De best gelezen artikelen, reviews en tips van 2022 (Beeld)

24 december 2022 7 Minuten 1 Reacties
Panasonic LZW2004 oled tv 5

2022 zit er weer bijna op maar niet voordat we ook bij FWD het jaar op mooie wijze afgerond hebben, met in dit overzicht de best gelezen artikelen van afgelopen jaar.

2022 stond gelukkig weer in het teken van grote beurzen, fysieke persconferenties en live demonstraties. Er werd weer een groot aantal nieuwe producten op de markt gebracht en we zagen zelfs nieuwe technieken en mooie innovaties op de markt verschijnen. In dit artikel kijken we naar wat van onze lezers de meeste aandacht kreeg. We zijn dit jaar weer druk geweest en hebben we duizenden nieuwtjes, tientallen achtergrondartikelen en bijna honderd reviews geschreven. Hieronder vind je de artikelen, reviews en tips in de categorie Beeld die dit jaar het meest gelezen werden.

TV line-ups

Zoals ook de voorgaande jaren wisten onze line-up-artikelen het beste te scoren. Dit zijn artikelen die we aan het begin van elk jaar opzetten om je een duidelijk overzicht te geven van de producten die elke fabrikant op de markt brengt. Het waren met name de aankondigingen van de tv line-ups voor 2022 die het goed deden. LG kreeg dit jaar de meeste aandacht, terwijl dat het bedrijf geen grote innovaties aankondigde. LG introduceerde begin 2022 een compleet nieuwe oled tv line-up en een compleet nieuwe QNED (lcd) tv line-up voor de Benelux.

Samsung en Sony wisten ook hoog te scoren, met name omdat beide bedrijven met een nieuwe beeldtechniek kwamen. Zowel Sony als Samsung introduceerde begin 2022 een QD-OLED-televisie. Sony vergezelde dit topmodel van verschillende standaard oled-modellen in de 2022 oled tv line-up, terwijl Samsung naast de S95B QD-OLED-tv een groot aantal QLED lcd-televisies op de markt bracht.

Ook Panasonic en Philips lieten begin dit jaar al van zich horen, maar het duurde tot in de zomer voordat de nieuwste televisies van deze merken daadwerkelijk op de markt verschenen. Panasonic lanceerde een relatief kleine tv line-up, met drie oled-televisies en drie lcd-televisies. Philips pakte grootser uit en bracht naar twee oled topmodellen ook een nieuwe versie van Ambilight op de markt.

Benieuwd naar alle televisies en andere av-producten die de grote fabrikanten voor 2022 (en 2023) gelanceerd hebben? Lees dan hieronder verder in ons 2022 line-up overzicht.

Panasonic LZW2004 oled tv 4
Lees ook

Home cinema overzicht 2022 – alle merken en av-producten in één overzicht

Reviews van Samsung en LG zijn populair

Als we kijken naar de reviews die het best gelezen werden dan valt net als vorig jaar één ding vooral op; het zijn met name de oled tv’s die veel bekijks trekken, en daartoe behoren dit jaar ook de QD-OLED-televisies. Vorig jaar betekende dit dat Samsung in ieder geval op ons platform een stapje terug moest doen, maar met de komst van de S95B QD-OLED-televisie is het Zuid-Koreaanse merk weer helemaal terug.

De review die het meest gelezen werd in 2022 is echter de review van de LG G2-serie oled-televisie. Dit ultraslanke model kan vlak tegen de muur gehangen worden en is het 4K-topmodel van het bedrijf. LG bracht ook een kleine oled-televisie op de markt. Voor het eerste konden we naar de winkel voor een 42-inch model in de C2-serie. De review van deze televisie trok dan ook veel bekijks.

Een van de best gelezen reviews van 2022 is die van de Samsung S95B QD-OLED-televisie. Het eerste oled-model van Samsung sinds lange tijd en meteen ook met een nieuwe techniek voor een nog hogere helderheid, een betere kleurweergave en wijdere kijkhoeken. Op lcd-gebied doet Samsung het ook nog steeds erg goed, met de QN95B-serie als best gelezen lcd tv-review.

