Thread in je smarthome: alles over het draadloze protocol

23 april 2024 7 Minuten 0 Reacties
smarthome-algemeen

Thread is een draadloos protocol voor in je smarthome. In dit artikel leggen we uit wat dat precies is en wat je er dan aan hebt.

Waarschijnlijk heb je de term Thread al eens voorbij zien komen op FWD. We hebben er op verschillende momenten aandacht aan besteed, bijvoorbeeld wanneer Google of Nanoleaf er updates over hebben. Wat Thread precies is, is in één zin uit te leggen. Maar waarom het belangrijk is voor de toekomst van smarthomes, vergt wat meer tekst en uitleg.

De Thread Group

Thread is een draadloos smarthomeprotocol bedacht door de Thread Group. Dit is een organisatie waar verschillende bedrijven zich voor aangemeld hebben, waaronder Google, Amazon, Apple en het eerdergenoemde Nanoleaf. Het is een meshnetwerk, vergelijkbaar met Zigbee en Z-Wave, protocollen waar veel meer aandacht naar uitgaat.

En dat is met reden. Niet alleen zijn er duizenden apparaten die één van de twee of beide protocollen ondersteunen, ook populaire fabrikanten als Samsung en Amazon hebben hubs uitgebracht die de standaarden ondersteunen. Desondanks kan Thread nog steeds een belangrijke speler zijn op de smarthomemarkt. Kan dit smarthomeprotocol je slimme huis daadwerkelijk beter maken?

zigbee-new
Lees ook
Smarthome 09 mei 2020

Zigbee vs Z-Wave: welk protocol is beter voor jou?

Een stapje verder

In de basis is Thread een meshnetwerkprotocol dat weinig stroom verbruikt en dus in veel soorten apparaten terecht kan komen. Hebben we dan echt nog een alternatief nodig voor de netwerkprotocollen die reeds bestaan? Als we de bedenkers mogen geloven dan is het antwoord op die vraag volmondig ‘ja’. Dit type netwerk is namelijk ontworpen om enkele prangende problemen op te lossen die veel verschillende smarthome-eigenaars tegenkomen.

Of je nu een geavanceerde gebruiker bent of niet, je bent waarschijnlijk tegen één van deze problemen aangelopen. Apparaten die op een accu werken, die raken snel leeg bij veelvuldig gebruik. Daarnaast kan het soms een behoorlijke uitdaging zijn verschillende apparaten met elkaar te laten communiceren. En dan heb je nog de verbindingsproblemen in het algemeen. Met Thread moet er een stabiele en veilige verbinding opgesteld kunnen worden, zonder dat dat de beschikbare energie opvreet in je accu.

Ergens heeft dit protocol nog iets weg van Zigbee en Z-Wave. Alle standaarden kunnen er namelijk voor zorgen dat apparaten onderling met elkaar communiceren en elkaar verbonden worden. In tegenstelling tot de twee bekende varianten, heeft het moderne meshnetwerk geen smarthomehub nodig om te functioneren. In de praktijk betekent het dat een netwerk zichzelf kan oplappen wanneer een apparaat offline gaat of last heeft van een trage verbinding. Dat netwerk past zich dan aan en werkt door, zonder onderbroken te worden.

Een ander belangrijk elementen is het feit dat er ondersteuning is voor standaarden als IPv6 en 6LoWPAN. Dit houdt in dat alle apparaten met elkaar kunnen communiceren, ongeacht de fabrikant.

hifi audio banner zwart

Termen uitgelegd

IPv6 staat voor Internet Protocol versie 6. Dat is het protocol dat nodig is voor het gebruik van IP-adressen. IPv4 was in staat grofweg vier miljard IP-adressen te ondersteunen, terwijl IPv6 ruimte heeft voor – houd je vast – 340.282.366.920.938.000.000.000.000.000.000.000.000 adressen. Dat is een onuitputtelijk bron.

6LoWLAN is een acroniem en staat voor IPv6 over Low -Power Wireless Personal Area Networks. Het idee achter dit netwerk is dat zelfs de kleinste en minst krachtige apparaten moeten kunnen meedoen met het Internet of Things.

Het is nu natuurlijk al mogelijk apparaten met elkaar te laten communiceren. Maar dat gaat meestal nog via een omweg, zeker wanneer je gebruikmaakt via de gangbare oplossingen. Je verbindt verschillende devices dan via routines, die je instelt via IFTTT, Google Assistent of Alexa. Die platformen fungeren dan als een soort schakelstation tussen apparaten die ondersteund worden. Het is dus niet zo dat standaard alle apparaten met een gangbare oplossing werken, wat echt een doorn in het oog is van veel smarthome-enthousiastelingen.

