft dus niet elke app vast te pinnen op het Home-scherm. De ‘Picture’-toets bovenaan laat je toe om snel van beeldmode te wisselen, je kiest via het menu zelf welke beeldmodes in de lijst verschijnen. Tot slot is er de ‘My App’ toets die je zelf kunt koppelen aan een app naar keuze.

Functies

De LZW2004 beschikt over een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een dubbel CI+-slot. Je kunt dus tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen. YouTube en Netflix kan je naar de tv casten.  De ingebouwde mediaspeler is vrij volledig zowel op videovlak (met ondertitels) als op audiovlak. Hou er wel rekening mee dat de tv geen DTS-soundtracks ondersteunt, en dat je die dus ook niet via eARC kan doorsturen.

Uiterst links op het Home -scherm vind je ‘My Scenery’. Daarmee geeft je de tv een decoratieve functie. Er is keuze uit een aantal illustraties of zelfs animaties, of je kan je eigen content vanop USB-opslag gebruiken. Wie een rustgevende sfeer in huis wil, kan zelfs speciale Dolby Atmos tracks kiezen, zoals “beek”, “regen” of “golf” samen met bijhorend beeld.

Panasonic TX-65MZW2004 - Beeldverwerking

Onder de motorkap wordt nog steeds dezelfde processor gebruikt en dat betekent dat je gelijkaardige prestaties aan vorig jaar mag verwachten. Zoals steeds is Panasonic erg voorzichten bij de beeldverwerking. Effecten zijn vaak zeer subtiel, maar daarmee vermijdt het erg goed dat de beeldverwerking plots uit de bocht gaat. Deinterlacing en detectie van film- en videoframerates is prima. De upscaling werkt gedetailleerd, maar levert een zeer zacht beeld. We vonden het geen enkel probleem om scherpte op te trekken tot 30. Ook ‘Resolutie Remasteren’ mag je overwegen, het accentueert heel fijn detail. Willekeurige ruis kan de processor goed wegwerken, maar compressieruis (blokvorming) is moeilijker. Zet MPEG-ruisonderdrukking op de ‘Midden’ stand voor goed resultaat. Helaas blijft Panasonic worstelen met kleurbanden in gradiënten. Die krijgt de processor niet weggewerkt, noch de lichte noch de zware gevallen. In onze donkere Game of Thrones scène is dat pijnlijk zichtbaar, maar wordt Panasonic nog gedeeltelijk gered door zijn uitstekende controle over donkere nuances.

De processor kan de lichtsensor gebruiken om de helderheid van het beeld en de kleurtemperatuur bij te sturen. Dat laatste raden we af, al dient gezegd dat we het resultaat zeker niet slecht vonden.

Snelle actiescènes of sport behouden heel veel detail. Bewegende voorwerpen hebben een kleine vage rand, de bewegingsscherpte is excellent. Wie hoopt wat meer te detail te zien door ‘Zwart kader invoegen’ te activeren moeten we teleurstellen. De Black Frame Insertion (wat is BFI) gebeurt aan 60Hz, en levert nauwelijks iets extra, terwijl het geflikker in het beeld zichtbaar is. Laat “Intelligent Frame Creation” op de Minimum stand voor mooie filmbeelden. Wie toch meer vloeiende beelden prefereert, kan helemaal tot maximum gaan. De processor grijpt over het algemeen snel in, ook heel snelle camerabeweging houdt hij vloeiend zonder overmatige beeldfouten.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeld Beeld Beeld
Beeldmodus: True Cinema

Verlichtingssterkte: 30-70
Kontrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 0-30
Warmte Kleur: Warm2
Kleur Remasteren: Uit

Omgevings Sensor:
Auto Helderheid: Aan
Auto Witbalans: Uit
Ruis Reductie: Min
MPEG remasteren: Midden
Resolutie Remasteren: Mib
Dynamisch Bereik remasteren: UitDark Visibility enhancer: 0Intelligent Frame Creation: Minimum
Nauwkeurig IFC: Aan
Zwart kader invoegen: Uit
Contrastregeling: Uit/Auto
Gamma: BT.1886 / 2,4 / 2,2BeeldinstellingenBeeldverhouding: 16:9 Beeldscan: Uit

Panasonic TX-65MZW2004 - Beeldkwaliteit

Het Master OLED Ultimate panel is uitgerust met de microlens laag, net zoals de G3. Dat belooft alvast uitstekende piekhelderheden.