Sony ging dit jaar ook voor het eerst aan de slag met de QD-OLED-techniek, wat resulteerde in de A95K-serie topmodellen, waarvan de review in korte tijd bovenaan onze lijsten terechtkwam. Philips is in 2022 een paar plaatsen gezakt, al zien we de reviews van de betaalbare ‘The One’ PUS8807-serie en die van de OLED937 topmodellen oled-televisies nog in de top 10 terug.

Onze lijst met de best gelezen tv-reviews van 2022 wordt dit jaar voor het eerst sinds lange tijd compleet gemaakt door twee (relatieve) nieuwkomers. TCL laat al een paar jaar goed van zich horen en dat resulteert nu in een zeer goed gelezen review van de nieuwe en betaalbare C835-serie. Hisense is ook van plan de Benelux te veroveren en doet dit onder meer met de A90G-serie oled-televisie, die meteen ook onze toplijst afsluit.

Nieuwe beeldtechnieken en waar moet je op letten?

Door de komst van de nieuwe QD-OLED-beeldtechniek zijn de best gelezen achtergrondartikelen van 2022 vooral in de hoek van de beeldtechnieken terug te vinden. Natuurlijk staat ons artikel over wat QD-OLED precies is bovenaan de lijst, maar de komst van deze techniek resulteerde ook in veel aandacht voor andere, eerder uitgebrachte technieken en de verschillen tussen al deze technieken.

Zo was er dit jaar veel aandacht voor miniled, een nieuwe soort achtergrondverlichting die bij steeds meer premium lcd-televisies toegepast wordt. Ons achtergrondartikel over de verschillen tussen oled en miniled trok dan ook veel bekijks dit jaar. En aangezien de premium series bij de meeste fabrikanten tegenwoordig oled-televisies zijn waar toch veel verwarrende en verschillende namen aan gegeven worden wisten veel lezers ons artikel over de verschillen tussen al deze oled tv’s te vinden.

Hoewel televisies steeds vaker online gekocht worden kwamen veel bezoekers dit jaar terecht op ons achtergrondartikel over het kopen van een televisie in de winkel. Waar moet je dan precies op letten? En als die televisie dan eenmaal gekocht is, hoe plaats je deze dan of hoe hang je deze het beste op? Een ander artikel dat veel gelezen werd is onze uitleg over hoe je jouw televisie het beste schoon kunt maken. En als er dan nog een mediaspeler bij moet dan vertellen we je de redenen om wel en geen Apple TV mediaspeler te kopen.

2022 was ook het jaar van een nieuw energielabel, onder meer voor televisies. Aangezien tv’s sinds 2021 een zeer lage score krijgen op het energielabel was de vraag naar informatie groot. Eric Beeckmans heeft dan ook een uitgebreid artikel geschreven over wat het nieuwe energielabel precies inhoudt voor televisies. Het best gelezen achtergrondartikel van 2022 was echter een artikel van begin dit jaar: de tv koopgids 2022. In dit artikel bespreken we uitgebreid waar je op moet letten als je een nieuwe televisie gaat kopen, en dat gaat allemaal nog steeds op in 2023.

Op naar 2023

Op het gebied van Beeld was 2022 gelukkig weer wat enerverender en spannender dan voorgaande jaren. Ook de beurzen vonden weer plaats en de chiptekorten liepen terug. We kijken dan ook uit naar uit 2023, waarin we weer een aantal mooie innovaties verwachten.

Wij kijken uit naar volgend jaar en gaan je natuurlijk weer voorzien van nieuws, achtergronden en reviews. Het team van FWD wenst je een fijne jaarwisseling!

LG Gaming oled gx 2
Lees ook

Koopgids tv 2024: waar moet je op letten als je een nieuwe tv gaat kopen?

Reacties (1)