Biedt een apparaat dus geen ondersteuning aan voor het platform dat je gebruikt, dan vindt er geen koppeling plaats. Thread moet probleem oplossen, omdat alle apparaten ondersteund worden. Daarnaast is er AES-versleuteling, op hetzelfde niveau dat banken ook gebruiken voor online transacties. De Thread Group meldt dat andere standaarden ook AES gebruiken, maar dat niet op hetzelfde niveau aanbieden.  Verder is het zo dat er meer dan 250 apparaten actief kunnen zijn binnen één netwerk en dat devices die werken op AA-batterijen jaren kunnen meegaan.

In de praktijk

Kortgezegd betekent het Thread-protocol dat je als gebruiker kunt rekenen op een snel, betrouwbaar en stabiel netwerk in je smarthome. Een goed voorbeeld is de onlangs toegevoegde ondersteuning aan de lampen van fabrikant Nanoleaf.

Voorheen was het zo dat je die lampen via bluetooth moest koppelen aan een HomeKit-hub (HomeKit is het smarthomeplatform van Apple). Dat is op zich een prima concept, maar bluetooth is ontzettend plaatsingsgevoelig en kan last hebben van verbindingsproblemen. Niet heel fijn wanneer je dus gewoon iets wil bedienen in huis. Ook betekent die verbinding dat je niet direct resultaat ziet wanneer je een commando geeft; er zit wat vertraging op de lijn. Een onderliggend, breed oriënterend systeem biedt daarom uitkomst.

Bovendien is Apple als geheel ook weer een goed voorbeeld. Dat bedrijf ondersteunt naast wifi en bluetooth nu dus ook Thread. Het komt niet heel vaak voor dat het bedrijf uit Cupertino open standaarden ondersteunt die het niet zelf ontwikkeld heeft. Zo worden Z-Wave en Zigbee amper gebruikt door HomeKit-apparaten. Er zijn nu simpelweg meer mogelijkheden, ongeacht de apparaten die je in huis gebruikt.

Apparaten met Thread

Thread is dus handige, maar ook nog steeds opkomende technologie. Dat betekent niet dat de technologie al niet aanwezig is op verschillende apparaten. Zoals vermeld ondersteunen dus de lampen van Nanoleaf het meshnetwerk. Ook fabrikanten als Eve bieden al ondersteunen aan. De HomePod Mini is waarschijnlijk het meest bekende apparaten met support aan boord.

En het mooie is: Thread kan in feite aan elk apparaat toegevoegd worden middels een simpele software-update. De enige voorwaarde is dat er ondersteuning is voor het 802.15.4-protocol, een gangbaar internetprotocol.

Google gooit ook z’n gewicht in de strijd door bijvoorbeeld verschillende Nest-producten uit te rust met het nieuwe protocol, naast natuurlijk wifi en bluetooth. Dat biedt mogelijkheden voor het beveiligen van je huis. Heb je bijvoorbeeld meerdere Nest Secure-camera’s in huis, dan blijven die gewoon werken wanneer de stroom uitvalt en er dus geen wifi is (ze hebben ook een ingebouwde accu). Thread maakt die communicatie mogelijk.

Helaas is het zo dat we op moment van schrijven nog maar weinig zelf met Thread kunnen doen. Er is nog geen simpele manier apparaten met ondersteuning toe te voegen aan een netwerk. Die manier komt er ongetwijfeld nog, maar voorlopig moeten we het doen met wat er beschikbaar is, evenals de wetenschap dat het in de toekomst dus waarschijnlijk veel beter gaat.

Naast Google, Amazon, Apple en Nanoleaf zijn onder meer D-Link, Eero, Kwikset, LG, Lutron, Bosch, Samsung, Signify, Tado, LG, Somfy, Tado en Yale ook lid van de Thread Group. De toekomst ziet er dus behoorlijk rooskleurig uit wanneer dit meshnetwerk breed uitgerold en ondersteund wordt.

Thread border router

Om zelf een Thread meshnetwerk op te zetten en dit te koppelen aan jouw Wifi-netwerk of het ethernet heb je een Thread border router nodig. Dit apparaat koppelt jouw Thread-netwerk met de buitenwereld zodat je het kunt bedienen en kunt koppelen met andere platformen en diensten. Wil je meer weten? Lees dan ons artikel over de Thread border router.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over smarthometechnologie? Neem dan onze uitgebreide tips en adviezen eens door. Daarnaast testen we ook zoveel mogelijk producten. De recensies vind je in dit overzicht.

Reacties (0)