Het paneel had een erg goede uniformiteit. In heldere beelden was er zo goed als geen zichtbaar probleem, in zeer donkere testbeelden was wat minimale verticale banding zichtbaar die echter nooit zichtbaar was op gewone beelden.

We schakelen naar de Filmmaker Mode en die is bijzonder goed gekalibreerd. Het beeld is in al zijn aspecten fantastisch. Opvallend is vooral dat Panasonic erg goede controle heeft over donkere nuances. Die zijn werkelijk uitstekend zichtbaar, en geven donkere beelden net dat beetje extra diepte en echtheid.

De kleurweergave is perfect, de meetfouten schommelen rond een waarde van 1, dat is goed genoeg voor een studiomonitor. De Filmmaker Mode is wel vrij donker, we vonden het handiger om de ‘Verlichtingssterkte’ top ‘70’ op te trekken, eventueel met gebruik van de lichtsensor als je toch regelmatig in een donkere kamer kijkt. Of gebruik verschillende beeldmodes, op basis van de Filmmaker Mode of onze instellingen, met True Cinema en Cinema heb je prima startpunten.

Panasonic TX-65MZW2004 - HDR

Piekhelderheid, dat is de grote troef van het ‘Master OLED Ultimate’ paneel. Dat haalt 1.498 nits op het 10% venster, en 218 nits op het volledig wit veld. Dat zijn fantastische resultaten, maar wie gehoopt had dat Panasonic in staat zou blijken om de LG G3 voorbij te steken, moeten we teleurstellen. De toestellen halen in grote lijnen dezelfde resultaten, met als enige uitzondering het 25% venster waar de Panasonic duidelijk guller is met licht dan de G3 (840 vs 680 nits). Het verdient nog eens vermeld dat zelfs de nieuwe generatie QD-OLEDs deze toestellen moet voor laten gaan. Enkel op het volledig wit scherm is de nieuwe S95C nog steeds helderder (270 nits).

Het kleurbereik blijft binnen de typische OLED-resultaten, 96% P3 en 70% Rec.2020. Maar het belangrijkste is natuurlijk wat de Panasonic met deze stevige helderheid en ruim kleurbereik doet. Hij ondersteunt in elk geval alle HDR-formaten, van Dolby Vision IQ tot HDR10+ Adaptive, zodat je gegarandeerd de beste versie te zien krijgt.

We selecteren de HDR Filmmaker Mode, en die blijkt net als de SDR-versie uitstekend gekalibreerd. De donkere strandscène uit House of Dragons en andere donkere testen tonen heel veel schaduwnuances. Ook aan de heldere kant blijft er enorm veel witdetail bewaard. De processor respecteert HDR10-metadata en laat zelfs in heel heldere scènes nauwelijks witdetail vallen. Panasonic activeert het “Dynamisch HDR-effect” zelfs in Filmmaker mode, en alhoewel je het voor de meest correcte ervaring uit moet zetten, zijn we eerder geneigd het aan te laten staan. Daarmee puurt de tv niet enkel wat extra kleur uit de helderste tinten, hij accentueert ook sommige highlights erg mooi. Zo wordt de HDR-beleving nog wat intenser. Kortom, de HDR-weergave is erg knap, en toont HDR van zijn allerbeste kant.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De ruime kijkhoek van OLED verbetert nog door de laag microlenzen, en ook de rozige tinting die je bij een scherpe hoek had, is verdwenen. Het scherm weert uitstekend reflecties, maar voor het beste resultaat blijft het aangewezen rechtstreeks invallend licht te vermijden.

Naast accurate filmbeelden wil Panasonic nu ook gamers een perfecte beeldmode bieden. Die heet, niet verrassend, True Game mode. Die mode levert beeld trouw aan de intentie, en kan desgewenst met Calman gekalibreerd worden. Source Based HDR tonemapping schakelt de tonemapping op de tv uit, zodat de spelconsole de correcte tonemapping kan uitvoeren. Via het ‘Game Control Board’ check je je framerate, de VRR-status en kan je tijdens het gamen belangrijke instellingen aanpassen. De input-lag is 6,6ms in 2K120 en 10,6ms in 4K120, topresultaten dus. Daarnaast heb je ondersteuning voor ALLM en VRR, zowel HDMI VRR, AMD FreeSync als NVIDIA G-Sync.  Omdat de onderliggende processor onveranderd is, blijft de combinatie Dolby Vision en 4K120 niet mogelijk. Er zijn slechts twee HDMI 2.1-poorten, waarvan één gebruikt voor eARC, maar we gaan er van uit dat wie deze tv koopt aan de ingebouwde geluidskwaliteit voldoende zal hebben.

Panasonic TX-65MZW2004 – Geluidskwaliteit

De Technics audioconfiguratie op de MZW2004 is zeker even belangrijk als het nieuwe OLED-paneel. Het gaat om dezelfde configuratie als vorig jaar, met lichte tweaks aan de signaalprocessing en een verbeterde bass boost. We zetten ze graag nog even opnieuw in de kijker, want dit is absoluut geen doorsnee audiosysteem. De luidsprekerbalk onderaan verbergt een array van 16 drivers, al goed voor 80 Watt. Dan zijn er nog zijwaartse (2x 15 Watt) en opwaartse speakers (2x 15 Watt) en een woofer (20 Watt). Samen 160 Watt, en dat hoor je. Met het volume op 30 heb je al ruimschoots genoeg kracht om de kamer te vullen.

Om al die speakers optimaal in te zetten is er een uitgebreide kalibratie van het systeem voorzien die je doorloopt tijdens de eerste installatie maar natuurlijk ook later kunt herhalen. En vanaf dan kan je genieten. We lieten wat klassiek passeren, 2 Cellos, maar zetten ook Metallica even op (Live), David Gilmour voor het knappe gitaarwerk, en Sinead O’ Connor voor de betoverende stem. Al de muziek klonk geweldig, en met ‘Creatie Geluidsveld’ kan je bijvoorbeeld een filmzaal of live stadium sfeer aan de muziek geven. Over naar film dan. Van Game of Thrones naar James Bond (No Time to Die, de kogelvrije Aston Martin scène), of wat Star Wars, de klank is indrukwekkend. Het is verleidelijk om het volume hoger te duwen, maar dan hoor je toch dat de processor wat bijstuurt. Niet dat je meer volume nodig hebt. Je zit midden in de klank, Dolby Atmos-tracks geven een mooi hoogte-gevoel. De nieuwe bass booster vonden we beter voor sommige muziek, in film leek dat niet echt nodig. Maar er is in elk geval een ruime, diepe bas aanwezig, die je bovendien nog een zetje kunt geven met een externe subwoofer.

Die array luidsprekers vooraan kan je ook gebruiken om het geluid in een bepaalde richting te focussen. Het menu helpt je duidelijk om dat in te stellen, maar de verschillende modi mochten wel iets beter toegelicht zijn. Een kijkje in de handleiding leerde dat ‘Gericht’ stuurt enkel stemmen in een bepaalde richting, ‘Plek’ stuurt alle geluid in een bepaalde richting, en ‘Gebied’ verhoogt het volume in een groter gebied. Die functies kunnen nuttig zijn, maar we blijven het resultaat maar matig vinden. Hou er rekening mee dat je geen Dolby Atmos hebt wanneer deze modes geactiveerd zijn.

 

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Panasonic TX-65MZW2004 – Conclusie

De Panasonic TX-65MZW2004 (in België de TX-65MZ2000) lijkt in heel veel aspecten op zijn voorganger. De tv is gebaseerd op dezelfde processor, en dat merken we. Zo kan hij nog steeds geen kleurstroken wegwerken die zichtbaar zijn in zachte gradiënten. En alhoewel we heel tevreden zijn over My Home Screen blijft het gebrek aan Belgische apps toch jammer. De tv ondersteunt ook geen DTS, terwijl dat gezien zijn audiokwaliteiten toch een troef zou zijn.

De belangrijkste vernieuwing is natuurlijk het Master OLED Ultimate paneel met microlenstechniek. Daarmee levert deze Panasonic een piekhelderheid die zelfs de nieuwere QD-OLEDs achterlaat, en zich moeiteloos naast de LG G3 plaatst. Felle kleuren, diepzwart, heel veel licht, dat vereist een goede kalibratie, en op dat vlak blijft Panasonic referentieresultaten voorleggen. We waren opnieuw onder de indruk van de uitstekende schaduwnuances, en in HDR krijg je bijzonder veel witdetail, en krachtige kleuren. Ook gamers kunnen daar volop van genieten. De HDMI 2.1-aansluitingen ondersteunen alle vereiste gamer-features, en er is een nieuwe True Game beeldmode die de beste beeldkwaliteit garandeert. Rond dat prachtig beeld heeft Technics een indrukwekkende audioconfiguratie gebouwd die de oren streelt. Krachtig en met diepe bassen en veel surround als dat moet, maar ook subtiel en duidelijk voor de zachtste stemmen, probleemloos in te zetten voor muziek in de woonkamer. Het is een serieuze investering, maar je haalt tegelijk top beeld én geluid in huis.

9.5
Panasonic_TX65MZW2004-toestel
FWD award

Beoordeling
TX-65MZW2004

Pluspunten
  • Verbluffende piekhelderheid voor OLED
  • Bijna perfecte kijkhoek
  • Referentieniveau kalibratie in Filmmaker Mode, SDR en HDR
  • Indrukwekkende en krachtige audioconfiguratie
  • Ruime HDR-ondersteuning
  • Uitstekende beeldverwerking
  • HDMI 2.1 met alle gamer features en lage input-lag
  • My Home Screen werkt vlot
Minpunten
  • Processor kan geen kleurbanden wegwerken
  • Gebrek aan lokale apps (België)
  • Geen DTS-ondersteuning

Beoordeling TX-65MZW2004

De Panasonic TX-65MZW2004 lijkt in heel veel aspecten op zijn voorganger. De tv is gebaseerd op dezelfde processor, en dat merken we. Zo kan hij nog steeds geen kleurstroken wegwerken die zichtbaar zijn in zachte gradiënten. En alhoewel we heel tevreden zijn over My Home Screen blijft het gebrek aan Belgische apps toch jammer. De tv ondersteunt ook geen DTS, terwijl dat gezien zijn audiokwaliteiten toch een troef zou zijn.

De belangrijkste vernieuwing is natuurlijk het Master OLED Ultimate paneel met microlenstechniek. Daarmee levert deze Panasonic een piekhelderheid die zelfs de nieuwere QD-OLEDs achterlaat, en zich moeiteloos naast de LG G3 plaatst. Felle kleuren, diepzwart, heel veel licht, dat vereist een goede kalibratie, en op dat vlak blijft Panasonic referentieresultaten voorleggen. We waren opnieuw onder de indruk van de uitstekende schaduwnuances, en in HDR krijg je bijzonder veel witdetail, en krachtige kleuren. Ook gamers kunnen daar volop van genieten. De HDMI 2.1-aansluitingen ondersteunen alle vereiste gamer-features, en er is een nieuwe True Game beeldmode die de beste beeldkwaliteit garandeert. Rond dat prachtig beeld heeft Technics een indrukwekkende audioconfiguratie gebouwd die de oren streelt. Krachtig en met diepe bassen en veel surround als dat moet, maar ook subtiel en duidelijk voor de zachtste stemmen, probleemloos in te zetten voor muziek in de woonkamer. Het is een serieuze investering, maar je haalt tegelijk top beeld én geluid in huis.

Prijsvergelijker TX-65MZW2004

Reacties (2)